Dość dawno temu upiekłam chałkę, bo chciałam spróbować takiej prawdziwej, domowej. Ciasto wyszło bardzo dobre, puszyste i szybko rosło, więc pomyślałam, że może się sprawdzić też w przypadku ciasta z owocami albo konfiturą. Po wielu modyfikacjach w końcu zrobiłam kiedyś w pełni razową wersję i ciasto wychodzi naprawdę bardzo dobre :) Od tego czasu upiekłam już takich ciast dość dużo(...)Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać, zagnieść w celu uzyskania formy kruszonki. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na cieście ułożyć owoce lub rozsmarować powidła lub konfiturę. Posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na 5-10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Analogicznie
FitKotPrzepis na biszkopt z żytniej mąki z moimi ulubionymi sezonowymi, jesiennymi owocami, czyli ze śliwkami. Zamiast kruszonki nasiona słonecznika. Zaskakująco dobre ciasto(...)żytnie! Mąka żytnia pełnoziarnista najczęściej kojarzy się z ciężkim razowym chlebem, pełnoziarnistym pieczywem i z zakwasem. Ja jednak postanowiłam trochę tą mąkę odczarować i przygotowałam lekki biszkopt z owocami. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i lekkie, aż nie do wiary, że jest takie zdrowe. Tajemnica sukcesu tkwi w mocnym ubiciu żółtek, a później jeszcze białek, a tym samym napowietrzeniu całego
DietologWyrobić ciasto z uprażonej i zwykłej mąki, zakwasu, soli, cukru, kminku i wody. Konsystencja ma być gęsta, ale taka, by można było ciasto wyrabiać drewnianą łyżką. Gdy ciasto nabierze powietrza, dodać owoce. Wymieszać. Przykryć(...)ciasto mokrą ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. W niedzielę rano odłożyć do pojemnika garść ciasta na następny wypiek. Warto zwrócić uwagę, by nie wkładać do pojemnika owoców. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mieszanką płatków owsianych, ciemnego i złocistego siemienia lnianego (ok. 2 łyżek). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ponad 3 godziny
Weekendy w domu i ogrodzieProste w wykonaniu i szybkie ciasto z owocami, które zawsze się udaje i równie dobrze smakuje. Delikatne i lekkie jogurtowe ciasto, dzięki dodatkowi oleju i soczystych brzoskwiń jest odpowiednio "mokre". Na pewno posmakuje także dzieciom :) Składniki: 4 jajka 250 ml oleju 250 g cukru 350 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml jogurtu naturalnego(...)puszki najpierw dokładnie osączyć je z syropu). Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Na cieście ułożyć owoce. Formę wstawić do nagrzanego do temeratury 180 stopni piekarnika i piec ok. 35 min. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest wypieczone). Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
MyCookBook.plfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kruche babeczki z owocami Ciasto kruche 20 dag mąki krupczatki 15 dag zimnego masła 2 żółtka 10 dag cukru pudru Krem waniliowy 1 mały budyń waniliowy z cukrem 30 ml mleka ½ kostki masła(...)łyżka cukru pudru 1 galaretka owocowa Dowolne owoce sezonowe lub z zalewy: truskawki, borówki, brzoskwinie, mandarynki itp. Szybko zarobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce (ok 20 min.). Zimnym ciastem wyłożyć foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem. Piec 15-20 minut na złoty kolor w temp. 200 C. Gotowe ciastka wystudzić i wyciągnąć z formy. Przygotować krem waniliowy
Gotujemy i jemyplanetarnego, mikserem ręcznym lub jeśli wolisz po prostu ręką. Łatwe? Dużo łatwiejsze niż ciasto ucierane, które może się oważyć, a na koniec okaże się, że zamiast puszystego ciasta upiekłaś zakalca. Dzisiejsze ciasto jest wysokie, puchate, bardzo smaczne i aromatyczne dzięki kokosowej kruszonce! Polecam! Składniki na ciasto : 500 g mąki orkiszowej jasnej 70 g masła 200 ml mleka 2-4 łyżki(...)lodówce przygotować owoce. Truskawki odszypułkować, większe przekroić na pół, morele odpestkować powtórnie zagnieść ciasto (odgazować) i rozwałkować na wielkość blaszki (moja 24x28 cm). Ułożyć ciasto na blaszce wylożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na cieście rozłożyć truskawki i morele wciskając lekko owoce do środka. Rozsypać na owocach kruszonkę piec w 200`C 25 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis na to ciasto nie jest zły. Pod podobnym wpisem na tartę z jabłkami pojawiło się kilka negatywnych komentarzy. Dlatego też przygotowałam to ciasto kolejny raz, z nieco mniejszą ilością owoców, bo tyle akurat miałam. Efekt? Z ciastem pracuje się naprawdę dobrze i nikt mi nie wmówi, że przepis(...)jest zły. Słodycz? Tutaj sprawa jest bardzo indywidualna. Rzeczywiście dla niektórych ilość cukru może być za duża, ale wszystko zależy też od słodyczy owoców. Składniki: ciasto kruche (na tortownicę 24 cm): 150 g masła 240 g mąki 80 g cukru pudru 2 żółtka duże lub 3 małe (40 g) kilka kropli soku
