ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2391/3191)

Makowiec japoński przepis mojej teściowej 173

Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 9 jajek 35 dag maku 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 35 dag cukru 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 9

MojaQchnia.pl
Sernik ze śliwkami i daktylami 174

Święta Bożego Narodzenia nieodzownie łączą się ze słodkimi przysmakami. To o tej porze roku śliwki w czekoladzie smakują najbardziej. Cukierki te od czasów dzieciństwa są już

Bon appetit mon amie
Pavlova z mango curd i domową masą krówkową krok po kroku 161

Słodki i smaczny deser, idealny do kawy w chłodny dzień. Poniżej podaję przepis, krok po kroku jak należy zabrać się do tego odrobinę pracochłonnego, ale zdecydowanie

Mango Papaja
SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE 226

Święta coraz bliżej...w związku tym w domu coraz częściej pachnie korzennymi przyprawami, które używamy do dań i wypieków. Ciasteczka korzenne, w tym również te troszkę

Z Majeczką w kuchni
Budyń czekoladowy 268

Szybki przepis na pyszny deser. Wystarczy zagotować mleko i dodać kilka prostych składników. Już nigdy nie sięgnięcie po sklepową saszetkę z budyniem. Składniki na 4 porcje

prawdziwe jedzenie
Śląska kopa 152

Mój ulubiony deser, który jest w tym wydaniu słodki i mocno alkoholowy. Dla tych którzy go znają nie trzeba nic więcej pisać a jak ktoś go

Kulinarne życie
Wiewiórka 131

Składniki mąka, 2 szklanki cukier, 3/4 szklanki jajka, 4 sztuki olej, 2/3 szklanki soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki jabłka, 5 sztuk cynamon, 1 łyżeczka gorzka czekolada, 2/3

Gotowanie moimi oczami
Śmietanowiec z brzoskwiniami 365

W lecie bardzo często przygotowuję takie śmietanowce Przepis mam od znajomej :) Śmietanowiec z brzoskwiniami Składniki: biszkopty - 1 opak śmietana - 18% - 1 l żelatyna -8 łyżeczek woda

Kuchnia Danusi
Sernik z kolorową galaretką 198

· serek homogenizowany 500 g · galaretka truskawkowa 1 szt · galaretka cytrynowa 1 szt · galaretka niebieska 1 szt · śmietana kremówka 330 ml · żelatyna fix deserowa 2 szt · cukier

Camilla w kuchni
Jagodowa pokusa – sernik na zimno 365

Pyszny, lekki sernik na zimno z jagodami. Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g twarogu półtłustego 250 ml mleka 180 g śmietany 30% 4 łyżki

e-PrzepisyKulinarne
Naleśnikowy torcik amarantusowy / Amarantus b-day pancakes 239

Moja mama obchodzi dziś urodziny! :) Od poniedziałku robiłam jej małe niespodzianki i prezenty. Dzisiaj dostała piękny bukiet kwiatów i torcik śniadaniowy :) Ktoś ma ochotę spróbować? Składniki

Spektrum Smaku
Roladka waflowa z bananem 1666

Znana i bardzo lubiana roladka. Wiele razy ją jadłam ale jeszcze sama nie robiłam a tu przypadkiem siostra mnie ugościła. Przepis oczywiście dostałam i sama roladkę

Monia miesza i gotuje
Rodzinny obiad. Karkówka duszona w piwie. 233

Nadchodzi niedziela. A co się z nią kojarzy? Odwiedziny. Rodzinny obiadw gronie najbliższych. Gwar rozmów dorosłych, roześmiane buzie dzieciaków.Co u Was? Jak CI eis powodzi

W kuchni Karmel-itki
WIELKIE LUKROWANIE. 250

Rodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieciumorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś

W kuchni Karmel-itki
Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku 172

moją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni   Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek(...)odstawiamy z ognia. 3. W międzyczasie, żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy, by napęczniała. 4. Skrobię ziemniaczaną zalewamy 7 łyżkami zimnej wody i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. 6. Pokrojone jabłka obtaczamy w cukrze oraz cynamonie i podsmażamy je na suchej patelni, do momentu aż zmiękną, po czym odstawiamy

