ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2377/3191)

Roladki z Newelli z orzechami i suszonymi owocami 223

Newella? Co to jest… Już objaśniam. To białko z jaj kurzych o smaku naturalnym lub wędzonym, które stosunkowo niedawno pojawiło się na rynku. Newella nie

Oryginalny smak
W spiżarni. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. 589

Kilka lat wstecz zmieniałam na ogrodzie układ grządek. Pod muremzasadziłam kilka krzaczków malin, które w następnym roku strasznie sięrozrosły. I rosły tak sobie, aż w końcu

W kuchni Karmel-itki
Kubanka 14692

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto.   Składniki: Biszkopt 5 jajek(...)śliwkowe kawa mielona czekolada Przygotowanie: Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 36*25 cm i piec

Ala piecze i gotuje
Domowe lody – solony karmel 216

Jaki smak wybieram najczęściej w lodziarni? Solony karmel! To obowiązkowa kulka. Gdy jednak na rzemieślnicze, dobre lody idziemy całą rodziną to z roku na rok potrzebujemy

Poezja smaku
ciasto na zimno z galaretką i ptasim mleczkiem 222

tego ciasta można użyć dowolnych kolorów galaretek i dowolnych owoców  jakie tylko lubicie.  Ja galaretką zalałam banany, ananasy i ptasie mleczko ( zobaczcie nowe smaki -klik).  Ciasto to nie wymaga pieczenia, robi się dość szybko a przechowywane w lodówce jest długo świeże (oczywiście trzeba zwracać uwagę na owoce, które pierwsze mogą się popsuć).  Myślę, że do letniej(...)litra wrzątku. Galaretkę porzeczkową w pół szklanki wrzątku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Dodać do masy z masła i zmiksować dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z pozostałą masą. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kakao, do drugiej wystudzoną porzeczkową galaretkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą 201

pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Mus truskawkowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać(...)cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białko ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji. 5. Dekoracja: Gotową masę bezową przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na każdej babeczce rozetki. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować truskawkami, borówkami i czerwoną posypką

Szalona Kuchnia Eweliny
Podwójnie czekoladowe babeczki na oleju (wilgotne i puszyste) 200

rzepakowy).   Krem również czekoladowy, stabilny i  bez grama żelatyny. Szczypta posypki i dzień czekolady godnie uczczony.  Składniki na ok 18 szt:  Wszystkie składniki na ciasto muszą być  w temperaturze pokojowej:  95 g mąki pszennej 450  42 g ciemnego kakao holenderskiego (gorzkie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dwoma jajkami miksować dodając partiami cukry, następnie cienką stróżką wlewać olej. Na końcu dodać ekstrakt, dobrze zmiksować.  3. Połowę płynu wymieszać z suchymi składnikami, gdy stworzą jednolitą masę dodać drugą partię.  4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać jedynie do połowy wysokości. Pieczemy babeczki w 175 st C przez 18-22 minut. Studzimy po upieczeniu.  5. Śmietankę

vaniliowoczekoladowa
CHLEB NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 197

zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach(...)ściereczką i odstawiamy na około 10 min. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 80-90 min. Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 197

zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach(...)ściereczką i odstawiamy na około 10 min. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 80-90 min. Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem

Kuchnia MagdaLeny
Tartaletki z gruszkami w żelu i bezą włoską 223

obciążamy fasolą lub kulkami cukierniczymi do pieczenia.  Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy fasolę oraz papier i podpiekamy kolejne 20-25 minut aż ciasto zrobi się rumiane. Upieczone babeczki studzimy gruszki w żelu: Gruszki obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy z wodą, aż puszczą sok i zmiękną. Kiedy(...)miksujemy białka. Miksujemy całość około 10 minut, aby wystudzić białka z ciepłym syropem (na początku białka mogą się rozrzedzić, ale po około 10 minutach zrobią się gęste i błyszczące). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Wykonanie: Foremki napełniamy gruszkami w żelu. Wierzch dekorujemy bezą włoską za pomocą rękawa cukierniczego. Bezę przypalamy z wierzchu palnikiem cukierniczym, aby nabrała ładnego koloru

Bon appetit mon amie
Torcik jogurtowy z truskawkami i mango-polecam jest nie za słodki 360

składniki ok 1kg truskawek occzyszczonych 1 dojrzały banan 1 puszka mango 390 g jogurtu naturalnego 4 dkopiate lyzeczki zelatyny cukier zwykły lub stewia, ja dałam 3

Moje Wyroby
WYJĄTKOWE BROWNIE 227

Składniki na około 16 kawałków ciasta: 1 jajko L 1 niepełna szklanka ksylitolu (ok. 180 g) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ok. 90 g) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) 3 lekko czubate łyżki ciemnego kakao (ok. 40 g) 1 szklanka mleka(...)rozpuszczony olej (olej nie może być gorący - powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam. 2. Jabłko obrałam i starłam na mus. Cukinię również starłam na drobne wiórki. Połączyłam z masą. 3. Dodałam kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszałam. 4. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam około 45 min do testu suchego patyczka. SMACZNEGO

Vroblewska-fitlife
SERNIK CZEKOLADOWY 170

Sernik z prawdziwą gorzką 90% czekoladą. Jest mocno czekoladowy, aksamitny i delikatny. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałek kalorycznego deseru. Uwielbiam go! Pyszny

Słodki Zakątek
CIASTO ŁABĘDZI PUCH 724

ŁABĘDZI PUCH Do tego ciasta zabierałam się długo. Z racji, że wyprawiałam córeczce chrzciny ciasta piekłam sama, więc wykorzystałam moment i upiekłam właśnie te ciasto. W smaku przypomina rafaello. Ciasto jednym słowem jest pyszne! Biszkopt przełożony najlepszym kremem kokosowym jaki w życiu jadłam. Jest delikatne, takie lekkie a nawet puszyste jak chmurka. Jestem miłośniczką takich smaków.  Przepis zostaje już(...)śmietan fix 1 op.  wiórki kokosowe 100 g.  masło 1 i 1/2 łyżki mleko letnie 1/2 szkl. Biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę, aż będą robić się fałdki. Dodajemy stopniowo przesiane mąki, powoli mieszając. Gdy masa będzie jednolita, bez grudek, przelać do formy ok. 25x30 cm. wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Paulettes
Przepis #94 Kokosowe Brownie 193

kokosa i czekolady - to według mnie połączenie idealne. Ciasto nie zawiera białej mąki a dodany przeze mnie miód można pominąć lub zastąpić. Mimo, że nie należy do grupy ciast bardzo FIT to wspaniale wpasuje się w dni kiedy mamy ochotę na naprawdę coś słodkiego a nie chcemy zajadać się sklepowymi słodyczami pełnymi syropów, polepszaczy i ulepszaczy:) Wartości odżywcze(...)pokruszoną tabliczkę czekoladę. Mieszamy do momentu aż się rozpuści. Kolejno dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając. Na koniec wsypujemy mąkę oraz wiórki kokosowe. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Brownie najlepiej smakuje kiedy przez noc będziemy je przechowywać w lodówce. Smacznego

Health-Fit-Life

Proponowane wyszukiwania