ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2382/3191)

WYJĄTKOWE BROWNIE 216

Składniki na około 16 kawałków ciasta: 1 jajko L 1 niepełna szklanka ksylitolu (ok. 180 g) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ok. 90 g) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) 3 lekko czubate łyżki ciemnego kakao (ok. 40 g) 1 szklanka mleka(...)rozpuszczony olej (olej nie może być gorący - powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam. 2. Jabłko obrałam i starłam na mus. Cukinię również starłam na drobne wiórki. Połączyłam z masą. 3. Dodałam kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszałam. 4. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam około 45 min do testu suchego patyczka. SMACZNEGO

Vroblewska-fitlife
SERNIK CZEKOLADOWY 164

Sernik z prawdziwą gorzką 90% czekoladą. Jest mocno czekoladowy, aksamitny i delikatny. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałek kalorycznego deseru. Uwielbiam go! Pyszny

Słodki Zakątek
CIASTO ŁABĘDZI PUCH 712

ŁABĘDZI PUCH Do tego ciasta zabierałam się długo. Z racji, że wyprawiałam córeczce chrzciny ciasta piekłam sama, więc wykorzystałam moment i upiekłam właśnie te ciasto. W smaku przypomina rafaello. Ciasto jednym słowem jest pyszne! Biszkopt przełożony najlepszym kremem kokosowym jaki w życiu jadłam. Jest delikatne, takie lekkie a nawet puszyste jak chmurka. Jestem miłośniczką takich smaków.  Przepis zostaje już(...)śmietan fix 1 op.  wiórki kokosowe 100 g.  masło 1 i 1/2 łyżki mleko letnie 1/2 szkl. Biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę, aż będą robić się fałdki. Dodajemy stopniowo przesiane mąki, powoli mieszając. Gdy masa będzie jednolita, bez grudek, przelać do formy ok. 25x30 cm. wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Paulettes
Przepis #94 Kokosowe Brownie 184

kokosa i czekolady - to według mnie połączenie idealne. Ciasto nie zawiera białej mąki a dodany przeze mnie miód można pominąć lub zastąpić. Mimo, że nie należy do grupy ciast bardzo FIT to wspaniale wpasuje się w dni kiedy mamy ochotę na naprawdę coś słodkiego a nie chcemy zajadać się sklepowymi słodyczami pełnymi syropów, polepszaczy i ulepszaczy:) Wartości odżywcze(...)pokruszoną tabliczkę czekoladę. Mieszamy do momentu aż się rozpuści. Kolejno dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając. Na koniec wsypujemy mąkę oraz wiórki kokosowe. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Brownie najlepiej smakuje kiedy przez noc będziemy je przechowywać w lodówce. Smacznego

Health-Fit-Life
Tarciuch 247

Podlasie ma swoją babkę ziemniaczaną, w okolicach Częstochowy piecze się kućmok, w okolicach Opoczna i Odrzywołu - bliniarza . Wszystko to ciasta ziemniaczane z surowych ziemniaków tartych jak na placki ziemniaczane. Jakież było moje zdziwienie, gdy przeglądając broszurę "Opoczyńskie jadło" wydaną przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno, natknęłam się na przepis na tarciucha z Sitowej, wsi w okolicach Opoczna. Zdjęcie przedstawiało placek(...)Boczek podsmażyć. Wyłożyć na dno blachy. Do ziemniaków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka i kiełbasę pokrojoną na półtalarki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przełożyć na blachę. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Na wierzch można położyć wiórki masła, by tarciuch szybciej się zrumienił

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort ,, Lodowy'' 201

sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony(...)tortu. Odstawiamy do wystudzenia kremu. 3. Kulki kokosowe: Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, następnie z jeszcze ciepłej masy formujemy kluki takiej wielkości, żeby zmieściły nam się w rożkach waflowych i obtaczamy je w wiórkach

Izabelawkuchni
Blok czekoladowy 164

Dzisiaj polecam blok czekoladowy, jest bardzo smaczny, ale jak dla mnie odrobinę za słodki. Zamiast herbatników można dodać kawałki ulubionych orzechów, rodzynk

Pomysłowa kuchnia
Tort piernikowo-śliwkowy 247

Piernik, czekolada i śliwki…te trzy składniki pasują do siebie tak, jakby były stworzone do tego by je łączyć. Gdy Kopernik rzucił wyzwanie, wiedziałam, że

Mienta blog
Ekspandowane ziarno – żyto/ żyto w miodzie z jabłkiem i cynamonem/ jagły/ jagły w miodzie z truskawkami - Soligrano 246

Lubicie tak jak my wszelkie ziarna i kasze? Oczywiście najlepsze są pod postacią jak najmniej poddaną obróbce jednak zawsze miałyśmy słabość do ekspandowanych chrupaczy. Taka przekąska

Candy Pandas
Pudding na jogurcie greckim z makiem, szafranem i orzechami 152

  Mak często wykorzystujemy głównie podczas wypieków świątecznych oraz pieczywa. A szkoda, bo nie tylko jest smacznym dodatkiem, ale może być uzupełnieniem naszej diety. Niebieski mak

kulinarnyJa
TRUSKAWKOWE SERNICZKI Z OWOCAMI 178

Jadalne czekoladowe salaterki, w środku serniczek truskawkowy, do tego świeże owoce. Pychotka nie tylko dla dzieci ;) Składniki: 20 dag truskawek kilka borówek amerykańskich na wierzch cukier