Okiem Blondynki by McBlondi
Frużelina czereśniowo-jabłkowa – przepis krok po kroku 231

moją propozycją wykorzystania tych owoców i z przepisem na pyszną frużelinę, która nadaje się nie tylko zamiast dżemu do kanapek, ale również jest świetnym dodatkiem do ciast , gofrów czy naleśników . Oczywiście według tego przepisu możecie przygotować również frużelinę czereśniową z 2 kg czereśni   Frużelina czereśniowo-jabłkowa Do przygotowania frużeliny będziecie potrzebować: 1 kg czereśni 1 kg jabłek(...)odstawiamy z ognia. 3. W międzyczasie, żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy, by napęczniała. 4. Skrobię ziemniaczaną zalewamy 7 łyżkami zimnej wody i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w grubą kostkę. 6. Pokrojone jabłka obtaczamy w cukrze oraz cynamonie i podsmażamy je na suchej patelni, do momentu aż zmiękną, po czym odstawiamy

Okiem Blondynki by McBlondi
Sernik pod kokosem 200

Sernik pod kokosem Bardzo lubię serniki właściwie to jest moje ulubione ciasto, ale jak do tej pory każda próba kończyła się zakalcem. Wreszcie znalazłam przepis, z którego sernik wyszedł mi wręcz idealny taki jak lubię najbardziej lekko kruchy i wilgotny. Przepis pochodzi z bloga słodkie pychotki . Robi się go na prawdę bardzo szybko i jest przepyszny(...)gorące.  Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno ze szczyptą soli.  Twaróg, roztopione masło, żółtka i szklankę cukru pudru blenderuję do uzyskania jednolitej gładkiej masy (dzięki użyciu blendera nie trzeba mielić sera).  Dodaję budyń i mieszam, następnie dodaję połowę piany z białek i mieszam łyżką, dodaję pozostałe białka i mieszam

Gotuj Się Kto Może
Torcik żurawinowy z wegańskimi krówkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański) 182

przez chwilę. Dodać suche składniki, napój roślinny i śmietankę, całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy wyłożyć gęste ciasto. Piec w 180’C ok 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać górę biszkoptu i przeciąć na 2 równe blaty. ŻURAWINOWA FRUŻELINA Żurawinę wrzucić(...)długo aż wchłonie cały płyn). Mniej więcej w połowie gotowania po przykryciem dodać wanilię i ksylitol. Po ugotowaniu, kaszę odkryć i gdy odparuje oraz ostygnie blendowa na gładką masę wraz ze śmietanką. Pierwszy blat przełożyć frużeliną, następnie nałożyć krem jaglany i poukładać pokrojone krówki. Na górny blat nałożyć ubitą śmietankę kokosową lub jogurt wegański z odrobiną ksylitolu i ułożyć dekorację

Candy Pandas
Cytrynowo Agrestowy Piankowiec Na Herbatnikach 214

Takie ciasta są super, nie trzeba nic zagniatać, nie trzeba piec, wystarczy mikser, składniki, lodówka i już : ) Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 cm podwajamy składniki Pianka cytrynowa: 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody Pianka agrestowa: 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki agrestowej 125 ml gorącej wody Dodatki: kilka okrągłych herbatników(...)wykładamy herbatniki, nie muszą być szczelnie ułożone. 3. Pierwszą część (150 ml) śmietany ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksujemy i gotową masę wylewamy na herbatniki, chowamy do lodówki na 2-3 h do stężenia. 4. Na stężałą masę wykładamy porcję herbatników, nie muszą być szczelnie ułożone. 5. Teraz miksujemy ostatnią część śmietanki

Gotowanie...to proste !
Szalona wyprawa C. i brownie. Z wiśniami i chałwą 201

mnie od dawna. Połączenie kleistego, intensywnie czekoladowego brownies z kwaskowatymi wiśniami i słodką chałwą jest obłędne. Sprawdziłam już to połączenie w torcie urodzinowym i wiedziałam, że się nie zawiodę. Ciasto wyszło bardzo wyraziste w smaku, z odpowiednio zbalansowaną słodyczą i głębokim smakiem. I mimo, że dość ciężkie, nie sposób oprzeć się dokładce... Po przepisy na inne smakołyki z wiśniami koniecznie(...)garnek z palnika, dodać kakao i cukier, wymieszać. Po jednym wbijać jajka, dokładnie mieszając po każdym dodaniu (najlepiej trzepaczką).  Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z solą, dodać do masy czekoladowej.  Przelać masę do formy, na wierzchu ułożyć wiśnie, na nie pokruszyć chałwę. Piec w 170 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Mirabelki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CYTRYNOWE NALEŚNIKI Z NADZENIEM ŻURAWINOWYM 356

Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne śniadanie . Coś na słodko, ale dzięki cytrynie również orzeźwiająco…Ciasto na naleśniki zrobiłam według przepisu Anny Starmach, odrobinę go modyfikując. W sezonie można zrobić mus z dostępnych świeżych owoców lub sos żurawinowy zastąpić swoim ulubionym dżemem! SKŁADNIKI : mleko – 250 ml mąka – 150 g woda gazowana – 50 ml jajka – 2 sztuki cytryna(...)cytryny. Całość wymieszać mikserem, aby otrzymać gładką konsystencję. Naleśniki smażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni już bez dodatku oleju. W miseczce wymieszać sos żurawinowy z twarogiem. Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać odrobinę mleka. Masę z twarogu układać na naleśnikach i zawijać je w kwadraty przypominające poduszeczki. Można posypać cukrem pudrem jeśli woli sę nieco słodszą wersję

kuchniabellissima.wordpress.com
Tarta czekoladowa z czerwonej fasoli 229

olejem kokosowym, posypać mąką bezglutenową, strzepnąć nadmiar mąki. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmielić do momentu, aż połączą się w jedną, zwartą kulkę. Ciastem wyłożyć dno i boki formy do pieczenia. Umieścić w lodówce lub zamrażarce, na czas przygotowywania kremu czekoladowego (20-30 min). Schłodzony spód umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec(...)łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli (jeśli używamy solonego masła orzechowego to pomijamy jej dodatek) kilka garści posiekanych migdałów (u mnie całe) Wszystkie składniki umieścić w malakserze zmielić na gładką masę. W przypadku posiadania blendera wysokoobrotowego należy umieścić składniki w kielichu zaczynając od mokrych, skończywszy na tych suchych. Gotowy krem przełożyć na upieczony spód. Ozdobić posiekanymi migdałami. Przechowywać w lodówce, najsmaczniejsza

moj przepis na
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 235

klarowanego, sól, pieprz, Przygotowanie: Do miski wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra(...)łyżka octu białego. Przygotowanie: Scones – w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj

karmelowy
Rolada truskawkowa 199

Rewelacyjne połączenie smakowe truskawek, śmietany i czekolady. Na prawdę trudno się oprzeć. A te truskawki! Ciasto po prostu pachnie latem. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Nadzienie: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego(...)obroty miksera, po czym dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesypać przez sitko składniki sypkie do masy jajecznej (dwoma partiami) mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Piec około 20 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany

Passions hobbies life
Sernik wiedeński z rodzynkami 551

cóż, nie jest to ciasto dietetyczne, ale za to nad wyraz smaczne. Puszysty sernik wiedeński jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 1 kg tłustego, 2-3 krotnie zmielonego(...)mieloną skórkę pomarańczy) szczypta soli  opcjonalnie polewa czekoladowa Przygotowanie Żółtka oddzielić od białek. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym żółtku, a następnie niewielkimi porcjami zmielony twaróg. Na samym końcu dodać wymieszane ze sobą mąki, cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy), rodzynki i jeszcze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śmietankowa pianka 222

Bardzo fajne ciasto na rodzinne spotkania ale i nie tylko , z dodatkiem różnego rodzaju owoców , ja dodałam mandarynki , może to jeszcze nie sezon na te owoce , ale połączenie słodkiej śmietany z kwaskową mandarynką smakuje bardzo fajnie , zapraszam do wypróbowania , oraz życzę miłego dzionka . Składniki  600 ml śmietany 30 %  1 słoiczek kremu wedlowskiego o smaku toffi  1 paczka krakersów(...)dokładnie mieszamy , tak aby nasza śmietana dobrze się połączyła z kremem .  Kiedy już mamy przygotowaną śmietanę , na tortownicę , bądź inne naczynie , wykładam pokruszone krakersy i wylewam nasza masę śmietankową , wykładam mandarynkę i wstawiam do lodówki na kilka godzin

Mój Smak
Jabłkowe babeczki z korzenną nutą 212

wspólnie ze swoimi dziećmi -jabłkowe babeczki z korzenną nutą. Kilka składników, mnóstwo zabawy z mieszaniem dla córeczki, chwila w piekarniku i… już można zajadać się szybkim domowym jabłkowym ciastem do popołudniowej herbaty lub od tak Spróbujcie, polecam. Składniki: (na około 14 babeczek) 2 średnie jabłka (soczyste, słodkie) 2 szklanki mąki pszennej (u mnie Pro-BIO ) 2 łyżeczki proszku(...)mieszamy. Do miski z mokrymi składnikami wsypujemy suche i całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy około 1 czubatej łyżki masy. Babeczki wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 20-23 minuty do tzw. suchego patyczka. Smacznego

