Delikatne i bardzo smaczne ciasto owocowe przekładane kremem czekoladowym na bazie nutelli i mascarpone. Następną warstwą jest krem śmietankowy o delikatnym posmaku malinowym, a całość zwieńczona jest galaretką z owocami. Bardzo proste w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. 🙂 Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)soli 4 łyżki masła Dno blachy o wymiarach 36×20 wykładamy papierem do pieczenia. Przeczytaj cały przepis - Ciasto owocowe z galaretką i kremem czekoladowym at AleTorcik
AleTorcikpysznych pełnych inspiracji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim czytelnikom. Oto - moim zdaniem linki do fajniejszych przepisów, które napisałam Ciasto pomarańczowe z żurawiną Bigos z czerwonek kapusty z owocami Ciasto korzenne z gruszką gotowaną w winie Ciasto migdałowe z polentą i pomarańczami Karp w sosie pomarańczowym Makowiec z kaszą jaglaną Śledź w jogurcie z jabłkiem Łamana beza z kremem
AZgotuj!podpieczony spód wyłożyć 2-3 łyżki bułki tartej a na to przygotowane jabłka. Wyciągnąć z zamrażalki 2 porcję ciasta i zetrzeć ją na grubych oczkach, wyłożyć na owoce. Ciasto piec przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Krakowskie smaki Aniciasta wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem. 4. Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką, wyłożyć ciasto do foremek silikonowych do ok. 3/4 wysokości (można też wyłożyć samo ciasto a na wierzch ułożyć owoce i wcisnąć lekko w ciasto). 5. Piec do suchego patyczka, ok 30 min w 200*C. Inspiracja: Arabeska Waniliowa
Kto ugości moich gości?Bardzo fajny przepis na słodkie ciasta z sezonowymi owocami. W oryginale była mowa o wiśniach ale jak widać porzeczka też się sprawdza, niebawem wypróbuję też jesienną malinę i borówkę. Dodatkowo wiecie czym zachwycił mnie ten przepis? Brakiem jajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale Moje Wypieki zadbały(...)mnie;) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków Wykonanie: W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy między palcami na kruszonkę. Formę na tartę ewentualnie tortownicę o średnicy ok 24 cm lekko wylepiamy połową kruszonki, nie uklepujemy zbyt mocno. Dno tortownicy przed wylepieniem wykładamy papierem
Życie zaczyna się w kuchnidzięki czemu przepis może pojawić się również na blogu. Ostatnio miałam na nią wielką ochotę, więc cierpliwe czekałam, dając możliwość wyrosnąć ciastu drożdżowemu. Jak to bywa z ciastem drożdżowym z owocami, nie wyrasta ono zbyt wysokie, a śliwki mają to do siebie, że podczas pieczenia się w nie zapadają. Całość wyszła jednak smakowita, a dodatkowo śliwki i kruszonka(...)cynamonem świetnie ze sobą współgrały. Zobacz również inne przepisy na ----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 36 g świeżych drożdży 115 g masła 3 jajka (w temp. pokojowej) 180 ml mleka (użyłam owsianego) ok. 40 dag śliwek (ok. 8-10 sztuk; lepsze mniejsze
Moje Qulinariaprzez co samo ciasto nabrało bardziej wyrafinowego smaku i wyglądu. Wspomnę jeszcze, że samo ciasto robi się błyskawiczne:) Składniki: 250 g miękkiej margaryny 150 g cukru 3 jajka 200 g mąki 100 g zmiksowanych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki bułki tartej 400 g agrestu 100 g malin brązowy cukier do posypania owoców Sposób przygotowania: Margarynę(...)Formę (u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać. Na wierzch, równomiernie wysypać bułkę tartą. Następnie poukładać agrest, wciskając go do połowy ciasta i rozsypać maliny. Owoce posypać brązowym cukrem. Piec w 160 stopniach przez około 60 minut. Smacznego
na moim stole...mąki * - 1 szklanka oleju z pestek winogron * - 2 szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 12 łyżek kokosu (4 łyżki odkładamy do posypania ciasta przed ułożeniem owoców) - ekstrakt waniliowy (lub esencja migdałowa) - 1 dojrzały owoc mango Składniki kruszonki: - 150g mąki tortowej - 50g cukru pudru - 50g miękkiego masła Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru* - sok z cytryny
