Składniki: udka kurczaka 6 sztuk większe, olej rzepakowy 100 gram, cebula 7 sztuk, czosnek 1 główka, tymianek 2 łyżki, pieprz mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 3 łyżki, woda 2 szklanki Udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wsypać do brytfanki posmarowanej olejem pokrojone cebule, ułożyć udka. Udka posypać tymiankiem, pieprzem mielonym czarnym, kucharkiem, posypać obficie papryką słodką, dodać(...)góra/dół około 40 minut, w połowie pieczenia wlać wodę i przykryć, sprawdzić czy udka są upieczone. Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa - udka kurczaka w cebuli z czosnkiem pieczone w brytfance w piekarniku są bardzo soczyste, kruche, aromatyczne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięproszku do pieczenia, delikatnie wymieszać aby nie utracić konsystencji piany, wlewać porcjami na środek opiekacza , piec 1-2 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami-bitą śmietaną lub owocami. Filet z kurczaka w sojowo-miodowej marynacie z rozmarynem: Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 10 łyżek sosu sojowego 1 czubata łyżka płynnego miodu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego(...)łyżka soku z cytryny 2 gałązki świeżego rozmarynu Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka dzielimy tak aby otrzymać 4 porcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia. 2. Marynata: W miseczce połączyć sos sojowy z sokiem cytryny oraz płynnym miodem, wsypać pieprz utarty grubo w moździerzu , dodać pokrojony na plasterki czosnek, Wymieszać, marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać
Wanilia i KardamonPyszna odmiana mięsa z piersi kurczaka W domu bardzo je lubimy. Pierś nie jest wdzięcznym mięsem do obróbki. Łatwo jest je wysuszyć. Jednak w tych kotlecikach nic takiego się nie dzieje. Kotlety są soczyste i przede wszystkim pyszne! Składniki: * 50 dkg mięsa z piersi kurczaka * 6 pieczarek * 10 dkg sera żółtego * 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki *2 jajka(...)łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz ziołowy i naturalny * olej do smażenia Na tarce o dużych oczkach starłam pieczarki i ser żółty. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i połączyłam z pieczarkami i serem. W kubeczku rozbełtałam jajka z mąka ziemniaczaną. Dodałam do miski z mięsem, pieczarkami i serem. Dołożyłam natkę pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Wymieszałam dokładnie
Pieprzyć z Fantazjąpodczas świąt. Sałatka na blogu Kulinarne przeboje zainspirowała mnie do zrobienia podobnej u siebie. Niektóre składniki trochę zmieniłam i w efekcie wyszła pyszna warstwowa sałatka z papryką, kurczakiem i sosem czosnkowym. Polecam wypróbować przepis na nadchodzące święta! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g fileta z kurczaka 1 mały brokuł 1/2 czerwonej papryki 200 g kukurydzy z puszki(...)minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Przełożyć do miseczki. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć do miseczki z brokułem. 4. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do pozostałych składników. 5. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przełożyć
Danka Pichcizdarza mi się, że znajduję w lodówce niewykorzystane resztki warzyw. Wówczas próbuję przygotować z nich coś na obiad. Tak było i tym razem: do podsmażonych na patelni warzyw z kurczakiem dodałam kaszę kuskus i w efekcie powstał bardzo smaczny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka 100 g kaszy kuskus 1 mała cukinia 1/2 żółtej papryki(...)Zdjąć z patelni i przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni podgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone warzywa i smażyć do miękkości. Można podlać odrobiną wody. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i kaszę. Całość jeszcze chwilę podgrzać, wymieszać. Doprawić kminem, pieprzem i solą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciDzisiejsza moja propozycja to przyciągająca wzrok sałatka na krakersach. Spotkałam się z nią na przyjęciu imieninowym, jednak tam była ona przygotowana z tuńczykiem. Ja postanowiłam zastąpić go kurczakiem, ponieważ domownicy preferowali mięso. Taka wersja wyszła równie pyszna, więc możecie użyć wedle własnego uznania ryby albo filetu z kurczaka. Taka warstwowa sałatka na pewno zrobi wrażenie na gościach na niejednym przyjęciu(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 300 g filetu z piersi kurczaka 4 jajka 180 g krakersów 150 g sera żółtego 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 4 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 4-5 łyżek ketchupu sól, pieprz, słodka papryka (lub przyprawa do gyrosa) olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem
Danka PichciJedną z moich ulubionych przypraw jest curry. Dodaję ją bardzo często do różnego rodzaju dań z kurczakiem. Dzisiaj przygotowałam pyszną sałatkę hawajską, do której dodałam kurczaka przyprawionego właśnie tą przyprawą. Sałatka ma delikatny smak za sprawą słodkiego ananasa oraz kukurydzy. Mimo tego, że jestem zwolenniczką pikantniejszych smaków to sałatka hawajska bardzo przypadła mi do gustu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)filetu z piersi kurczaka 1 woreczek (100 g) ryżu 1 puszka (150 g) kukurydzy 6 plastrów ananasa 3 łyżki majonezu sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry 2 łyżki oleju do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przełożyć do miseczki, w której będziemy robić sałatkę. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem
Danka Pichciżelaza. Ponadto jest dobrym źródłem białka i zawiera niewiele tłuszczu. Jest też lekkostrawny i dlatego świetnie nadaje się do przygotowywania różnego rodzaju sałatek. Dzisiejsza moja sałatka jest z dodatkiem kurczaka i świeżych warzyw. Moja córka uwielbia takie sałatki i często zabiera je w pudełeczku do szkoły jako drugie śniadanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka kasy kuskus 200 g filetu(...)piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 zielony ogórek 1 mięsisty pomidor 1 nieduża czerwona cebula 1 mała puszka czerwonej fasoli (200 g) sól, pieprz, ostra papryka 2 łyżki oleju do smażenia Sos: 2 łyżki oleju 1 łyżka octu z jabłek 1 ząbek czosnku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu, czyli zalać wrzątkiem
Danka PichciSkładniki: piersi kurczak podwójne 2 sztuki duże, przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, woda 3 szklanki Dwie duże podwójne piersi opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dokładnie rozłożone piersi przyprawą z każdej strony, piersi złożyć i ciasno owinąć nicią, schować do lodówki na kilka godzin. Na gorącym oleju piersi zrumienić(...)cebuli włożyć piersi, wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu do miękkości piersi około 45 minut, usunąć nitkę i podawać na ciepło lub na zimno - duszone piersi kurczaka z dodatkiem cebuli, czosnku sa bardzo smacznym daniem podanym na ciepło na obiad ale i też na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 300 g fileta z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku marynata: 100 g jogurtu greckiego 1/2 suszonej papryczki chili 1 goździk szczypta cynamonu po pół łyżeczki kurkumy, kminku, kolendry … Czytaj dalej Kąski z kurczaka zapiekane w jogurcie
czarrna od kuchnidobiegną końca! Gyrosa specjalnie przedstawiać nie trzeba- toż to poniekąd król wszelkich imprez domowych, no może oddając tylko berło sałatce jarzynowej ;) Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duża czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 mały słoik marynowanej papryki 1 mały kubek jogurtu naturalnego(...)łyżki majonezu 3 ząbki czosnku 4 łyżki pikantnego ketchupu Sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy z olejem, przyprawą kebab-gyros oraz słodką papryką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do miękkości. Studzimy. Majonez, jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę obieramy i drobno
Kuchnia w czekoladzieobsługi za słuchanie klienta. Drink smakował tak dobrze jak wyglądał! Jeśli chodzi o dania, to Lulu Bar Warszawa oferuje naprawdę sporo – są różne rameny, dania główne (np. kurczak teryiaki, pierś z kaczki), udony czy bowle. Całe menu możecie zobaczyć u nich na Facebooku . Przystawka My zdecydowałyśmy się wziąć 2 x ramen, 2 x kurczak teryiaki, bowla z łososiem(...)przejadłam (no dobra, wolałabym ciut większą), myślę, że na duży głód byłoby to dość mało. Tak czy siak – połączenie smaków super! Bardzo polecam. Madzia i Doma wzięły kurczaka teryiaki (32zł) – bardzo dobry, ale porcja niezbyt duża, bardzo szybko zniknęła z talerza. Drinki Do tego zamówiłyśmy jeszcze drink Sophie – rum / marakuja / ananas / limonka / kolendra / woda gazowana – 24zł
Czynniki pierwszeSzakszuka to potrawa z bliskiego wschodu. Przygotowywana jest z pomidorów, papryki i cebuli. Ja przygotowałam jej wariacje z dodatkiem kiełbasy morlińskiej (kiełbasa z szynki kurczaka). Ostrzejsza dzięki chilli, chrupiąca kiełbaska i aromat pomidorów to właśnie kwintesencja tego dania. Składniki: 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta oliwa z oliwek 2 łyżeczki koncentratu 2 pomidory sól pieprz 1 łyżka(...)octu winnego 1 papryczka chilli 1/2 pęta kiełbasy morlińskiej z szynki z kurczaka 2 jajka szczypta cukru szczypior do posypania Cebule pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać pokrojone chilli i podsmażać 1 minutę. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić. Dodać do cebuli i smażyć przez 4 minuty. Dodać koncentrat i na dużym ogniu podsmażyć wszystko. Dodać pomidory
Kuchnia w oparachPieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso(...)jest bardziej delikatne i aromatyczne. Świetnie smakują z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI Składniki: 8 udek z kurczaka 200 g jogurtu greckiego 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy delikatesowej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Jogurt grecki mieszamy z musztardą francuską oraz delikatesową. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą jogurtową
Kuchnia MagdaLenyPieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso(...)jest bardziej delikatne i aromatyczne. Świetnie smakują z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI Składniki: 8 udek z kurczaka 200 g jogurtu greckiego 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy delikatesowej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Jogurt grecki mieszamy z musztardą francuską oraz delikatesową. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą jogurtową
Kuchnia MagdaLeny