Słodkie okruszki
Ryżowa zapiekanka z truskawkami 385

się, a efekt ostateczny, czyli gotowa zapiekanka z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zapiekankę podawajcie na ciepło, polaną jogurtem lub śmietaną, posypane cukrem. Z kolei podawana za zimno, zastępuje ciasto. Posypcie ją cukrem pudrem i zajadajcie do kawy. Pamiętajcie, gotując następnym razem ryż na mleku ( a takowy również smakuje wybornie ze świeżymi truskawkami ), ugotujcie go nieco więcej. Będzie do zapiekanki(...)dodając olej kokosowy/masło. Do utartych żółtek dodać wystudzony ryż i skórkę z cytryny. Całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do ryżu, delikatnie wymieszać. Masę ryżową przełożyć do formy, średnicy około 25 cm. Piec w 180 stopniach C przez 35-40 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
rafaello na herbatnikach kakaowych 359

Wiosną i latem chętniej sięgamy po ciasta bez pieczenia, zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce nam się stać przy piekarniku. Rafaello to dość popularne ciasto, próbowałam go już w kilku wersjach ale tym razem doszłam już chyba do ideału. Jest nie za słodkie, lekkie, z delikatną nutka alkoholu. To na herbatnikach bardziej mi smakowało niż na krakersach(...)wyścielić wysoko papierem lub folią. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno, dodać kokos, ajerkoniak i żelatynę rozpuszczoną  w odrobinie wrzątku. Na herbatniki wyłożyć jedną czwartą masy i przykryć kolejnymi ciastkami. Przekładać aż będą po cztery warstwy ciastek i cztery warstwy masy. Ostatnią warstwę kremu kokosowego posypać wiórkami czekoladowymi i pozostałym kokosem. Odstawić do schłodzenia, kroić najlepiej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Blog Roku 2015 i Błyskawiczny sernik tiramisu wg Aleex 215

każdy wysłany sms. A ponieważ zbliża się sobota, warto pomyśleć o jakimś pysznym deserze dla swoich bliskich. Ja ostatnio odkryłam sernik, który znalazłam na stronie kwestia smaku. To doskonałe ciasto na różne okazje: jest podzielne, efektownie wygląda i przede wszystkim przygotowuje się je w kilka minut. No i jeszcze jedno – wspaniale smakuje. Koniecznie je wypróbujcie, jeśli nie w ten weekend(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg. • Zmiksować twaróg z mascarpone, cukrem, proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i ziarenkami wanilii na jednolitą masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować do chwili, aż składniki połączą się. • Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. Powinny być dobrze nasączone. • Wyłożyć 1/3 masy serowej do formy, ułożyć

W mojej kuchni
Krem cytrynowy – lemon curd 241

nierafinowanym olejem kokosowym, który ma wyraźny zapach kokosu, jeśli zależy Wam na bezzapachowej wersji polecam rafinowany lub olej kokosowy „do smażenia”. Gotowy krem można wykorzystać do przełożenia ciasta, nadziać nim makaroniki lub zrobić tartę – już myślę jak wykorzystam mój! :) W słoiczku można przechowywać go około 7 dni w lodówce. Składniki: 2 żółtka 2 całe jajka 3/4 szklanki(...)stabilną pianę. Ubitą pianę przekładamy do garnka. W soku z cytryny rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy do jajek, dodajemy skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje (można robić to jak dotychczas w kąpieli wodnej, ale trwa to znacznie dłużej). Po około 3 -5 minutach masa powinna mieć już konsystencję budyniu, zestawiamy garnek z ognia dodajemy

Ciastkozercy
Dacquois orzechowe z cytrynowym kremem i borówkami amerykańskimi 236

stopniowo dodając do nich cukier (kryształ). Orzechową mąkę łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy do tego ubite białka i mieszamy do połączenia składników, ale delikatnie i w jedną stronę. Wykładamy ciasto do dwóch identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy. Jeden z krążków obsypujemy siekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Studzimy. Składniki na krem(...)dodamy do niej rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy (ma być nieco ciepła). Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy 2-3 jej łyżki do masy żółtkowej. Mieszamy energicznie. Następnie dodajemy resztę ubitej śmietanki i mieszamy do połączenia, delikatnie.  Składniki do złożenia całości: - spody dacquois - krem cytrynowy - 300 gramów borówek amerykańskich Składanie: Spód bez orzechów

