pewno specjalnie wcześniej wstawać nie będę;p i znów powrócę do serków wiejskich i pieczywa chrupkiego żytniego Składniki (na 3 gofry serduszka): 2 jajka 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka stewi 0,5 łyżeczki kakao 2 łyżki serka homogenizowanego 3 łyżki otrębów dodatki: 4 łyżki serka białego (Emilka) + aromat śmietankowy + stewia powidła(...)stewią, kakaem, serkiem i odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka, ale nie na całkiem sztywno ;) dodajemy białka do spęczniałej masy otrębowej wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ja żeby mieć pewność, że ciasto odejdzie posmarowałam ją lekko oliwą z oliwek) pieczemy około 5 minut podajemy jak kto lubi, ja zjadłam z serkiem i powidłami ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzedstawiam urodzinowe śniadanie mojej Mamy :) Chciałam przygotować coś niecodziennego, a zarazem prostego. Wybór padł na czekoladowe placuszki z mąki owsianej i uroczą dekorację na kształt sówki. Możecie oczywiście wybrać ulubione owoce i stworzyć własną kompozycję :) Składniki : 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: plasterki(...)banana winogrona kawałki anansa migdały płatki migdałowe kiwi banan serek kremowy Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 2 łyżki ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę
Chocolate Muffin Blognadzienie. Serduszka wyszły bardzo puszyste a czekolada dopełniła słodycz tych drożdżówek. Moim dzieciom bardzo zasmakowały, więc są idealne dla dzieci, ale również te większe dzieci nie odmówią sobie takiego czekoladowego serduszka ;) Składniki: 50g drożdży 500g mąki 1 szklanka letniego mleka 80g cukru(...)ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min. Mąkę przesypujemy do miski, robimy kopczyk i wlewamy zaczyn z drożdży, pozostałe mleko, jajka, cukier, masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką
Amatorka kuchennaoprzeć od pierwszego wejrzenia! Anna zafundowała mi ucztę dla oczu ale i brzucha gdy je zrobiłam. Delikatne, cieniutkie i same w sobie pełne smaku. No i bezglutenowe :) Naleśniki czekoladowo-gryczane 200 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną) 50 g kakao 500 ml mleka (u nas bez laktozowe) 100 ml wody 75 g brązowego cukru 2 jajka(...)składniki wkładamy do miski. Mieszamy energicznie by dokładnie się połączyły. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość rzadkie. Rozgrzewamy patelnię. Rozgrzewamy tłuszcz (olej lub klarowane masło) i nalewamy porcje ciasta, rozprowadzamy i smażymy z każdej strony. Czynność powtarzamy przy smażeniu każdego naleśnika. Podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryznów naszła mnie ochota na muffinki!Czekoladowe były … z amaretto również … bananowe też … kokosowe i truskawkowe również …Postanowiłam zrobić takie jakich do tej pory nie było – z daktylami!Pomysł był strzałem w 10 , gdyż muffinki znikały w tempie ekspresowym!Do zrobienia wykorzystałam daktyle i kandyzowany cukier Nie tylko pięknie wyglądały , ale i smakowały obłędnie(...)SKŁADNIKI:- mąka pszenna – 150 g- mąka ziemniaczana – 100 g- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- sól – 1 szczypta- cukier – 100 g- olejek do ciast śmietankowy – 1 łyżka- olej rzepakowy – 80 ml- jajko – 1 szt- jogurt naturalny – 250 g- daktyle – 100 g- kandyzowany cukier – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Obie mąki , proszek
Ostra na Słodkomargaryny 4 łyżki zmielonej kawy 4 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki mleka ulubione bakalie Dodatkowo choć niekoniecznie: polewa czekoladowa + orzechy do posypania Miód, wodę i kawę wlewamy do garnka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy(...)jednego piernika dodaję mieszankę orzechów, rodzynki, a do drugiego same orzechy, ponieważ niektórzy nie lubią orzechów. I miksujemy delikatnie. Formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto - tak aby w obu formach było tyle samo ciasta. Foremki wkładamy razem na środkową półkę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 80 minut, pod koniec można trochę zwiększyć
