stopniach (patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest gotowe). Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczamy blaszkę na dywan z wysokości kolan i odstawiamy ciasto do ostudzenia. Kroimy w poprzek na dwie równe części. Gdyby górny blat miał spore wybrzuszenie: ścinamy je delikatnie nożem, ale nie wyrzucamy resztek, które zostaną. Nasączenie: – w oryginale ciasto było tylko z brzoskwiniami i nasączone zostało sokiem(...)brzoskwiń (z puszki) rozrobionym z wodą. Ja nasączyłam ciasto kawą. Możecie też pokusić się o jakiś alkohol Połówkę ciasta przekładamy do foremki i nasączamy ją tym na co się zdecydowaliśmy. Na wierzchu układamy owoce. Krem: – 570 ml kremówki 30% – 570 g mascarpone – 1 szklanka cukru pudru – 1 galaretka cytrynowa – opcjonalnie 3 łyżki soku spod
Relaxtimeponownie wymieszać ręką składniki. Wyrobione ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić na chwilę do wyrośnięcia ciasta. Składniki na masę z kaszy manny: 1 litr mleka, 1 cukier waniliowy, 10 dag cukru, 15 dag kaszy manny, 1 kg owoców świeżych lub mrożonych najlepiej mieszanych. Składniki masy śmietankowej: 1 ½ szklanki kwaśnej śmietany 3 dag cukru 5 dag mąki ziemniaczanej(...)bardzo powoli kaszę mannę , ciągle mieszając. Powstałą masę przestudzić. Następnie wylać na ciasto drożdżowe, a na nie ułożyć owoce. Śmietanę zmiksować z cukrem, mąką i wylać na owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 30 minut
Tradycyjna Kuchniatępą stroną większego noża łączymy masło z resztą składników. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Uformowane w kulę wstawiamy na co najmniej 30-45 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy dno prostokątnej blaszki (23x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem, po czym wstawiamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika na 15-20 minut(...)oraz mascarpone ubijamy wraz z cukrem pudrem i nasionkami wanilii na sztywno. Całość możemy utrwalić zagęszczaczem (śmietan-fix), choć nie jest to konieczne. Przygotowany krem wykładamy na owoce z galaretką. Wierzch ciasta przykrywamy czekoladową bezą. Uwagi: Ciasto najlepiej składać w blaszce, w której piekliśmy kruchy spód. Przygotowując bezę białka najlepiej ubijać w szklanej lub metalowej misce. Cukier zaczynamy dodawać
Smaki Na Talerzumleka.. Mieszamy. Dodajemy resztę mleka, sól, miękkie masło, skórkę z cytryny oraz jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy owoce. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie kroimy na ósemki. Każdy kawałek nacinamy płytko w kilku(...)ciemniały zbytnio. Śliwki myjemy i przekrawamy na pół. Od strony skórki płytko nacinamy w kilu miejscach. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniatamy a następnie rozwałkowujemy na wielkość blachy. Wkładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułka tartą. Dachówkowato układamy owoce nacięciami do góry. Mieszamy cukier z cynamonem i połową mieszanki posypujemy owoce. Ciasto pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewiórypuszysty. Biszkopt ten jest bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był jak najdrobniejszy) 3/4 szklanki mąki pszennej(...)coś daję, ale tak jest w przepisie i nigdy nie odważyłam się tego nie robić ze strachu, że ciasto opadnie. Jeżeli nie robimy tortu wystarczy położyć owoce, zalać ciasto galaretką i mamy pyszną przekąskę do kawy
KasiaiKrzysiu.plskórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki sody 1 szklanka cukru pudru dowolne owoce: brzoskwinie, truskawki, jagody (u mnie brzoskwinie z puszki odsączone z syropu) Owoce użyte do ciasta nie mogą być za duże. Należy je pokroić na cienkie plasterki/kawałki. Blaszka powinna mieć wymiary 22x33 lub zbliżone. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać(...)wlać do suchych składników i ponownie zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Formę o średnicy 26 cm* wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce. Piec 60-70 minut w temperaturze 160*C. *u mnie forma z kominkiem, ale nie jest to konieczne. Źródło przepisu tutaj
Chocolate Muffin BlogTarta z mascarpone i owocami, czyli kruche ciasto krem śmietanowy i owoce to po prostu niebo w gębie a w dodatku bardzo szybka do zrobienia. Doskonała z malinami, borówkami, jagodami, truskawkami czy innymi dowolnymi owocami. Czy można chcieć więcej? Składniki: Na ciasto: * około 3 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 150 g margaryny * 2 żółtka(...)dekoracji Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po tym czasie formę na tarty (u mnie o średnicy 26 cm) wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec około 20-25 minut. Ciasto schłodzić. W tym czasie ubić