Z Majeczką w kuchni
WYJĄTKOWE BROWNIE 199

Składniki na około 16 kawałków ciasta: 1 jajko L 1 niepełna szklanka ksylitolu (ok. 180 g) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ok. 90 g) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) 3 lekko czubate łyżki ciemnego kakao (ok. 40 g) 1 szklanka mleka(...)rozpuszczony olej (olej nie może być gorący - powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam. 2. Jabłko obrałam i starłam na mus. Cukinię również starłam na drobne wiórki. Połączyłam z masą. 3. Dodałam kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszałam. 4. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam około 45 min do testu suchego patyczka. SMACZNEGO

Vroblewska-fitlife
Koronkowy tort z malinami w środku. 265

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy(...)cytryny Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem.  Zagotować tylko do rozpuszczenia cukru, dodać sok z cytryny. Schłodzić. W misie miksera ubić masło na puszystą masę. Do puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała (około 4 - 6 minut) Nasączyłam wiśniówką. Wykonanie  Pierwszy blat nasączyłam delikatnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka biszkoptowa z olejem 213

trzeba dużo zjeść, aby dobrze poczuć jej smak. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy tylko ubić jajka i wymieszać resztę składników. Idealna do kawy jako szybkie ciasto lub na Wielkanoc. Ma delikatny smak kawy, ale możną ją pominąć w przepisie. Składniki: – 4 jajka – 3/4 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1 szklanka mąki(...)proszkiem i delikatnie wymieszać. – Formę na tartę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Użyć jednej dużej formy lub dwie mniejsze. – Wlać połowę masy do blaszki. – Drugą połowę wymieszać z kakao i kawą rozpuszczoną w gorącej wodzie. – Wlać ciemną masę na białą i delikatnie przemieszać obie masy

To co kocham
PRZEPIS NA PACZKI 178

powinno być gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Krok 2. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,3cm , wykrawamy kółka o średnicy około 7cm, kółeczka odkładamy na oprószoną blachę do pieczenia i zostawiamy w ciepłym(...)gęstość lukru regulujemy poprzez ilość dodanej wody.  Lukrujemy gorące pączki. Cukrem pudrem posypujemy kiedy pączki są już wystudzone. Pączki nadziewamy ulubionym dodatkiem np. konfiturą z róży, budyniem waniliowym, masą czekoladową. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Torcik dwie czekolady. 329

Bardzo prosty torcik dwie czekolady . Środkowa część przełożona jest musem z gorzkiej czekolady ,a wierzch musem z białej czekolady .Dekoracja ze świeżych owoców tylko zachęciła do

Ladylaura.
,,Walentynkowe mini torciki bezowe’’ 120

Dziś coś dla wielbicieli słodkich deserów i bezy. Smakowite, proste w wykonaniu torciki bezowe z kremem i jagodową konfiturą. Składniki: 4 białka 110 g cukru 1

Podróż w kulinaria
Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i pesto 246

opakowanie cieniutko pokrojonej szynki dojrzewającej (u mnie 100 g) 2-3 łyżki pesto , opcjonalnie (przepis poniżej) jajko do posmarowania Ciasto francuskie rozłożyć, dociąć na długość plasterka szynki. Jeżeli używacie, ciasto posmarować pesto (ja robię połowę z pesto, połowę bez). Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki szynki. Nożem oprószonym mąką pociąć na paski. Chwycić za końce i skręcać w przeciwne strony(...)mały ząbek czosnku 4-6 oliwy lub oleju, może być ze słoiczka z pomidorami sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki przełożyć do niewielkiego pojemniczka, zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli jest zbyt gęste, dodać nieco oliwy

Pełny talerz
Ciasto bananowe 236

połączenie bananów i czekolady. Jak dla mnie to połączenie idealne. Uwielbiam też połaczenie smaku bananów i kawy. Z takim połączeniem smaków można się spotkać w przepisie na przepyszne muffiny . Ciasto bananowe polecam dla osób, które w weekend chcą zjeść coś pysznego, słodkiego i coś co można przygotować w sposób szybki i przyjemny. Czy wiecie, że banany świetnie pasują także(...)małą kostkę. Z cytryny ścieramy skórkę (uwaga- nie ścieramy białej błonki, jest gorzka!). Olej miksujemy z cukrem. Dodajemy skórkę cytryny i sól. Ubijamy. Dokładamy po jednym jajku. Ubijamy aż masa stanie się puszysta. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Powoli wsypujemy do masy. Miksujemy. Dodajemy czekoladę, banany i orzechy. Mieszamy łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Pobite gary Barbary
Zdrowy krem czekoladowy a’la nutella 152

brat Adam nie przepadają za nim i zawsze wybiorą coś innego. Ja i Anya z kolei lubimy wszystko, co czekoladowe: lody, ciastka, ciasta, torty i inne kakaowe przysmaki. Tak więc przygotowałam zdrowy krem czekoladowy, na bazie zdrowych składników, bez polepszaczy smaku, konserwantów, barwników, słodu jęczmiennego i innych niejadalnych substancji. Krem nie jest(...)małym ogniu. • Do blendera wsypać ugotowany ryż, obrane ze skórki i pokrojone awokado, lekko przestudzoną czekoladę, kakao i miód. • Miksować, aż zrobi się jednolita masa. • Po wyjęciu z blendera wymieszać z mielonymi orzechami. • Przechowywać w słoiczku w lodówce