Sto kolorów kuchniUwielbiam ciasto biszkoptowe! Mogłabym go jeść na okrągło. Moje chłopaki też uwielbiają ciasto biszkoptowe. Tak wiec tuż po świętach przygotowałam kolejną słodkość. Tym razem zamiast zwykłego ciasta biszkoptowego dodałam do nich owoce podsmażone wraz z galaretka na patelni. Połączenie ciekawe, a ciasto szybko zostało zjedzone przez moich chłopaków. Przygotowałam dwie wersje galaretkowego nadzienia: o […] The post Ciasto biszkoptowe
Magiczny Garnekcukru szczypta soli Składniki na krem: 300 g śmietany min. 30% 100 g serka mascarpone 20 g cukru pudru Do dekoracji: owoce sezonowe listki mięty Przepisy Thermomix. Ciasto czekoladowe. Wykonanie ciasta czekoladowego: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sposób wykonania w Thermomix znajdą Państwo tutaj . Do suchego naczynia Thermomix dajemy dwa całe jajka i 4 żółtka, oraz cukier(...)Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45 min w temperaturze 45 stopni. Ciasto zostawiamy w tortownicy do wystudzenia. Następnie delikatnie wyciągamy z tortownicy. Wykonanie kremu: Do czystego i suchego naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, ser i cukier. Mieszamy do uzyskania gęstego kremu czas 1-2 min/obr.4 Krem wykładamy na ciasto czekoladowe. Na krem dajemy sezonowe owoce
Themo przepisynich troszkę owoców. Ciasta takie jak to dzisiejsze uwielbiam, za kilka rzeczy, za sposób wykonania, czyli szybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne(...)długo utrzymują świeżość. Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami i czekoladą dzisiaj już dwa razy;-) i powiem Wam kochani, że muszę mieć duuużo silnej woli żeby nie podejść jeszcze raz do patery ;-) ! Zapraszam na CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI! SKŁADNIKI NA CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI: - 200 g masła lub margaryny
SMYKWKUCHNIKrem podobny już też robiłam, tylko owoce są inne, tj. porzeczko-agrest (tak, tak istnieje coś takiego), agrest i czarne porzeczki. Tak naprawdę do tego rodzaju ciasta możemy wykorzystać każde owoce sezonowe- nic tylko kombinować. Składniki na kruche ciasto: 2 kubki (około 400 g) przesianej mąki pszennej 200 g miękkiego masła roślinnego 1 duży lub 2 małe zblendowane(...)pół litra mleko sojowego (użyłam waniliowego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 gałęzie rabarbaru (lub około 200 g innych owoców) 5 łyżek cukru pudru około 1 kg owoców Przygotowanie: Zagniatamy ciasto wg podanych składników Ciasto jest zwarte, nie klei się tylko przy zagniataniu wydziela odgłos „mlaśnięcia”, wtedy jest idealne. Podstawą udanego ciasta kruchego jest jego dobre schłodzenie
greenscarfidealne ciasto na urodziny w lecie. Lekko kwaśna czerwona porzeczka przełamuje słodycz kremu czekoladowego. Ciasto można również upiec poza letnim sezonem, bo do jego przygotowania można wykorzystać mrożone owoce. Ciasto piekłam na urodziny taty. Podeszłam do tematu bardzo luźno. Na pewno chciałam wykorzystać czerwoną porzeczkę i śmietanę, a reszta przyszła sama :-) Wyszło pysznie, więc szczerze polecam. SKŁADNIKI Biszkopt
Passions hobbies lifePyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt(...)owoce. Ja układałam na przemian wiśnie i maliny (jak na zdjęciu). Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, schłodzić i gdy zacznie robić się gęsta delikatnie wylać na owoce. Ciasto przechowywać w lodówce. Można kroić już po ok 1-2 h od włożenia do lodówki. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąpyszny placek drożdżowy - z dużą ilością kruszonki i ze świeżymi sezonowymi owocami - u nas nektarynki, brzoskwinia, czarne maliny i czerwone porzeczki! W sezonie letnim trzeba zrobić ciasto drożdżowe z owocami, więc może spróbujecie? Składniki: 480 g mąki, 140 g cukru, 14g suszonych drożdży, szczypta soli, 3 jajka rozm. L, skórka otarta z cytryny, 150 ml ciepłego mleka(...)cytryny i mleko - ciasto wyrabiać przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego, przez około 5-7 minut, następnie dodawać po kawałku masło i dalej wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Tak wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem
Plate of Joy