ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:1027/1376)

Muffinki czekoladowe z… czekoladą 86

Banalnie proste i szybkie w wykonaniu, mięciutkie i bardzo czekoladowe. Użyłam gorzką czekoladę można oczywiście dodać mleczną. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Składniki: 2 całe jaja 3 łyżki oleju 150ml mleka 200g mąki 100g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100g czekolady Jaja, mleko, olej wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać sypkie składniki(...)Stopniowo dodawać do płynnej masy sypkie składniki. Wymieszać, tylko do połączenia składników. nie męczyć ciasta :). Na koniec dodać pokrojoną w mniejsze kawałeczki czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 minut. Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło. Dziękuję i życzę smacznego

Kocham Czekoladę
Dutch baby - pieczony naleśnik 86

słodkiej, ale chodzi za mną wersja wytrawna. Już myślę co tam dobrego mogłabym na nim położyć? 😊 Kulinarne inspiracje   Na blogu znajdziecie także przepisy na: Naleśniki z konfitura pomarańczową Czekoladowe naleśniki Szpinakowe naleśniki   Dutch baby - pieczony naleśnik Dutch baby - pieczony naleśnik Czas przygotowania: 45 minut Proporcje na patelnię o średnicy 27 cm Składniki: 1 kopiasta łyżka masła 2 jajka(...)szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Dodatkowo: ulubione owoce cukier puder Wykonanie: W misce miksujemy  wszystkie składniki na naleśnik, oprócz masła. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawimy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza wraz z żeliwną patelnią. Gdy się nagrzeje, na patelni kładziemy masło i rozpuszczamy je, smarując też boki naczynia. Wlewamy ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Piernik staropolski. 115

część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień, ale możecie to zrobić od razu. Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt. Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut. Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia. Przestudzone blaty przełożyć powidłami. Jeśli powidła są bardzo gęste(...)Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim. Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu. Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową

Agusiowe smakołyki
Pączki czekoladowe 84

zostało coś w domu, siadamy w towarzystwie z kawą i smakujemy! Polecam dziś taki relaks Pączki czekoladowe Pączki serowe na serku homogenizowanym czekoladowym SKŁADNIKI: 3 jajka 300 g serka czekoladowego homogenizowanego Rolmiecz łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym, gdy się połączą(...)powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły zimny olej. Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą prosto

Zasmakuj Kuchni
Domowe wafelki do lodów (bez mleka) 246

drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Po usmażeniu przekładamy ciasto na papierowy ręcznik i zaczynając od dołu rolujemy w kształt rożka. Trzeba to zrobić szybko, gdyż ciasto po zdjęciu z patelni błyskawicznie twardnieje. Jeśli na dole został nam otwór można ścisnąć palcami końcówkę rożka i przytrzymać, aż nie stwardnieje. Rożki najlepiej przytrzymać chwilę zawinięte w ręcznik papierowy(...)następnie można je wstawiać do wysokich szklanek do wystygnięcia. Szklanka powinna zabezpieczyć je przed rozwinięciem się. Do wafelków można przygotować także domowe lody bez mleka: Lody truskawkowo-bananowe Lody czekoladowe Lody arbuzowe

Dieta bez mleka
Babka waniliowo czekoladowa 286

Pyszna babka dla każdego, bo jest zarówno czekoladowa jak i waniliowa. -- Skład: 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, 4 jajka, 2-3 łyżki kakao, masło do posmarowania formy. Cukry i jajka ubijamy w mikserze 2-3 minuty, potem dodajemy olej i mleko... kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy(...)mąkę z proszkiem i ubijamy jeszcze 2 minuty. Potem odlewamy część ubitego ciasta, a pozostałe mieszamy dalej dodając kakao. Jak masa będzie za gęsta po wsypaniu kakao, to dodajemy kapkę mleka. Smarujemy  formę masłem i nalewamy przygotowane ciasto... wg uznania, które najpierw białe czy czarne ... Pieczemy w 175 st. C / 25 minut  i  potem

chleba naszego
Tort czekoladowy 475

szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Masa nutellowa: 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego Dodatkowo: 2 mleczne czekolady na polewę * jajka niespodzianki ciasteczka oreo ulubione dziecięce czekoladki   Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną(...)jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty. Masa nutellowa: zimną śmietankę ubić ze śmietan-fixami na puch. Nadal ucierając dodawać

Smakołyki Asi
CRUMBLE z owocami 143

pyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy(...)odstawić. Wykonanie: Owoce umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę. Umieścić w ramekinach (kokilkach), dodać po odrobinie masła, polać miodem, obsypać musli. Ja dodatkowo dołożyłam po jednej  łyżeczce czekoladowego kremu GANACHE. Przygotowaną wcześniej kruszonkę wykładamy na owoce. Posypujemy migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się kruszonki, ok. 25-30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra

Fiołkowe Talerze
Muffiny z czekoladą i pomarańczą 157

Moich muffinów nie nazwałam czekoladowych, bo czekolada jest obecna w kawałeczkach. Dzięki temu muffiny są piegowate w środku, a jedząc je napotkacie na pyszne kawałki czekolady w całości. To pyszny efekt. Aby wzbogacić smak moich muffinów dodałam do nich skórkę z pomarańczy oraz kawałek pomarańczy na wierzch. To da także ładny efekt wizualny. Zapraszam Was także na kilka przepisów(...)inne muffiny: – muffiny z borówkami – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINY z czekoladą i pomarańczą Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 150 g masła – 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) – 2 pomarańcze – 300 g mąki pszennej

nietylkopasta.pl
Muffinki czekoladowe z… czekoladą 192

Banalnie proste i szybkie w wykonaniu, mięciutkie i bardzo czekoladowe. Użyłam gorzką czekoladę można oczywiście dodać mleczną. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Składniki: 2 całe jaja 3 łyżki oleju 150ml mleka 200g mąki 100g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100g czekolady Jaja, mleko, olej wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać sypkie składniki(...)Stopniowo dodawać do płynnej masy sypkie składniki. Wymieszać, tylko do połączenia składników. nie męczyć ciasta :). Na koniec dodać pokrojoną w mniejsze kawałeczki czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 minut. Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło. Dziękuję i życzę smacznego

Kocham Czekoladę
Empanadas z bananami i czekoladą (White sugar free) 169

francuskiego ok 330 g  150 g orzechów laskowych szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 36% 2 banany (ok. 200g) 1 jajko Wykonanie :  1. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na 12 równych części. 2. Orzechy uprażyć i zdjąć skórkę. Jeszcze ciepłe przełożyć do misy blendera wraz z odrobiną śmietanki kremówki oraz szczyptą soli. Zmielić(...)Skropić sokiem z cytryny.  4. Do masy orzechowej dodajemy startą na wiórki gorzką czekoladę. Wymieszać dokładnie.  5. Na środek każdego kwadratu wykładamy łyżkę masy orzechowo-czekoladowej i na niej układamy plasterek banana. Składamy każdy kwadrat po przekątnej tak by powstał trójkąt. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Pieczemy w temperaturze

vaniliowoczekoladowa
Daktylowe ciasteczka z bakaliami i czekoladą 154

łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu 50g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych Jeśli daktyle są mocno suche, twarde, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 15 minut, następnie wodę zlać. Masło z miodem podgrzać do rozpuszczenia. dodać pokrojone daktyle, zmiksować blenderem(...)masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej

Obiad gotowy
Trufelki chałwowo-kokosowe (z markiz chałwowych) 117

około 13 sztuk) 150g ciastek typu markizy chałwowe (u mnie z Cukrów Nyskich)  60g oleju kokosowego 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżka syropu z agawy/płynnego miodu Polewa czekoladowa (opcjonalnie): (*) 3-4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Ciastka (z kremem) zmielić w malakserze. Olej rozpuścić w niewielkim garnuszku i przelać o ciastek. Całość dokładnie(...)wiórkami kokosowymi i syropem/miodem (wg smaku). (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.) Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe - przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Trufelki świetnie smakują w wersji solo, ale można również je ozdobić polewą lub kulki całkowicie

Di gotuje
Czekoladowy tort z owocami 105

Mąż tak jak i moja ukochana Mamusia i Michaś jest z kwietnia. Także torcik dla Niego musiał być obowiązkowo. Tym razem czekoladowy z pysznym dżemem jagodowym i owocami. Nie za słodki, taki w sam raz.  Składniki : * 6 jajek * szklanka cukru * 1,5 szklanki mąki pszennej * 0,5 szklanki kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * słoiczek dżemu jagodowego * szklanka wrzątku(...)połowy pomarańczy  * litr kremówki  * serek mascarpone  * łyżka cukru pudru * owoce do dekoracji Przygotowanie : Jajka ubić dodając cukier. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto mikserem. Przelać do tortownicy, piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z pomarańczy. Kremówkę dobrze ubić, dodać

Magiczne Życie Marty
,,Czekoladowe makaroniki z nutellą’’ 100

kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru 3 łyżeczki kakao Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki nutelli 2 łyżeczki nalewki czekoladowej Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy(...)białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną

Podróż w kulinaria