synowi w przygotowaniu ciasta, bo miały to być trochę inne pankejki niż zwykle - puszyste. Kuba pracowicie smażył placuszki, a efekt jego pracy widzicie na zdjęciach. Zjedliśmy przepyszne śniadanie. Pankejki dla odmiany zostały podane z waniliowym serkiem homogenizowanym i truskawkami. Klasycznym dodatkiem do pankejków jest syrop klonowy, ale świetnie smakują również z miodem, konfiturą lub świeżymi owocami. Składniki(...)lubicie lekko słodkie placki czy słodkie) ½ łyżeczki soli 2 jajka ekologiczne 500 ml maślanki 1/8 kostki masła (25 g) 2 łyżki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) Przygotowanie: Do przygotowania ciasta na pankejki potrzebujesz dwóch misek. W jednej wymieszaj mąkę i sodę. W drugiej misce roztrzep jajka i dodać maślankę, cukier, cukier waniliowy i sól. Zrób to za pomocą trzepaczki do jajek
Codziennik Kuchennynajlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich ciastek. Relatywnie mała ilość cukru uwypukla i wręcz podkreśla naturalne aromaty. Mamy lato- lato to czas świeżych owoców. Za chwilę pojawią się moje ukochane maliny(...)oraz przesiane suche składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. 3. Do zmiksowanej masy dodajemy koniecznie zmrożone maliny wszystko łączymy pulsacyjnie aż ciasto nabierze różowego koloru a maliny się nieco rozdrobnią. Ważne by na tym etapie nie przesadzić z miksowaniem ,bo inaczej będziemy musieli dodatkowo schłodzić ciasto przed właściwym nakładaniem do pieczenia
vaniliowoczekoladowaciasto, muffinki, lody i inne rarytasy nabiorą szczególnej głębi, jeśli przygotujesz je z wykorzystaniem produktów Deluxe, które już od 9 listopada są dostępne w sklepach Lidl. Te wyjątkowe artykuły najwyższej jakości - zaskakują smakiem, ale i atrakcyjną ceną." Tak zaczyna się list, który wraz z koszem pełnym luksusowych produktów Deluxe otrzymałam od Lidl . A wśród nich pyszna czekolada z owocami(...)zakupów produktów marki Deluxe w Lidl . Na blogu postaram się przybliżyć Wam ten wspaniały smak tworząc pyszne słodkie propozycje. Już dziś zapraszam Was na "Świąteczny daktylowiec" - idealne, delikatne ciasto do kawy lub herbaty. Spróbujcie
Słodkie okruszkiWersja deseru, który ładnie wygląda, ale przy jedzeniu ubrudzimy się jak dzieci😁 Każdemu błyszczą oczka na widok ciastka, ciasta czy tortu. A widząc przed sobą mini torcik, który możemy zjeść cały sami.😍 Endorfinki z pewnością szaleją a kubki smakowe już nie mogą się doczekać.😃 Możecie oczywiście przygotować ten deser w formie kremu na wafle i jeść bez niepotrzebnego ubrudzenia palców(...)się czasami jak dzieci i jeść jak one prawda? 😊 Składniki na 1 porcje: -5 wafli ryżowych ( z brązowego ryżu) -80 g twarogu -2 łyżki jogurtu naturalnego -150 g owoców (u mnie mix jagodowy) -10 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Twaróg, jogurt i owoce miksujemy np. blenderem ręcznym. Następnie wedle uznania możecie zrobić "torcik" (przełożyć wafle i potem
Zdrowie i pysznie na talerzutemu już podawałam przepis na to ciacho ale teraz postanowiłam zrobić w formie tortu. Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :) Składniki biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)2 łyżki stołowej(...)owoców kiwioraz 4 truskawkilistki świeżej miętyBiszkopt:Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następnie dodać cukier.Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto przelewamy do tortownicy
Bon Appetit Małgorzatyblachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram na kolejne spotkanie wielkopolskich blogerów. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru+ 2 łyżki do przesypania owoców+ 2 łyżki do budyniu 1 łyżka(...)waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ciasto- 3/4 do formy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę, rabarbar myjemy, ściągamy skórę, kroimy, na 1,5 cm kawałki, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięÓsmego koloru tęczy , troszkę je zmodyfikowałam, ale minimalnie. Wygląda fantazyjnie, trochę mi przypomina góry....ale w sumie mi wszystko przypomina góry :). Składniki na blaszkę 25x25 cm Ciasto ciemne: 4 jaja 10 dag cukru 20 dag masła 20 dag czekolady gorzkiej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4-5 pełnych łyżek kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa(...)owoce lub konfitury 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, kawą i kakao.Ostudzić do temperatury pokojowej. 2. Jaja miksujemy z cukrem, dodajemy masę czekoladową, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaną ciemną masę przelewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3. Ricottę łączymy z jajem, cukrem pudrem i wanilią, miksujemy, przekładamy na ciemne ciasto
