Wrzesień to czas nie tylko przetworów robionych na zimę, ale też ciast z jesiennymi owocami. We wrześniu królują ciasta z jabłkami,albo śliwkami. Ja połączyłam te owoce i zrobiłam prosty biszkopt z musem i śmietankową pianką. Efekt? Pyszne, delikatne ciasto, które posmakuje każdemu. Polecam. BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM Składniki: (tortownica 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl
Bon appetit mon amieLekkie i delikatne ciasto, do którego swobodnie możecie dodawać każde owoce, nawet te mrożone :) Gwarantuję, że uda się nawet bardzo początkującym wypiekaczom słodkości! :) Żadnych zakalców, żadnych opadających wierzchów, lekkość iście biszkoptowa(...)Składniki: 500g mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml oliwy z oliwek 4 łyżki słodziku w proszku (możecie zastąpić cukrem - jakieś 180-200g) duuuużo owoców :) Jeśli ciasto będzie za gęste, możecie dolać odrobinę mleka. Do dzieła: Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Następnie nie przerywają ubijania dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, następnie
Spektrum SmakuDziś mam dla Was przepis na orzeźwiające ciasto z owocami i galaretką. Jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. To doskonały deser na upalne, letnie dni. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Z arbuza odkrawam skórę, usuwam pestki i kroję w kostkę. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane truskawki oraz kawałki arbuza układam na biszkopcie. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia KasiInstructions W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i wiórki. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajka i jogurt, zagnieść ciasto. Dodać owoce i bardzo delikatnie wmieszać do ciasta ( to jest dosyć trudny moment bo owoce się rozgniatają a ciasto zaczyna się lepić od soku -ważne żeby nie porozgniatać(...)bardzo owoców i jednocześnie wmieszać je w miarę równo w ciasto. Ciasto wyłożyć na powierzchnię dobrze posypaną maką, posypać po wierzchu obficie mąką i rozwałkować nie za cienki placek ( ok ½ - 1 cm na grubość). Za pomocą szklanki wykroić ciastka. Przekładać ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Blachę przed pieczeniem umieścić na co najmniej 30 minut w lodówce
Cooking for EmilyPrzepis na ciasto dość prosty, a nawet standardowy, ciasto urozmaiciłam owocami:) Składniki : 2 małe jajka 2 szklanki mąki pszennej 13 dag masła 4 łyżeczki kakao 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka zsiadłego mleka ( u mnie kefir i gęsta śmietana pół na pół) 1 łyżeczka sodki 7 - 10 łyżek owoców aronii Przygotowanie : Jajka utrzeć z cukrem, dodać kakao(...)ucierać do połączenia składników Odmierzoną mąkę wsypywać porcjami i nadal ucierać Dodać owoce i ostrożnie wymieszać Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki z kominem Piec ok. 45 min. w temp. 180*C Ciasto piekłam w okrągłej formie o średnicy 24 cm. Owoce aronii pochodziły z nalewki, ale można użyć również drobno pokrojone jabłka, warto spróbować z porzeczkami czy borówkami
Proste PotrawyInstructions W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i wiórki. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajka i jogurt, zagnieść ciasto. Dodać owoce i bardzo delikatnie wmieszać do ciasta ( to jest dosyć trudny moment bo owoce się rozgniatają a ciasto zaczyna się lepić od soku -ważne żeby nie porozgniatać(...)bardzo owoców i jednocześnie wmieszać je w miarę równo w ciasto. Ciasto wyłożyć na powierzchnię dobrze posypaną maką, posypać po wierzchu obficie mąką i rozwałkować nie za cienki placek ( ok ½ - 1 cm na grubość). Za pomocą szklanki wykroić ciastka. Przekładać ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Blachę przed pieczeniem umieścić na co najmniej 30 minut w lodówce
