Kawa z whisky. Sernik 257kropki nad i . C. tak się tym połączeniem zachwycił, że później robiłam takie specjały jeszcze niejednokrotnie. Tym razem snułam się z kąta w kąt, szukając inspiracji do urodzinowego ciasta. Nie mogło być zbyt skomplikowane ani czasochłonne, bo innych planów było sporo. Patrzyłam to na figi, to na gruszki, myślałam o jabłkach... I wtedy przyszedł do mnie C. i powiedział(...)kawałki. Spore. A to mówi samo za siebie. Sernik kawowy z whisky (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g herbatników kakaowych 45 g masła masa serowa: 125 ml mleka 2 łyżki kawy (prawdziwej) 4 listki żelatyny 45 ml whisky 250 g serka kremowego 125 g cukru pudru 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łatwy sernik na zimno z pieczoną dynią 300odmiana mieszańcowa, która pod koniec sierpnia okazała się niezbyt smaczna. Przyjdzie mi zatem albo dokupić jakieś okazy, albo oszczędnie gospodarować dynią z własnego ogródka. Nie mogłam jednak odmówić sobie ciasta na niedzielę w całkowicie moim stylu - sernikowego, niezbyt słodkiego,o konsystencji ptasiego mleczka, z ukrytą galaretką i w ciepłym kolorze. To zamiast tortu urodzinowego na kolejną moją osiemnastkę 😉 Składniki(...)ścięcia. 350 g upieczonej dyni zmiksować na mus za pomocą ręcznego blendera. Ewentualnie posłodzić. Resztę dyni można posolić lub posypać cynamonem i zjeść 😋 Mus dyniowy zmiksować z serem. Do masy dodać tężejące galaretki, zmiksować do połączenia składników. Herbatnikami wyłożyć dno formy. Na herbatniki wyłożyć masę serowo-dyniową. Wyrównać powierzchnię. Całość oprószyć tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. godzinę
Weekendy w domu i ogrodzie
Lemoniada rabarbarowa 246lemoniady dorzuciłam zatem plastry truskawki, miętę, lód i cytrynę. Jeśli chcecie nadać jej bardziej truskawkowego smaku, wystarczy do gotującego się rabarbaru dodać ok.200 g truskawek i potem całą masę przetrzeć przez sitko. Taka lemoniada rabarbarowa doskonale „wchodzi” w upalny dzień, szczególnie jeśli przed podaniem schłodzimy ją jeszcze. Jeśli lubisz, możesz na etapie gotowania rabarbaru, dodać szczyptę cynamonu. Drukuj(...)kwaśna, możemy ją dosłodzić. Przelewamy do dzbanka/karafki, Dekorujemy owocami, miętą i kostkami lodu. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-rabarbarowa/ MieszamWGarnku Artykuł Lemoniada rabarbarowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Energetyczne kuleczki z marchewką wegańskie, bez cukru, fit 334Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence. Zapraszam na energetyczne kuleczki z marchewką, daktylami i orzechami. Wilgotne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy i formujemy z ciasta kuleczki. Do tego deser jest wegański, bez cukru. Na stronie Małej Cukierenki są już podobne kuleczki: „ Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie ”. Polecam… Energetyczne kuleczki z marchewką wegańskie(...)minut. 2. Do blendera wsypujemy migdały i miksujemy. Daktyle osączamy i dodajemy do migdałów, znów miksujemy. Dodajemy marchewkę, syrop z agawy, płatki owsiane, wiórki, cynamon, miksujemy. 3. Do masy marchewkowej dodajemy posiekane orzechy i mieszamy łyżką. Z masy formujemy w rękach kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Kuleczki wkładamy na godzinę do lodówki i gotowe! Od razu podajemy. Smacznego
Mała Cukierenka
Tort truflowy (mocno czekoladowy) 182gorzkiego kakao Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć w drugiej misce do białości wraz z cukrem, następnie dodać kakao (stopniowo) i dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 białek do masy kakaowej i wymieszać energicznie. Dalej dodać kolejną 1/3 białek i mieszać delikatnie, tak samo postąpić z pozostałymi białkami. Przelać do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem(...)Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić tort na 12 h do lodówki. Smacznego! źródło: zmodyfikowany przepis z gazetki "Ciasta świąteczne
