ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:808/3191)

Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku. 151

Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka w proszku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i ciepłą wodę, chwilę ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, ucieramy chwilę, aż ciasto będzie gładkie. Białka bijamy na sztywną pianę

Izabelawkuchni
Wytrawne ptysie z pieczarkami 202

Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.  2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy

Szefowa kuchni
Ptysie z pastą szynkową 197

Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.  2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy

Szefowa kuchni
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem 204

Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.  2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy

Szefowa kuchni
Wytrawne eklery z sałatką 169

Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.  2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga

Szefowa kuchni
Napoleonki 173

szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko rozmieszać z mąką, budyniem i jajkami. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować aż masa zgęstnieje. Gorący krem wyłożyć na ostudzone ciasto i przykryć drugim plackiem. Gdy krem ostygnie ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i kroić ostrym nożem

Mama Gotuje
Lizaki choinki z ciasta czekoladowego 184

mleka Dodatkowo: 300 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy kilka kropli soku z cytryny kolorowe czekoladowe cukierki, np. Smarties cukrowe gwiazdki 8 drewnianych patyczków * PRZYGOTOWANIE Ciasto Masło utrzyj z cukrem na białą masę za pomocą miksera. Wbij pierwsze jajko i zmiksuj z masą, następnie wbij drugie i znowu zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Dodaj(...)następnie do maślanej masy i wymieszaj za pomocą miksera. Wsyp mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia, wlej mąkę i wymieszaj szpatułką. Ciasto wlej do okrągłej formy o średnicy 20 cm , pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut  w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Dekoracja Ciasto oddziel od papieru i podziel

Food Square
Kopiec Kreta 184

Dnia Chłopaka. Generalnie nie obchodzimy takich dni, no i to właśnie była doskonała okazja żeby zrobić niespodziankę. Do przygotowania ciasta użyłam mojego niezawodnego czekoladowego biszkoptu , brzoskwiń i bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady deserowej. Biszkopt czekoladowy (przepis  tutaj ) Masa śmietankowa: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny pół tabliczki czekolady deserowej puszka brzoskwiń Upiec(...)Dodać czekoladę i wymieszać dokładnie. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę i również wymieszać. Masę wyłożyć na brzoskwinie w miarę szybko, bo żelatyna będzie zastygać. Uformować z masy górkę (kopiec). Na wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Kopiec kreta przechowywać w lodówce. Smacznego! Tutaj jeszcze przed pokrojeniem Przekrój ciastka - brzoskwinie z boku się schowały :) Posypka na wierzchu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 160

używałam od stycznia, więc fermentacja była w nim zatrzymana. W sobotę rano zagniotłam ciasto z zakwasu, mąk, cukru, soli i ziaren. Wody dolewałam tyle, by ciasto dawało się wyrobić drewnianą łyżką. Gdy masa nabrała powietrza (po ok. 10 minutach wyrabiania), przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Ok. godziny 15-stej ciasto było już ładnie wyrośnięte, więc garść odłożyłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Łatek, czyli sernik z czekoladowo - bananową nutką 180

sernika i kruchym ciastem czekoladowym to po prostu bajka! A wszystko zaczęło się, gdy znalazłam w lodówce twaróg i banany :) Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1kg twarogu 1 ½ szklanki cukru 5 jajek 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy Łatki, kropeczki: 4 banany 1 budyń(...)mieszamy łyżką z pozostałą masą. Banany miksujemy na koktajl, a następnie dodajemy do nich budyń, kakao i 6 łyżek przyrządzonej masy serowej. Całość ponownie miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną kakaowym ciastem, po czym nakładamy na nią łyżeczką mus bananowo- kakaowy, tworząc łatki. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, około 50 minut

Smakowy Raj
Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy 161

mleka100 g margaryny Palmyszczypta soli3 jajkaZagotować posolone mleko z Palmą. Odstawić i mieszając dodać mąkę. Wstawić z powrotem na bardzo mały ogień i chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Przestudzić. Lekko ciepłą masę zmiksować dodając roztrzepane jajka. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i narysować dwa okręgi o średnicy 20cm. Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st.). Piec

UgotujmyTo.pl
Bananowo-orzechowe ciasto ze śliwkami i czekoladą 160

chęć wykorzystania tego, w co akurat były zaopatrzone moje szafki (no, i lodówka też!). Wyszło bananowo-czekoladowo-śliwkowo pyyysznie! Ciasto jest wilgotne i zbite - wprost rozpływa się w ustach. Takie w sam raz słodkie, z baardzo kremową, czekoladową masą - mniam! A smak dopełnia kwaskowatość śliwek i słodka, owsiana kruszonka. Wszyscy byli zachwyceni! Nawet tata zjadł z wielkim apetytem, chociaż(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka cynamon mały kubeczek jogurtu naturalnego Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. Banany rozgnieść widelcem na papkę i wmieszać w ciasto. Doprawić porządną szczyptą cynamonu (ewentualnie dwiema ;)). czekoladowy serek małe opakowanie śmietankowego serka homogenizowanego (u mnie białe ,,Danio") tabliczka

Kuchnia Ellie
Lukrowane pierniczki 244

roku cześć pierniczków piekę właśnie z tego przepisu. W tym roku urozmaiciłam go o  mieloną skórkę pomarańczową . Lukrowane pierniczki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki  domowej przyprawy(...)chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy

Kulinarne przygody Gatity
Kokosowiec. Puszysty biszkopt z kremem kokosowym i prażonymi wiórkami. 311

stale miksując jedno po drugim żółtka, następnie łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka po łyżce mąki i wkręcać je do masy na najniższych obrotach miksera. Do ciasta nie dodaje proszku do pieczenia. Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 35 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka(...)pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Przygotować krem. Z 0,75 litra mleka odlać 200 ml, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko wraz z cukrami wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając. Na gotujące się mleko wlać roztwór mączny i stale mieszając gotować, aż masa stanie się gęsta. Wyłączyć, dosypać wiórki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto kinder country 319

dopiero teraz. Opinie były podzielone większość była pozytywnych i wychwalających to ciasto ale spotkałam się też z opiniami negatywnymi lub bezstronnymi. Ja przychylam się do opinii bezstronnej. Na mnie ciasto wrażenia nie zrobiło. Zmieniłam jego przygotowanie zmniejszając i zwiększając nie które składniki. Gdyby było przygotowane wg przepisu to już raczej by była klapa.  Składniki: Warstwa biała: 250 ml zimnej(...)kąpieli wodnej. Odłożyć odo studzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Do zimnej ale płynnej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany i energicznie wymieszać. Ciemną masę rozsmarować równomiernie na herbatnikach i posypać pszenicą. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce najlepiej na całą noc by herbatniki zmiękły.  Ps. Przed podaniem wyciągnąć ciasto wcześniej by uzyskało temperaturę pokojową. Przynajmniej mi takie smakowało bardziej

Ala piecze i gotuje