ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:65/1556)

Tradycyjne włoskie panettone (Panettone con lievito di birra) 124

jest dobrze uformowana. Ciasto przekładamy na stolnicę (nie podsypujemy m ą k ą ) i delikatnie zagarniamy ciasto z zewnątrz  do  środka, formując kul ę . Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy foli ą  spożywczą  i odstawiamy do wyrośnięcia do wyłączonego piekarnika z włączonym światełkiem. Ciasto powinno wyrastać(...)objętość. Po ok. 4 godzinach ciasto wyglądało jak na zdjęciu poniżej: Etap 2 Ciasto wyrabiamy, usuwając z niego pęcherzyki powietrza, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Do ciasta dodajemy m ą k ę , dodatek aromatyczny oraz  rozkruszone drożdże. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji ok. 5 minut. Dodajemy

La grande e la piccola cuoca
Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką 89

robię z nich powidła i kompoty. Sporo śliwek mrożę, a zimą dodaję je do ciast, naleśników i knedli. Póki na straganach królują świeże, polskie śliwki, wykorzystajmy je jako doskonały dodatek do słodkich wypieków. Gorąco polecam wam poniższy przepis na ciasto z ich dodatkiem. Składniki na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej, tortowej 5 żółtek 200 g masła 1 łyżeczka proszku(...)wsiąkaniu soków w ciasto. Układamy połówki śliwek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i dalej ubijając, dosypujemy po łyżce cukru, budyniu, a na końcu wlewamy małym strumieniem olej. Wykładamy na śliwki i na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Można dodać najpierw piankę a dopiero na niej umieścić owoce. Ciasto pieczemy w temp

Kasia i jej kobiecy świat
Tort czekoladowy z owocami leśnymi 131

dnem o przekroju 20 do 23 cm wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej ciasto (będzie dość rzadkie) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Piecz przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź. W tym czasie przygotuj frużelinę. Do garnka dodaj owoce i cukier i podgrzej na średnim ogniu, ale nie zagotowuj. Skrobię rozpuść(...)blat na dodatkach i powtórz czynności – krem i frużelina. Z porcji w przepisie powinno Ci zostać trochę frużeliny, możesz ją zjeść lub dodać jej więcej do ciasta Górę tortu udekoruj świeżymi owocami, po czym wstaw ciasto do lodówki aby schłodzić całość. Smacznego! Artykuł Tort czekoladowy z owocami leśnymi pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Ciasto śliwkowe z malinami i jeżyną 108

Ciasto śliwkowe z malinami i jeżyną Pyszne ciasto z owocami sezonowymi, szybkie i proste w wykonaniu. Ciasto zrobiłam na blasze z piekarnika, bo robiłam z 1,5 porcji składników. Przepis podałam na normalną blachę ciasta. Składniki:  Ciasto: jajka - 8 szt olej - 1 szkl cukier kryształ - 2 szkl mąka - 3 szkl proszek do pieczenia -2,5 łyżeczki Dodatkowo : śliwki(...)olej, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, wymieszać. Blachę o wymiarach (23 x40) wysmarować tłuszczem, wylać białe ciasto, a następnie ciasto z kakao. Na cieście ułożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stop. Najlepiej piec

Kuchnia Danusi
Ciasto bawarskie 281

Kolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Ciasto na niedzielę , tym razem tematem pieczenia było ciasto kruche i owoce...Zastanawiałam się co upiec...szperałam w przepisach i  w sumie nic nie znalazłam co by mi pasowało....potem wpadło w oko kilka przepisów i w planach było inne ciasto-tarta z winogronami..ale może jeszcze zrobię..ba..na pewno zrobię(...)ciasta z dodatkiem owoców piekły: Joanna - Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowymAgnieszka -Tartaletki truskawkoweDorota -Galette ze śliwkami,czerwoną porzeczkąIwona -Kruche ciasto z jagodami Lidia - Kruche ciasto z malinami i borówkami Bożena-Tarta z budyniem i owocami

Moje domowe kucharzenie
Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą 116

łyżka masła Wykonanie: Ja użyłam ciasta francuskiego w rulonie, ale można użyć też ciasta mrożonego (ciasto musi być rozmrożone). Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze obrać ze skórki i również drobno pokroić. Masło rozpuści i dodać pokrojone owoce. Mieszając co chwila aby nie przypaliły(...)się owoce, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. W trakcie duszenia dodać cukier i cynamon. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty na każdy kwadrat nałożyć usmażone wystudzone owoce. Ciasto złożyć na pół i docisnąć widelcem. Piec ok 15 minut w temperaturze 210 stopni.   Artykuł Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
OWSIANO-ŻYTNI OMLET Z OWOCAMI LEŚNYMI 204

Zima czy lato, niezależnie od pory roku, każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na pyszny omlet. My proponujemy wersję z owocami. Delikatne ciasto, słodycz owoców i mnóstwo zdrowych ziaren - to wszystko zagości na twoim talerzu :) Taki omlet to nie tylko wsparcie dla twojego układu pokarmowego, ale także pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie. Składniki(...)oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać płatki, otręby i słonecznik, wymieszać. Na koniec dodać owoce i delikatnie wmieszać je w ciasto. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Co jakiś czas sprawdzać czy nasz omlet się nie przypala, jęli potrzeba - zmniejszyć ogień. Smacznego