Słodkie inspiracje
Ciasto z kremem cappuccino 1425Dziś mam coś dla smakoszy kawowych wypieków. Ciasto z pysznym kremem cappuccino i bitą śmietaną. Można zmieniać smak kremu używając różnych smaków cappuccino. Jednak nam najbardziej smakuje ze śmietankowy lub waniliowym. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g masła 500 ml mleka(...)łyżki cukru pudru 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę
Ala piecze i gotuje
Czekoladowe muffinki z choinkami 188blogu ale dzisiejsze będą prawdziwie świąteczne:) Zrobimy krem budyniowy, który wykorzystamy do choinek. W przepisie pomoże nam tym razem firma HELIO, od której otrzymaliśmy przesyłkę pełną słodkości do ciast. W tym przepisie użyłam wiórek kokosowych, idealnie nadających się do imitacji śniegu:) Skoro nie leży za oknem zrobimy go w kuchni:) godzina około 15 babeczek Przepis na muffinki czekoladowe z Oreo(...)resztę zagotować z cukrem. W odlanej części rozpuścić budyń. Następnie dodać do gotującego się mleka i gotować do momentu pojawienia się pęcherzyków. Bardzo dobrze wystudzić. Masło ubić na puszystą masę. Do masła dodać budyń oraz barwnik spożywczy. Bardzo dokładnie zmiksować Wystudzoną babeczkę smarujemy lukrem i od razu posypujemy wiórkami kokosowymi. Za pomocą rękawa cukierniczego forujemy z masy budyniowej choinki. Stroimy
Ania i Marcin gotują
Jabłkowiec z orzechami i żurawiną 158wykorzystywałam, a raczej mam sprawdzone przepisy. Po upieczeniu i konsumpcji stwierdzam, że był godzien mojej uwagi i obecności w moim zeszycie. Ciasto jest mokre, pachnące jabłkami i cynamonem oraz chrupiące dzięki orzechom i żurawinie. Nie jest zbyt słodkie, bo zredukowałam ilość cukru o połowę w stosunku do oryginału(...)lekko posiekanymi orzechami i żurawiną. Odstawić na godzinę. • Jajka lekko rozbić, dodać sok z jabłek i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. • Wymieszać masę jajeczną z jabłkami. • Wlać do średniej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 30-40 minut w temp. 180 st.C. • Gotowy posypać cukrem pudrem
To co kocham
Proste i zdrowe ciasteczka owsiano-bananowe 250koniec do naszej masy dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki żurawinę (,jeśli nie lubimy żurawiny możemy ją zamienić np. na rodzynki). Znów mieszamy. Odstawiamy masę na 3-4 minuty. Z masy w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe (można dłonie lekko zwilżyć wodą), które później lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami(...)zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Ciasteczka dodaję do wspólnej zabawy „Ciasto na niedzielę” . Wraz ze mną najróżniejsze ciasteczka piekły: Marzena Joanną Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Słodkie okruszki
Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami 202lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 180ºC. Wyjmij ciasto z lodówki, lekko rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenie. Wytnij okrągłe placki o wielkości dostosowanej do foremek. Wyklej foremki ciastem i ponakłuwaj dna. Wstaw tartaletki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij podpieczone tartaletki i zmniejsz temperaturę piekarnika do 120ºC. Przygotuj krem. Połowę śmietanki zagotuj z cukrem. Mieszaj(...)cukier jest wyczuwalny) ubij pianę na sztywno wciąż w kąpieli wodnej. Kiedy piana będzie już sztywna, zdejmij miskę z pary u bijaj do ostygnięcia bezy. Napełnij cukierniczy rękaw masą i udekoruj tartaletki małymi bezami. Zrumień bezy za pomocą ręcznego, gazowego palnika. The post Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia
