ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:87/1556)

Ciasto z truskawkami 177

szczęście ciasto wyszło bardzo dobre. Właściwie to nie wiadomo czy na szczęście, bo tak nam smakowało, że będę musiała upiec kolejne, tylko pewnie już z innymi owocami. Ciasto z truskawkami Składniki: 300 g mąki tortowe + odrobina do obtoczenia truskawek 150 g cukru 5 jajek 200 g masła 1/3 szkl. mleka 2 ł. proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego

Figa S-makiem
Ciasto z truskawkami 182

szczęście ciasto wyszło bardzo dobre. Właściwie to nie wiadomo czy na szczęście, bo tak nam smakowało, że będę musiała upiec kolejne, tylko pewnie już z innymi owocami. Ciasto z truskawkami Składniki: 300 g mąki tortowe + odrobina do obtoczenia truskawek 150 g cukru 5 jajek 200 g masła 1/3 szkl. mleka 2 ł. proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego

Figa S-makiem
Ciasto z truskawkami 155

szczęście ciasto wyszło bardzo dobre. Właściwie to nie wiadomo czy na szczęście, bo tak nam smakowało, że będę musiała upiec kolejne, tylko pewnie już z innymi owocami. Ciasto z truskawkami Składniki: 300 g mąki tortowe + odrobina do obtoczenia truskawek 150 g cukru 5 jajek 200 g masła 1/3 szkl. mleka 2 ł. proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego

Figa S-makiem
Migdałowe ciasto amaretto 181

syropu. Migdałowe ciasto przyrządzam często i różnie jak to zwykle bywa. Piekłam je z polentą i agrestem , a nawet z rabarbarem . Migdały świetnie się komponują z kwaśnymi owocami. Ciasto migdałowe z serem z powodzeniem zastąpi tradycyjny sernik . W sezonie truskawkowym piekę migdałowe z truskawkami . Migdałowe ciasto a amaretto jest nie mniej pyszne. Bardzo je polecam. Migdałowe ciasto Składniki: tortownica

codojedzenia
Ekspresowa rolada 365

majowy weekend proponuję przygotować bardzo prosty deser – ekspresowa rolada z gruszkami . Idea jej przygotowania jest podobna do ciast tzw. odwróconych, podczas pieczenia owoce znajdują się na dnie blaszki, a ciasto jest u góry, potem blaszkę się odwraca i owoce znajdują się(...)góry Roladę przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczy poszatkowane w cienkie plasterki gruszki (lub jabłka) zalać ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady biszkoptowe, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto dokładnie zwinąć i zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami Po oprószeniu rolady cukrem pudrem, posmarowaniu lukrem, czy też polewą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krucha tarta z owocami bezą i kruszonką! 5 zasad idealnie kruchego ciasta. 211

owoce pełniły główną rolę w cieście a nie inne składniki. To idealne połączenie słodkiego i kwaśnego, krucha i maślana kruszonka przenosi nas w smaki dzieciństwa. Idealna do kawy czy lemoniady w ciepły letni dzień. Podstawą dobrej tarty jest kruche ciasto, im bardziej kruche i aromatyczne tym lepiej. Owoce powinny być kwaskowate, wybierz takie jak: wiśnie, maliny, jeżyny, porzeczki(...)kruchego ciasta: - zawsze używaj produktów prosto z lodówki im zimniejsze tym lepiej, tym ciasto będzie bardziej kruche - wybierz masło zamiast margaryny, masło zawiera aż 82% tłuszczu mlecznego, jest bardziej aromatyczne, a ciasto smakuje o wiele, wiele lepiej - zagniataj ciasto jak najszybciej, nie ogrzewaj go dodatkowo dłońmi - po zagnieceniu ciasta włóż je na minimum kwadrans do lodówki - do ciasta nie dodawaj

SMYKWKUCHNI
CIASTO CZEKOLADOWE Z JAGODAMI 152

masę, którą dodajemy po łyżkę do ubitych jajek ... ubijając ciągle na małych obrotach miksera. Na koniec dodajemy aromat lub otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą(...)chociaż oczywiście możemy tę czynność pominąć, gdyż ciasto samo w sobie jest odpowiednio słodkie i ... pyszne

Walijskie Pichcenie
Grzeszne śniadanie 3: Clafoutis z gruszkami 208

tylko dlatego, że są w nim owoce. Podobnie jak dutch baby nadyma się podczas pieczenia, ale nieznacznie. Ciasto ma natomiast inną konsystencję: z dołu wyglada jak naleśnik, lecz wierzchnia warstwa przypomina lekki sernik. Ciasto można zaraz po zmiksowaniu wylać na owoce (można też zastosować odwrotną taktykę: najpierw wylać ciasto a na nim ułożyć owoce), ale warto(...)Rozgrzej piekarnik do 180 st. Do zapiekaniamożesz użyć patelni z metalową rączką, albo naczynia żaroodpornego. Wysmaruj dno masłem, połóż na dnie pokrojone gruszki (możesz ułożyć owoc np. w rozetę) a następnie zalej ciastem. Wstaw do piekarnika. Czas pieczenia 30 minut. Podawaj clafoutis na ciepło lub na zimno. Wierzch, dla większego efektu, możesz posypać cukrem pudrem. Zobacz też grzeszne śniadanie

