ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:799/3191)

Zielone ciasto z kiwi - cudownie cytrynowe 269

pudru 1 łyżeczka soku z cytryny + 5 owoców kiwi :) WYKONANIE: 1. Składniki przeznaczone na wykonanie ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do mniejszej miseczki. 3. Do większej miski dodać masło i cukier - należy utrzeć składniki na delikatną masę. 4. Dodać jajka i po dodaniu każdego z nich miksować całość. 5. Dodać do dużej miski(...)odstawiamy do ostudzenia. 11. Następnie należy przygotować krem do ciasta: serek mascarpone przekładamy do miski razem ze śmietana kremówką i ubijamy na gładką, sztywną masę. 12. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny. 13. Wystudzone ciasto przekładamy na blat, większy talerz. Całe ciasto, czyli wierzch i boki dekorujemy kremem. 14. Obieramy kiwi i kroimy na plasterki, każde kiwi należy skropić

Serce zamknięte w formie pyszności
Drożdżówki z makiem 191

ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość czyli na około 1,5 do 2 godzin. 2. Ciasto wyjąć na blat i chwilę delikatnie zagnieść. Rozwałkować ciasto na prostokąt 30 na 50 cm. Rozsmarować masę na całej powierzchni, zostawiając tylko 1 cm na dłuższym brzegu. Zwinąć rulon, tak aby zawijanie zakończyć na tym kawałku nie przykrytym makiem. Ciasto podzielić na 12 kawałków(...)zostawić na minimum 30 minut aż ciasto urośnie. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-40 minut aż drożdżówki będą złoto-brązowe. Odstawić do wystygnięcia.5. Do cukru pudru dodać sok (u mnie z połowy cytryny, bo lubię kwaskowy, ale można dodać tylko kilka kropel), wymieszać na gładką masę i wyregulować gęstość dodając odrobinę gorącej wody

UgotujmyTo.pl
Sobota z jajem #6 Szalony omlet cesarza Lucjanka czyli dżem dobry na piątkę. Na piąstkę. Na piętkę. Dżem dobry na wszyst 193

której wszystko jest utytłane. Łącznie ze mną. W całym szaleństwie (tygo)dnia powszedniego śniadanie to wydaje się być arcyproste. Banalne. I takie oczywiste.  "Piątnica" cesarza Lucusia. Bez ciasta. Bo Stwórca znowu ma fazę na głodzenie. Sensor grubości mu się odezwał ;) To ja sobie chociaż dogodziłam. I słodkie śniadanie zjadłam.  Bo słodko na talerzu, póki co.  Wyrżnąć się(...)Żółtka i mąkę roztrzepałam. Do masy dolałam mleka, na oko. Wrzuciłam garść żurawiny. Lekko przemieszałam. Na koniec dodałam białkową pianę. Wymieszałam łyżką. Masło rozpuściłam na patelni. Wylałam masę i smażyłam. Lekko ścięte ciasto poszarpałam łyżką. Oprószyłam cukrem. Smażyłam do zarumienienia. Serwowałam na ciepło. Z łowickim dżemikiem ;) Z łowickim przytupem szalony omlet cesarza Lucjanka zgłaszam do konkursu.A Stwórca niech żałuje

bastalena
Mazurek czekoladowo-jabłkowy 146

minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około 1,5 szklanki). Na koniec dodać do całości galaretkę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimną masę wykładać w co drugą kratkę na cieście. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Masło oraz czekoladę rozpuścić. Dodać śmietanę , a następnie rozpuszczoną galaretkę. Całość dokładnie wymieszać i ostudzić.Ostudzoną masę wylać w pozostałe puste kartki.Dowolnie