Chleb pszenno-żytni 370jest trudne. Wystarczy mąka żytnia, woda i odrobina cierpliwości. Ja robię zakwas żytni starym, sprawdzonym sposobem. 100g mąki żytniej mieszam dokładnie ze 100ml ciepłej, przegotowanej wody. Tak przygotowaną masę zakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Dzień później dodaję 50g mąki żytniej i 50ml wody. Mieszam i ponownie odkładam. I tak przez około 4-5 dni. Piątego dnia zakwas jest(...)chcemy piec chleb, w którym stosunek mąki żytniej wynosi 50 i więcej procent, wtedy zakwas jest już nam niezbędny. Jak mamy zakwas, to co dalej? Bierzemy się, za przygotowanie ciasta. Z podanej ilości składników upiekłem chleb w dużym korytku oraz sześć całkiem sporych bułek. Składniki: 200g zakwasu żytniego 50g drożdży 250g mąki żytniej 750g mąki pszennej chlebowej 650ml wody 100g
Jacob Tastes
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 161elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk ani do ścianek miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Rozwałkować prostokątny placek o grubości około(...)potrzebują większych odstępów na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się. Upieczone i lekko przestudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem. Masa makowa do drożdżówek Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego). Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr....) Przyzwyczaiłam się już
Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek orzechowy z dynią 344stwierdziłam dwa dni później, że zrobię kolejne, może tym razem pożyje dłużej. Ale wiecie co? Guzik prawda, zaraz go nie było! :P Już dawno nie zdarzyło mi się, żeby ciasto tak szybko się rozeszło – i dobrze że szybko – to znaczy, że smakowało. Chyba nawet bardzo – kłóciłam się z moim żarłokiem o ostatni kawałek, aż w końcu zjedliśmy(...)kawałeczki orzechów, prawie na mąkę. Takie kawałki orzechów dadzą nam potem przyjemną teksturę J Teraz możemy włączyć piekarnik na 180ºC, niech się nam nagrzewa podczas gdy my będziemy robić masę na placek ;) Zmielone orzechy i wiórki przesypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, naszym słodzidłem, szczyptą soli i przyprawą do piernika lub przyprawami korzennymi. W drugiej misce mieszamy
Jak gotować i nie zwariować
Krem różany 181jest śmietana kremówka i serek mascarpone, zatem krem jest delikatny- a dodatek wody różanej nadaje mu przyjemny kwiatowy posmak. Możecie go wykorzystać nie tylko jako deser, ale również do ciast i tortów, zwłaszcza tych, które zawierają kwiaty w elementach ozdoby . Wyobraźcie sobie tort, ozdobiony kremowymi różyczkami, który nie tylko kwitnąco wygląda, ale po spróbowaniu okazuje się, że również w ustach(...)różowy kolor, dlatego barwnika wystarczy tylko troszeczkę, zwłaszcza, jeżeli używacie barwnika w proszku). Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Moc wody różanej może różnić się w zależności od producenta- podobnie jest z wyrazistością barwników spożywczych. Dlatego jeżeli gotowy krem ma dla Was zbyt mało zdecydowany kolor i smak, możecie
Domowe Torty
Czekoladowe ciasteczka brownie 253Dziś coś dla miłośników czekolady i bardzo słodkich ciastek: czekoladowe ciasteczka brownie :) Oryginalny przepis na ciasteczka markizy z kremem z masła orzechowego znajdziecie tutaj . Podobnie jak w przepisie na ciasto brownie bazą jest gorzka czekolada, ja wolę chyba nieco mniej słodkie ciasteczka, dlatego moim faworytem dalej zostaje przepis na proste ciasteczka czekoladowe , mój mąż był jednak absolutnie zachwycony dzisiejszymi :) Wypróbujcie(...)masłem i odstawiamy do przestudzenia. Jajko ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do piany wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy drucianą trzepaczką. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę i dropsy czekoladowe. Delikatnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy całość na 10 minut. Po 10 minutach masa lekko stężeje. Nakładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem
Ciastkozercy