Bardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła(...)owoców na wierzch ciasta (użyłam borówek i jeżyn) Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać energicznie widelcem z jogurtem i jajkami. Dodać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać (wystarczy zamieszać łyżką, nie trzeba używać miksera). Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut w temperaturze 175°C. Można posypać cukrem pudrem
BullioSzybkie ciasto z czereśniami mam dziś dla Was. To mój pomysł na opróżnienie lodówki z mrożonych owoców. Polecam gorąco. Ciasto z czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePieczenie: Szpinakowe ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy. 4. Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy ją w małą kostkę. Wierzch zimnego ciasta ścinamy ostrym nożem i drobno kruszymy. 5. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy(...)jagody, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. 6. Przekładanie: Piankę wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto. Na piankę lekko wciskamy galaretkę i posypujemy pokruszonym ciastem. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. 7. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka
Izabelawkuchnitakże czas na pyszne sezonowe owoce: jabłka, śliwki, gruszki czy brzoskwinie - teraz smakują najlepiej, dlatego warto je wykorzystać. Stąd właśnie przyszedł mi do głowy pomysł na kruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne nie tylko na podwieczorek ale i drugie śniadanie. Spróbujcie koniecznie! Składniki(...)pokrycia spodu - delikatnie wyklejamy też boki na wysokość około 1-2 cm. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na cieście. Z pozostałej części ciasta robimy kruszonkę i posypujemy nią owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut. Ciasto dobrze jest posypać delikatnie cynamonem oraz stewią czy cukrem pudrem wtedy pachnie bardzo
Health-Fit-Lifeostatnio było z truskawkami i cukrem pudrem,tym razem z wiśniami,jagodami i polewą z białej czekolady-pychotka,proste ,tanie,szybkie do zrobienia i mega wilgotne-uwielbiam takie ciasta,owoców możecie użyć tak naprawdę jakich chcecie-zawsze będzie pysznie-polecam.... Składniki: ok. 250g wiśni wydrelowanych (ja dodałam jeszcze 3 łyżki jagód) 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g(...)chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z owoców podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca). Wiśnie ułożyć na wierzchu ciasta,ja jeszcze posypałam jagodami(a że wiśnie i jagody były świeże nie ze słoika to w miseczce posypałam je łyżką cukru i wymieszałam
Swojskie jedzonkopieprzem. Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować w środku sosem, nałożyć chrupiącą sałatę. Steki pokroić w plastry i nałożyć do bagietki. Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami Składniki: kawałek czerstwego ciasta drożdżowego przejrzałe owoce: truskawki lub inne w zależności od sezonu 200 ml mleka 2 jajka kwaśna śmietana do podania mięta Sposób przygotowania: Jajko rozmącić w mleku. Ciasto pokroić na plasterki(...)ułożyć w natłuszczonej formie. Zalać masą jajeczną. Przejrzałe owoce, pokroić na mniejsze kawałki i posypać nimi wierzch ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180º na 20 minut. W tym czasie posiekać miętę i wymieszać ze śmietaną. Ciasto podawać z łyżką miętowej śmietany. Warsztaty Akademii Smaku Sokołów Artykuł Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów- Zero Waste pochodzi z serwisu Kulinarne życie
Smaki Armineukrywać, że to właśnie wszystkie drożdżowo-glutenowe wypieki kocham bezgraniczną miłością! Klasyczne ciasta drożdżowe z owocami i chrupiącą kruszonką, drożdżówki zaplatane z masą makową , serem , albo świeżymi, sezonowymi owocami, drożdżowe wypieki w wersji słonej albo wytrawnej czy też chrupiące paluchy z ulubionym żółtym serem. Ciasto drożdżowe nie ma przede mną tajemnic i nie będę ukrywać , ze moim wielkim
Ostra na Słodkogalaretkę i ułożyć gęsto brzoskwinie pokrojone na małe kawałki. Wstawić do lodówki żeby galaretka stężała z owocami. W tym czasie można zająć się krojeniem brzoskwiń na małe kawałki. Część ubitej śmietany przełożyć do osobnej miseczki i wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami. Wyłożyć na cieście. Pozostałą śmietaną udekorować ciasto i ozdobić brzoskwiniami. Ja dałam jeden śmietan-fix, ale lepiej jest dać(...)ciasta nie będą wypadać nam owoce. W trakcie robienia ciasta Przygotowywanie biszkoptu. Wykładanie kremu brzoskwiniowego na biszkopt. Wylewanie galaretki i układanie owoców. Nakładanie śmietany wymieszanej z owocami. Gotowe ciasto
