Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 242którą bardzo lubię, używałam też białek w proszku i tych pasteryzowanych, w kartoniku. Delecta zadbała o eleganckie wizualnie opakowania, bardziej chwytające oko, nowoczesne, kobiece i delikatne. Nie kupiłabym tego ciasta tylko dla opakowania, ale je dostałam – więc przetestowałam. A w testach – jak zwykle ochoczo – pomagał mi Charlie Gibson;) Piekarnik rozgrzewamy do 110⁰C z termoobiegiem (finalnie otrzymamy(...)jest w żaden sposób określony i dokładnie takie samo wrażenie miałam organoleptycznie – ani to pianka marshmallow, ani cytryna, ani wanilia, ani śmietanka. Do proszku wlewamy wodę i ubijamy masę na sztywno i puszysto, dokładnie jak białka na bezę. Surowa masa smakuje jak sztuczne do bólu beziki z cukierni – niby gdzieś mruga kwasek cytrynowy, jakaś ogólna sugestia wanilii, ale w ostateczności
Karo in the Kitchen
Sernik na zimno na kruchym spodzie ciasteczkowo-orzechowym, z galaretką i nektarynkami 177poszczególne warstwy muszą kolejno zastygać. Nie da się tego przyspieszyć, jednak warto go przygotować, bo jest naprawdę pyszny. Spód tego deseru przypomina bardziej kruszonkę niż kruche ciasto, ale uwierzcie mi, że jest naprawdę pyszny i świetnie pasuje. Składniki: 1 kg twarogu śmietankowego lub "wiaderkowego" mielonego 400 ml śmietanki 30% lub 36% 2 opakowania galaretki - użyłam czerwoną i zieloną(...)blendera i miksuję.) Masło stopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami i orzechami. Formę wyłożyć folią spożywczą jeśli jest metalowa. Należy całą formę dokładnie owinąć z dwóch powodów: aby masa nie wypłynęła oraz, żeby nie stykała się z metalem. Ja w tym przypadku użyłam żaroodpornego płaskiego naczynia bez konieczności owijania go. Na dno wysypać mieszankę ciastek z orzechami i masłem. Łyżką
Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami 185Uwielbiam bezę a tort bezowy kojarzy mi się z dzieciństwem, ponieważ moja mama bardzo często piekła taki torcik kiedy byłam mała. W te święta to ja
Smaki Armine
Deser twarogowo- bananowy 207Miałam dziś ochotę na coś dobrego, słodkiego i w miarę zdrowego, a że nie chciało mi się piec ani robić kulek mocy, to zrobiłam sobie taki
Smaki Armine
Sernik kokosowy z polewą malinową wg Aleex 241Pierogi i uszka w pojemnikach, bigos zawekowany, inne produkty zapakowane, stos prezentów piętrzy się tuż przy drzwiach. Za chwilę zacznę je pakować do samochodu i ruszam
W mojej kuchni
Tort makowy z masą serową 223Święta, święta i po świętach. Nie udało mi się wrzucić przed nimi wszystkich przepisów na potrawy, bo zwyczajnie niektóre, jak ten tort, robiłam w Wielką sobotę
Gosia gotuje
Kokosowe naleśniki a’la rafaello 252prosty przepis pełen niezwykłego smaku orientu. Kokosowe naleśniki a’la rafaello idealne na letni podwieczorek lub lekką kolację. Wyważony smak kokosa i migdałów spodoba się miłośnikom kuchni azjatyckiej. Składniki: ciasto 500 ml mleka 3,2% 340 g mąki pszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka(...)smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy gotowe naleśniki. Czekoladę rozpuszczamy. Serek mascarpone łączymy z wiórkami kokosowymi, mielonymi migdałami, cukrem waniliowym. Wąskim strumieniem dodajemy przestudzoną czekoladę. Całość łączymy ze sobą. Naleśniki smarujemy masą kokosowo-migdałową. Zawijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy rozpuszczoną czekoladą naleśniki oraz posypujemy wiórkami kokosa. Smacznego
Ciasta z tradycjami
Piernik dyniowy. Prosty, bez ucierania 226jeszcze inny rewelacyjny piernik. Bardzo chciałabym zdążyć przetestować ten nowy piernikowy przepis! Jest pulchny i wilgotny, a to wszystko za sprawą puree z dynii. Dynia skleja wypiek i czyni ciasto bardzo puszystym bez udziału jajek. Asekuracyjnie dodałam jedno jajko, ale myślę, że bez niego byłoby równie pysznie. Zachęcam do upieczenia, piernik jest magiczny! Składniki suche: 1 i 3/4 szklanki(...)Posiekać orzechy, odłożyć w drugiej misce odmierzyć składniki mokre i wymieszać mokre składniki dodać do suchych, następnie wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy, część zostawić do posypnia wierzchu piernika masę wyłożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką piec w 180 `C 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy piernik jest upieczony początkowo studzić w foremce, następnie wyjąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rabarbar curd 245słodkim i w pięknym kolorze ale o innej konsystencji i z innym zastosowaniem. Rabarbarowy curd! Słodki, różowy, gęsty krem, do wyjadania prosto ze słoiczka, jako nadzienie lub zwieńczanie ulubionych ciast, które z radością można zaserwować najbliższym (i tym dalszym także ;)). Spróbujcie przygotować go w zaciszach swoich kuchni. Nie potrzeba do tego wielkich umiejętności, wystarczy odrobinę większa szczypta uwagi i skupienia(...)gotuj pod przykryciem do momentu, aż się rozpadnie - całość dokładnie zmiksuj i odstaw do wystygnięcia. 4. W misce utrzyj żółtka z 90g cukru i solą na jasną, puszystą masę. 5. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą (kąpiel wodna) i mieszaj, aż masa dobrze się ogrzeje. 6. Do masy dodaj mus rabarbarowy, sok i skórkę z cytryny - podgrzewaj, wciąż
