okazji świąt. Największy kłopot z takim ciastem to, że najsmaczniejsze jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety w moim domu znika ono o wiele prędzej. składniki 2,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/3 szklanki cukru 100 ml oleju 300 g mieszanych bakalii (dowolnych orzechów i suszonych owoców) 1 kieliszek koniaku 1 tabliczka czekolady ( ja użyłem(...)misie ubijamy rozbite jajka z mlekiem, miodem i olejem Wlewamy "mokre"składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy, dodajemy bakalie i przekładamy do blaszanej formy wyłożonej pergaminem. Teraz wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Na koniec sprawdzamy, drewnianym patyczkiem, stopień wypieczenia ciasta w środku ( koniec patyczka powinien być wilgotny
Miód i pieprzJednym z tradycyjnych ciast (ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej(...)mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika) Masło wraz z miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być) Jeszcze ciepłe masło, ale nie gorące dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto będzie lepiące). Następnie odstawiamy na jakieś
IMPRESJA SMAKUświątecznym stole pojawił się keks. Keks nie byle jaki bo wypełniony po brzegi bakaliami, ale drobno posiekanymi, więc sprawdza się też dla tych, którzy tak nie do końca lubią ciasta z dodatkami. Smak? Hmm, z każdym dniem coraz lepszy! "Składniki:1/2 kg mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia250g margaryny200g cukru trzcinowego4 jajka1/4 szklanki mleka50 g suszonych wiśnigarść suszonych(...)żurawinykilka sztuk suszonej moreli50 g kolorowego suszonego ananasa4 kosteczki suszonego imbiruSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`CWszystkie bakalie kroimy na małe kawałki, albo wrzucamy do malaksera i szatkujemy. Rozdrobnione owoce mieszamy z 2 łyżkami mąki.Resztę mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na później. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem trzcinowym, następnie dodajemy po jednym
Słodkie PrzyjemnościKeks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle(...)wstępnym przestygnięciu również z formy, wystudzić - wystudzone ciasto zawinąć w papier i folię spożywczą lub w ściereczkę, lub od razu udekorować - keks można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami owoców lub innymi bakaliami
Smakołyki BerenikiSkładniki 1 kg miąższu arbuza 200 g sera Feta 100 g owoców czarnej porzeczki 10 listków świeżej mięty 1 łyżka soku z
kgwjanczewoWiosna w pełni. Zapewne nie zorientujemy się jak szybko minie i zawita do nas lato. Mimo wszystko na targowiskach zaczęły pojawiać się świeże owoce z których możemy korzystać. Nie są to co prawda polskie gatunki, ale zawsze dobre coś na początek sezonu. Zastanawiając się co najbardziej przypadnie do gustu mojej rodzinie, zrobiłam ostatnio sernik. Kremowy, lekki, na kruchym spodzie(...)szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do tortownicy (22 cm), lekko nakłuwamy i pieczemy
Słodkie Przyjemnościdekoracji świeże owoce (opcjonalnie) A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dodać serek i delikatnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przy pomocy rózgi wymieszać z masą z czekolady. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zarówno spód i boki. Ciasto przelać(...)stopni i piec jeszcze 35-40 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim jeszcze sernik na 15 minut. Po upieczeniu ostudzić i schłodzić, najlepiej przez całą noc. Udekorować świeżymi owocami
Kuchnia w opałachcukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 l kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 śmietany fix owoce do dekoracji : winogron, truskawki , borówka amerykańska kolorowa posypka do dekoracji motylki czekoladowe i kwiatki cukrowe mały słoiczek konfitury malinowej 1/2 szklanki malin do masy Wykonanie : Żółtka oddzielić od białek , utrzeć(...)krążek ciasta wyłożyć 2, 3 łyżki konfitury malinowej . Masę śmietanową podzielić na pół, do jednej części dodać pokrojone maliny . Masę wyłożyć na konfiturę malinową. Przykryć drugim krążkiem . Drugi krążek posmarować cienką warstwą konfitury i wyłożyć masę bez malin około1 szklanki przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy rozetki smarując również w koło boki torcika. Wierzch dekorujemy owocami , po między
