ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne, że nigdy się nie nudzi. Poza tym, jest bardzo proste przygotowaniu, a do tego szybkie - 15 minut
Kuchnia MagdaLenymusi się znaleźć dużo aromatycznego cynamonu. Tym razem wzbogaciłam ją o lukier i maliny. Całość wyszła obłędna w smaku. Wszystko się ze sobą idealnie komponuje. Ciasto i lukier są słodkie, a owoce kwaśne, więc wszystko się ze sobą łączy. Bardzo polecam moją szarlotkę, upieczcie, a zobaczycie jak jest pyszna. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 1 szklanka(...)szklanka cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej 2 szklanki świeżych malin Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. 2. Jabłka: Owoce myjemy i osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku
Izabelawkuchnicukru w kremie lub spodzie ciasta. Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Składniki: Spód ciasta: 2 szklanki mąki pszennej tortowej pół szklanki oleju 4 duże jajka 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5ml olejku cytrynowego 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu(...)Masa kremowa: 250g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 3 śmietan fixy 660ml śmietany kremówki 30% (lub 36%) Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu) 2 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy, wsypać proszek
Kulinarne Przebojemomentu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Ciasto wyrabiałam łyżką około 3 minut. Miskę z tak przygotowanym ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość. Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. (adsbygoogle(...)Dłoń nawilżam olejem i przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto w foremce równo rozprowadzam, foremkę nakrywam ściereczką i odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia. Po około 15 minutach: Na górę ciasta układam morele, skórką do dołu i delikatnie wciskam, następnie górę posypuję obficie kruszonką. Pieczenie ciasta drożdżowego: Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika
Uwaga Babcia Gotujeściąga galaretka. Bo sztuką w tym cieście jest właśnie utrafić ten moment, gdy galaretka zaczyna tężeć. Wylewamy bowiem galaretkę bezpośrednio na kruchy spód, na którym układamy wcześniej owoce, w tym cieście nie ma żadnego kremu. Galaretka musi być na tyle gęsta by nie nasączyła nam spodu. Po wstawieniu chłodnej galaretki do lodówki musimy kontrolować jej stan, bo wystarczy moment(...)oraz jajka i zagniatamy przy pomocy haka kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wygniatamy dokładnie spód. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.20 minut na termoobiegu. Odstawiamy do wystudzenia. Na przestudzonym spodzie układamy owoce, u mnie dość ciasno, pokrojone w plastry
Smaczne ZdroweKruche ciasto z dodatkiem orzechów, a w na nim ułożone śliwki węgierki. Proste, bo to tylko kruche ciasto z owocami, ale jakie smaczne. Ćwiartki śliwek odpowiednio ułożone mogą dać ciekawy efekt wizualny. ORZECHOWE CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g orzechów włoskich 1 jajko 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru WYPEŁNIENIE
https:KKuchniaMniam30x30cm) wcześniej lekko posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 min. Spód ciasta pokrywamy warstwą budyniu, potem na nim rozkładamy owoce. Ostatnią część ciasta wałkujemy i rozkładamy ( nie musi być dokładnie) na owocach. Całość zapiekamy ok 55-60 min w 180st. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Artykuł Kruche z budyniem
Dorota SmakujeProponujemy wspaniałe, kruchutkie ciasto owocowe, ze wspaniałą pianką, która w połączeniu z kruchością ciasta i owocami wspaniale się komponuje w smakach i konsystencji, proste i bardzo atrakcyjne ciasto z każdymi owocami - na lato idealne!!! Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 1 kostka masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 5 żółtek Pianka(...)śmietankowe 1/2 szklanki oleju 250 dag owoców ( najlepsze są owoce sezonowe) Wykonanie: Na stolnicę przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Łączymy ze sobą wyrabiając dokładnie ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta mrozimy. Drugą część wykładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C około 10 minut. Odstawiamy
