ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:991/1556)

TORT Z MUSEM JAGODOWYM I MALINAMI 117

dodać olej i serek. Wymieszać. Składniki suche należy przesypać po łyżce do składników mokrych, dokładnie wymieszać. Do szklanki wsypać sodę, dodać ocet. Gdy powstanie piana przelać do ciasta, wymierzać. Ciasto należy przelać do blaszki i piec w 180oC przez 45minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić(...)owoce i bardzo delikatnie wymieszać łyżka do połączenia składników. Gotowy mus wylać na ciemny biszkopt i przykryć jasnym. Kremówkę, cukier i mascarpone ubić na puszystą masę. Gdy będzie gęsta i puszysta odjąć 4 łyżki do oddzielnej miseczki do której należy dodać maliny. Wymieszać delikatnie łyżką i wyłożyć na jasny biszkopt. Pozostałą jasną masą obłożyć boki oraz wierzch ciasta. Udekorować

Słodki Zakątek
Leśny mech 162

mech Potrzebujesz: Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!) 3 jajka 1  1/3 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250g serka mascarpone skórka otarta z 1 cytryny sok z połowy cytryny 1,5- 2 łyżki cukru pudru Do tego: Owoc granatu/ jeżyny/ maliny(...)cały czas miksując. 5. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia do masy - miksuj do połączenia się składników. 6. Do całości dodaj wcześniej rozmrożony i odsączony szpinak - wymieszaj dokładnie z ciastem. 7. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą/ mąką. 8. Przelej ciasto i piecz ok. 70min w 180*C. 9. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój w poprzek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Odwrócony włoski deser 381

minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuc posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuśc w pół szkl. wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze

Słodkości i nie tylko
SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ i PROSECCO 144

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ Z PROSECCO Szarlotka to niewątpliwie, jedno z moich ulubionych ciast, o czym dobrze wiecie. Potrafię ją przygotować na wiele sposobów, i wciąż szukam nowych. Odkrywam nowe smaki, nowe połączenia i wciąż się pozytywnie zaskakuje. Podstawą dobrej szarlotki są kwaskowate jabłka, najlepsze te starej odmiany jak antonówka, czy szara reneta. Ale jeśli akurat nie masz jak ich kupić(...)które podbije i uwydatni smak owoców. Pyszne! Przepis na pyszną szarlotkę poniżej ;-) PRZEPIS NA SZARLOTKĘ blaszka 22 cm x 22cm - 100 g masła - 180 g mąki pszennej typ 480 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 60 g cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 jajka - dodatkowo mąka do podspywania W/w składniki zagniatamy w elastyczne ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej

SMYKWKUCHNI
Pomidorowy, jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem - Kwietniowa Piekarnia 167

chlebowym na zakwasie. Na szczęście z każdym kolejnym składaniem ciasto stawało się coraz bardziej przyjazne. Chleb piekłam 13 - go i chyba tylko tej dacie mogę przypisać fakt, że z niewiadomych mi powodów, zamiast dwóch (co zwykle robię ) bochenków uparłam się na jeden. Wyrastał w dosyć dużym koszyku na owoce (wyłożonym mocno omączoną ściereczką) ok 2 godzin(...)dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam.Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki, orkiszową i pszenną chlebową. Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.W czasie tych 3 godzin:Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony

Stare Gary
Odwrócony włoski deser 160

minut w 180 C. Mascarpone wymieszaj z owocami kandyzowanymi ( bądż bakaliami) i posiekanymi orzechami. Dodaj kremówkę ubitą z pudrem i aromat. Na końcu wrzuć posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuść w pół szklance wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze

Różne smaki w kuchni
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1826

ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i kawałki zimnego masła, wszystko posiekać razem - dodać jajka oraz śmietanę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto podzielić na dwie części, zafoliować i schłodzić przez 1-2 godz. w lodówce MASA MAKOWA  - suchy mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie(...)bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki, dodać do masy - żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC ZAWIJANY - piekarnik rozgrzać do temperatury około 180 stopni - ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest zbyt

Smakołyki Bereniki
Jabłecznik z budyniem 340

Kolejne ciasto z cyklu tych, które zaskakują prostotą wykonania a są naprawdę smaczne i lubią je wszyscy. :-) Kilka prostych składników, jakieś pół godziny pracy a nie znam osoby, której by nie smakował. Nie dodaję zbyt dużo cukru, bo kupuję do niego słodkie jabłka. Choć to sezon na inne owoce, bardzo lubię jabłeczniki i nawet latem zdarza mi się(...)słodkich jabłek 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto. 2. Blaszkę smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika. 3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę. 4. 800ml mleka zagotowujemy wraz