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotowania. Jeśli ktoś zna się na odmianach tych owoców to może nazwie je po zobaczeniu zdjęcia. Ja je dostałam a nie umiem rozpoznać. Jabłka były twarde, dość słodko kwaskowe a miąższ miały zwarty i taki, który nie rozpada się szybko podczas obróbki cieplnej i takie właśnie jabłuszka będą do tego ciasta najlepsze. Jeśli wolicie tradycyjne ciasta spróbujcie koniecznie najlepszej
Smaczna Pyzajeść jak meksykańską tortillę czy naleśnik. Najlepiej więc wypróbować różnych grubości ciasta i zdecydować, które jest naszym ulubionym. Do podstawowych składników klasycznej, włoskiej pizzy należą: świeże pomidory. Nie może zabraknąć świeżego czosnku, oliwek, kaparów i karczochów; szynki, ryb i frutti di mare, czyli bogactwa owoców morza. Zioła to podstawa kuchni włoskiej, a jeśli pizza to koniecznie bazylia i oregano(...)wygodnym fotelu, przed telewizorem, w oczekiwaniu na mecz, wybrać ulubioną pizzę z dostawą prosto do domu. Nie ma nic prostszego, bo z poziomu urządzenia mobilnego mamy do wyboru grubość ciasta oraz składniki i w efekcie otrzymujemy własną, niepowtarzalną pizzę. Liczbę składników ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Tradycjonaliści mogą również zdecydować się na typowe włoskie smaki, wśród których króluje słynna neapolitańska pizza
Moja smaczna kuchniaParowce, parowańce, pampuchy, kluski na parze , są różnie nazywane w zależności od regionu. Można je robić z owocami, serem, czekoladą lub puste, bez nadzienia i podawać np. ze śmietaną. Są bardzo sycące dlatego będą świetnym daniem obiadowym, albo słodkim podwieczorkiem. PAMPUCHY Z JAGODAMI Składniki: (na ok.10 szt.) 3 szkl. mąki 2 jajka 1 szkl. letniego mleka(...)wyrośnięcia, aby podwoiło objętość. Z ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulkę, w której robimy dołek i nakładamy do niego jagody (można dodać trochę cukru). Zalepiamy. Gotowe kluski przekładamy do parowaru i gotujemy 15 minut. Podajemy polane śmietanką albo sosem z jagód. Do środka zamiast jagód można włożyć inne owoce albo np. czekoladę
Bon appetit mon amiepraktycznie codziennie A jeśli szukacie pomysłów na pyszne i proste ciasto z truskawkami polecam Wam ten przepis (klik) Składniki: truskawki – u mnie około 18 sztuk kilka malin około 200 ml mleka kokosowego Koala Poland syrop z agawy lub płynny miód do smaku *ilości orientacyjne, mając więcej owoców dodajemy więcej mleka itd Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy
Słodkie okruszkikapusta i grzybami Słowo „pierogi” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. W Polsce jako nadzienie najczęściej występują: mięso (mielone i wstępnie podsmażone, w kołdunach litewskich surowe), kiszona kapusta z grzybami (także razem przemielone), owoce sezonowe (jagody, truskawki itp.), kasza gryczana, twaróg – na słodko(...)woda wyparuje (ok. 15-20 min.). Jeśli kapusta będzie już bardzo miękka, to można nie czekać, aż woda wyparuje, tylko po prostu ją odcisnąć przed nakładaniem farszu na ciasto. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek i wbić w ten dołek jajko. Wlewać powoli wodę, mieszając ciasto ręką. Ciasto nie może być za mokre, więc być może
Gotowanie-ukjest już dla mnie klasykiem jesiennym. Dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego. Wykorzystałam bezglutenową mąkę jaglaną. Użyłam jej po raz pierwszy w życiu, więc był to dla mnie prawdziwy eksperyment. Ciasto powstawało tak naprawdę podczas smażenia. Niżej podaję wersję wypracowaną w trakcie. Składniki: Naleśniki 450 g mąki jaglanej 350 ml mleka 400 ml wody 5 jajek 2 łyżki oleju syrop klonowy(...)owoców). Zmiksować. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Składniki naleśników (poza olejem) wymieszać ze sobą trzepaczką. Połączenie składników następuje szybciej niż w przypadku mąki pszennej i nie ma żadnych grudek. Soli nie dodałam świadomie, bo nie dodaję jej do żadnej kaszy. Pierwszy naleśnik usmażyć na patelni posmarowanej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Resztę oleju dodać do ciasta. Wymieszać
Weekendy w domu i ogrodzie