To co kocham
Tiramisu owocowe 162

Biszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy

Bullio
domowe mleczne krówki-ciągnące i pyszne 330

Witam Kochani tego zimnego, szaroburego jesiennego popołudnia :-) Aby umilić i osłodzi sobie te zimne i bure dni przychodzę do Was z przepisem na malutkie słodkości. Któż

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kawowy mieszaniec 1241

podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu. Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami orzechowymi to delikatne w smaku ciasto o wyraźnym aromacie kawy. Czasem warto zapomnieć o liczeniu kalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli. Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek do niego to oczywiście filiżanka(...)misce z kakao, rozpuszczaną kawą, dodać  rozpuszczone masło i utrzeć do konsystencji mokrego piasku. Rozsypać na wyłożonej pergaminem –samo dno tortownicy i ugnieść łyżką. Wstawić na czas robienia masy do lodówki Kawowa masa: Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, po czym odcisnąć, włożyć do miseczki i rozpuścić w mikrofali przez kilka sekund-2, 3 -uważać

Wanilia i Kardamon
Kinder Country 386

Jakiś czas temu na blogach królował kinder country...a ja dopiero zrobiłam teraz w ramach akcji Ciasto na niedzielę. .przepis znaleziony w necie..Nie wiem jak dla innych ciasto smakowało..ale u mnie w rodzinie za bardzo nie przypadło do smaku..po prostu szału nie ma w tym niby batoniku ..Razem ze mną kinder country robiły: Asa , Angelika(...)Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać , aż składniki się połączą.Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, ułożyć herbatniki , wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny

Moje domowe kucharzenie
Kokosanki II 371

Pyszne ciasteczka dla miłośników kokosów. Niestety ciasteczka są nieco tłuste ze względu na ilość masła jaką używamy, ale są warte tego grzechu:-) Po upieczeniu ciasteczka są

IMPRESJA SMAKU
SERNICZKI WANILIOWO – CZEKOLADOWE Z KREMEM TOFFI 221

  Ajjj! Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?! Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! Mini serniczki o smaku waniliowo

Ostra na Słodko
Ciasto SHREK 202

Skoro dziś są moje imieninki więc i ciasto niech będzie inne a zarazem pyszne;) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym, gdy piana będzie(...)budynie waniliowe lub śmietankowe (dla mnie nie ma żadnej różnicy) Odlewamy 1,5 szklanki soku i mieszamy w nim budyń. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy wczesniej przygotowany budyń. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. Na ostudzoną masę kładziemy delicje-ja dałam truskawkowe w białej polewie-PYCHOTA. Na delicje mase 2. MASA 2: Śmietanka 30% ja używam Piątnicy 440 ml 1 zielona

Moje Słodkie Piekiełko
Blok/kulki czekoladowe z kokosem i prażoną pszenicą (z mleka granulowanego) 187

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Blok czekoladowy - to klasyka.  Jest pyszny, ale ma dwie wady: cena mleka granulowanego i zbyt duża kaloryczność. A

Di gotuje
Tort tiramisu 253

 Niedawno prezentowałem tort, który upiekłem dla swojej mamy na urodziny (przepis tutaj ), dziś kolejny tort urodzinowy, ale już dla taty. Ojcu bardzo się spodobał.  

Kuchnia Łukasza
Tort twarogowy z konfiturą z czarnej porzeczki 147

Tort zrobiłam z potrzeby sytuacji a dokładnie na urodziny jednego z moich dzieci. Sam przepis pochodzi z mojego starego, pożółkłego zeszytu. Dodałam do niego jeden element

Smaki Ewy
tiramisu z truskawkami 220

Truskawkowe tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe

Miód i pieprz
Sernik Jagodowe Ferrero Rocher 248

Pyszne proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Składniki - 100 g masła - 1/2 słoika nutelli ok 170 g - 1 opakowanie wafelków familijnych śmietankowe 180 g - 50 g mielonych migdałów - 50 g siekanych orzechów laskowych - 1 kg sera z wiaderka waniliowego - 150 g cukru - 1 p śnieżki - 3 łyżki żelatyny - 500 ml jagód - 2 galaretki rubinowe Sposób przygotowania 1. W garnku rozpuścić(...)śnieżkę cały czas ubijać wlewać zimną żelatynę rozpuszczoną w 200 ml wody  gdy wszystko się połączy dodać połowę jagód wymieszać wlać do tortownicy  na wcześniej przygotowany spód Masę wyrównać wstawić do lodówki  Gdy wszystko stężeje na górę sera dać resztę jagód 3. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody Gdy zacznie tężeć Wlać na jagody  cisto włożyć

W królestwie smaków Beaty
Razowe ciasto bananowe z bakaliami 184

Wsiąść do pociagu byle jakiego... Tak jadę wlaśnie pociągiem ale nie byle jakim tylko pociagiem do domku :) ludy ludy chwila oddechu!! przepis na te ciasto zrodził się wczoraj, choć tkwił w mojej głowie od dawna :) nieskromnie powiem, że wyszło booooskie :D Składniki (na około 9 kawałków): 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko szklanka mąki razowej pszennej łyżka oleju z orzechów(...)bananów dodajemy olej z orzechów i mieszamy 3. Jajko miksujemy z ksylitolem 4. Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy jajeczną i bananową mieszankę, miksujemy 5. Powstałą masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50-60 minut (do suchego patyczka) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tiramisu owocowe 496

Biszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy

Bullio
Sałatka z tuńczykiem na krakersach 4472

zobaczyłam przepis na blogu Gotuj z Cukiereczkiem , dałam się nabrać i myślałam, że to ciasto :) Nic bardziej mylnego- to SAŁATKA! Świetnie wygląda ale i świetnie smakuje :) Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dlatego od podstawowego przepisu mój się trochę różni :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli papryczka chili tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka(...)drobnych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Papryczkę i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Żadnej z masy nie solimy, ponieważ krakersy są i słone. Układam warstwami: warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersów ser z majonezem  warstwa krakersów masa z tuńczykiem warstwa krakersów białka żółtka Sałatkę

Czerwona Porzeczka
Torcik pomarańczowy 163

Inspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się

Magiczne Życie Marty
Makaroniki czekoladowe 183

Hej! Dziś prezentuje Wam kolejny przepis z książeczki "Czekoladowe radości". Nie jestem pewna czy tak powinny wyglądać makaroniki , bo jak dla mnie bardziej wyszły z tego

Cukier&Puder
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 256

Pierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym.  Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów. Składniki:   (temperatura pokojowa) 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki młynnego miodu 1/2 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany(...)Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu.  Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką. Dajemy śmietanę i orzechy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości. Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami

Moje pyszne gotowanie
Pavlova w ciemnej wersji 195

bezpodstawne, C. bowiem pochłonął niemal połowę na jedno posiedzenie i był zachwycony. I choć moja troszkę popękała przy przekładaniu na talerz, nie ujęło jej to uroku. Gwarantuję - to ciasto zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach, wszyscy będą się nad nim rozpływać z rozkoszy. Nie ma innej możliwości.Przepis z BBC Good Food. Z oryginału pominęłam dodatek czekolady(...)cukier, nie przyrywając ubijania. Dodać mąkę i ocet, szybko zmiksować. Wsypać kakao, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 18-20 cm. Wyłożyć masę.Piec w 120 st. C. przez 75 minut.Ostudzić.Na bezie położyć talerz, odwrócić całość, delikatnie odkleić papier.Wyłożyć na wierzch ubitą na sztywno z cukrem pudrem i wanilią kremówkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poolish 233

wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki.Poolish jest mieszaniną mniej więcej tej samej ilości mąki pszennej i odrobiny drożdży. Posiada konsystencję dość rzadką (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), która szczególnie nadaje się do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasu mlekowego. Zaczyn jest gotowy do użycia, gdy powierzchnia pokryta jest dużą ilością drobnych pęcherzyków. Smak dojrzałego zaczynu przypomina(...)zaczyn będzie miał jednolitą gładką konsystencję.Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny, lub do pojawienia sie dużej ilości małych pęcherzyków, a masa stanie się gąbczasta.Wstaw do lodówki na 12-16 godzin.Przed użyciem po wyjęciu z lodówki musi się jednak ogrzać do temperatury pokojowej, co najmniej jedną godzinę. Nie przechowuj go dłużej

Grahamka, weka i kajzerka
Murzynek 193

Składniki:4 łyżki kakao,1,5 szklanki mąki,1,5 szklanki cukru,4 łyżki mleka,4 jajka,1 margaryna, 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia

Aga w kuchni
Sernik na święta 206

Składniki: 1 kg zmielonego, tłustego twarogu, 1,5 szklanki cukru, 400 ml kremówki, 2 łyżki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy, 1 budyń waniliowy, 9 jajek, 1

Aga w kuchni
Koktajl, co przynosi słońce. KOKTAJL TRUSKAWKA-ANANAS. 244

W końcu, nareszcie!Wyszło słońce.Wczorajszy dzień dał chyba większości nam w kość. I przedwczorajszy.W ogóle cały początek tegorocznych wakacji cały czas zaskakuje nieprzewidywalnąpogodą. Zachmurzone, toporne

W kuchni Karmel-itki
Raw batony orzechowe z suszonymi owocami (bez glutenu, cukru, laktozy, wegańskie) 158

Pewnie wiele osób z Was robi domowe batony ale jeśli ktoś jeszcze się do nich przekonuje to polecamy nasze sprawdzone mieszanki 😃 Szczególnie polecamy suszone morele koniecznie

Candy Pandas
Domowe proteinowe batony: kokosowo-pistacjowe i jaglano-żurawinowe (bez glutenu, bez pieczenia) 146

Nasz ostatni sernik białkowy pięknie rozpoczął serię proteinowych słodkości 💪. Widzimy, że na takie przepisy jest spore zapotrzebowanie, dlatego będą pojawiać się na blogu coraz częściej. Tym

Candy Pandas
BEZA Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 212

    Ach, truskawki! I rabarbar. Duet nierozłączny, zgrany tak, jak idealnie zestrojone dwie pary skrzypiec. Słodko-kwaśne połączenie, symbol czerwcowych upalnych dni. Na niebie

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej z orzechami 183

Przyrządzam z niej wiele pysznych obiadów, jak i deserów. Nadszedł czas na wykorzystanie jej w cieście.☝ Skupisko najlepszych składników-kasza, orzechy, kakao. Czego można chcieć więcej. 😊 Kasza sprawia, że ciasto jest cięższe, bardziej sycące i może dłużej postać, zachowując swoją świeżość. Ja nie przepadam za słodkim, dlatego dałam tylko łyżkę słodzika dla smaku, a Wy oczywiście możecie dosłodzić czym chcecie(...)Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy. 2. Orzechy włoskie siekamy drobno.  3. Do melaksera wrzucamy wszystkie składniki oprócz białek i miksujemy. Ubijamy białka i dodajemy na koniec do masy, mieszając już tylko łyżką do połączenia składników.  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy 40-50 min 180 stopni.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza jednego kawałka

Zdrowie i pysznie na talerzu
CIASTO Z NUTELLĄ I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 230

Ciasto dla wielbicieli nutelli i pijanych śliwek - mój mąż uwielbia to zestawienie. Biszkopt kakaowy:   6 jajek 1 szklanka maki pszennej 3\4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao  Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao - delikatnie wmieszać. Upiec w 180st.C(...)tygodnie. Po odpowiednim czasie pokroić w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszysto,dodać nutellę,na końcu pokrojone śliwki. Biszkopt nasączyć dosyć mocno ponczem z herbaty,cytryny i wódki. Gotową masę z nutelli wyłożyć na biszkopt. Masa śmietankowa:   1/2 l śmietany 36%  2 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan fix Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać śmietan

Niespełnione zdolności kulinarne
Kawa z whisky. Sernik 246

kropki nad i . C. tak się tym połączeniem zachwycił, że później robiłam takie specjały jeszcze niejednokrotnie.  Tym razem snułam się z kąta w kąt, szukając inspiracji do urodzinowego ciasta. Nie mogło być zbyt skomplikowane ani czasochłonne, bo innych planów było sporo. Patrzyłam to na figi, to na gruszki, myślałam o jabłkach... I wtedy przyszedł do mnie C. i powiedział(...)kawałki. Spore. A to mówi samo za siebie. Sernik kawowy z whisky (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g herbatników kakaowych 45 g masła masa serowa: 125 ml mleka 2 łyżki kawy (prawdziwej) 4 listki żelatyny 45 ml whisky 250 g serka kremowego 125 g cukru pudru 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Łatwy sernik na zimno z pieczoną dynią 287

odmiana mieszańcowa, która pod koniec sierpnia okazała się niezbyt smaczna. Przyjdzie mi zatem albo dokupić jakieś okazy, albo oszczędnie gospodarować dynią z własnego ogródka. Nie mogłam jednak odmówić sobie ciasta na niedzielę w całkowicie moim stylu - sernikowego,  niezbyt słodkiego,o konsystencji ptasiego mleczka, z ukrytą galaretką i w ciepłym kolorze. To zamiast tortu urodzinowego na kolejną moją osiemnastkę 😉 Składniki(...)ścięcia. 350 g upieczonej dyni zmiksować na mus za pomocą ręcznego blendera. Ewentualnie posłodzić. Resztę dyni można posolić lub posypać cynamonem i zjeść 😋 Mus dyniowy zmiksować z serem. Do masy dodać tężejące galaretki, zmiksować do połączenia składników. Herbatnikami wyłożyć dno formy. Na herbatniki wyłożyć masę serowo-dyniową. Wyrównać powierzchnię. Całość oprószyć tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na ok. godzinę

Weekendy w domu i ogrodzie
Lemoniada rabarbarowa 202

lemoniady dorzuciłam zatem plastry truskawki, miętę, lód i cytrynę. Jeśli chcecie nadać jej bardziej truskawkowego smaku, wystarczy do gotującego się rabarbaru dodać ok.200 g truskawek i potem całą masę przetrzeć przez sitko. Taka lemoniada rabarbarowa doskonale „wchodzi” w upalny dzień, szczególnie jeśli przed podaniem schłodzimy ją jeszcze. Jeśli lubisz, możesz na etapie gotowania rabarbaru, dodać szczyptę cynamonu. Drukuj(...)kwaśna, możemy ją dosłodzić. Przelewamy do dzbanka/karafki, Dekorujemy owocami, miętą i kostkami lodu. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-rabarbarowa/ MieszamWGarnku   Artykuł Lemoniada rabarbarowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Energetyczne kuleczki z marchewką wegańskie, bez cukru, fit 321

Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence. Zapraszam na energetyczne kuleczki z marchewką, daktylami i orzechami. Wilgotne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy i formujemy z ciasta kuleczki. Do tego deser jest wegański, bez cukru. Na stronie Małej Cukierenki są już podobne kuleczki: „ Kuleczki daktylowe z sezamem bez cukru, wegańskie ”. Polecam… Energetyczne kuleczki z marchewką wegańskie(...)minut. 2. Do blendera wsypujemy migdały i miksujemy. Daktyle osączamy i dodajemy do migdałów, znów miksujemy. Dodajemy marchewkę, syrop z agawy, płatki owsiane, wiórki, cynamon, miksujemy. 3. Do masy marchewkowej dodajemy posiekane orzechy i mieszamy łyżką. Z masy formujemy w rękach kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Kuleczki wkładamy na godzinę do lodówki i gotowe! Od razu podajemy. Smacznego

Mała Cukierenka
Tort truflowy (mocno czekoladowy) 173

gorzkiego kakao Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć w drugiej misce do białości wraz z cukrem, następnie dodać kakao (stopniowo) i dokładnie wymieszać. Dodać 1/3 białek do masy kakaowej i wymieszać energicznie. Dalej dodać kolejną 1/3 białek i mieszać delikatnie, tak samo postąpić z pozostałymi białkami. Przelać do tortownicy o śr. 26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem(...)Dodać alkohol i całość dokładnie wymieszać. Wykończenie tortu: biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Dolną część ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć kilka łyżek kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Nasączyć. Udekorować boki i wierzch tortu resztą kremu. Wstawić tort na 12 h do lodówki. Smacznego! źródło: zmodyfikowany przepis z gazetki "Ciasta świąteczne

Słodkie inspiracje
Ciasto z kremem cappuccino 1410

Dziś mam coś dla smakoszy kawowych wypieków. Ciasto z pysznym kremem cappuccino i bitą śmietaną. Można zmieniać smak kremu używając różnych smaków cappuccino. Jednak nam najbardziej smakuje ze śmietankowy lub waniliowym. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g masła 500 ml mleka(...)łyżki cukru pudru 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżeczki żelatyny  Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę

Ala piecze i gotuje
Czekoladowe muffinki z choinkami 177

blogu ale dzisiejsze będą prawdziwie świąteczne:) Zrobimy krem budyniowy, który wykorzystamy do choinek. W przepisie pomoże nam tym razem firma HELIO, od której otrzymaliśmy przesyłkę pełną słodkości do ciast. W tym przepisie użyłam wiórek kokosowych, idealnie nadających się do imitacji śniegu:) Skoro nie leży za oknem zrobimy go w kuchni:) godzina około 15 babeczek Przepis na muffinki czekoladowe z Oreo(...)resztę zagotować z cukrem. W odlanej części rozpuścić budyń. Następnie dodać do gotującego się mleka i gotować do momentu pojawienia się pęcherzyków. Bardzo dobrze wystudzić. Masło ubić na puszystą masę. Do masła dodać budyń oraz barwnik spożywczy. Bardzo dokładnie zmiksować Wystudzoną babeczkę smarujemy lukrem i od razu posypujemy wiórkami kokosowymi. Za pomocą rękawa cukierniczego forujemy z masy budyniowej choinki. Stroimy

Ania i Marcin gotują
Jabłkowiec z orzechami i żurawiną 145

wykorzystywałam, a raczej mam sprawdzone przepisy. Po upieczeniu i konsumpcji stwierdzam, że był godzien mojej uwagi i obecności w moim zeszycie. Ciasto jest mokre, pachnące jabłkami i cynamonem oraz chrupiące dzięki orzechom i żurawinie. Nie jest zbyt słodkie, bo zredukowałam ilość cukru o połowę w stosunku do oryginału(...)lekko posiekanymi orzechami i żurawiną. Odstawić na godzinę. • Jajka lekko rozbić, dodać sok z jabłek i przesianą mąkę z proszkiem i sodą. • Wymieszać masę jajeczną z jabłkami. • Wlać do średniej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 30-40 minut w temp. 180 st.C. • Gotowy posypać cukrem pudrem

To co kocham
Proste i zdrowe ciasteczka owsiano-bananowe 226

koniec do naszej masy dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki żurawinę (,jeśli nie lubimy żurawiny możemy ją zamienić np. na rodzynki). Znów mieszamy. Odstawiamy masę na 3-4 minuty. Z masy w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe (można dłonie lekko zwilżyć wodą), które później lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami(...)zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).   Ciasteczka dodaję do wspólnej zabawy „Ciasto na niedzielę” . Wraz ze mną najróżniejsze ciasteczka piekły: Marzena Joanną   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Słodkie okruszki
Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami 189

lodówki na godzinę. Nastaw piekarnik na 180ºC. Wyjmij ciasto z lodówki, lekko rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenie. Wytnij okrągłe placki o wielkości dostosowanej do foremek. Wyklej foremki ciastem i ponakłuwaj dna. Wstaw tartaletki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij podpieczone tartaletki i zmniejsz temperaturę piekarnika do 120ºC. Przygotuj krem. Połowę śmietanki zagotuj z cukrem. Mieszaj(...)cukier jest wyczuwalny) ubij pianę na sztywno wciąż w kąpieli wodnej. Kiedy piana będzie już sztywna, zdejmij miskę z pary u bijaj do ostygnięcia bezy. Napełnij cukierniczy rękaw masą i udekoruj tartaletki małymi bezami. Zrumień bezy za pomocą ręcznego, gazowego palnika. The post Cytrynowe tartaletki z bezą i jagodami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Chleb pszenno-żytni 338

jest trudne. Wystarczy mąka żytnia, woda i odrobina cierpliwości. Ja robię zakwas żytni starym, sprawdzonym sposobem. 100g mąki żytniej mieszam dokładnie ze 100ml ciepłej, przegotowanej wody. Tak przygotowaną masę zakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Dzień później dodaję 50g mąki żytniej i 50ml wody. Mieszam i ponownie odkładam. I tak przez około 4-5 dni. Piątego dnia zakwas jest(...)chcemy piec chleb, w którym stosunek mąki żytniej wynosi 50 i więcej procent, wtedy zakwas jest już nam niezbędny. Jak mamy zakwas, to co dalej? Bierzemy się, za przygotowanie ciasta. Z podanej ilości składników upiekłem chleb w dużym korytku oraz sześć całkiem sporych bułek. Składniki: 200g zakwasu żytniego 50g drożdży 250g mąki żytniej 750g mąki pszennej chlebowej 650ml wody 100g

Jacob Tastes
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 149

elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk ani do ścianek miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Rozwałkować prostokątny placek o grubości około(...)potrzebują większych odstępów na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się. Upieczone i lekko przestudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem. Masa makowa do drożdżówek Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego). Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr....) Przyzwyczaiłam się już

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek orzechowy z dynią 313

stwierdziłam dwa dni później, że zrobię kolejne, może tym razem pożyje dłużej. Ale wiecie co? Guzik prawda, zaraz go nie było! :P Już dawno nie zdarzyło mi się, żeby ciasto tak szybko się rozeszło – i dobrze że szybko – to znaczy, że smakowało. Chyba nawet bardzo – kłóciłam się z moim żarłokiem o ostatni kawałek, aż w końcu zjedliśmy(...)kawałeczki orzechów, prawie na mąkę. Takie kawałki orzechów dadzą nam potem przyjemną teksturę J Teraz możemy włączyć piekarnik na 180ºC, niech się nam nagrzewa podczas gdy my będziemy robić masę na placek ;) Zmielone orzechy i wiórki przesypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, naszym słodzidłem, szczyptą soli i przyprawą do piernika lub przyprawami korzennymi. W drugiej misce mieszamy

Jak gotować i nie zwariować
Krem różany 164

jest śmietana kremówka i serek mascarpone, zatem krem jest delikatny- a dodatek wody różanej nadaje mu przyjemny kwiatowy posmak. Możecie go wykorzystać nie tylko jako deser, ale również do ciast i tortów, zwłaszcza tych, które zawierają kwiaty w elementach ozdoby . Wyobraźcie sobie tort, ozdobiony kremowymi różyczkami, który nie tylko kwitnąco wygląda, ale po spróbowaniu okazuje się, że również w ustach(...)różowy kolor, dlatego barwnika wystarczy tylko troszeczkę, zwłaszcza, jeżeli używacie barwnika w proszku). Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Moc wody różanej może różnić się w zależności od producenta- podobnie jest z wyrazistością barwników spożywczych. Dlatego jeżeli gotowy krem ma dla Was zbyt mało zdecydowany kolor i smak, możecie

Domowe Torty
Czekoladowe ciasteczka brownie 236

Dziś coś dla miłośników czekolady i bardzo słodkich ciastek: czekoladowe ciasteczka brownie :) Oryginalny przepis na ciasteczka markizy z kremem z masła orzechowego znajdziecie tutaj . Podobnie jak w przepisie na ciasto brownie bazą jest gorzka czekolada, ja wolę chyba nieco mniej słodkie ciasteczka, dlatego moim faworytem dalej zostaje przepis na proste ciasteczka czekoladowe , mój mąż był jednak absolutnie zachwycony dzisiejszymi :) Wypróbujcie(...)masłem i odstawiamy do przestudzenia. Jajko ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do piany wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy drucianą trzepaczką. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę i dropsy czekoladowe. Delikatnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy całość na 10 minut. Po 10 minutach masa lekko stężeje. Nakładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem

Ciastkozercy
Ciasto Kora 173

CIASTO: 8 białek ¾ szkl cukru 3 żółtka 7 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich Krem: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek  1 kostka masła 2 paczki delicji 2 galaretki owocowe sposób wykonania: Białka ubić dodać cukier , żółtka(...)łyżkę mąki ziemniaczanej i 5 żółtek. Wszystko dobrze wymieszać i wlać na gotujący sok. Utrzeć masło , dodać schłodzony krem. Krem podzielić na 2 części. Na biszkopt wyłożyć połowę masy, ułożyć delicje przykryć drugą część masy. Na koniec kładziemy brzoskwinie pokrojone w kostkę , zalewamy schłodzoną tężej ącą galaretką

Darcia w kuchni
Maxi King 282

pieczenia i bez potrzeby używania miksera. Wszystko wyczarujemy naszymi rączkami i łyżką.  Jeżeli lubicie orzeszki- dużo orzeszków i czekoladę to jest to propozycja idealna dla Was.  Ponieważ ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić.  Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;)  Składniki(...)herbatników. Gdy mleko będzie chłodniejsze ale nadal ciepłe stopniowo dodawać do niego mleko w proszku, masło a także pokruszoną na mniejsze kawałki białą czekoladę- całość mieszać do czasu, aż masa będzie gładka, włożyć na około 30 minut do lodówki. Połowę masy wyłożyć na pierwszą warstwę herbatników i przykryć masę drugą warstwą ciasteczek. Na herbatniki wyłożyć kajmak- rozsmarować i wysypać

Krakowskie smaki Ani
Czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem. 199

pyszne!!! Pomimo tak skomplikowanego opisu naprawdę szybko się je robi. Minusem jest tylko to, że jeszcze szybciej znikają!!! Polecam!!! Składniki na czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem CIASTO: 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 150 g cukru (około 3/4 szklanki) 1 jajko 180 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki(...)mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem  jogurt, mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na 1 cm kawałki i wtykamy w babeczkę (najlepiej żeby nie było go widać). Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Rozpustne gotowanie
Ciastka z maszynki 140

