Sama nie wiem czy nazwać to pasztetem z cukinii czy babka z cukinii? Nie wiem bo za równo na zimno jak i na ciepło jest obłędna
Niezły MłynekChyba po raz pierwszy zdarzyło się nam, że dwa pozornie bardzo podobne do siebie produkty wzbudzają tak odmienne odczucia. Nie wiemy czy jest to kwestia pierwszego
Candy PandasNiedawno otrzymałyśmy bon zakupowy od firmy mixit.pl , która specjalizuje się w mieszankach musli. Oprócz gotowych zestawów przede wszystkim można samemu wybrać co się chce aby w
Candy PandasDziś 25.10.- Światowy Dzień Makaronu. Oto moja propozycja na uczczenie tego dnia. Oczywiście we włoskim klimacie- Cannelloni faszerowane samymi rarytasami. Smacznego. Czekam na Wasze opinie.Czas przygotowania
kulinarnyJaCześć! Dopadła mnie mania sernikowa ostatnio. To pewnie skutki uboczne upałów ;-) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik, tym razem z brzoskwiniami. Wykonanie ciasta krok po kroku pokazane jest w filmiku, serdecznie zapraszam do oglądania. Kto woli przepisy kulinarne w formie pisanej to zapraszam do czytania. SKŁADNIKI: 🍑 paczka biszkoptów 🍑 2 cukry waniliowe 🍑 6 łyżek cukru 🍑 2 galaretki(...)szkl. gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. 🍑 Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 cukry waniliowe, 6 łyżek cukru, ser z wiaderka i dobrze mieszamy mikserem do otrzymania kremowej konsystencji. Gdyby masa serowa była zbyt gęsta można dodać trochę syropu z puszki po brzoskwiniach. 🍑 Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kilka kropel (wg.uznania) czerwonego barwnika spożywczego i mieszamy
Rita creativeCześć! Dopadła mnie mania sernikowa ostatnio. To pewnie skutki uboczne upałów ;-) Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik tym razem z brzoskwiniami. Wykonanie ciasta krok po kroku pokazane jest w filmiku , serdecznie zapraszam do oglądania. Kto woli przepisy kulinarne w formie pisanej to zapraszam do czytania. SKŁADNIKI: 🍑 paczka biszkoptów 🍑 2 cukry waniliowe 🍑 6 łyżek cukru 🍑 2 galaretki brzoskwiniowe (lub inne(...)szkl. gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. 🍑 Do ostudzonej żelatyny dodajemy 2 cukry waniliowe, 6 łyżek cukru, ser z wiaderka i dobrze mieszamy mikserem do otrzymania kremowej konsystencji. Gdyby masa serowa była zbyt gęsta można dodać trochę syropu z puszki po brzoskwiniach. 🍑 Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kilka kropel (wg.uznania) czerwonego barwnika spożywczego i mieszamy
RITA food channeljagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie idealne :) Bardzo podoba mi się połączenie sernika ze spodem brownie, ciasto jest już same w sobie wilgotne, ale dodatkowo przy leżakowaniu w lodówce chłonie wilgoć z sernika, co sprawia, że całość naprawdę rozpływa się w ustach! Sernik z jagodami piekłam w tortownicy(...)minut do przestudzenia. Jagody myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę – można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy. Do masy serowej dodajemy ok. 1 szklanki jagód i delikatnie mieszamy. Przelewamy
Ciastkozercywłożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wyciąć kształty przyszłych mazurków (u mnie kwiatki i jajka), nakłuć widelcem. Z obkrojonych kawałków ciasta można dodatkowo zrobić mini kwiatki na dekorację mazurków lub cienkie warkocze jako rant i ułożyć na ciastkach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty(...)samą foremką jak ciastka, wyciąć kształty z marcepanu. Położyć na śliwkach, lekko docisnąć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać mazurki. Udekorować mini ciasteczkami, posypką, płatkami migdałów. Nadzienie II: 200g masy kajmakowej 150g solonych orzeszków ziemnych 100g gorzkiej czekolady Ciasteczkowe spody posmarować masą kajmakową, posypać orzechami. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać mazurki. Udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi, siekanymi pistacjami - wg uznania
Obiad gotowyLubicie serniczki? Ja powiem szczerze nie jestem wielką miłośniczką ale co jakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni Pobiegłam do sklepu, kupiłam składniki i raz, dwa, trzy serniczek gotowy Oj jaki on dobry Polecam przepis bo to prawdziwa „petarda” dobrego smaku Składniki /średnica(...)dyni,serek mascarpone oraz cukier. Następnie dodajemy jajka, cukier wanilinowy oraz 2 łyżki skrobi ziemniaczanej wymieszanej wcześniej z 1 opakowaniem budyniu w proszku. Wszystko miksujemy aż uzyskamy gładką masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasteczka kruszymy w blenderze lub mikserze. Mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy nimi tortownicę o średnicy 24 cm (w większej sernik będzie trochę niższy