Apetyczna babeczkaszpatułką, uważając by owoce pozostały w całości i nie puściły soku. Tak powstałą masę wylewam na podpieczony wcześniej spód. Piekę 70 minut w 160 stopniach Celsjusza. Po zakończeniu pieczenia uchylam drzwiczki piekarnika i pozostawiam tak do wystudzenia. W rondlu mocno podgrzewam masło i śmietankę, dodaję czekoladę i rozpuszczam ciągle mieszając do powstania jednolitej konsystencji. Polewam ciasto, ozdabiam zamrożonymi wcześniej
Cook&Loveżołądków próbuje zjeść jabłka, które przeznaczone były na eksport do Rosji. Doświadczenie podpowiada mi, że to będzie tylko chwilowa moda. Mam jednak nadzieję, że będziemy pamiętać o tych owocach z Adamowego Raju w codziennym jadłospisie. Mamy dostęp do nich przez cały rok, są tańsze niż południowe cytrusy, i mają wiele walorów odżywczych. Tak, więc jedz jabłka(...)pszennej120 g masła 1/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko1 łyżka śmietany2 kg kwaśnych jabłek 10 łyżek cukru 3 łyżeczki kardamonucukier puder do posypaniaSkładniki na ciasto razem siekamy, zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formie 30x20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzewamy
Bon Appetit Małgorzatymożna się na czymś potknąć, to na dwóch rzeczach. Po pierwsze nie należy ulegać złudzeniu, że szpinak jest wystarczająco rozdrobniony. Należy go zblendować mimo wszystko, bo właśnie dzięki temu ciasto ma tak intensywny, żywy kolor. Po drugie galaretka dodawana do śmietany musi być dobrze wystudzona, a na czas ubijania śmietany warto ją wstawić do lodówki, by miała temperaturę zbliżoną(...)śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1 galaretka – najlepiej o smaku owoców leśnych, lub „czerwonych owoców” 1 łyżka soku z cytryny ziarenka z 1 owocu granatu Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy do masy olej. Dodajemy również ekstrakt waniliowy
Trzeci talerzjabłka obecnie wiodą prym wśród owoców. Muszę sama siebie pochwalić za ten wypiek bowiem uważam go za bardzo udany. Tarcie nie brakuje niczego pod względem estetycznym jak i smakowym. No może dodałabym jeszcze rodzynki ale M ich nie cierpi więc tarta jest bez nich. W smaku mocno przypomina szarlotkę na kruchym cieście. Ale sami przyznacie, że w wersji tarty
My simple kitchenpiecze się z termoobiegiem - ja piekłam bez. 6. Cyfry należy wycinać z ciasta bezpośrednio na blasze. 7. Do wycinania cyfr polecam użyć noża/radełka do pizzy. 8. Z przepisu pozostaje sporo kruchego ciasta - można z niego upiec pyszne ciasteczka lub dodatkowe blaty. WYKONANE: CIASTO: Blachę z wyposażenie piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni(...)ekstrakt i zagnieć ciasto. Ja zrobiłam to w mikserze. Można również zagnieść ciasto w malakserze. Ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą, schowaj do lodówki na 60 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 4 części . Pierwszą część rozwałkuj na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Ostrożnie zawiń wokół wałka i przenieś ciasto na blachę. Nożykiem wytnij
Słodko-Słony Świat Ilonyokrągłych biszkoptów 700 gramów owoców (w moim przypadku borówki) 2 paczki galaretki każda na 0,5 l wody (użyłam o smaku owoców leśnych) bezy i listki mięty do dekoracji Wykonanie : Serek wyjąć z lodówki na około godzinę przed przystąpieniem do pracy aby uzyskał temperaturę pokojową. Żelatynę dobrze rozpuścić(...)cytryny, krótko utrzeć (najlepiej łyżką). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli chcemy mieć idealnie równe boki ciasta oddzielnie wyłożyć papierem spód a dodatkowym specjalnym paskiem boki. Na spód wyłożyć biszkopty. Do schłodzonej żelatyny dodać 1 łyżeczkę masy serowej, wymieszać, a następnie wlać jednym ruchem
cucinareokrągłych biszkoptów 700 gramów owoców (w moim przypadku borówki) 2 paczki galaretki każda na 0,5 l wody (użyłam o smaku owoców leśnych) bezy i listki mięty do dekoracji Wykonanie : Serek wyjąć z lodówki na około godzinę przed przystąpieniem do pracy aby uzyskał temperaturę pokojową. Żelatynę dobrze rozpuścić(...)cytryny, krótko utrzeć (najlepiej łyżką). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli chcemy mieć idealnie równe boki ciasta oddzielnie wyłożyć papierem spód a dodatkowym specjalnym paskiem boki. Na spód wyłożyć biszkopty. Do schłodzonej żelatyny dodać 1 łyżeczkę masy serowej, wymieszać, a następnie wlać jednym ruchem
cucinarezdrowy i mega smaczny - warto wypróbować z jagodami i innymi ulubionymi owocami. :) Od kiedy kupiliśmy z Dominikiem nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) nie mogę się nimi najeść. Są fantastyczne i mega zdrowe! Te małe nasionka można namoczyć w wodzie, mleku, mleku kokosowym, dodać do jogurtu, zupy czy ciasta i zawsze będzie pysznie. Tym razem wykorzystałam je do zrobienia tego prostego(...)kolejność i najpierw wyłożyć na spód chia, całość i tak wymieszacie, więc nie ma to znaczenia w przypadku smaku, raczej jeśli chodzi o estetykę. Eksperymentujcie ze smakami, łączcie różne owoce, zróbcie kilka warstw. Dodajcie czekoladę, orzechy, ziarna słonecznika - ogranicza Was wyobraźnia, a wszystko i tak będzie smakowało wyśmienicie. Smacznego
Cooking Monster