też nie pozbyłabym się wszystkiego na raz, a na tym mi zależało. I takim sposobem wpadłam na pomysł, by wykorzystać je do ciasta. Na dodatek jest ono banalne w wykonaniu, praktycznie z samych owoców plus mąka i przyprawy(...)większości keksów są wykorzystywane jajka i masło, a mój przepis tego nie potrzebuje! Bazuje na mokrych owocowych składnikach, dzięki czemu jest wilgotny i słodki dzięki naturalnym cukrom z owoców. Ciasto sprawdzi się idealnie również na święta. Zapewniam Was, że gdy wypróbujecie mój przepis, nie wrócicie do standardowego keksa z bakaliami.👌 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(keksówka
Zdrowie i pysznie na talerzugrubą warstwą kruszonki, którą chcesz odrywać jeszcze z gorącego ciasta! Ach! To jest pyszne! To ciasto warto przygotować aby chociaż na chwilę zamknąć oczy i przenieść się w czasy dzieciństwa, poczuć ten błogostan! Koniecznie do zrobienia. Przepis na ekspresowe i puchate ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki! SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typ 500 - 4 jajka(...)cukru Ciasto wykonanie: W misce wymieszaj mąkę z drożdżami. Dodaj jajka utrzepane rózgą z cukrem, mleko i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy energicznie przez 12 -15 minut. Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie z w/w składników w misce, robimy kruszonkę, mieszając je ze sobą. Owoce
SMYKWKUCHNIjabłkowe nadzienie z domieszką aromatycznego cynamonu i delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotka, to powiew dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie genialne ciasto, którego nie sposób sobie odmówić... Mmm...Szarlotka - Najlepsza - Składniki:200 g mąki pszennej100 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki cukru2 żółtkałyżeczka śmietanypół łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowynadzienie:ok. 2 kg jabłek(...)Sposób przygotowania:Nadzienie:Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady - i też taką polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin).Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego
Słodka Stronawiosnę ciast z owocami nigdy nie jest za wiele. Tym razem aromatyczne, ucierane ciasto z brzoskwiniami zatopionymi w śmietankowej piance, w sam raz na wielkanocny stół. Ciasto jest wilgotne i puszyste, a masa śmietankowa ze słodkiej i kwaśniej śmietany idealnie podkreśla słodycz brzoskwiń. Wikwintnego charakteru nadaje mu również opruszenie gorzkim kakao. Za przepis dziekuję Camilce! Cmok!! Ciasto fanta(...)kostkę. Kwaśną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo śmietan-fix. Obie ubite śmietany mieszamy, na koniec delikatnie dodajemy owoce. Krążek ciasta nasączamy sokiem z brzoskwiń. Nakładamy obręcz. Wykładamy masę śmietanowo-owocową, równomiernie rozprowadzamy; na koniec, na wierzchu łyżka robimy fale. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy
Mia Cucina Sofietainny owoc : ananas, morele, jabłka tłuszcz i bułka tarta do obsypania blachy Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę, cukier puder, cukry waniliowe oraz dwa jajka - całość zagnieść na gładkie ciasto podzielić na 1/4 (posypka) i 3/4 ciasta (spód) i włożyć do lodówki (polecam zamrażarkę ;) ) Po około 45 minutach wyciągamy większą część ciasta(...)można wyrównać nożem. Otwieramy owoce z puszki i odsączamy je dokładnie na sicie. Ja do ciasta użyłam brzoskwinie i ananas z puszki układając jedną cześć ciasta samym ananasem a drugą część samymi brzoskwiniami uzyskując dwu -smakowe ciasto :) Kroimy owoce i układamy je na kremie lekko dociskając. Wyciągamy naszą twardą posypkę i ścieramy ją na tarce szybko
W Moim Magicznym DomuDelikatne i bardzo smaczne ciasto owocowe przekładane kremem czekoladowym na bazie nutelli i mascarpone. Następną warstwą jest krem śmietankowy o delikatnym posmaku malinowym, a całość zwieńczona jest galaretką z owocami. Bardzo proste w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. 🙂 Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)soli 4 łyżki masła Dno blachy o wymiarach 36×20 wykładamy papierem do pieczenia. Przeczytaj cały przepis - Ciasto owocowe z galaretką i kremem czekoladowym at AleTorcik
