mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu oka. No dobra to tyle
Moje pyszne gotowaniekakaowe i białe ciasto po upieczeniu tworzy piękne wzory, a jego słodycz delikatnie przełamuje dodatek owoców. Pyszne, w sam raz do popołudniowej kawusi :-) Składniki na proste ciasto z owocami 4 spore jajka 150 g mąki pszennej 150 g cukru 125 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao zapach waniliowy 2 garści owoców np. czarnej(...)następnie stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku, olej, zapach i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 22x24 cm. Do reszty ciasta dodajemy kakao i miksujemy. Kakaowe ciasto wykładamy kupkami na jasne ciasto, posypujemy owocami i przekładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy 30-40 minut (sprawdzamy
Rozpustne gotowaniecieszyć się śliwkami, dyniami, grzybami i żurawiną. Wśród jesiennych ciast rządzi oczywiście ciasto ze śliwkami. Najlepsze są węgierki. Do tego kominek, kubek ciepłej herbaty i żadna pogoda nam nie straszna. Zwykle układam śliwki na spodzie formy, bo wtedy pięknie się karmelizują i ciasto lepiej rośnie, gdy nie dociskają go owoce. Ciasto kiedy jest ciepłe nie jest bardzo zdrowe
Ugotowane pozamiataneborówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis! Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego! To najlepszy przepis na jagodzianki ! Koniecznie spróbujcie, a totalnie się w nich zakochacie i nie będziecie już chcieli(...)krupczatka – 200 g * cukier drobny – 50 g * miękkie masło – 100 g DODATKOWO: * borówki / jagody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA: Składniki mieszamy, rozcieramy w palcach, chłodzimy. OWOCE: Borówki /jagody zasypujemy cukrem. CIASTO DROŻDŻOWE: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz
Ostra na Słodkociasto z dowolnymi owocami. Jam mam dla Was propozycję na pyszne,łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami. Przyznam się że ostatnio piekę właśnie takie ciast na szybko, jak jest ciepło to z kremami nie bardzo schodzą a z owocami zawsze :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 kopiaste szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 roztopionej margaryny(...)ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem, na samym końcu wlewamy letnia roztopioną margarynę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na cieście układamy obok siebie brzoskwinie brzuszkiem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do suchego patyczka, ja piekę z termo obiegiem, ale wy swoje ciasto musicie
Sama słodycz i szczypta chiliteż będą tu dobrze smakować (maliny, poziomki etc) Ja piekę to ciasto w formie torciku przełożonego bitą śmietaną, jednak jeśli chcecie można upiec w blaszce prostokątnej lub każdej innej (oczywiście należy pamiętać, żeby zrobić więcej lub mniej ciasta w zależności od blachy i zachować odpowiednie proporcje) Składniki na ciasto: 300-400 g szpinaku (Ja przygotowuję zazwyczaj z mrożonego. Należy(...)zacznijmy od 1,5 szklanki mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie dosypmy jeszcze 0,5). Wszystko miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 min. (Ostatnio musiałam piec 30 minut dlatego pod koniec pieczenia warto czuwać nad ciastem i sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone
Jedzeniomaniaciasto z truskawkami powinno się jeść w zaciszu własnego domu, po cichu, w tajemnicy. Nie wygląda jak deser ze sklepowej witryny, ale smakuje jak najpiękniejsze wspomnienia... Ucierane ciasto z owocami 250g masła 200g cukru 4 jaja (osobno białka i żółtka) 400g mąki 200g jogurtu naturalnego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki proszku do pieczenia +około 500g(...)konsystencję delikatnie mieszamy je z ubitą pianą z białek, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Masę wykładamy na dużą tortownicę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy kolejne 25minut. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło. Wielbicielom słodyczy
Zapiski Młodej Żonydelikatnego kremu i ciasta francuskiego??? W różnych krajach sprawdzają się różne przepisy na odpowiednik naszych kremówek… Dzisiaj polecam przepis na Millefeuilles z owocami, cudownie lekki i soczysty…Napoleonka inaczej – składniki:opakowanie ciasta francuskiego250 ml śmietany 30-36 %cukier puder do posypaniaok. 400 g owoców (truskawki, maliny)Krem:375 ml mleka4 żółtka60 g cukru3 łyżki mąki2(...)ciasto wykładam na blat i ostrym nożem odkrawam brzegi a pozostałą całość dzielę na 3 części.Ubijam śmietanę i mieszam z kremem.Nakładam pół kremu na jeden kawałek ciasta, układam owoce, nakładam drugi kawałek dodaję resztę kremu i owoców.Przykrywam ostatnim kawałkiem a na wierzch posypuję cukier puder. Smacznego:)źródło: Caroline Bretherton, ‚Baking’ Post Millefeuilles