Zrób to smacznieCiasto powstaje bardzo szybko i bardzo szybko też znika, więc radzę się Wam przygotować na powtórne pieczenie ;) Składniki na tortownicę o śred. 22 cm: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl letniej serwatki 2 jajka kl. L 60 ml oleju rzepakowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodu 3/4 szkl cukru esencja waniliowa mały talerzyk(...)wszystko się dobrze połączy i nie będzie grudek. 3. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i na wierzchu układamy owoce. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 50-60 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy) Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !Proste, szybkie no i może występować w wielu odsłonach: z dowolnymi owocami, z dżemem, z kruszonką lub bez ... w zależności jak lubimy. Zazwyczaj staram się robić takie ciasto z sezonowymi owocami. Miało więc być z rabarbarem, a wyszło ze świeżym ... ananasem, bo rabarbaru nigdzie w pobliżu nie udało mi sie kupić. Ale nie ważne, ponieważ ciasto(...)staram się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, najlepiej wyjąć je wszystkie na blat kuchenne kilka godzin przed robieniem ciasta). Wszystko wymieszać dokładnie łyżką lub krótko wyrobić mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 50 minut
Walijskie Pichceniezagospodarować figi, aby ich smak wystarczył na dłużej i trwał, trwał… Zatopiłam je więc w galaretce, a dokładniej - zrobiłam budyniowiec śmietanowy z figami. Można oczywiście użyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj- 2 szklanki mąki(...)galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku- 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream)- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 galaretki o różnych kolorachDodatkowo:- figi 5 szt. (albo inne owoce)- 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy
mojewypiekiinietylkotrwa sezon na truskawki i rabarbar nie mogło zabraknąć tego klasyka - pyszny drożdżowy placek z owocami i kruszonką! To najlepsze ciasto drożdżowe z owocami jakie kiedykolwiek jadłam - cudownie pulchne, lekko waniliowe, na górze pyszne rozpływające się w ustach owoce i chrupiąca kruszonka - NIESAMOWITE ! Koniecznie trzeba przygotować je w sezonie na truskawki i rabarbar, a poza nim można(...)mąkę. Wszystko rozcieramy w dłoniach do uzyskania masy przypominającej mokry piasek. Gdy ciasto już wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę, rozwałkowujemy do wielkości blaszki o wymiarach 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Układamy na nim owoce, które można zasypać lekko cukrem, a następnie wysypujemy równomiernie kruszonkę
Cooking Monsterprzepis na ciasto z wiśniami i kruszonką. Postanowiłam upiec to ciasto, lecz zamiast wiśni dałam do ciasta mrożone truskawki. Trochę mnie przeraziła ilość proszku do pieczenia w oryginalnym przepisie. Ja zredukowałam do jednej łyżeczki i dałam też sodę oczyszczoną. Ciasto wyszło niesamowicie delikatne i lekko wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Polecam :-) Przepis na dużą tortownicę ciasta : 400 g mąki(...)resztą wymieszanych składników. Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie składniki połączyć ze sobą, a następnie rozkruszyć w palcach Dno dużej tortownicy wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać. Na cieście położyć owoce. Jeżeli są mrożone, nie ma potrzeby ich wcześniej rozmrażać. Na owoce wysypać kruszonkę. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawnieMiałam w zeszły weekend ochotę na ciasto. Dawno nie piekłam ciasta a bogactwo owoców o tej porze roku aż naprasza się o ciasto z owocami. Ale żeby było zdrowiej postało ciasto z kaszy jaglanej z dodatkiem mąki migdałowej a z owoców postawiłam na morele. Wiem, że morele się świetnie parują z migdałami ( przerabiałam to połączenie(...)kremie migdałowym ) więc wierzch posypałam płatkami migdałowymi skarmelizowanymi w miodzie. Wcieście jest soda, ale wyrasta ono tylko trochę, raczej jest ciężkie i wilgotne. Emilka nie przepada za takimi zbitymi ciastami, zresztą i tak wyjeżdżała do babci na wakacje więc ciasto zostało głównie dla mnie. Brałam po kawałku do pracy na drugie śniadanie -świetnie się sprawdza w takim wydaniu. Trzymane
Cooking for Emilyswoim blogu mam już przepis na DROŻDŻÓWKI Z MORELAMI ( i serem ), teraz czas na podzielną blachę drożdżowego ciasta z tymi pysznymi owocami. Puszyste, maślane ciasto, soczyste morele i słodziutka, waniliowa kruszonka... Co tu więcej pisać - to po prostu klasyka :). Bardzo polecam :). PS. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie nie ma chyba przyjemniejszego aromatu(...)ścian naczynia. Podczas wyrabiania starać się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. UWAGA : Ciasto będzie rzadkie, wręcz lejące, ale takie ma być, nie należy dosypywać więcej mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 - 2 godziny. Podczas gdy ciasto rośnie przygotować owoce oraz kruszonkę. Morele umyć, osuszyć i przepołowić
Opowieści z piekarnikaobranymi wcześniej mandarynkami. Muszę przyznać, ze zdania w mojej Rodzinie były podzielone. Jednym odpowiadał intensywny, charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak skórki, inni zaś woleli delikatniejsze w smaku ciasto z obranymi owocami. Ja osobiście też skłaniam się ku wersji bez skórki. Jakby nie było, jeśli lubicie przygotowywać nowe, ciekawe ciasta, o oryginalnym smaku to jest to propozycja właśnie(...)najniższych obrotach.Wlej ciasto do tortownicy i piecz przez około 40-60 minut. Jeśli po 20-25 minutach ciasto zacznie za bardzo się przypiekać, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej.Rozpocznij sprawdzanie ciasta po około 35-40 minutach wbijając w nie patyczek - jeśli ciasto nie oblepia patyczka to znaczy, że jest gotowe. Ja piekłam je przez 50 minut.Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika
Słodko-Słony Świat Ilony