AleTorcikpysznych pełnych inspiracji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim czytelnikom. Oto - moim zdaniem linki do fajniejszych przepisów, które napisałam Ciasto pomarańczowe z żurawiną Bigos z czerwonek kapusty z owocami Ciasto korzenne z gruszką gotowaną w winie Ciasto migdałowe z polentą i pomarańczami Karp w sosie pomarańczowym Makowiec z kaszą jaglaną Śledź w jogurcie z jabłkiem Łamana beza z kremem
AZgotuj!podpieczony spód wyłożyć 2-3 łyżki bułki tartej a na to przygotowane jabłka. Wyciągnąć z zamrażalki 2 porcję ciasta i zetrzeć ją na grubych oczkach, wyłożyć na owoce. Ciasto piec przez około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Krakowskie smaki Aniciasta wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem. 4. Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką, wyłożyć ciasto do foremek silikonowych do ok. 3/4 wysokości (można też wyłożyć samo ciasto a na wierzch ułożyć owoce i wcisnąć lekko w ciasto). 5. Piec do suchego patyczka, ok 30 min w 200*C. Inspiracja: Arabeska Waniliowa
Kto ugości moich gości?Bardzo fajny przepis na słodkie ciasta z sezonowymi owocami. W oryginale była mowa o wiśniach ale jak widać porzeczka też się sprawdza, niebawem wypróbuję też jesienną malinę i borówkę. Dodatkowo wiecie czym zachwycił mnie ten przepis? Brakiem jajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale Moje Wypieki zadbały(...)mnie;) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków Wykonanie: W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy między palcami na kruszonkę. Formę na tartę ewentualnie tortownicę o średnicy ok 24 cm lekko wylepiamy połową kruszonki, nie uklepujemy zbyt mocno. Dno tortownicy przed wylepieniem wykładamy papierem
Życie zaczyna się w kuchnidzięki czemu przepis może pojawić się również na blogu. Ostatnio miałam na nią wielką ochotę, więc cierpliwe czekałam, dając możliwość wyrosnąć ciastu drożdżowemu. Jak to bywa z ciastem drożdżowym z owocami, nie wyrasta ono zbyt wysokie, a śliwki mają to do siebie, że podczas pieczenia się w nie zapadają. Całość wyszła jednak smakowita, a dodatkowo śliwki i kruszonka(...)cynamonem świetnie ze sobą współgrały. Zobacz również inne przepisy na ----> ciasta drożdżowe Ciasto drożdżowe ze śliwkami i owsianą kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 36 g świeżych drożdży 115 g masła 3 jajka (w temp. pokojowej) 180 ml mleka (użyłam owsianego) ok. 40 dag śliwek (ok. 8-10 sztuk; lepsze mniejsze
Moje Qulinariaprzez co samo ciasto nabrało bardziej wyrafinowego smaku i wyglądu. Wspomnę jeszcze, że samo ciasto robi się błyskawiczne:) Składniki: 250 g miękkiej margaryny 150 g cukru 3 jajka 200 g mąki 100 g zmiksowanych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki bułki tartej 400 g agrestu 100 g malin brązowy cukier do posypania owoców Sposób przygotowania: Margarynę(...)Formę (u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać. Na wierzch, równomiernie wysypać bułkę tartą. Następnie poukładać agrest, wciskając go do połowy ciasta i rozsypać maliny. Owoce posypać brązowym cukrem. Piec w 160 stopniach przez około 60 minut. Smacznego
na moim stole...mąki * - 1 szklanka oleju z pestek winogron * - 2 szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 12 łyżek kokosu (4 łyżki odkładamy do posypania ciasta przed ułożeniem owoców) - ekstrakt waniliowy (lub esencja migdałowa) - 1 dojrzały owoc mango Składniki kruszonki: - 150g mąki tortowej - 50g cukru pudru - 50g miękkiego masła Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru* - sok z cytryny
mojewypiekiinietylkoCiasto robi się ekspresowo. W zamrażalniku zalegają jeszcze śliwki, postanowiłam je wykorzystać by zrobić miejsce nowym, świeżym owocom . Ciasto delikatnie wilgotne, a w smaku obłędne.. Warte spróbowania. Zapach unoszący się z piekarnika podczas pieczenia, pięknie otulił cały dom, smakiem słodyczy i śliwek. Inspiracje zaczerpnęłam od Ani z "Kto ugości moich gości" . Proporcje troszkę zmienione(...)łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl cukru owoce- u mnie śliwki mrożone - uprzednio rozmrożone i odsączone. Przygotowanie: spód formy wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować i wylać do formy, śliwki układać skórką do ciasta, by miąższ by na wierzchu. Piec w 180*C około
Garnkowe fanaberie