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mrożony tort tiramisu na rozpoczęcie wiosny 224więcej do szczęścia nie trzeba. Tort prezentuje się niezwykle efektownie, a smakuje tak, że ciężko oprzeć się dokładce. Nawet po sutym obiedzie. Mrożony tort bezowy tiramisu Składniki: (na ciasto o średnicy 25 cm) beza: 6 białek 250 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lody: 200 ml śmietany kremówki(...)przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze przez 50-60 minut. Ostudzić. Żółtka ubić z 25 g cukru pudru na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, połączyć. Wlać kawę i amaretto, wymieszać. Kremówkę ubić, dodać do mascarpone. Białka ubić, pod koniec partiami dodając pozostały cukier puder. Porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK STRACIATELLA BEZ PIECZENIA 729akcji! Dziś mam dla Was kolejne cudo bez pieczenia. Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella. Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem serowym z kawałami czekolady wręcz rozpływają się w ustach. Ciasto smakuje obłędnie! Nie jest przesadnie słodkie, więc z wielką przyjemnością można sięgać po dokładkę. Jest idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej kawki. Sernik Straciatella robi się błyskawicznie i jest(...)mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy. Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy resztą ciastek i obficie posypujemy kakao
Ostra na Słodko
Tort bezowy z bitą śmietaną i mascarpone, wiśniami i polewą czekoladową (Tort Pavlova) 210Deser idealny dla amatorów konkretnej słodyczy. Bowiem co jak co, ale bezie słodyczy tej nie można odmówić ;-) Od razu muszę zaznaczyć, że dziś wyjątkowo będzie tylko
Wielopokoleniowo
Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe 327Dziś zapraszam Was na kolejną karnawałową słodkość. Takie serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe są idealne na przyjęcia czy po prostu słodką „zachciewajkę”. Ciasto przygotujecie dosłownie w tytułowe 3 minuty. Kilka składników, łyżka do mieszania i… już za chwilę można smażyć pyszne małe pączki. Spróbujcie, polecam. A jeśli szukacie dobrego przepisu na faworki polecam Wam faworki trydenckie (klik(...)waniliowy serek homogenizowany, dodajemy jogurt typu greckiego, mieszamy. Następnie wbijamy 3 jajka, dodajemy łyżkę cukru i znów mieszamy całość łyżką. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Masa powinna wyjść dość gęsta (będzie lepka). W małym garnku rozgrzewamy olej. Maczamy małą łyżeczkę w oleju a następnie nabieramy masy na pączki. Jeśli dobrze rozgrzaliśmy olej pączek powinien zaraz wypłynąć
Słodkie okruszki
PIERNIK LAST MINUTE 585jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem :) SKŁADNIKI: 150 g masła 0,5 szklanki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym(...)stopni C. Keksówkę o długości 26 - 27 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. W garnku rozpuść masło, miód, cukier, przyprawę piernikową, kawę zbożową oraz kakao. Zdejmij masę z ognia, wlej mleko i pozostaw całość do lekkiego przestudzenia. Następnie dodaj roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Teraz przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i wsyp do masy. Ponownie dokładnie
Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie 249przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością (łącznie max 1-1,5 szklanki bakalii), a u pieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać dowolną polewą lub podać z marchewką karmelizowaną na miodzie i soku pomarańczowym, jak u nas :). Porcja: forma ok. 22 cm Czas przygotowania: 80 minut(...)wymieszaj z olejem, mleczkiem kokosowym, cukrem, żółtkami i wanilią, dodaj do mąki razem z rodzynkami i orzechami, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli, delikatnie połącz z masą marchewkową. Formę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem, posyp odrobiną mąki ryżowej, przełóż masę marchewkową, wyrównaj, przybierz orzechami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165,C na ok. 60 minut
SzczyptaSmaQ