powinna być to dla Was dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny(...)ubijając wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Powstanie błyszcząca, puszysta pianka. Masę trzeba wyłożyć na wystudzony spód. Na wierzchu umieścić owoce (bez rozmrażania) i zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok. 40 minut w 190°. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. drukuj przepis Smacznego! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Patchworkciastem zadziwiłam nawet Teściową! Myślę, że powinna być to dla Was dobra rekomendacja – zważywszy, że moja Teściowa jest wspaniałą panią domu z Małopolski, a ciasta piecze po mistrzowsku. Kruchy spód, kwaśne owoce, słodka, puszysta pianka z podobnymi do bezy brzegami, marzenie… Teraz dodaję do niego jeżyny zbierane w maminym ogródku. Oryginalnym dodatkiem są maliny, przy czym mrożone(...)również powoli – cały czas ubijając wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Powstanie błyszcząca, puszysta pianka. Masę trzeba wyłożyć na wystudzony spód. Na wierzchu umieścić owoce (bez rozmrażania) i zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok. 40 minut w 190°. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. drukuj przepis Smacznego! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Artykuł Ciasto
Patchworkwyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta. Maślankę, olej i całe jaja połączyć. Podać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Całość wymieszać - ja zrobiłam to bez użycia miksera, co podobno jest rzeczą nie wskazaną przy tego typu ciastach - drewnianą łyżką(...)Składniki bardzo ładnie się połączą w gładką dość gęstą masę. Wylewamy ją na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułką tartą, albo wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce i całość posypujemy obficie kruszonką.Pieczemy w temp 175st do suchego patyczka - u mnie było to 65 minut, gdyż moje ciasto pieczone w tortownicy było dość wysokie
Walijskie PichceniePrzepyszny, delikatnie słodki chlebek bananowy z dodatkiem sezonowych owoców takich jak truskawki i maliny. By całość nie była nudna postanowiłam dodać również kawałki chałwy czekoladowej do ciasto a całość polać przepysznym, malinowym lukrem. Ciasto wykonałam na bazie mąki orkiszowej i owsianej, które świetnie się tutaj sprawdzają. Chlebek jest delikatnie wilgotny, nie kruszy się, idealny do kawy! Polecam. Składniki(...)dokładnie, aczkolwiek dość krótko mieszam, jedynie do połączenia składników. Dodaję osuszone z nadmiaru wody owoce oraz pokruszoną chałwę i całość mieszam bardzo krótko, tak by nie uszkodzić owoców. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 55 minut, do suchego patyczka. Chlebek studzę na kratce. Wszystkie składniki
Mango PapajaCiasto dedykowane dla wielbicieli mango i ciasteczek oreo.Chrupiący spód,kremowe wnętrze i galaretka z prawdziwych owoców.Ciasto warte grzechu. Składniki na spód 300 g ciastek oreo (bez nadzienia) 50 g masła (miękkiego) 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Wszystkie składniki zmiksować w malakserze na konsystencję mokrego piasku.Masą ciasteczkową wylepić dno i boki tortownicy.Wstawi
Anielskie wypiekiustach, pieczonymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Imbir nadaje całości charakteru. W dodatku ciasto przygotuje się bajecznie prosto: wystarczy zagnieść kruszonkę, wymieszać składniki suche z mokrymi, poukładać na cieście owoce, posypać kruszonką i upiec. Każdy da sobie radę. Gwarantuję, nikt nie poprzestanie na jednym kawałku! Ciasto marchewkowo-imbirowe ze śliwkami i kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię gości. W takiej sytuacji polecam skorzystać z tego przepisu bo przygotowanie tego ciasta zajmie tylko kwadrans. Łączą się w nim smaki słony i słodki a kwaśność owoców sprawia że ciasto jest lekkie i orzeźwiające. *blaszka 23*28 cm (16 porcji) Składniki: duża paczka krakersów solonych (32 sztuki) 3/4 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru(...)ciasto na jakiś czas aby stężało i wystygło. Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i kiedy zrobi się gęsta smarować nią ciasto i owoce za pomocą pędzelka. Odstawić w chłodne miejsce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasycić. Kokosowy akcent w cieście spełniły wiórki i mleko kokosowe, więc ciasto jest subtelnie kokosowe w smaku, ale pachnie nieziemsko. Polecam z borówkami, jagodami czy innymi owocami, które macie pod ręką. :) Ciasto drożdżowe : 500 g mąk 2 opakowania suchych drożdży (14 g) 80 g brązowego cukru 2 jajka szczypta soli 100 g masła 150 ml mleka kokosowego (najlepiej domowego(...)łyżeczka cukru Jagody myjemy, osuszamy na ręczniku i wsypujemy na ciasto. Całość równomiernie zasypujemy delikatnie ok. łyżeczką cukru, by owoce puściły sok podczas pieczenia. Na wyrośnięte ciasto wykładamy owoce i posypujemy wszystko kruszonką. Ponownie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 30 minut Ciasto zaraz po upieczeniu
Cooking MonsterKlasyczne ciasto kruche z kruszonką i owocami - w tym przypadku z sezonowymi śliwkami węgierkami :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka 250 g margaryny 1/2 kg śliwek węgierek Kruszonka: 1 żółtko 1,5 szklanki mąki 100 g masła
Na Ciasteczkowych PapierachJeśli już zapomnieliście o świątecznych ciastach to może przygotujecie na niedzielę takie szybkie ciasto? No właściwie to może nie szybkie, a zwyczajnie łatwe :-) Owoce możecie użyć dowolne, takie jak lubicie najbardziej. Ciasto jest przepyszne, zwłaszcza schłodzone :-) To do dzieła... a ja uciekam do moich spraw niecierpiących zwłoki ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)masę żeby wystygła. Następnie miksujemy masło i dodajemy stopniowo zimną masę budyniowo - galaretkową. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Biszkopt nasączamy zalewą z owoców, wykładamy na niego masę, na nią morele i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy ciasto by galaretka zastygła
Czary - gary w kuchnimniejsze kawałki, owoce do dekoracji pozostawiamy zamrożone. Na wcześniej przygotowane i całkowicie ostudzone blaty nakładamy krem i pokrojone 3-4 truskawki, Na wierzchu układamy pozostałe owoce. Ciasto trzymamy w lodówce. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPolecam Wam dzisiaj prosty przepis na ucierane ciasto z borówkami (myślę, że i inne owoce sprawdzą się w nim doskonale). Ciasto jest lekkie, dosyć słodkie, a za sprawą dodanego domowego twarożku - niezwykle wilgotne. Mimo to nadal pozostaje puszyste. składniki: 100 g masła 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 300 g twarogu 2 szklanki
babka w formiedobrze będą pasować jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową. Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami dzięki owocom, które opadają podczas pieczenia. Składniki: ciasto 4 jajka 250 g masła szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka krem 500 ml śmietany
magiczna kuchnia Kasidodatkiem serków waniliowych homogenizowanych dzięki czemu masa staję się bardzo smaczna i puszysta. Na górze wiśnie zalane galaretką o tym samym smaku. Ciasto można również zrobić z innymi owocami i pasującą do smaku galaretką. Post Ciasto z wiśniami i nutellą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePrzepis na smaczne ciasto z jagodami, które szybko się robi i nie wymaga wiele pracy. Zamiast jagód można dodać inne owoce. Ciasto jest mało słodkie, można dodać więcej cukru jeśli lubicie. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki oleju (rzepakowy) 3 duże jaja pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
e-PrzepisyKulinarnetemperatury 180°C. Piec ok. 15 - 20 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Wiśnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nałożyć owoce równomiernie na podpieczonym cieście. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wiśnie lub rozwałkować i wykroić z ciasta kształty np. kwiatków i ułożyć na wiśniach. Piec w 180°C przez
maniapieczenia