mojewypiekiinietylkoCiasto robi się ekspresowo. W zamrażalniku zalegają jeszcze śliwki, postanowiłam je wykorzystać by zrobić miejsce nowym, świeżym owocom . Ciasto delikatnie wilgotne, a w smaku obłędne.. Warte spróbowania. Zapach unoszący się z piekarnika podczas pieczenia, pięknie otulił cały dom, smakiem słodyczy i śliwek. Inspiracje zaczerpnęłam od Ani z "Kto ugości moich gości" . Proporcje troszkę zmienione(...)łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl cukru owoce- u mnie śliwki mrożone - uprzednio rozmrożone i odsączone. Przygotowanie: spód formy wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować i wylać do formy, śliwki układać skórką do ciasta, by miąższ by na wierzchu. Piec w 180*C około
Garnkowe fanaberieowoce i za każdym razem wyjdzie nam inne ciasto. Zawsze się udaje, jest wilgotne, delikatne, jednym słowem pyszne. Ciasto babkowe 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie (w moim przypadku były czekoladowe) + 1 łyżka mąki ziemniaczanej owoce (ja miałam mrożone śliwki) Budynie ugotować zgodnie(...)sposób, że zimny budyń z tacki kroimy na kwadraty i nakładamy na ciasto. Na budyń wykładamy owoce i na to pozostałą część ciasta, najlepiej przełożyć ciasto do szprycy do kremów i wyciskać na owoce, gdyż rozsmarować ciasto łyżką byłoby zbyt trudne. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 minut
Jadło i czytadłośmietaną czy domowy rosołek... Ale najbardziej cieszyliśmy się na widok ciasta...! W tamtym czasie mimo, że Mama starała się piec regularnie, ciasta były ogromnym rarytasem dla każdego z nas. Moja Mama piekła najlepsze ciasta... Zresztą to właśnie ona nauczyła mnie piec i gotować... Z tamtego okresu pamiętam doskonale smak ciasta, które wyczekiwaliśmy chyba najbardziej ze wszystkich... Był to "Wieniec Frankfurcki(...)dziś, po tylu latach ja plotę wianki mojej Córeczce Nadii... Nooooo dobra, może nie plotę za często tak jak robiła to Mama, ale za to częściej piekę ciasta... :) Prawda Mamo? 😘 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200 g miękkiego masła 250 g cukru 5 jajek (rozmiar L) 270 g maki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
Słodko-Słony Świat Ilonypołączyć składniki nie za długo mieszając tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, połowę ciasta wylać do formy, poukładać połowę owoców i wylać resztę ciasta na owoce piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić zimną śmietanę 30% ubić rózgą blendera(...)ubić do sztywności zimne ciasto wyłożyć na talerz, posmarować boki i wierzch śmietaną, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest bardzo łatwe, szybkie do upieczenia, również jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcukru. Zachęciłam? A wracając do głównego tematu dzisiejszego wpisu – pyszne ciasto z dodatkiem karobu, na które skusiłam się przez Agnieszkę z bloga Lifemanagerka . Jeszcze w lipcu pokazała muffiny z borówkami i musiałam koniecznie je upiec U mnie zamiast babeczek powstało ciasto z dodatkiem owoców sezonowych. Teraz idealnie będą się nadawały maliny, ja zrobiłam swoje z borówkami, porzeczkami, agrestem(...)poziomkami (tak naprawdę były to te owoce, które znalazłam w ogródku ;)). Zapraszam – jest pysznie! Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) 1 szklanka mleka owsianego 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ksylitolu/erytrytolu łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki karobu
Fitkotśliwkami. Ciasta z owocami można oprószyć cukrem pudrem, ale częściej piecze się je ze słodką kruszonką na wierzchu. Można też – na wzór gospodyń z Iskrzyni – upiec ciasto z owocami pod lekką kołderką z ubitych z cukrem białek, na które dzisiaj zapraszam. Przepisem na swoją wersję ciasta śliwkowego podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Iskrzyni (gm. Korczyna
Trzeci talerz