Passions hobbies liferównież moich poprzednich wariacji w temacie ciasta jogurtowego : Ciasto jogurtowe ze śliwkami dla leniwych Proste ciasto jogurtowe z truskawkami Kubeczkowe ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Składniki na średnią blachę o wymiarach LxW 24x36cm, przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 350g : 1 kubeczek jogurtu o smaku(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia - sugeruję podwójną warstwę papieru na dno, bo ciasto ma tendencję do przypiekania si ę od dołu . Wylać do niej ciasto. Na wierzch wrzucić umyte preferowane, mrożone owoce. Piec około 55 min. w 180C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka". SŁODKOŚCI NA JOGURCIE WSPÓLNIE
Grunt to przepis!cukru waniliowego. Niestety musiałam użyć sztucznego aromatu migdałowego, nie posiadam naturalnego ekstraktu o tym smaku, nad czym bardzo ubolewam. Ciasto jest naprawdę pyszne, a ta warstwa serowa - chyba najlepsza ;) :) Bardzo polecam :) Przepis inspirowany przepisem na TO CIASTO Składniki na ciasto ucierane: 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 130 g masła 120 g cukru(...)Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na to wyłożyć łyżką masę serową, równomiernie rozprowadzić. Na ser wyłożyć brzoskwinie oraz rabarbar, posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i piec około 50 - 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia. Wystudzone ciasto posypać
Opowieści z piekarnikapyszne jest również z malinami które cudownie orzeźwią to ciasto. Ciasto francuskie przeciąć na pół wzdłuż, następnie w poprzek tworząc prostokątne ciasteczka. Jeśli wytniecie węższe paski będzie bardziej podzielne i więcej osób może skosztować. Tak przygotowane ciasto zostawić na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15 minut. Ciasto francuskie musi napęcznieć i nabrać złotego koloru. Po upieczeniu(...)wrzucić do śmietany, wymieszać. Odstawić do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę lekko ubić, musi się spienić i troszeczkę zwiększyć swoją objętość. Na spodni płat ciasta rozłożyć krem i obsypać dowolnymi owocami. Przykryć krem drugim płatem ciasta, lekko przydusić. Obsypać cukrem pudrem. Pycha, smacznego
Kuchnia Pokoleńcukier z jajkami, następnie maślanka, olej i mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wylać na natłuszczoną blaszkę. Blaszka nie może być zbyt mała, taka średniej wielkości. Nałożyć na ciasto owoce. Przygotować kruszonkę z podanych wyżej składników i posypać nią ciasto. Ja kruszonkę posypałam jeszcze odrobiną cukru waniliowego. Piec ok.50minut w temp.180st
Walijskie PichcenieLetnie pyszne ciasto z owocami. Można je zrobić z różnymi owocami. Masa bezowa – białka ubić na sztywną pianę. Jak już jest sztywna powoli podczas ubijania dodawać cukier biały i brązowy, ocet. Jeszcze chwilkę ubijać. Pieczenie masy bezowej – blaszkę o wymiarach 28 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie wyłożyć na blaszkę formując nierówną powierzchnię. Nagrzać(...)Delikatnie wymieszać. Zimną żelatynę wlać do masy i wymieszać. Dodać umyte i osuszone owoce, ponownie delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki , ale pilnować . Jak już masa zacznie gęstnieć wylać na biszkopt. Na masę serową położyć płytę bezową, lekko przygnieść. Wstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Ciasto jest pyszne polecam
Kuchnia PokoleńStudzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Strona Główna / Słodkości / Ciasta z owocami / Sernik z malinami Sernik z malinami Ciasta z owocami , Serniki , Słodkości 1 Komentarz
Swojskie jedzonkoKruche ciasto z brzoskwiniami i lekką budyniową pianką, idealne do kawy, na leniwy weekend, wspaniałe. Do ciasta pasują także inne owoce. Gotowe ciasto można udekorować dodatkowo bitą śmietaną i owocami. Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm lub 26 cm): 5 żółtek (z jajek wielkości L) 2 łyżki cukru 250 g masła lub ewentualnie margaryny (jednak
Zasmakuj Kuchni