ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:813/3191)

Sernik gotowany z czekoladowym kajmakiem (na herbatnikach) 1007

Przepyszne ciasto dla wszystkich smakoszy serników. To również propozycja dla tych, którzy z różnych przyczyn boją się piec serniki. Ciasto jest dosyć wysokie i słodkie dzięki temu bardzo wydajne ;) Oczywiście możecie użyć zwykłego kajmaku i też będzie pysznie. Polecam :) Masa serowa: 1 kg serka na serniki z wiadereczka 4 jajka 200 g masła 1 szkl domowego cukru waniliowego 3 budynie(...)posmarować połową kajmaku, ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wylać 1/3 gorącej masy serowej, ułożyć herbatniki, wylać 1/3 masy serowej i znów ułożyć herbatniki. Na nie wylać resztę masy i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kajmakiem i posypać migdałami. Ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce

Smakołyki Asi
Rolada żyrafa z galaretką 480

Następnie dodać mąkę, wodę i olej. Zmiksować. Dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Dużą blaszkę- tą od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Około 7 łyżek ciasta przełożyć do woreczka i odciąć róg. Masą zrobić wzorki na papierze i włożyć do piekarnika na 2-3 minuty. Wyjąć i przestudzić. W tym czasie do ciasta dodać kakao i wymieszać. Na przestudzone

Ewusiowe Smaki
Tarta z pieczarkami, porem, camembertem i orzechami 194

woda z pieczarek. Przyprawiamy pieczarki solą i pieprzem. W kubeczku mieszamy jajko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Na podpieczonym cieście wykładamy podsmażone pieczarki z porem, polewamy masą śmietanową. Na wierch układamy pokrojony ser camembert i grubo posiekane orzechy. Pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach, aż ciasto będzie rumiane

psgotujemy
Ciasto z serem 201

białek i delikatnie domieszać z ciastem. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22 cm (u mnie niestety 26 cm dlatego wyszedł niski). Ser zmiksować na gładka masę z resztą składników. Wylać na ciemne ciasto. Piec ok 30 min w temperaturze 175 stopni. Gdy ciasto się upiecze i ostygnie z kakao mała i mleka zrobić polewę podgrzewając wszystko na małym ogniu

Pychotkaaa
Fornetti z jabłkiem, cynamonem i konfiturą morelową 226

konfiturą, cynamonem i cukrem. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na pasy o szerokości 5-6 cm.  Na co drugim pasie układamy po łyżeczce jabłkowej masy w odstępach kilkucentymetrowych. Przykrywamy drugim paskiem ciasta francuskiego i robimy nożem delikatne nacięcia co ok. 1 cm. Całość kroimy na kwadraty. Lekko dociskamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy

DefinicjaSmaku
Ciasto migdałowe z owocami 267

jednym całym jajku oraz miód i ciasto miksujemy kolejne 5 minut. W osobnym naczyniu łączymy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i zmielone migdały. Miksując masę dodajemy po łyżce sypkie składniki. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję, przekładamy je do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy do pieczenia o wymiarach 25cmx30cm. Ciasto wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, posypujemy płatkami migdałowymi

In my kitchen
Czekoladowe ciasteczka z melasą 200

Banany rozgnieć widelcem i wmieszaj w masę, dodaj też masło orzechowe i melasę. Na suchej patelni upraż wcześniej posiekane orzechy, które wraz z rodzynkami dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz z czekoladowej masy odmierz ciasteczka (ja robię to za pomocą zwykłej stołowej łyżki, ale myślę, że najłatwiej będzie przy użyciu łyżki do lodów), które układaj na blasze o odległości

Roślinna - blog wegański
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 338

szkl* miód prawdziwy – 100 ml* śmietana 30% – 250 ml* sól gruboziarnista – 1 łyżeczka* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko.Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką(...)godzinę.W tym czasie przygotowujemy solony karmel.SOLONY KARMEL :Masło , obydwa cukry i miód podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.Dodajemy śmietanę i sól , gotujemy minutę.Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.Smacznego!Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy

Ostra na Słodko
Ptysie 387

pszenną cały czas energicznie mieszając. Gotowe ciasto poznamy po jego szklistym wyglądzie i po tym, że łatwo odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy je do ostygnięcia. Ostudzone ciasto dokładnie mieszamy z jajkami na gładką masę i przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskamy w dość dużych odstępach (ciasto mocno rośnie) koła z ciasta. Pieczemy

cookpl
Przepis na orzeszki z przepiśnika babci 222

ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki: Orzeszki- składniki Do zrobienia orzeszków potrzebujemy: (na ciasto) – 0,5 kg mąki pszennej -3/4 kostki masła (prawie) -pół łyżki smalcu -2 jajka+ 1 żółtko -3 łyżki octu(...)Orzeszki-wykonanie Składniki na ciasto zagnieść dobrze do całkowitego wymieszania składników. Piec w maszynce aż staną się rumiane. Brzegi wyrównać nożykiem (nadmiar ciasta usunąć). Mleko, cukier i masło rozpuścić na kuchence, mieszając aby zrobiła się jednolita masa (nie gotować). Zdjąć z ognia i do gorącego wsypać cukier waniliowy, kakao oraz mleko w proszku cały czas energicznie mieszając np. tłuczkiem (dokładnie

Arbuziaki
Przepis na orzeszki z przepiśnika babci 232

ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem. Przepis na orzeszki: Orzeszki- składniki Do zrobienia orzeszków potrzebujemy: (na ciasto) – 0,5 kg mąki pszennej -3/4 kostki masła (prawie) -pół łyżki smalcu -2 jajka+ 1 żółtko -3 łyżki octu(...)Orzeszki-wykonanie Składniki na ciasto zagnieść dobrze do całkowitego wymieszania składników. Piec w maszynce aż staną się rumiane. Brzegi wyrównać nożykiem (nadmiar ciasta usunąć). Mleko, cukier i masło rozpuścić na kuchence, mieszając aby zrobiła się jednolita masa (nie gotować). Zdjąć z ognia i do gorącego wsypać cukier waniliowy, kakao oraz mleko w proszku cały czas energicznie mieszając np. tłuczkiem (dokładnie

Arbuziaki
Świąteczny murzynek 614

całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Odlewamy do szklanki około 120 ml płynnej masy. Do zimnej pozostałej masy dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto wylewamy(...)wysmarowanej i oprószonej bułka tartą keksówki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut - do suchego patyczka. Odlaną część czekoladowej masy łączymy z gorzką czekoladą podgrzewając. Polewę wylewamy na zimne ciasto, dekorujemy śnieżynkami. Odstawiamy na godzinę do lodówki by czekolada zastygła

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Odmienione Ciasto marchewkowe 153

polecam je każdemu początkującemu.  U mnie dzisiaj ten wypiek w nieco odmienionej wersji, bo ostatnio pisałam wam o fioletowej marchewce, i oczywiście wylądowała też u mnie w  cieście. Trochę zmieniłam też dodatki, bo nie ma rodzynek, a są daktyle, nie ma też skórki pomarańczowej, ale jest  skórka cytrynowa i z limonki. Zamiast goździków, smak wzbogaca kardamon(...)syrop oraz cukier,  wszystko miksujemy do momentu aż otrzymamy jednolitą masę.  3. Płyn stopniowo łączymy z suchymi składnikami dokładnie mieszając. Powstanie dość gęste ciasto. 4.Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę wyrównując. Wstawiamy na 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.  5. Po wyjęciu studzimy na kratce. Dekorujemy cukrem pudrem i całymi

vaniliowoczekoladowa
Truskawkowa niespodzianka bez pieczenia 349

Niespodzianka truskawkowa to ciasto bez pieczenia. Może być super prezentem dla bliskiej osoby. Nie tylko ładnie wygląda, ale w smaku rewelacja. Składniki: Warstwa truskawkowa: 600 g truskawek sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru pudru 30 g żelatyny 300 ml śmietany kremówki 36% Warstwa śmietanowa 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru lub według własnego smaku 2 łyżeczki(...)lekko zgęstniał. Śmietanę ubić na sztywno po czym powoli dodawać i stale miksować . Musi powstać jednolita masa. Wlać delikatnie do tortownicy i schłodzić. Kiedy masa zastygnie możemy przygotować kolejną warstwę ciasta. Warstwa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać namoczoną w bardzo małej ilości wody  żelatynę i poczekać aż napęcznieje, a następnie

O kuchni z uczuciem
Tort z borówkami 233

Lekki i niezbyt słodki powinien przypaść do gustu wielu łasuchom Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 180 g mąki tortowej - 180 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę borówkową: - 300 g borówek - 70 g cukru pudru - 150 g serka mascarpone - 200 g śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wody (ok. 60g) Dekoracja: - 300 g borówek - kilka listków(...)żółtka i jeszcze ubijamy chwilkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni . Po upieczeniu biszkopt studzimy. Teraz kolej na masę. Borówki myjemy i jeżeli są ogonki to je urywamy. Następnie blendujemy je z cukrem pudrem na gładką masę

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania