Czasami trzeba wrócić do klasyki . De volaille w wersji wiosennej ze świeżym koperkiem to niezapomniany smak cudownie płynącego masła ….No i ten aromat kopru , pieprzu i delikatnego , soczystego kurczaka .. Pyszności w sam raz na niedzielny obiad . Moja rodzinka , preferuje je z pure ziemniaczano – brokułowym i obowiązkowo z marchewką duszoną z groszkiem , cóż może nie jest to klasyczna wersja(...)malutki , tyci.. to na zimno na kanapkę z sosem tatarskim , jest tak samo pyszny , jak nie lepszy niż ciepło Składniki na 4 osoby : 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka średniej wielkości mały pęczek koperku 4 kawałki masła , długości i grubości kciuka Mogą być większe ale nie mniejsze . granulowany czosnek , sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej
Ogrodnik w podróżysobą mieszamy. SKŁADNIKI: - 120g niebieskiego sera pleśniowego - 50g prażonego słonecznika - max sałat (burak czerwony, sałata zielona, endywia frisbee) - ½ papryczki habanero - 1 pomidor - 70g zielonych oliwek - 450g filetu z kurczaka - 2 łyżki oleju Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Uwaga! Kurczaka nie przyprawiamy. Ser pleśniowy, papryczkę habanero i pomidora kroimy
Związek na patelniDużo pracy przy tym daniu nie ma. Na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią połączenie mięsa ze słodkim oraz kuchni tajskiej. Składniki: 500 g filetów z kurczaka 50 g grzybów shimeji 200 g konfitury z mango 2 marchewki 1 trawa cytrynowa 700 ml bulionu drobiowego 3 liście kaffiru 1 łyżeczka sambal oelek 3 łyżki oleju do woka 3 ząbki(...)czosnku 50 ml zimnej wody 1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie mąka ziemniaczana) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Grzyby rozdzielamy. Trawę rozgniatamy. Czosnek siekamy. Marchew kroimy w słupki. Kurczaka razem z grzybami, marchewką i czosnkiem smażymy w woku, lekko oprószając solą. Bulion zagotowujemy, dodając liście kaffiru, konfiturę z mango, sambal oelek. Do bulionu dodajemy mięso razem z grzybami, marchewką
R'n'G Kitchenzalegała w lodówce przez kolejnych kilka dni, bo na każdego przypadło po 3 duże calzone, więc nikt nie wcisnął nic więcej . Więcej przepisów na domowy fast-food: Bagietka nadziewana kurczakiem i serem żółtym Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Pikantne pałki z kurczaka Artykuł Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem
Słodkie GotowaniePyszne i bardzo soczyste kotleciki z kurczaka. Ich zaletą jest to, że nawet po podgrzaniu są miękkie i pyszne. Polecam przepis. Dzieciaki je uwielbiają :) SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżka oleju 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka soli łyżeczka przyprawy do mięs lub inna np. do kurczaka
Pani na deserEleganckie, owinięte szynką dojrzewającą, roladki z kurczaka, skrywające w swoim wnętrzu czosnkowo-pietruszkowe masełko, pieczoną paprykę oraz mozzarellę. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g szynki dojrzewającej (np prosciutto) 2 łyżki masła pół natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 125 g mozzarelli w zalewie sól, pieprz Paprykę myjemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około
Smaki Na Talerzudelikatną konsystencję, jest jest bardzo aromatyczna, a jednocześnie dzięki całym kawałkom warzyw nie nudna jak klasyczne zupy krem. Z tego przypisu wychodzi pysznie. Przepis na zupę kalafiorową Składniki: kawałek kurczaka z kością (może być ćwiartka lub kilka skrzydełek, około 300-400 gramów), cebula, 5 średnich ziemniaków, 1 kalafior, 2 marchewki, 100 ml słodkiej śmietanki, sól pieprz, świeży koperek. Zrób(...)cebulę poszatkuj i nieco zrumień w suchym garnku – nada zupie fajnego aromatu – dodaj kurczaka, zalej wodą (około 2 litrów), dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj pod przykryciem około 25 min., dodaj dwa pokrojone ziemniaki, 1/3 kalafiora porwanego na różyczki i gotuj kolejne 15 min. Kurczaka wyjmij, resztę zmiksuj blenderem. Teraz do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki
Kulinarna Polskapomidorków koktajlowych * 2- 3 łyżeczki kukurydzy konserwowej * odrobina sera fety do posypania na wierzch * garść groszków ptysiowych (użyłam Brześć ) * 150 g piersi z indyka * sól * przyprawa do kurczaka (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Pierś z kurczaka posypać solą i przyprawą do kurczaka, grillować na patelni grillowej (polecam patelnię grillową Ballarini , korzystam z niej od 8 miesięcy praktycznie codziennie
Zrób to smacznieSkładniki (na 1 porcję) - mięso mielone z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/4 papryki (ok. 38 g), - ząbek czosnku, - 2 łyżki natki pietruszki (ok. 8 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 2 łyżki mleka 2% (ok. 24 ml), - mieszanka warzywna: brokuły, kalafior, marchew (ok. 150 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz. Sposób przygotowania(...)smażymy obustronnie na suchej patelni. 3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i mleka. 4. Blanszujemy warzywa. 5. Kotleciki podajemy na puree ziemniaczanym z dodatkiem warzyw. Burgery z kurczaka z papryką są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka), - witaminę C (pochodzący z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkilku dni w mojej kuchni pojawił się nowy piekarnik. Robię w nim wszystko, najbardziej spodobała mi się funkcja pary. Przygotowałam dla moich bliskich kurczaka z piekarnika, który wyszedł bardzo soczysty, skóra chrupiąca :) Kurczak pieczony w ziołowej marynacie w piekarniku duży kurczak o wadze około 2 kg, 1/4 szklanki oleju, 1lyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka
Kulinarne pyszności MolkiSkładniki: 700 g młodych ziemniaków 1 pojedyncza pierś kurczaka 5 ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy (około 280 g bez zalewy) 1 dymka (cebulka + szczypior) 4 łyżki poszatkowanego koperku 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso kurczaka kroimy w paski, oprószamy przyprawą gyros, polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce
Qchnia po prostuSkładniki: 2 duże piersi kurczaka 200 g świeżego szpinaku baby 150 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki oleju 3 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 g grubego makaronu (na zdjęciu bezglutenowe penne) sól Sposób wykonania: Mięso wkładamy do miski, nacieramy przyprawą gyros oraz olejem i odstawiamy do lodówki na noc. Zamarynowane mięso kroimy w paski i wrzucamy razem(...)niej pieczarki pokrojone w plastry. W dalszym ciągu smażymy. Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodajemy listki szpinaku. Smażymy do momentu aż szpinak zwiędnie. Na patelnię wrzucamy z powrotem kurczaka i dolewamy wodę (1/2 szklanki) odlaną z ugotowanego makaronu. Zmniejszamy ogień. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej. Zawiesinę wlewamy na patelnię i mieszamy aby sos równomiernie się zagęścił
Qchnia po prostuSkładniki: 4 pojedyncze piersi kurczaka 8 łyżeczek zielonego pesto 2 kule mozzarelli 2 pomidory 3 łyżki oleju sól, pieprz świeża bazylia Sposób wykonania: Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół, tak aby otrzymać 2 cieńsze filety. Mięso wrzucamy do miski, oprószamy solą i pieprzem, polewamy olejem. Mieszamy. Filety przekładamy na dużą blachę piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Qchnia po prostuSkładniki: 800 g mięsa z udźca kurczaka 100 g masła 1 łyżka suszonego rozmarynu 1 łyżka suszonego oregano garść świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego) 5 ząbków czosnku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Mięso kroimy na porcje i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Oprószamy rozmarynem, oregano oraz solą i pieprzem. Dodajemy poszatkowany czosnek, następnie mieszamy aby przyprawy pokryły równomiernie każdy kawałek(...)wierzchu mięsa układamy kawałki masła oraz gałązki tymianku. Naczynie z kurczakiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez godzinę
Qchnia po prostuswój ulubiony przepis na pieczone piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych i żaden inny, jak do tej pory, jeszcze go nie przebił (zainteresowanych odsyłam do przepisu na pieczone nuggetsy – KLIK ). Choć mięso, dzięki marynowaniu w maślance, wychodzi soczyste i mięciutkie, to jak dla mnie, wychodzi tylko dobre. Tak po prostu. 500 g piersi kurczaka 1/2 szkl. maślanki mielona papryka słodka
Smaki Na Talerzu