pyszny placuszek zagościł na moim stole. Mak nie jest suchy, a w połączeniu z biszkoptem smakuje super. Dla osób które jednak wolą ciasta z kremem proponuję ciasta upiec osobno i przełożyć ulubioną masą. Smacznego :) SKŁADNIKI NA MAK : 0,5 kg maku 3 jajka 1 szklanka cukru 15 dag masła 2 łyżki miodu 4 łyżki oleju po 10 dag rodzynek(...)olej, olejek, miód oraz kaszę mannę. Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą makową. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/40 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wylewamy ciasto biszkoptowe. BISZKOPT : Jajka rozdzielamy i ubijamy białka na sztywną pianę, partiami dosypujemy
Pani na deserCiasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami, następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.Masę serową przygotować dopiero przed rozwałkowaniem ciasta bo zrobi się rzadka jeśli długo postoi. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać pasy o szerokości około 8 cm, nałożyć trochę sera i dobrze rozprowadzić
Sama słodycz i szczypta chiliciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę.Utrzeć z 4-5 łyżkami masła na gładką masę,doprawić solą i pieprzem.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolicę i jeszcze raz je zagnieść.Podzielić na 10 lub 12 placuszków,na każdy z nich kłaść po łyżeczce czosnkowego masła i formować z nich
Niespełnione zdolności kulinarneciasto jest nie tylko przepyszne, ale i szalenie zdrowe. Kropkę nad „i” stanowią tutaj dodatkowo orzechy pekan, które nie tylko pięknie się prezentują na krwistej żurawinowej masie, ale także dodają świątecznego sznytu. Ciasto to szczególnie polecam wegetarianom, którzy szukają alternatywy na bożonarodzeniowy stół. To absolutnie nowy wymiar świątecznych wypieków! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 21-24 cm Mincemeat
Food Squaredodatkowo: - 1 duża gruszka ( dałam jabłko) - 1 szklanka malin ( dałam mrożone) - 1 łyżka cukru trzcinowego - mielony ksylitol do posypania ciasta ( lub puder) W misie malaksera wymieszać wszystkie składniki ciasta na gładką masę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko lub gruszkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę lub wysmarowaną tortownicę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny ( dałam mrożone
Smaczne Zdrowestolnicy lub w dużej misce) , dodać zimne masło i siekać. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Moje wyszło cudnie miękkie - sama byłam zdziwiona :-) następnie formować z niego kulkę i włożyć do lodówki. Ser zmiksować za pomocą blendera, dodać serek waniliowy. Miksować na jednolitą masę, dodać budyń, ziarenka z 1 wanilii, cukier puder, jajko i ponownie miksować do uzyskania jednolitej masy(...)stopni, dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ,zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części - mniejszą i większą. Drugą rozwałkować i wylepić spód oraz boki ok. 3 cm Wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać resztą posypką z mąki i cukry ( to w czym był rabarbar) oraz
pieprzny smaczekpołowę masy śmietankowej. Odstaw do lodówki na 20 min. do stężenia. Po wyjęciu z lodówki ułóż kolejną warstwę biszkoptu ( już nie tak ściśle ), wylej pozostałą część masy śmietankowo -galaretkowej. Wyrównaj wierzch ciasta i posyp obficie wiórkami kokosowymi, Wstaw na noc do lodówki. Smacznego
Pysznosci Babci Basisodą oraz przyprawą do piernika. Gęste ciasto wykładamy do formy 23×33 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 175 stopni. Upieczone, zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty. Do garnuszka przekładamy masę marcepanową oraz śmietankę. Podgrzewamy wszystko na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia się masy marcepanowej. Studzimy. Do misy miksera przekładamy ser, ricottę, cukier oraz mąkę. Miksujemy krótko(...)tylko do połaczenia się składników. Następnie dodajemy po 1 jajku. Na koniec dodajemy przestudzoną masę marcepanową oraz amaretto. Sernik przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę, zmniejszając temperaturę do 160 stopni. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Powidła śliwkowe przekładamy do rondelka. Podgrzewamy je na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu
Smaki Na Talerzuokoło pół godziny, ale trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż jeśli chcemy, aby ładnie prezentowało się na talerzu, należy odczekać kilka godzin, aby masa budyniowa odpowiednio stężała. Nie raz jednak nie zachowywaliśmy tej zasady i pałaszowaliśmy ciasto od razu po przygotowaniu :) Zamiast herbatników można użyć krakersów, wtedy deser otrzyma ciekawą słoną nutę, która bardzo dobrze komponuje się z tym deserem(...)budyń, który powinien być jeszcze dość ciepły, ale nie gorący. Wyrównujemy go dokładnie i na nim układamy drugą warstwę herbatników. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia budyniu. Następnie napoleonkę wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby masa budyniowa zesztywniała i łatwo się kroiła. [caption id="attachment_7508" align="aligncenter" width="685"] Napoleonka bez pieczenia[/caption] Zobacz inne
e-PrzepisyKulinarnemalinowa pianka, która rozpływa się w ustach, na to kruszonka... Polecam! Jest przepyszne!!! :) Składniki na ciasto: ok 400 g mąki tortowej 1 masło 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny 5 żółtek (białka zostawić) Składniki na masę piankową: 5 białek 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie malinowe bez cukru 1/2 szkl(...)cukier waniliowy, następnie proszek budyniowy i miksować jeszcze trochę. Stopniowo wlać olej, nadal miksując, do połączenia się wszystkich składników. Na upieczony spód wyłożyć piankową masę, ułożyć owoce - na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem. Gotowe