kgwjanczewomyślicie - długo jeszcze truskawki będą nas zaszczycać swoja obecnością ? Pewnie już powoli sezon na te pyszne owoce będzie się kończył . Dlatego też cieszmy się nimi i napełniajmy brzuchy póki są :) Gwarantuję ,ze to ciasto z truskawkami mile połechcze Wasze podniebienia , Jest mega puszyste , ale nie suche . Lekko waniliowe ... no i te truskawki ach Pycha. Inspiracja z tego(...)dolewać wodę i olej. Przesiać pozostałe suche składniki i wymieszać . Wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki pokroić na mniejsze części , wymieszać z kisielem . Posypać delikatnie owocami wierzch ciasta.(tak aby jak najmniej owoców zapadło się w cieście) Pieczemy ok 1 godziny w 180'C Ja użyłam blachy 28x24 cm , ale można użyć nieco większej
Malinowa Kawiarenkaszybko posiekać. Dodać żółtka, szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażarki na 3 godziny (u mnie ciasto poszło na całą noc, następnego dnia ciasto starłam w malakserze tarczą do warzyw). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pierwszą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto przesypać do tortownicy, wyrównać. Masa serowa(...)łyżka po łyżce. Ma powstać sztywna błyszcząca piana. Delikatnie przesiać proszek budyniowy, wymieszać szpatułką, delikatnie wmieszać śmietanę, łyżka po łyżce, wymieszać szpatułką. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać, wysypać owoce, resztę ciasta zetrzeć na tarce, wysypać na owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. (grzałka góra – dół, druga półka od dołu) piec około 60 min. Najlepiej poczekać
moj przepis naJesień to zdecydowanie pora na ciasta z owocami, wśród których prym wiedzie szarlotka. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na pyszną odsłonę tego ciasta np: Szarlotka piernikowa , Szarlotka pomarańczowa , Szarlotka z bitą śmietaną , Szarlotka nowojorska , Szarlotka z dynią , Szarlotka z truskawkami , Szarlotka z rabarbarem , Szarlotka cytrynowa , Szarlotka sypana itd. Dzisiaj zapraszam po pyszny przepis na Jabłecznik z bezą. PRZEPIS
Dorota SmakujeWykorzystałam do ciasta owoce leśne , to właśnie one nadają lekkiej kwaskowości ciastu. Polecam , ciasto to zawsze się udaje:) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ Ciasto na blachę: 24cm /24cm 2 szklanki mąki pszennej 3 lyzki cukru 1 łyżka(...)łyżki ekstraktu waniliowego Dodatkowo Cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Energicznym ruchem wyrabiamy ciasto, tworzymy kulę i pozostawiamy w zamrażarce na ok 30 min. Międzyczasie przygotowujemy dżem owocowy. Do garnka o grubym dnie przekładamy umyte owoce , ekstrakt waniliowy i cukier. Smażymy ciągle mieszając
Gotowanie Patkiowoców – użyłam truskawek opcjonalnie: cukier puder do posypania upieczonego ciasta Składniki na kruszonkę: 40g cukru pudru 80g masła 120g mąki Ciasto najlepiej przygotować w dużej misce. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. *** Składniki ciasta wkładamy do miski warstwowo, nie mieszamy. Na dno miski rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie wlewamy(...)ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie zawartość miski dokładnie mieszamy łyżką (można wymieszać mikserem) *** *** Blachę wykładamy papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 28x28cm). Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wykładamy owoce. Ja użyłam świeżych truskawek, przekrojonych na pół (truskawki układamy przecięciem do góry) *** *** Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki *** *** Ciasto równomiernie
Blog z ApetytemDziś coś idealnego na dla fanów serników z owocami. To ciasto świetnie smakuje latem, w sezonie na maliny, ale oczywiście można użyć też mrożonych i śmiało przygotować ten sernik o każdej porze roku i na każdą okazję, bo prezentują się naprawdę znakomicie a smakuje jeszcze lepiej. Przepis został "skradziony" ze strony Kwestii Samku, więc zainteresowanych odsyłam do oryginalnego
Healthy food explorerCiasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże. Gruszki oskrobać i pokroić na plasterki. Przygotowanie ciasta – mąkę, cukier, sól, drożdże i cynamon mieszamy razem. W małym garnuszku podgrzewamy masło z mlekiem na małym ogniu. Masło powinno się rozpuścić, nie zagotowywać. Letnie mleko wlać do suchych
Kuchnia Pokoleń