Życie zamknięte w smaku
Pyszne brownie w wersji fit 214

zmienia jego konsystencje i nadaje mu ciekawy posmak, jest nim cukinia, która ostatnimi czasy jest bardzo często wykorzystywana jako dodatek do ciast, muffin i innych wypieków, dodatkowo dodałam do ciasta przyprawę korzenną, przez co bardziej zaczęło przypominać piernik niż brownie, ale bardzo lubię aromat cynamonu, imbiru, goździków, które oprócz tego, że wspaniale pachną, mają bardzo korzystne dla naszego zdrowia właściwości(...)misce ucieramy za pomocą miksera olej, miód oraz jajka, mieszamy w drugiej misce mąkę, kakao, przyprawy, sodę i stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, cały czas miksując, jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać więcej oleju, następnie dodajemy cukinię oraz pokrojone suszone śliwki, mieszamy, wylewamy na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 45 minut.  *przepis z drobnymi

zdrowa vege kuchnia
Naleśniki gryczane ze szpinakiem i serkiem wiejskim 209

mąki, ale chyba nie to jest najważniejsze ;) Poza tym trening czyni mistrza, następnym razem wyjdą mi cieńsze. Stąd ten rozstrzał w ilości naleśników, wszystko zależy od umiejętności szybkiego rozprowadzania ciasta. Tym razem nie dodałam do szpinaku fety, a zblendowany serek wiejski, za którym nie przepadam...jednak w farszu świetnie się sprawdził :) Naleśniki (5-10 sztuk): - 250 g mąki gryczanej(...)Mieszaj, a kiedy się zeszkli dodaj czosnek. Po chwili dodać szpinak i suszone pomidory. Podsmażaj 5 minut, na koniec dodaj przyprawy. Wyłącz gaz, a serek wiejski zblenduj dokładnie. Do masy szpinakowej dodaj serek wiejski, dokładnie wymieszaj i spróbuj czy nie należy jej jeszcze doprawić.  W misce zmiksuj jajko z solą i ziołami. Dodaj mąkę i wodę, zmiksuj dokładnie. Rozgrzej

Corner With Recipes
Chałka doskonała 127

miękkiego masła 8 łyżeczek cukru 1 jajko do smarowania chałki Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Jak zawsze: łączymy składniki ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Potrwa to 15 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z miski i dzielimy na 5 części(...)spód chałki, przyklejamy pod spodem i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Teraz robimy kruszonkę. Składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy w dłoni na taką maślaną masę. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika. Po tym czasie smarujemy chałkę rozkłóconym jajkiem i wyjmujemy kruszonkę z zamrażalnika. Ścieramy na tarce prosto na chałkę. Pieczemy 30 minut

Marder&Marder Manufacture
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 221

dlaczego nie...? Bazowałam na tym samym przepisie co ostatnio, z książki 1 mix, 100 muffins Susanne Tee, jednak zmniejszyłam proporcje suchych składników o połowę, dodałam tyle płynu, żeby nadać ciastu odpowiednią konsystencję (dość gęstą, ale to nic nie szkodzi - rosną wzorcowo), od siebie dorzuciłam marcepan - i są - moje słodkie maleństwa. Ciężko się od nich oderwać, szczególnie, gdy są jeszcze ciepłe(...)cukrem i marcepanem. W drugiej misce roztrzepać jajka, wlać creme fraiche, olej i ekstrakt, wymieszać.Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać do połączenia składników. Wsypać agrest, wymieszać.Masę równomiernie rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami.Piec 25-30 minut w 180 st. C.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dzisiaj pierwszy raz od wieków niemal spóźniłam się do pracy. Budzik nastawiony

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z dyni 290

niedawna dynia kojarzyła mi się tylko z wielkimi głowami wydrążonymi na halloween. Jednak coraz częściej słyszałam lub czytałam o zupach, kremach czy ciastach z dyni. Pomyślałam, że warto wypróbować jakiś przepis i przekonać się jakie walory smakowe kryje to warzywo. I tak pewnego dnia kupiłam na targu ponad kilogram tego pomarańczowego, nieznanego mi produktu, zrobiłam krem i... pokochałam dynię. Przepis(...)jeszcze co smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko i gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka. Zestawiamy dynię z ognia i blendujemy na gładką masę. Krem podajemy z jogurtem naturalnym i pietruszką. Polecam podawać dodatkowo z grzankami z bagietki z masłem czosnkowym

Animelka Blog
Ciasto Krówka najprostsze i najlepsze 1047

Przepis na biszkopt: 4 jajka 1 szkl. cukru 0,75 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Wykonanie: Białka oddzielamy

SMYKWKUCHNI