Moje domowe kucharzenie
Racuchy drożdżowe z morelami 256

pokryć dzienne zapotrzebowanie na beta karoten (źródło witaminy A). Są bogactwem fosforu i skarbnicą potasu. Sprawdzą się w wersji i na słodko, i na wytrawnie. Nadają się do ciast, knedli, pierogów, deserów, sosów, sałatek, nalewek, wspaniale komponują się z mięsem, idealne na dżemy, czy konfitury… i nie tylko. Suszone morele to wspaniała przegryzka. Racuchy drożdżowe z morelami. Składniki(...)ubijamy przez chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie szykujemy morele

mojewypiekiinietylko
Czekoladowy sernik z bananami – bez pieczenia 268

bananami? Uważam, że to świetne owoce do wypieków. Ale tak na prawdę, to które nie są?:) Ten serniczek jest dość szybki do przygotowania. Ja jestem zadowolona z wyniku końcowego. Ciasto wyszło nie za słodkie. Smak czekolady można sobie dobrać dowolnie – mleczną, deserową lub gorzką. Można również zmieszać pół na pół gorzką i mleczną i ja tak właśnie zrobiłam:) Spód(...)zalewamy mlekiem. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie krótko podgrzewamy – tylko do rozpuszczenia! Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną, płynną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao lub tartą czekoladą. Źródło

Smaki Na Talerzu
Racuchy drożdżowe jak pączki 162

roku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki.     Składniki(...)przez chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy

mojewypiekiinietylko
Babeczki waniliowe + kwiatowe dekoracje (rosyjskie tylki) 166

cukru 2 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 115 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mleka kilka truskawek żeby włożyć do ciasta 1/2 l Decor UP Przygotowanie: Cukier i masło ubijamy na jasną puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce jajek (lekko wcześniej(...)ubite), dokładnie ubijając nim dołożymy kolejną łyżkę. Na koniec wlewamy esencję waniliową i mieszamy. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką . Na koniec dodajemy łyżkę mleka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do papierowych foremek w każdą wkładamy truskawkę  i pieczemy około 20 min. w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Decor UP ubijamy

Lili w kuchni
Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 184

się połączyły.  Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Serek ricotta utrzeć z ksylitolem i stewią na gładką masę (tak, by nie było kryształków). Dodać kremowy serek i ucierać jeszcze kilka minut. Galaretkę rozpuścić(...)blaty. Pierwszy z nich nasączyć wodą z ekstraktem, wyłożyć konfiturę i rozsmarować równą warstwę. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozsmarować około 2/3 masy cytrynowej. Przykryć ostatnim blatem, lekko nasączyć i rozsmarować resztę kremu na wierzchu i bokach ciasta. Posypać wierzch wiórkami kokosowymi i schłodzić ciasto w lodówce (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem oprószyć sproszkowanym młodym jęczmieniem (przesiać przez małe

FitKot
3 sprawdzone przepisy na tłusty czwartek 176

nacięcia i układaj jeden na drugim, od największego do najmniejszego. Dociśnij ciasto, aby połączyło się ze sobą. Rozgrzej olej w głębokim garnku. Kiedy zaczyna skwierczeć, a po dodaniu kawałka ciasta wypływa na powierzchnię i się rumieni – możesz zacząć smażenie. Wrzucaj róże najmniejszym krążkiem do dołu. Kiedy się zarumieni – odwróć i smaż jeszcze chwilę. Odsącz róże z nadmiaru tłuszczu(...)musisz dodawać) olej do smażenia Przygotowanie: Do twarogu dodaj jajka, śmietanę, cukier puder, sól, wanilię oraz alkohol. Wymieszaj. Mąkę połącz z sodą i wsyp do masy serowej 2/3 mieszanki. Wyrabiaj ciasto dodając mąkę z sodą tak długo, aż ciasto nie będzie kleić się mocno do rąk. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm . Podsypuj je mąką. Wytnij kółka szklanką

Rozdomowiona
Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 154

odrobiną masła, przesmażyć czosnek a na sam koniec dodać szpinak i chwilę smażyć (aż szpinak straci na objętości). Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na formę do pieczenia tarty. Przygotowane ciasto nakłuć widelcem, aby za mocno nie urosło. Na samo dno ułożyć przesmażony szpinak, następnie pokrojonego pomidora, rozdrobnionego łososia, a na sam koniec zalać sosem (tzn. w misce wymieszać ze sobą(...)starty żółty ser; całość ze sobą wymieszać, aby powstała gładka masa). Do rozgrzanego piekarnika (195°C) włożyć tartę i piec około 25-30 minut, aż ciasto zmieni kolor na jasno-złoty, a masa się zetnie). Podawać z ulubionym dipem

Ugotować
Bułeczki krówkowe z orzechami 306

Bułeczki krówkowe z orzechami to zawijane drożdżówki, skrywające w swoim wnętrzu pyszną masę krówkową oraz orzeszki ziemne. Bułeczki wykonuje się identycznie jak  cynamonki , z ulubionego przeze mnie do tego rodzaju wypieków ciasta drożdżowego. Z podanych składników przygotujecie 6 bułeczek . Jedna bułeczka ma około 230 kalorii. Bułeczki krówkowe z orzechami Składniki: CIASTO 165g mąki pszennej 5g drożdży świeżych 100ml wody(...)rozdrobnić blenderem, choć ewentualne grudki nie będą przeszkadzały w późniejszym etapie przygotowań - orzechy ziemne drobno posiekać - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić w celu odgazowania, rozwałkować na placek wielkości około 36x26cm, jeśli się klei, podsypywać mąką - na całej powierzchni placka rozsmarować masę krówkową i posypać posiekanymi orzeszkami - placek zwinąć dość ciasno w rulon, ostrym nożem pokroić na 6 dość grubych plastrów - bułeczki

Smakołyki Bereniki
Puszyste pączki różane z rumem 165

mieć co najmniej temperaturę pokojową, ale jeszcze lepiej gdy mleko i mąkę podgrzejesz w piekarniku nagrzanym do 40 stopni. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej). Ogranicz cukier dodawany do ciasta, im więcej cukru w cieście tym pączki bardziej "skartelizowane" (przypalone). Mękę do posypywania blatu podczas wałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Oleju(...)ciepłej mąki, dokładnie rozprowadź trzepaczką, wstaw do piekarnika na 10 minut. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, ubij w kąpieli wodnej na puszystą masę (ok. 9 minut). Do żółtek dodaj mąkę, rozczyn, sól, wyrabiaj ciasto, w między czasie dodaj rozpuszczone masło i rum. Ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do piekarnika

SzczyptaSmaQ
Ciasto czekoladowe z wiśniami / Chocolate cake with cherries 139

Składniki /  Ingredients: 250 g margaryny (Kasia) / 250 g of margarine (Kasia) 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoons baking powder 2 (500 g) szklanki mąki pszennej do ciast / 2 (500 g) cups of flour dough 4 jajka / 4 eggs 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup sugar 3/4 szklanki kakao   / 3/4 cup cacao wiśnie (świeże lub mrożone bez pestek) / cherries(...)końcu dodajemy kakao i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy wiśnie (musimy je osuszyć po wyjęciu z marynaty) na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie! *****   First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we marinated cherries

Projekty ze smakiem
Rolada makowa błyskawiczna 125

mrożonych • 3 łyżki cukru • kieliszek wódki cherry • 1/2 puszki gotowej masy makowej • 2 czubate łyżki marmolady z różą • 200 g orzechów ziemnych Wykonanie: • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. • Wbijać po żółtku, na koniec mąkę i delikatnie wymieszać. • Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec(...)folię spożywczą, nastepnie w aluminiową i schłodzić w lodówce. • Podawać pokrojoną w plastry z sosem wiśniowym. Jest to najszybsze ciasto makowe, jakie kiedykolwiek robiłam. Pieczemy biszkopt, gotowa masa makowa, szybka masa serkowa i orzechy. Rolada dłużej leży w lodówce niż się ją pzrzygorowuje. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchni Miedzynarodowej

To co kocham