Banana Smiles
Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami 175

szaleństwo :) Dzisiaj zaprezentuje kolejny z doskonałych przepisów Mistrza Polski Cukierników Pawła Małeckiego, zamieszczony na łamach gazetki reklamowej Lidla. Ciasto jest mięciutkie, aromatyczne i soczyste, dzięki dużej ilości owoców.Najpierw przygotujemy ciasto drożdżowe. Mąkę przesiać przez sito do miski. W środku miski zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, dodać połowę cukru i drożdże. Delikatnie zamieszać rozczyn z mąką, tylko

Świat Ciasta
Czarno-białe ciasto z truskawkami i rabarbarem 144

pierwsze rodzime truskawki i rabarbar, czyli to co lubię najbardziej. Żal nie kupić i nie zrobić z nich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje pysznie. Zapraszam. Przepis

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cobbler z rabarbarem, truskawkami i marcepanem 130

ciastem. Pamiętacie może przepis cobbler z jabłkami …Cobbler skradł moje serce i piekę go często. To ciasto można jeść na ciepło z lodami lub wystudzone z sosem waniliowym. Cobbler z rabarbarem i truskawkami to typowe ciasto na lato. Sezon na rabarbar trwa, na truskawki już powoli się zaczyna…W tym roku będzie urodzaj na owoce. Odwiedziłam wczoraj(...)jeszcze raz. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej na przemian z mlekiem. Mieszaj szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta. Rozprowadź ciasto na owocach i posyp migdałami. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz cobbler przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij upieczone ciasto, przestudź 20 minut

codojedzenia
Tarta z musem truskawkowym na spodzie Oreo 155

Spód ciasteczkowy: Ciasteczka Oreo wyciągnąć z opakowania, wrzucić do blendera i zmiksować do czasu aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Dodać miękkie masło i wyrobić rękoma jednolitą masę. Tak przygotowanym ciastem wylepić dno i boki blaszki do tarty o średnicy 26 cm (można też użyć oczywiście innego dowolnego naczynia – nie musi być to forma na tartę, lecz może być zwykła(...)garnuszka. Dodać do nich cukier i sok z cytryny, włączyć palnik, a owoce lekko zgnieść tłuczkiem do puree. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 3 minuty. Następnie owoce wraz z sokiem (jeszcze ciepłe) zblendować na jednolity mus, dodać ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić całośćdo temperatury pokojowej. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach

Kulinarne Przeboje
Kruche z budyniem i kiwi 141

śmietankowe bez cukru* 4 łyżki cukru* 1 litr mleka* 1/4 kostki margaryny* 10 owoców kiwi* 2 -3 łyżki bułki tartejSposób wykonaniaPrzepis znalazłam tuMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę w temperaturze pokojowej pokrojoną w kostkę, żółtka, cukier puder oraz ocet i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na blaszkę (36/24 cm) posmarowaną margaryną lub wyłożoną(...)proszkiem budyniowym i cukrem, mieszaninę wlać do gotującego mleka cały czas energicznie mieszając ( można sobie pomóc mikserem). Do gorącego budyniu dodać margarynę i wymieszać.Obrać owoce kiwi i pokroić na połówki.Ciasto w blaszce posypać bułką tartą i ułożyć pokrojone owoce.Na owoce wyłożyć letni budyń, zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto i równomiernie rozłożyć na budyniu.Wstawi

Mix smaku
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 161

jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na duży, cienki placek o grubości kilku milimetrów. Włożyć do lodówki razem z papierem na górze i dole, na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nastawić na 200°C (grzałka góra-dół) . W między czasie przygotować owoce . Maliny i porzeczki umyć, pozbawiać ogonków i osuszyć(...)przełożyć razem z dolnym papierem (górnego się pozbywamy) na blachę do pieczenia. Na środku placka wyłożyć owoce z miski, pozostawiając 5-cio centymetrowy czysty brzeg. Porozkładać umyte i osuszone maliny. Pozostawiony brzeg zagnieść delikatnie do środka, lekko go zlepiając. Ciasto wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30-35 minut (do momentu, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące

Moja Delicja
Odwrócone ciasto z jeżynami 180

kakao, dzięki czemu ma jeszcze ciekawszy smak i naprawdę uroczo wygląda (choć mój marmurek jest mało wyraźny - za słabo wymieszałam ciasto, bo bałam się, że uszkodzę owoce).Przy pieczeniu ciast ucieranych, szczególnie z dużym dodatkiem owoców, zawsze obawiam się zakalca. Tutaj owoce układamy na spodzie - nic nie opada, nie puszcza soku do ciasta. Ideał!Ciasto przygotowałam(...)części dodać kakao, zmiksować tylko do połączenia składników.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Na dnie ułożyć jeżyny, na nie wyłożyć jasne ciasto, później ciemne. Delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców, przemieszać widelcem lub patykiem do szaszłyków, żeby utworzyć efekt marmurka.Ciasto piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika, przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 121

płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na duży, cienki placek o grubości kilku milimetrów. Włożyć do lodówki razem z papierem na górze i dole, na czas nagrzewania piekarnika (20-30 minut). Piekarnik nastawić na 200°C (grzałka góra-dół) . W między czasie przygotować owoce . Maliny i porzeczki umyć, pozbawiać ogonków i osuszyć(...)przełożyć razem z dolnym papierem (górnego się pozbywamy) na blachę do pieczenia. Na środku placka wyłożyć owoce z miski, pozostawiając 5-cio centymetrowy czysty brzeg. Porozkładać umyte i osuszone maliny. Pozostawiony brzeg zagnieść delikatnie do środka, lekko go zlepiając. Ciasto wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 30-35 minut (do momentu, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące

Moja Delicja