Trufelkowowzięłam solone pistacje, obrałam z łupinek, po czym porządnie umyłam pod silnym strumieniem zimnej wody. Następnie rozłożyłam je na ręczniku papierowym do wyschnięcia i zmieliłam. Nadmiaru soli w gotowym cieście nie było czuć. Financier (finansjerki) pistacjowe z gruszkami na podstawie przepisu z bloga For the Body and Soul na brytfankę o wymiarach 35 x 11 cm lub kilka babeczek(...)przecedź przez podwójnie zwiniętą gazę ułożoną na sitku i dodaj do suchych składników jeszcze gorące. Wymieszaj. Białka ubij prawie na sztywno i partiami dodawaj do masy, mieszając wszystko łyżką. Gotowe ciasto jest rzadkie, gładkie i nieco ciągnące. Przelej ciasto do wybranej formy i powtykaj w nie plasterki gruszki. Piecz przez 25-30 min. Gotowe ciasteczka powinny mieć
Chilli Czosnek i Oliwaswoim zwyczajem pomieszałam różne receptury. Zamiast kremu z mascarpone użyłam bitej śmietany. Dzięki temu deser jest nieco lżejszy i bardziej delikatny. Wierzch udekorowałam truskawkami i borówkami, a żeby nadać ciasto jeszcze bardziej wiosennego charakteru dodałam jajeczka ulepione z żółtego lukru plastycznego. Składniki: 3 jajka (najlepiej duże) 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju roślinnego (u mnie(...)pestki wanilii. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do ciasta. Miksować na wolnych obrotach aż do połączenia. Do ciasta dodać szpinak i skórkę cytrynową. Zmiksować całość na jednolitą masę. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać ciasto do formy i równomiernie rozprowadzić. Wstawić
Kulinarne Inspiracjeśrodka (patrz zdjęcia). Jeśli ciasto jest schłodzone, nie przyklei się do spodu foremki. Gotowe foremki z ciastem wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika i przygotowywania nadzienia. Dzięki temu nie skurczą się podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (grzałka góra-dół). Przygotowujemy masę. Żółtka oddzielamy(...)białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce za pomocą miksera ucieramy żółtka, cukier puder i aromat waniliowy. Dodajemy posiekane orzechy, a na końcu delikatnie masę mieszamy z ubitymi białkami. Foremki z ciastem układamy na dużej brytfance i podpiekamy przez 5 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie brytfankę z foremkami na chwilę wyciągamy i do każdej babeczki wkładamy
Trzeci talerzsytuację.😏 Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 12): 252 kcal B 12 g W 23 g T 11 g Składniki: ciasto: ▸ 400 g mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸ 2 jaja ▸ 140 g masła+50 g słodzika/cukru ▸ 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: ▸ 400 g twarogu mielonego ▸ 350 g truskawek +cukier puder/zmielony słodzik Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy(...)pół lub w mniejsze kawałki i wrzucamy do sera mieszając delikatnie. Możecie dosłodzić wedle uznania. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i z połowy ciasta uklepujemy spód z brzegami. Na to wykładamy masę serową i na koniec posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 40 minut 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Zapraszam również po przepis na przepysznego KOPCA KRETA
Zdrowie i pysznie na talerzuwylewamy białą masę, szybko układając na górze warstwę herbatników i znowu ją pokrapiamy amaretto. Wykładamy masę kakaową i ostatnią warstwę herbatników. Na górę można dać masę kakaową lub rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki. Znika w zawrotnym tempie, więc trzeba być pierwszym chętnym do zjedzenia! Wygląda niepozornie, ale smakuje
Lawendowe NieboKiedy rozpuszczone, dodać pokrojone na małe kawałki batony. Mieszać do momentu aż batony całkowicie się rozpuszczą a masa będzie jednolita. Garnek ściągnąć z ognia. Do masy wsypać płatki kukurydziane. Bardzo delikatnie wymieszać. Formę na ciasto posmarować po spodzie masłem lub margaryną, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć gotową masę do formy, rozprowadzić równo delikatnie przyklepując po wierzchu metalową łyżką
mecookscukier oraz jajka, mieszamy następnie wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową i mieszamy do połączenia składników do foremek lub formy np. silikonowej nalewamy ciasto, następnie układamy na wierzchu maliny, delikatnie je wciskając w masę czekoladową pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC ( warto sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy brownie po tym czasie jest już upieczone
Słodkie zapomnienieZnacie clafouits ? Jeśli tak, to flaugnarde jest tym samym, jedynie zawiera owoce inne niż wiśnie/czereśnie. Jeśli nie - clafoutis czy flaugnarde są to owoce zapiekane w cieście podobnym jak naleśnikowe. Bardzo prosty deser i w zasadzie trudno go zepsuć, bo ma 'zakalcowatą' konsystencję po upieczeniu, zresztą widać na zdjęciach, ale tak ma być :) Flaugnarde jest bardzo smaczne i znakomicie(...)zapiec przez ok. 5 minut. Truskawki pokroić i wysypać na podpieczony spód, zalać pozostałym ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 1h, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jeśli będzie bardzo oblepiony masą trzeba jeszcze je dopiec. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
chili & sugarpieczona w keksówce. Gdy mama upiekła go kilka lat temu, nikt nie mógł uwierzyć, że sama go zrobiła.. oskarżano ją o zakup ciasta w cukierni. To ciasto nie może nie wyjść! Zawsze jest wilgotne, słodkie i bardzo szybko znika ze stołu. Jego ogromnym atutem jest to, że robi się je dosłownie chwilkę.. więc gdy zadzwonią goście(...)samym końcu wrzącą margarynę.Odebrać 6 łyżek masy i połączyć z kakaem. Do długiej formy na keks, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (lub mąką) przelać ciasto i na końcu zrobić wzorki z masy kakaowej. Piec przez 45 minut w 200 stopniach lub do suchego patyczka. http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Czarnawisienka