świątecznym menu nie może zabraknąć przepisów z jabłkami. Domowe ciasto z tymi owocami kojarzy mi się z dzieciństwem i tradycjami. Pachnąca szarlotka stwarza wspaniały świąteczny nastrój. Moja propozycja tym razem to Ciasto jabłkowe z połówek jabłek . Składniki: ciasto: - 80dag mąki pszennej - 420g margaryny (u mnie roślinna) - 2 łyżka śmietany 18% - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 szklanki cukru
Kuchnia co dniawymieszaną z proszkiem, na koniec dodać jogurt. 3. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, o wymiarach 26 ø cm. 4. Na wierzch wyłożyć owoce wciskając w ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec około 45-50 minut. Wystudzić na kratce, posypać cukrem pudrem. Pycha! Przepis znalazłam na stronie: ginamrozek.blox.pl
Mama z miastaciasto jogurtowe Lekkie jogurtowe ciasto, jest wyśmienitym rozwiązaniem na deser. A dodanie do ciasta, owoców wiśni z likieru (czy też z domowej nalewki), sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku. składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka naturalnego jogurtu 3 jajka 1 szklanka owoców wiśni za likierowej ( lub mrożonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo(...)posypania wierzchu ciasta cukier puder sposób wykonania Do jednej misy wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i mieszamy składniki ze sobą. Do drugiej misy wbijamy jaja, dolewamy jogurt, oraz owoce wiśni i mieszamy. Wlewamy "mokre" składniki do "suchych". Całość krótko mieszamy i przelewamy do żaroodpornej formy, której dno wykładamy wcześniej pergaminem ( ja do pieczenia użyłem tortownicy o średnicy
Miód i pieprzTęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi. Zapraszam również na ciasto z rabarbarem. 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Ubić białka na sztywną pianę. Łyżką wymieszać pianę z resztą ciasta. Do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy wylać połowę ciasta. Wsypać na to po 3/4 szklanki porzeczki i borówek, wylać resztę ciasta. Pozostałe owoce wsypać na wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego do 190 ºC piekarnika i piec około
Humanistka w kuchnitego mieszania widelcem, ale no dobra robię. Ciasto jest rewelacyjne i rzeczywiście składniki miesza się widelcem, wylewa na blaszkę, układa owoce, kruszonka i pieczemy. Polecam, bo do owoców ciasto jest rewelacyjne :)) Blaszka 24x34 cm. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce(...)pestki. Do jednej miski daję składniki suche, mieszam, do drugiej miski daję składniki mokre (jajka roztrzepuję widelcem i potem dodaję resztę). Do składników mokrych dodaję suche i mieszam widelcem. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto układam połówki czereśni. Do miseczki daję cukier, masło i mąkę. Ugniatam i posypuję kruszonką ciasto. Pieczemy w 180 stopniach jakieś
kruche babeczkigłówny składnik jak w musie czekoladowym, który jest zrobiony z bakłażana. Jeśli już koniecznie mamy ochotę na tradycyjne ciasto, to część cukru czy mąki możemy zastąpić warzywami czy owocami. W cieście daktylowym suszone owoce są tak słodkie, że możemy dodać mniej cukru. W cieście czekoladowym z pomidorami część mąki zastąpiona jest pulpą pomidorową. Nowy przepis Warto poszukać(...)cukrem. Dodać jogurt i oliwę i blendować dalej. Dodać proszek do pieczenia, kakao i cynamon i wymieszać, Na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać daktyle i orzechy. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i piec 40 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni. Top 5 najzdrowszych letnich przepisów z mojego bloga: Spring Rollsy
Ugotowane pozamiataneBardzo dobre i szybkie ciasto. Smakowało wszystkim. Możecie użyć innych owoców, ale muszą być kwaskowate. Ciasto jest słodkie. Wykonanie ciasta – do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i pokrojone w kawałki zimne masło. Wszystko posiekać nożem do połączenia się masła z resztą składników. Można użyć miksera i miksować pulsacyjne. Powinna powstać kruszonka. Dodać żółtka
Kuchnia PokoleńBardzo szybkie ciasto mam dziś do pokazania. Nie dość że szybko się je robi to jeszcze szybciej znika. Jest puszyste i pachnące owocami, takie ciasto awaryjne dla niespodziewanych gości albo na zachciewajkę do kawy. Polecam gorąco. Biszkopt z nektarynkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieciasto na gładką masę, stopniowo dolewając aromatyzowane mleko i skórki. Może się okazać, że nie zużyje się całego mleka. Na koniec dodać kawałki masła. Wyrobić. Odstawić ciasto na 10-15 minut i jeszcze raz wyrobić. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny. Ciasto wyjąć na blat posypany mąką. Złożyć je kilka razy, by pozbyć się gazu. Ciasto(...)marcepanowej położyć na cieście. Zwinąć i zlepić końce wałka, by uformować z ciasta pierścień. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. kwadrans. Małe jajko rozbełtać i posmarować nim ciasto. Nastawić piekarnik na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół). Ponownie posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem. Na cieście rozłożyć owoce kandyzowane i płatki
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na truskawki już niedługo będzie się kończył, dlatego też w pełni go wykorzystuję, by przygotować Wam jak najwięcej truskawkowych inspiracji! Pamiętajcie, że prawie wszystkie ciasta możecie przygotowywać też z mrożonych owoców – wcale nie będą odbiegać smakiem! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia – do zrobienia w kilkanaście minut. Biszkoptowy spód pokryty lekką(...)truskawkową masą na kisielu i puszystą pianką wręcz rozpływa się w ustach! Świeże owoce i galaretka to kropka nad I, która sprawia, że ciasto będzie zachwycać nie tylko podniebienie, ale i oczy! Wspaniale prezentuje się na stole! Spróbujcie! Polecam! Ps. śmiało możecie zrobić też w innej wersji smakowej – z tych samych proporcji! SKŁADNIKI : MASA KISIELOWA : * masło
Ostra na SłodkoZajadamy się szarlotkami, piekę jedną za drugą i co jedna to smaczniejsza. Ciasto z jabłkami - owocami jesieni to idealny wybór dla tych, którzy dbają o linię, ale jednocześnie nie chcą zrezygnować z przyjemności jedzenia słodkości. Dzisiejszae ciasto to krucha tarta z podwójną ilością jabłek, przepis znalazłam tutaj . Tarta jest pyszna, delikatna, krucha i do tego fit! Tradycyjny wypełniacz śmietanowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pozostawiłam bez zmian. Ciasto jest tak pyszne, że ciężko się mu oprzeć. Sezon na truskawki powoli dobiega końca, zachęcam więc do zakupu tych pysznych owoców i upieczenia ciasta na niedzielne popołudnie. Gorąco polecam Post Truskawkowy pocałunek pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemielonym migdałami, którą musicie koniecznie zrobić w tym sezonie śliwkowym :) Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania - składniki zagniata się na jednolite ciasto, schładza się je, a potem tylko "nadziewa" owocami. Tartę przygotowałam z mąki orkiszowej, dzięki czemu jest na pewno zdrowsza i ma fajny, lekko orzechowy posmak. Słodycz jest w niej(...)zmielone migdały, zostawiając około 4-5 cm wolnego ciasta od brzegu. Na to ułóż śliwki, zaczynając od środka, posyp je cukrem wymieszanym z cynamonem i złóż brzegi ciasta do środka, zakrywając owoce położone na brzegu. Piecz tartę przez około 40 minut do zezłocenia się boków . Upieczoną wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na blasze. Gotowe
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo łatwe wykonaniu, puszyste ciasto z owocami i chyba nareszcie mam przepis na ciasto w którym nie opadają owoce na dno. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy maliny cukier puder do posypania Wykonanie: Ubić sztywną pianę z białek(...)łyżce przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę delikatnie miksując. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy, a następnie układamy owoce. Pieczemy 45 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem rrarossa@gmail.com
RAROSSALato to czas kiedy możemy cieszyć się świeżymi owocami. Ciasta wtedy przygotowane są bogate w kolory i smaki. To ciasto to kwintesencja lata: czerwone porzeczki, maliny i kakaowy biszkopt uzupełniają się. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo owocowe. Składniki: BISZKOPT: 4 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki
Kuchnia w oparach