Świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami i delikatną czekoladą zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 1,2kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 180g masła 250g cukru 6 jajek 9ml olejku pomarańczowego 5 łyżek budyniu śmietankowego Dodatkowo: 450g pierniczków w czekoladzie 200g białej czekolady 4 łyżki mleka Dekoracja(...)niebieska posypka srebrne gwiazdki czekoladowe Wykonanie: 1. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń, olejek pomarańczowy i ubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożyć pierniczkami
Szalona Kuchnia EwelinyWszelkiego rodzaju placuszki i racuszki uwielbiam. Jeśli i Wy macie podobnie to śpieszę do Was z przepisem na czekoladowe placuszki. Składniki: - 250 g mąki pszennej - 15 g drożdży - 250 ml mleka - 1/4 szklanki cukru - 1 jajko - 1 łyżka kakao - 1 łyżka ekstraktu waniliowego - olej Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem i dodajemy ciepłe mleko. Do miski wsypujemy mąkę(...)kakao, wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz roztarte drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy na patelni, łyżką nabieramy ciasto i smażymy placuszki z obu stron. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniNasze młode pokolenie już tego nie pamięta, ale z opowieści wiem, że kiedyś furorę robiło mleko w proszku. Oczywiście nie tyle samo, co przygotowane z niego różnorodne pomysłowe ciasta bez pieczenia, przekładańce, nugaty czy najbardziej popularny piszinger. Łącząc dawne klimaty z nowoczesnym smakiem S nickersa powstała domowa wersja słodkiego wafla. Koniecznie poczęstujcie mamę, tatę, babcię lub dziadka(...)powrót do przeszłości J SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych Herbatniki opakowanie 50 g Orzechy ziemne solone 150 g 1 tabliczka czekolady deserowej 3 łyżeczki ciemnego kakao WIERZCH: Polewa czekoladowa, zmielone drobno orzechy ziemne do posypania ok. 30-40 g. Masa baza składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 margaryny PALMA 2 cukry waniliowe 1 opakowanie mleka w proszku
Marcepanowa kuchniawkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy lub kawałki ciasta rozgniatamy ręką (ja często tak robię jak się spieszę) na oprószonej mąką stolnicy. Z ciasta wycinamy małe ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie dół) do zarumienienia spodu. Czas pieczenia będzie różny(...)grubości ciasteczek – u mnie 3mm. Ja piekę ciasteczka około 12-15 minut. Jeśli lubicie słodsze ciasteczka można posypać je przed podaniem cukrem pudrem. Ja je podaje posypane czekoladowymi igiełkami. S macznego
Słodkie okruszkiprosta do upieczenia. Nazywana przez Dzieci "babką sapera" :-) Czas przygotowywania: do 30 minut Czas pieczenia: około 40 minut Ilość: mała forma na babkę lub keksówkę Składniki na ciasto: • 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej • jedna, płaska łyżeczka proszku do pieczenia • jedna, płaska łyżeczka sody oczyszczonej • 3 małe jajka • 2 czubate łyżki cukru pudru(...)jagód (świeże lub mrożone) Składniki na polewę: • 100 g śmietanki 30% • pół tabliczki czekolady gorzkiej - 50 g • pół tabliczki czekolady białej - 50 g • 1/3 szklanki dowolnej czekoladowej lub cukrowej posypki
AniaGotuje.plDzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Jeśli farsz wymaga zapiekania to w zależności od rodzaju farszu i jego przygotowania zapiekać kolejne(...)Jeśli chodzi o wypełnienie tarty to ogranicza Was tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia i makro U mnie w domu hitem są uwielbiane przez wszystkich tarty na słodko: jabłkowa (szarlotka), czekoladowo-orzechowa i kokosowa a z wytrawnych: z mięsem mielonym, boczkiem i serem oraz szpinakowa Przepisy oczywiście pojawią się na blogu Smacznego! — BTW całości: 390g, 1601 kcal
Ola la LCHFćwiartki, zalać 250 ml czystej wódki ( ja to robię dzień wcześniej i zostawiam na noc). Krem Składniki: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek, które zostały nam z ciasta orzechowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 370g masła Wykonanie: Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem. Biszkopt lekko nasączyć pozostałym płynem(...)śliwki. Posmarować cienko kremem, przyłożyć placek orzechowy, znów posmarować kremem na to wyłożyć śliwki i reszta kremu. U mnie na górze dodatkowo grubo posiekane orzechy wraz z polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 200g gorzkiej czekolady u mnie zawsze Goplana + ok. 180ml śmietanki kremówki. Wszystko rozpuszczam w garneczku na parze. Bezpiecznie, bo nic nam się nie przypali. Gdy wszystko się połączy