Szefowa kuchni
Malinowe babeczki 144

Superłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, czekolady, cynamonu... cokolwiek lubimy;) Składniki: (na około 22szt) 250g malin (lub zamiennie jagód, jeżyn lub czekolady;)) 130g masła 4 jajka M 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej kilka kropli(...)przesiać i dodawać stopniowo do masy. Na końcu cienką strużką dodawać mleko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich po łyżeczce ciasta. Do każdej muffinki włożyć kilka malin i przykryć resztą ciasta do około ¾ wysokości foremki. Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać cukrem

Pyry na Gaz
Niebieski sernik z czekoladowymi muszelkami 113

płaskie łyżeczki, które według opakowania są na ponad 0,5L płynu) -1/2 szkl. mleka Dodatkowo -galaretka bezbarwna (nasza niestety miała cukier w składzie) -czekoladki w kształcie muszelek -owoce typu borówki, czarna porzeczka BISZKOPT 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). 2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol(...)najpierw daj dwie łyżki skrobi, dodaj trzecią jeśli biszkopt jest „za luźny”). 5. Dalej przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. 7. Wyłożyć biszkopt do formy. 8. Piec przez około 20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić

Candy Pandas
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 161

gotowania na parze, motylek, łyżka, uchwyt do wyciągania sita i miarka, która jednocześnie zamyka otwór główny w pokrywce. Proces przygotowywania potraw jest całkowicie zautomatyzowany, ma wmontowana wagę, przyciski wyrabiania ciasta, smażenia i turbo (pracuje na najwyższych obrotach), programuje się w nim czas, temperaturę (do 120 stopni) i prędkość (posiada 10 prędkości + funkcja turbo), a obsługa jest niezwykle prosta i bardzo(...)jaglanej zaraz przygotowałam pyszny, domowy waniliowy budyń jaglany z owocami i orzechami, a do tej pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego dnia przygotowałam ciasto drożdżowe na chlebki i bułki. Co za wygoda z wagą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak suszyć skórkę pomarańczową 172

pomarańczową można przygotować o dowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw(...)wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat i kuchnię krajów Maghrebu. Składniki 15 pomarańczy najlepiej z upraw ekologicznych - ilość dotyczy suszarki MPM MSG-04 Sprzęt obierak do warzyw i owoców suszarka do warzyw i owoców młynek do przypraw Przygotowanie Pomarańcze bardzo dokładnie umyć. Jeśli nie mamy pewności czy pochodziły z upraw ekologicznych to dodatkowo sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Pomarańcze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 136

powinno przeleżeć określony okres czasu zanim weźmiemy się za dalszą pracę, ale ja już któryś rok z rzędu z powodzeniem po  15 minutach zaczynam dalsza zabawę z wykrawaniem ciasta. Zwykle zaczynam po pracy, koło 17.00. Mieszam 25g masła z 300 g miodu (u mnie w tym roku był wielokwiatowy, ale może też być spadziowy albo mój ulubiony malinowy). Delikatnie(...)mnóstwem owoców i aromatycznych przypraw. :) Następnie mieszam w misce 400 g mąki orkiszowej i 200 g mąki pszennej ( w tym roku stosowałam mąkę pszenną razową, która sprawiła, że nasze pierniczki były bardziej treściwe i pożywne). Dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 jajka zerówki, a następnie małymi porcjami ostudzoną mieszankę miodowo-korzenną. Dokładnie wyrabiamy nasze ciasto, gdyby się odpowiednio

Moja Mama Gotuje
Brownie z truskawkami 141

ciasto ma jedną wielką zaletę- tak samo szybko znika ze stołu, ile trwa jego przygotowanie. Jeden z prostszych wypieków, z którym poradzi sobie nawet początkujący, gdyż wystarczy tylko wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wstawić do piekarnika. Natomiast przełamanie go owocami sprawia, że jest znacznie lżejsze i pięknie się prezentuje z tymi truskawkowymi kawałkami. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki(...)roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować  jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, na wierzchu położyć cienkie plasterki truskawek z zachowaniem ok. 1 cm odstępów. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35-40 minut, aż ciasto lekko urośnie

Fabryka pomysłów
Keto tort naleśnikowy (Paleo, LowCarb) 169

niby nie miałby być godzien takiej okazji? Tort to w końcu tort! No i przyznacie, że prezentuje się całkiem nieźle! Keto tort naleśnikowy z musem z awokado i owocami Biszkoptowy czy naleśnikowy – oto jest pytanie! Keto tort naleśnikowy wymaga niestety trochę czasu – nie wiem czy przypadkiem nie więcej niż zwykły biszkoptowy tort z kremem… Trzeba się nastać(...)Ciasto ma idealną konsystencję, dzięki czemu nie ma większego problemu z ich obsługą. Jednocześnie keto naleśniki z tego przepisu wychodzą miękkie i elastyczne. Czyli takie, jakie powinny być. Keto tort naleśnikowy Nadzienie ma nie lada znaczenie Gotowe keto naleśniki przełożyłam czekoladowym musem z awokado . Czyli bardzo podobnie jak w przypadku zeszłorocznego tortu . Do tego ostatni już chyba rzut letnich owoców

Modern Cave Girl