Niedzielny kucharz
Muffinki z owocami. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek. Mąka ryżowa oraz jaglana. 156

miski, dodałam proszek do pieczenia, olej i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Do foremek nałożyłam ciasto, dodałam do środka owoce. Każdy z domowników miał inne preferencje, więc dzisiaj do wyboru zrobiłam muffinki z : borówkami, malinami oraz moją własną konfiturą(...)agrestowo - pożeczkową:) Na owoce nałożyłam ciasto, tak by przykryło owoce. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. Piekłam

nietadieta
Charlotte truskawkowa 225

już chyba ostatnie chwile sezonu truskawkowego więc na koniec czerwca jeszcze jeden przepis z tymi pysznymi owocami. Ciasto łatwe i szybkie do zrobienia, idealne na upalne dni. Dzisiejszy deser zrobiłam z serków mascarpone, dzięki czemu jest lekki i bardziej puszysty niż sernik na zimno wykonany z serków homogenizowanych. Polecam.  CHARLOTTE TRUSKAWKOWA     Składniki: (forma

Bon appetit mon amie
Ciasto jogurtowe z orzechami i owocem 139

następnej kolejności dodajemy jogurt, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową. Po dodaniu każdego składnika dokładnie zmiksować. Jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy umyte i pokrojone owoce oraz ćwiartki orzechów włoskich oraz opcjonalnie kruszonkę. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni

Pyry na Gaz
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 388

Rabarbar powoli staje się moim uzależnieniem, przechodząc obok warzywniaka ciężko mi oprzeć się i nie kupić znów kolejnych kilku łodyg, zwłaszcza jeśli są pięknie czerwone. Dziś

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe z truskawkami 142

ciasta, lekko je wciskając. Przygotowujemy kruszonkę: na patelni stapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę, za pomocą drewnianej łyżki rozcieramy składniki do momentu aż powstaną okruszki. Kruszonką posypujemy obficie owoce. Ciasto umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy przez ok. 45-50min. Ciasto wspaniale smakuje jeszcze ciepłe! Smacznego! Artykuł Ciasto drożdżowe z truskawkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Ciasto jogurtowe z śliwkami 248

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam! Miękkie, wilgotne w środku, z nutą cytryny. Do tego ciasta użyłam śliwek ale sprawdzą się każde owoce sezonowe (np. wiśnie, truskawki, maliny, morele). Wykonuje się je szybko, nie potrzebujecie do jego zrobienia miksera. Jest gęste więc ułożone owoce nie opadają(...)Polecam Post Ciasto jogurtowe z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Drożdżówki z serem i truskawkami 319

zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość cukru i tłuszczu i wymaga starannego wyrobienia i standardowego rośnięcia. Dzięki tym zabiegom drożdżówki są puszyste i miękkie. Z podanej porcji można przygotować 10 podwójnych drożdżówek (lub 20 małych) . Drożdżówki z serem i truskawkami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 400g mąki pszennej 240ml mleka(...)masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, pozostawić na kilka minut, żeby drożdże się rozpuściły, dodać 1/3 szklanki lekko podgrzanego mleka

Smakołyki Bereniki
Ciasto półkruche z białkową pianką i brzoskwiniami 165

jada się raczej suchych ciast. Nawet na Wielkanoc na stole nie ma babki. Królują za to owoce, kremy, galaretki, musy i pianki. To ciasto można robić w zasadzie cały rok i dowolnie zmieniać owoce. Ja użyłam świeżych brzoskwiń, ale mogą być również z puszki(...)tutaj mój przepis na takie przetwory ). Ciasto, jak zawsze, zniknęło zanim zdążyło ostygnąć, a to chyba dobry znak, prawda? ;) CIASTO PÓŁKRUCHE Z BIAŁKOWĄ PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 kostka tłuszczu - 5 jajek - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - dowolne owoce lub marmolada - u mnie świeże brzoskwinie

Życie zamknięte w smaku
Wiśnie zapiekane pod migdałową kruszonką 152

myjemy i drylujemy. Układamy w czterech kokilkach. Przygotowujemy kruszonkę: Mielimy na mąkę migdały. Dodajemy miękkie masło oraz cukier i mąkę w takiej ilości aby uzyskać konsystencję kruszącego się ciasta. Owoce przykrywamy kruszonką oraz płatkami migdałów. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut (do zarumienienia kruszonki). Serwujmy z gałką lodów waniliowych

Pyry na Gaz