Cooking for EmilyLato to sezon na owoce. Nie może więc zabraknąć ciast z ich wykorzystaniem. Największym powodzeniem cieszą się przepisy na ciasta proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Takie właśnie jest puszyste ciasto maślane z truskawkami. Składniki na formę o wymiarach 25 x 35cm: - 6 jaj - 250 g miękkiego masła - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - cukier waniliowy(...)Upieczone i przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Puszyste ciasto maślane z truskawkami to wspaniały wypiek nie tylko do niedzielnej kawy, czy herbaty. Aromat ciasta unoszący się podczas pieczenia, to już jest zapowiedź uczty dla podniebienia. Przepis znalazłam u Asi na blogu Sama słodycz i szczypta chili… Zamiast truskawek można użyć rabarbaru, borówek, malin, czy innych owoców. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylkoKiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem na gładką masę. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie i wlać do gotujących się brzoskwiń. Ugotować gęsty krem. Biszkopt przekroić na pół i jedną część włożyć do blachy, w której się piekł. Jeżeli nie jest wysoka, należy zrobić komin np z foli aluminiowej. Wylać połowę gorącego kremu brzoskwiniowego. Nałożyć ciasto kokosowe(...)rozpuścić połamaną czekoladę. Polać z łyżki po placku. Smacznego :) RADA: Biszkopt i ciasto kokosowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO , Wykorzystanie białek Tagged: brzoskwinie , budyń , czekolada , kakao , wiórki kokosowe
https:KKuchniaMniamżółtka, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części: dużą - średnią i małą - do średniej dodać kakao aby ciasto zmieniło kolor. Wszystkie trzy kule wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy na tarce o dużych oczkach największą kulę z jasnego ciasta, następnie ścieramy ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wykładamy dżem lub owoce. Białka(...)ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 5 łyżek cukru. Ubitą pianą przykrywamy warstwę z owocami, a na pianę ścieramy ostatnią jasną część ciasta. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok 1 godziny. Ciasto kroimy gdy wystygnie, jeśli pokroimy jeszcze ciepłe będzie się kruszyło i owoce mogą wypływać, po wystudzeniu stężeją i można je z łatwością
Apetyczna babeczka21x25cm położyć papier i wylać ciasto. Nie należy natłuszczać brzegów foremki. Piec w 160*C przez 30 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić biszkopt w formie na podłogę. Wystudzić. Brzoskwinie pozbawić pestek i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Prażyć, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę(...)stężenia. Ciasto wyjąć z formy pokroić w kwadraty o boku ok 5cm. Przed podaniem udekorować bezami i czekoladą. Smacznego! Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO Tagged: brzoskwinie , jeżyny , kremówka , żelatyna
https:KKuchniaMniamRewelacyjnie kruchy spód ciasta i pyszne owoce na wierzchu. Truskawki na pewno jeszcze gdzieś znajdziecie, mogą być mrożone. Rabarbar nadaje ciastu kwaskowatości a daktyle słodyczy, zachęcam do pieczenia. Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i daktylami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon truskawkowy został już rozpoczęty, a ja oficjalnie rozpoczynam go truskawkowym ciastem. Co prawda cena tych owoców trochę powala, ale nie można im się oprzeć. Zapraszam Was na pyszne ucierane ciasto, mięciutkie i pysznie pachnące truskawkami i borówkami. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam :) Ciasto podałam na talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki(...)jogurt i ucieramy kilka chwil, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników. 2. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. 3. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, na wierzchu układamy przygotowane owoce
Izabelawkuchniskładniki wystarczy na spód położyć tortownicy biszkopty potrzebny biały ser ok 750 g 2 małe lub jedna duża puszka owoców mango żelatyna 250 g śmietany
Moje Wyrobyczasu do czasu zjadłoby się chętnie kawałek domowego ciasta do kawy, prawda? Staram się wtedy przygotować mniejszą blaszkę jakiegoś dobrego ciasta, a skoro jest lato to ciasto z owocami będzie bardzo na miejscu. Miałam troszkę porzeczek i jagód kamczackich. Część zjadłam tak po prostu, ale na szczęście wystarczyło do placka. Z chrupiącą kruszonką i kleksami białego sera wyszedł bardzo(...)smaczny i wilgotny. To świetne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki albo na deser po niedzielnym obiedzie. Proste, szybkie i bardzo smaczne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około 3-4 mm (fot.1). Jeżeli obawiamy się, że babeczki zbytnio nam urosną(...)Masło miksujemy razem z żółtkiem na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Na spód każdej babeczki włożyć trochę kremu budyniowego (fot.3). Udekorować dowolnymi owocami (fot.4
Świat Ciasta