Składniki: (na 2 porcje) - ryż czerwony – 1 woreczek (100 g) -pieczarki – 8 szt. (160 g) - cebula czerwona – (100 g) - filet z kurczaka (300 g) -przyprawy wg. uznania Przygotowanie: Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić i poddusić na patelni pod przykryciem (nie musisz dodawać oleju, wystarczy odrobina wody), do gotowego kurczaka dodać pokrojoną w plasterki cebulę, poddusić jeszcze chwilę. Następnie dodać pokrojone
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: (na 3 porcje) - kasza gryczana – 2 woreczki (200 g) -filet z piersi kurczaka – (400 g) - oliwki zielone – (60 g) - papryka czerwona (135 g) Wykonanie: Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć do głębokiej patelni. Do kurczaka dodać sypką kaszę gryczaną. Zalać 1 szklanką wody. Dusić pod przykryciem ok 13 min, na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSAŁATKA Z KURCZAKIEM I KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - filet z kurczaka (100 g) - pomidorki koktajlowe – 5 szt. (100 g) - kasza gryczana – ¼ woreczka (- sucha 25 g)/ (50 g ugotowana- 3 łyżki) - cebula czerwona – ½ szt. (50 g) - olej lniany – 1 łyżka (10 g) - mix sałat- 2 garście (60 g) - pestki z dyni – 1 łyżka (10 g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy/ cytrynowy, oregano(...)odrobiną wody. Ugotować kaszę gryczaną. Odstawić do ostygnięcia. W między czasie przygotować pozostałe składniki. pokroić cebulę, pomidorki w ćwiartki,sałatę porwaćna mniejsze kawałki. Wymieszać warzywa z kurczakiem i kaszą gryczaną. polać olejem lnianym, posypać pestkami dyni
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - jajo 2 szt. - filet z kurczaka – 110 g - serek wiejski - 50 g - mąka kukurydziana – 15 g - kukurydza – 50 g - masło klarowane– do posmarowania patelni Wykonanie: Mięso z piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, posolić i poddusić na patelni. Jaja wymieszać z mąką, kukurydzą i gotowym kurczakiem. Wymieszać i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron pod przykryciem. Podawać
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasVerrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami Tak zwane "zdrowe odżywianie" nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub kuskus to już zupełnie insza inszość :) Szczególnie jeśli podamy ją w formie verrine, czyli układając składniki warstwami w małych szklaneczkach. Verrine ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wykorzystać pozostałości innych potraw(...)ilość musicie dostosować do swoich potrzeb lub ilości gości komosa ryżowa lub kasza bulgur lub kuskus natka pietruszki lub świeża mięta zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki marchewka sól i pieprz do smaku opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie
Cztery Fajerypowinno być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga(...)drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia. Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo 35 do 45 minut (udka) Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około
Cztery FajerySoczysta, bardzo aromatyczna, lekko pikantna i wyrazista w smaku. Najlepiej smakuje podana z ryżem. Składniki: ok 500g piersi z kurczaka 10 g przyprawy curry, 1/4 łyżeczki imbiru (przyprawa), 1/4 łyżeczki chili (przyprawa), 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 2 łyąki oleju. Przygotowanie: Do oleju dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na 2-3 części w zależności od grubości(...)Nacieramy przyprawami kurczaka, odstawiamy na min.2 godziny do lodówki. Grillujemy na grillu elektrycznym przez około 3-5 minut z każdej strony. Odstawiamy na 10 minut, aby mięso "odpoczęło
Lena Gotujezapożyczenie z Włoch. Polpette to po prostu mięsne kulki – danie absolutnie fundamentalne dla włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często bez zdanych dodatków. Pulpety ze spaghetti znane Wam pewnie(...)kulek do pieca. Na koniec trzeba dodać do nich sos pomidorowy. Trochę pracy jest, jednak gwarantujemy, że tak lekkich i pysznych pulpetów jeszcze nie jedliście! Składniki: Mięso z gotowanego kurczaka, 2 duże kubki porwanego mięsa 1/2 szklanki tartej bułki 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki mleka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaparów 1 jajko Kilka łyżek siekanej
Niedzielny kucharzczerwona 2 marchewki 1 cebula 1 por biała część sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej papryka ostra 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki olej rzepakowy pulpety: 1 pierś z kurczaka 1 jajko 1 cebula mała 2 łyżki natki pietruszki posiekane 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz chili papryka przyprawa do kurczaka mąka pszenna do obtoczenia Pulpety: Pierś z kurczaka, cebulkę
wesoła kuchniaJako dodatek polecam surówkę z pomidorów, którą znajdziecie również na blogu. Dziękuję za komentarze i Wasze opinie na temat dań przygotowanych z moich przepisów. Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 średnia cukinia 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać(...)gorący tłuszcz kotleciki. Smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem czosnkowym lub innym swoim ulubionym. kotlety z kurczaka i cukinii
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 saszetka ugotowanego ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 50 g rodzynek ½ puszku ananasa 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Następnie kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużej miski. Dodajemy ugotowany ryż, rodzynki (można je wcześniej namoczyć w wodzie około 1h) i kukurydze
Smaki Nataliikoniec wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli → Kieszonki z kurczaka nadziewane serkiem topionym z szynką i bazylią → Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym → Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami
Oryginalny smakDziś pyszny obiad dla wielbicieli kurczaka i chińszczyzny. Kurczak seczuański jest aromatyczny i smakowy, mięso jest soczyste i delikatne. Polecam danie na wrześniowy obiad, będzie idealne. Kurczak po azjatycku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszczęście – jak to zawsze powtarzam – nie o wygląd, a o smak chodzi, a do smaku jakoś nie możemy się przyczepić;) 200 g ryżu 2-3 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 500g) około 200 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 350-400 g pieczarek 100 g tartej mozzarelli lub innego żółtego sera szczypta curry 2-3 łyżki sosu sojowego sól(...)sosem sojowym, doprawiamy szczyptą curry oraz niewielką ilością pieprzu. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy mięso. Usmażonego kurczaka odstawiamy na bok. Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonym wrzątku – na al dente. Pieczarki kroimy na półplasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Pod koniec doprawiamy niewielką ilością soli
Smaki Na Talerzu