W garach u GosiMało pracochłonny a zarazem smaczny torcik do każdej kawy. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy . 250 g herbatników maślanych pełnoziarnistych 120 g masła 330 ml
VioletoweKucharzeniePyszne ciasta i torty coraz częściej mają swoje odpowiedniki w wersji zamrożonej. Tak właśnie powstały min. tory lodowe. Zrobiłam wprawdzie nie tort, ale można go do niego zaliczyć. Kto nie zna tiramisu? Pewnie wszyscy zachwycają się jego smakiem. Teraz spróbujcie sobie wyobrazić jak smakuje w wersji lodowej... Ummm, mniam. Smaczniejszych lodów nie jadłam. Chrupiące ciasteczka Ameretti, smak likieru Amaretto(...)zapach wanilii i migdałów, pyszny czekoladowy sos.... I to wszystko zatopione w kilku gałach lodów podanych na talerzyku. Czego chcieć więcej? Składniki: 5 żółtek 160 g cukru 375 ml mleka 625 ml kremówki (30%) 1 laska wanilii 70 ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 opakowanie ciasteczek Amaretti
Kuchnia u Krysibłyskawicznych 1 jajko klasy M 125 g kremowego jogurtu naturalnego 125 g kremowego jogurtu z jeżynami* 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki karobu* około 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek * jogurt z jeżynami można zastąpić jogurtem kremowym i dodać 2 łyżeczki ulubionych powideł lub musu owocowego; karob można zastąpić ciemnym kakao Przygotowanie Do miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych(...)jogurty, przyprawę do piernika i karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut (ciasto nie powinno być wilgotne z wierzchu, ale zwarte
Słodkie okruszkiroku, zamiast wielkanocnych mazurków, piekę ciastka. Różne, różniste. Każdy z domowników ma swoje ulubione, będzie więc w czym wybierać. Może i Wy się skusicie, na małe, mięciutkie ciasteczka. Ich czekoladowo-miętowy aromat, nie pozwala im się oprzeć :) SKŁADNIKI: 2 jajka 250 g mąki 200 g cukru pudru 100 g masła 40 g gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)posiekanej drobno świeżej mięty A jak to zrobić: Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Wsypać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto przy pomocy drewnianej łyżki. (Ciasto może sprawiać wrażenie dość "luźnego") Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu, ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy, uformować
Kuchnia w opałachbłyskawicznych 1 jajko klasy M 125 g kremowego jogurtu naturalnego 125 g kremowego jogurtu z jeżynami* 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki karobu* około 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek * jogurt z jeżynami można zastąpić jogurtem kremowym i dodać 2 łyżeczki ulubionych powideł lub musu owocowego; karob można zastąpić ciemnym kakao Przygotowanie: Do miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych(...)jogurty, przyprawę do piernika i karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut (ciasto nie powinno być wilgotne z wierzchu, ale zwarte
Słodkie okruszkiSkładniki: 420 g mąki pszennej 40 g masła 170 g miodu 85 g cukru 2 łyżki wody 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawa do piernika Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Masło, cukier, miód i wodę umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Rozpuszczamy na małym(...)piernika. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozkłócone jajko i masę miodową. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je na 20 minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy
Kulinarne przygody Gatitycukrem pudrem. Wyrównać powierzchnię. Na śmietanie ułożyć owoce, posypać pokruszonymi bezami. Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady jest świetna na letnie dni. Porzeczki nie są częste w ciastach przez swoją kwaskowatość, ale tutaj jest ona bardzo dobrze zrównoważona czekoladą. Zamiast porzeczek możecie też użyć innych owoców – jagód, borówek, malin. Jeśli będziecie ją podawać w upalne dni, zwłaszcza(...)dobrze schłodzić – z wiadomych względów w wysokich temperaturach może się trochę rozpływać (widać to trochę na zdjęciach przekrojowych :) ). Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Tarta z czekoladowym musem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Roladki z wędzonego łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px
Pociąg Do Kuchni