Piekę, bo lubięjest niezwykłe i zasługuje na podziw. Na pierwszym piętrze mieści się kawiarnio-pijalnia czekolady. Bardzo miła obsługa i przede wszystkim czekoprodukty powodują, że człowiek czuje się wspaniale. Różnego rodzaju czekoladowe niesamowitości do picia powodują, że endorfiny w naszym organizmie szaleją. Za oknem można z góry przyglądać się przechodniom maszerującym w kierunku krakowskiego rynku. Szczególnie polecam gorącą czekoladę "po lwowsku(...)ciacho. Mamy dla Was dzisiaj biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone. Jest przepyszny! Delikatny, bezglutenowy i rozpływający się w ustach! :) Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone pyszne, delikatne, bezglutenowe ciasto Składniki: Biszkopt: 12 dag startej na drobnej tarce marchewki 12 dag cukru pudru 20 dag migdałów bez skórki 6 jajek 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej
Moja Mama GotujeZa 2 tygodnie Wielkanoc! A nie ma świąt bez babki wielkanocnej! Jaka babka gości najczęściej na Waszym stole? U nas w tym roku jest
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo nas zdziwił brak na naszym blogu przepisu na sernik na zimno z truskawkami i galaretką . Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie
niecodziennikparyWiemy, że teraz jest wiosna i czas kiedy ma się ochotę na pierwsze koktajle ze świeżych owoców ale ostatnio nastąpiło ochłodzenie oraz niezłe ulewy, także ciepłe
Candy PandasDzisiaj zapraszam Was na ciasteczka adwentowe. Kruchutkie z delikatną nutą czekolady i cynamonu. Idealne do kawy. Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 125 g mąki migdałowej
Szybko Tanio SmacznieCiekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa serowa: 0,5 kg białego sera w wiaderku 0,5 litra śmietany 30% 6 łyżeczek(...)Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 2-3 kieliszki likieru amaretto Dodatkowo: 150ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 260g rurek waflowych z polewą czekoladową kwiatki z cukru do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać
Szalona Kuchnia Ewelinyprodukcji to kakao . W zależności zaś od rodzaju ciasta, na jaki się zdecydujecie, mogą one także spełniać kryteria kuchni raw . A naturalne, nieprzetworzone produkty to przecież podstawa zdrowego odżywiania. Keto babeczki z kremem z awokado Keto babeczki z kremem z awokado – różne wariacje na temat ciasta Wracając do kwestii samego ciasta – u mnie był to upieczony kiedyś i zamrożony(...)masa, którą mogłam wylepić foremki. Po schłodzeniu, uzyskane w ten sposób babeczki stanowią bazę do nadziewania kremem. Jeśli nie macie akurat biszkoptu pod ręką, to proponuję wtedy skorzystać z ciasta z tego przepisu . Produkt końcowy przygotowany na jego bazie będzie nie tylko wege, ale i raw . Bita śmietana kokosowa idealnym zwieńczeniem babeczek W roli bitej śmietany pojawia się zaś
Modern Cave Girlforach czy mediach społecznościowych i choć nie mam talentu do ich zdobienia oraz lepienia figurek, to próbuję dogonić je wyjątkowym smakiem. Od dawna marzyłam, żeby przygotować tort mango . Nie czekoladowy i ciężki, ale taki egzotyczno-letni – lekki i słodko-kwaskowy. Gdy nadszedł lipiec i nadarzyła się okazja, zabrałam się w końcu za tort dla siebie i mogłam przygotować połączenie(...)biszkopt można zostawić szczelnie przykryty na noc w temp. pokojowej lub w lodówce (schłodzony się lepiej kroi). Uwaga: Gdy pieczemy na jedną tortownicę i potrzebujemy jej do drugiej połowy ciasta, to pamiętamy, że drugi biszkopt możemy upiec dopiero, gdy pierwszy całkowicie wystygnie (dopiero wtedy można oddzielić nożem od brzegów). Gdy mamy dwie tortownice lub rant – zostawiamy biszkopt
Poezja smaku