UgotujmyTo.plPlacek ze śliwkami i polewą cynamonową to proste ciasto kruche z dużą ilością śliwek i polewą przygotowaną na bazie śmietanki i aromatycznego cynamonu. Do przyrządzenia kruchego
Smakołyki BerenikiIdealne do kawy, pulchne, wilgotne dzięki dodaniu mrożonych owoców z dużą ilością wiórków kokosowych. Wspaniała propozycja na weekend. Ciasto można polać lukrem, polewą, udekorować wiórkami, tartą czekoladą lub świeżymi owocami. Posypane cukrem pudrem też smakuje obłędnie, klasyka w prostym wydaniu – zapraszam do pieczenia:) Parzcie kawy i smacznego! Ucierane ciasto kokosowo-jogurtowe z truskawkami – pyszna propozycja
Zasmakuj KuchniUbijamy ser z cukrem pudrem oraz wlewamy zimne wiśniowe galaretki. Próbujemy jeśli trzeba dosładzamy do smaku. Wylewamy na biszkopt i chowamy do lodówki. WIERZCH: Tężącą galaretkę z owocami wylewamy na ciasto. Chłodzimy. Wylewamy pozostałe galaretki i chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA: Zamiast cytrynowej i agrestowej galaretki możemy użyć truskawkowej. Ja wykorzystałam takie jakie miałam(...)Jeśli mamy świeże owoce, galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Polecam również pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i ciepłymi lodami KLIK
Pani na deserChrupiące migdały, soczyste, kwaśne owoce i puszyste, wilgotne ciasto. A wszystko to przykryte kruszonką z płatkami owsianymi. Pyszne ciasto, które przygotujemy w godzinkę. Składniki: (na formę o wymiarach 25 x 25cm) 250g miękkiego masła 150g drobnego cukru 3 jajka 200g mąki pszennej 100g płatków lub słupków migdałowo-cyt2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego skórka otarta(...)smaku) i miksujemy dokładnie do połączenia składników. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Łączymy z masłem, cukrem i olejkiem waniliowy. Ugniatamy na kruszonkę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy. Na ciście układamy owoce świeże, mrożone lub z kompotu a na owocach kruszymy warstwę kruszonki. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 50 minut. Po wystudzeniu
Pyry na GazBoże Narodzenie. Na początku X wieku panforte wyglądem przypominało focaccie na bazie miodu i przybierało nazwę "pan mielato". Dopiero później zaczęto dodawać świeże owoce, min. figi, winogrona, które latem zaczęły fermentować. Ciasto nabierało bardziej kwaśnego smaku, dlatego nazwę zmieniono na "panis fortis". Z biegiem(...)czasu, aby uniknąć fermentacji świeżych owoców, ciasto zaczęto przygotowywać tylko w najzimniejsze dni. Do ciasta zaczęto dodawać kandyzowane sk ó rki melona i pomarańczy, migdały, przyprawy korzenne, oprószano czarnym pieprzem. W 1879 roku z okazji wizyty królowej Margherity przygotowano panforte w delikatniejszej wersji, bez kandyzowanego melona a ciasto opr ó szono cukrem pudrem zamiast
La grande e la piccola cuocasezon truskawkowy warto sięgnąć po te pyszne owoce. Możecie z nich przygotować smakowite ciasta, takie jak Maziak. SKŁADNIKI: Ciasto ciemne: 6 żółtek, 2 całe jajka, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml oleju, Ciasto jasne: 6 białek, 1 kopiasta szklanka cukru, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu(...)dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet i olej. 3. Na blaszkę o wymiarach 35cmx22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto mieszam widelcem. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 4. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki
Tradycyjna kuchnia Kasistopniach (patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest gotowe). Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczamy blaszkę na dywan z wysokości kolan i odstawiamy ciasto do ostudzenia. Kroimy w poprzek na dwie równe części. Gdyby górny blat miał spore wybrzuszenie: ścinamy je delikatnie nożem, ale nie wyrzucamy resztek, które zostaną. Nasączenie: – w oryginale ciasto było tylko z brzoskwiniami i nasączone zostało sokiem(...)brzoskwiń (z puszki) rozrobionym z wodą. Ja nasączyłam ciasto kawą. Możecie też pokusić się o jakiś alkohol Połówkę ciasta przekładamy do foremki i nasączamy ją tym na co się zdecydowaliśmy. Na wierzchu układamy owoce. Krem: – 570 ml kremówki 30% – 570 g mascarpone – 1 szklanka cukru pudru – 1 galaretka cytrynowa – opcjonalnie 3 łyżki soku spod
Relaxtime