rękaw, a blaszana tuba. Ma kilkanaście najróżniejszych końcówek. A może tylko kilka? Nie mam pojęcia, nigdy nawet w ręku tego nie trzymałem. W każdym razie nabija się tę maszynkę masą do ciastek, wyciska różne wzory ciastek przy pomocy odpowiednich końcówek i piecze. Taka tam prosta robota.. No i przeleżała ta maszynka kilka lat w kuchennej szafce, aż dnia pewnego(...)waniliowego 100 g cukru pudru Masło lub margarynę ubijać mikserem przez około 10 minut. Dodać oba cukry, żółtka, potem przesianą mąkę ze szczyptą soli i proszku do pieczenia. Następnie ciasto wkładamy do specjalnej maszynki do robienia ciastek lub używamy maszynki do mielenia mięsa ze specjalna nakładką. Wyciskamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Marder&Marder Manufacture
Proste muffiny czekoladowe 251

jestem dorosła i mogę jeść ciastka na obiad ;) Z podanych składników wychodzi 6 bardzo dużych babeczek. Warto upiec je w papilotkach tulipanach, bo choć bardzo nie urosną, samego ciasta jest dużo. Jeśli nie macie odpowiednich papilotek, możecie zrobić je samemu z kwadratowych kawałków papieru do pieczenia dociśniętych szklanką do blaszki na muffinki. Składniki: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła(...)Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Łączymy ubite jajka z przestudzoną czekoladą. Dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przekładamy do blaszki wyłożonej wysokimi papilotkami (można zrobić je samemu z papieru do pieczenia). Do babeczek możemy dodać jeszcze małe kawałki połamanej czekolady. Pieczemy około 30-35 min w piekarniku

Ciastkozercy
Ptasie mleczko z musem z mango 353

Lubicie ciasta bez pieczenia? Kto ich nie lubi :) Są szybkie w przygotowaniu i zawsze się udają :) Zakalec na pewno nam nie grozi :) To ptasie mleczko jest bardzo delikatne i puszyste, w kolorach słońca i pełne egzotycznych smaków. Cudowna osłoda na końcówkę dość kapryśnego w tym roku lata, które mam nadzieję jeszcze trochę nas słońcem popieści. Do musu wykorzystałam owoce(...)wody), 1 galaretka kiwi (rozpuszczona w szklance wody), 0,5 l śmietany 30%, 1 czubata łyżka cukru pudru, 16-20 podłużnych biszkoptów, 1 mała filiżanka kawy, 2 łyżki rumu. Masa śmietanowa: Śmietanę ubijać, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać tężejącą galaretkę kiwi i wymieszać. Masa z mango: Mango z puszki odsączyć z zalewy i zmiksować. Galaretkę ananasową

Delicious Titbits
Kruche ciasto przekładane malinami 259

malin tłuszcz do wysmarowania formy  tarta bułka do obsypania filiżanka posiekanych migdałów Wykonanie: Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika. Wychłodzone dzielimy na 2 części , każdą rozwałkujemy na krążki wielkości małej tortownicy ( śr.25 cm.) i wstawiamy(...)pieczemy 15-20 minut w temp. 220st.  Z wody i cukru gotujemy syrop, gdy cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy owoce i smażymy na małym ogniu, często mieszamy aż masa zgęstnieje , dodajemy przygotowane migdały smażymy jeszcze przez minutę , odstawiamy do wychłodzenia.następnie masę wykładamy na upieczony krążek przykrywamy drugim i odstawiamy w chłodne miejsce

Gorący kąsek
Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone 582

stan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto. Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji. Przygotowanie kremu (10 minut): Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach! Opakowanie śmietanki(...)wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy opakowanie serka mascarpone, 2-3 krople aromatu waniliowego i miksujemy do połączenia i powstania jednolitej, kremowej masy. Krem gotowy, pozostaje go tylko nałożyć. Jeżeli nie mamy specjalnego urządzenia do tego celu (ja nie posiadam), bierzemy woreczek strunowy, nakładamy krem, odcinamy róg (wielkość zrobionej dziurki uzależniamy od tego

PastelFood
Breakfast with you #3 More than breakfast (...z dedykacją dla Marty) 222

śniadanie można zjeść owsiankę, płatki z mlekiem albo... przepyszną owocową kruszonkę. Jeśli kojarzy Wam się ona z ciastem to macie rację. Ale zapewniam Was, że dodatek płatków owsianych zmienia klasyczne "crumble pie" w coś w rodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki(...)bułki tartej truskawki (mrożone) jagody jogurt naturalny (dodatek) Płatki owsiane, mąkę, cukier i masło (pokrojone w kostki) wyrobiłam na masę kruszono- podobną. Żaroodporne naczynie wyłożyłam papierem do pieczenia, a na to rozłożyłam 2/3 masy, dobrze dociskając do dna. Następnie wierzch posypałam 2-3 łyżkami bułki tartej, rozłożyłam owoce (truskawek nie rozmrażałam, pokroiłam jedynie na połówki) i posypałam wszystko resztą kruszonkowej

bastalena
Tarta na niedziele 221

tarcie rozkładamy zgnieciony wcześniej arkusz papieru do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić. Krem patisserie 300 ml mleka 4 żółtka 70 g cukru 35 g mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 10 g masła ponad to 400 g świeżej żurawiny 20 g cukru(...)łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Mleko podgrzewamy razem z rozciętą laską wanilii. Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy aż uzyskamy jednolitą masę. Wyławiamy wanilie z mleka. Cieple mleko wlewamy do masy jajecznej cały czas obijając mikserem. Następnie miksturę przelewamy do garnka w którym gotowało się mleko, dodajemy masło, stawiamy na małym ogniu

Przysmaki Karolki