I LOVE LIFEjuż kilka przepisów na takie dania się pojawiło :) Ostatnio trochę w ramach eksperymentu zrobiłam naleśniki z farszem a'la pizza. Wykorzystałam przepis na sos, którym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć może niezbyt fotogenicznie, zwłaszcza że bardzo się spieszyłam ze zrobieniem zdjęć :P W każdym(...)pieczarek 6 parówek przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie 8 plasterków żółtego sera Naleśniki: w dużej misce wymieszać trzepaczką lub zmiksować wszystkie składniki na naleśniki (jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać więcej mleka, jeśli za rzadka dosypać mąki). Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu usmażyć naleśniki. Sos: do niedużej miseczki przełożyć koncentrat, wlać keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek
Simply Foodwięc gdy tylko nadarzyła się ku temu okazja postanowiłam od razu wejść w ich posiadanie. Sernik przygotowuje się szybko, najdłużej z tego wszystkiego czeka się na tężenie galaretek. Takie ciasto bez pieczenia jest idealne dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego i przy okazji chcą się nieco ochłodzić. Choć dla mnie najpyszniejsze w serniku są właśnie fantastyczne, świeże truskaweczki(...)ubijać za długo, bo powstanie masło), potem dodajemy serek homogenizowany i na koniec tężejącą żółtą galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W okrągłej formie układamy biszkopty i na biszkopty wykładamy masę serową. Następnie na masę serową wykładamy przygotowane wcześniej truskawki. Całość polewamy czerwoną galaretką i chłodzimy w lodówce przez parę godzin. PS. Przed wyłożeniem masy serowej na biszkopty, spróbujcie jej. Jeśli jest
psgotujemyBiszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty(...)oczkach, mieszamy z tężejącymi galaretkami. 4. Posypka: Wiorki kokosowe prażymy na patelni z masłem i cukrem do zrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia. 5. Przełożenie: 1 blat biszkopt - 1/3 kremu - masa jabłkowa (wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki) - 1/3 kremu - 2 blat biszkopt - 1/3 kremu - posypka kokosowa. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachSernik to obowiązkowe ciasto na święta. Tym razem proponuję za herbatnikach. Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Polecam :) 1 kg mielonego twarogu np. taki KLIK 6 jajek 1 szklanka cukru 15 dag miękkiego masła 1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku do pieczenia(...)żółtku, dalej ubijam, następnie nie przerywając ubijania dodaję porcjami ser, na koniec mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, i dodaję do masy, mieszam całość i wylewam na herbatniki. Piekłam godzinę, w 170 st. C, grzałka góra dół, na środkowym poziomie. Sernik studzę w uchylonym piekarniku. Kroję schłodzony. świetny pomocnik, polecam
Takie tam pichceniePomimo tego, że są pracochłonne robię je dość często. Można je okrasić cebulką, lub boczkiem. Składniki: ciasto ziemniaczane: 800 gram ugotowanych ziemniaków 1500 gram surowych obranych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki zwykłej farsz: 500 gram przerośniętej łopatki 2 ząbki czosnku mała cebula przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: Mięso z łopatki zmieliłam, cebulkę obrałam, bardzo(...)ziemniaków zlałam a skrobię która osadziła się na dnie naczynia przełożyłam do ziemniaków. Wbiłam jajko, wsypałam mąkę zwykłą i ziemniaczaną, dokładnie wymieszałam. Ręce zwilżyłam wodą nabierałam porcje masy ziemniaczanej ( wielkości większej mandarynki ) rozplaszczałam je na dłoni. Na środek kładłam porcję mięsa zlepiłam formując podłużny kształt. Do dużego owalnego naczynia wlałam wodę dodałam czubatą łyżkę soli zagotowałam. Pyzy gotowałam
Darcia w kuchnidodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy okazji orzeźwiające, no i mimo swojej prostoty wygląda bardzo elegancko :) Biszkopt: * jajka- 5 dużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki(...)trzcinowy oraz waniliowy. Kiedy piana będzie już sztywna, pojedynczo dodawać żółtka, nadal ubijając. Na koniec przesiać mąkę oraz proszek budyniowy. Na spód blaszki 25x35 wyłożyć papier do pieczenia, wylać masę i piec przez 20 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjąc z piekarnika i ostudzić. Dodatkowo: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową/folią przeźroczystą
Kraina Miodem Płynącajest idealne mokry i ciężki pasując tu w sam raz. To na dodatek moja pierwsza przygoda z brownie, bo mimo, że uwielbiam czekoladę to bałam się tego ciężkiego mokrego ciasta, ale na pewno zagości częściej w naszym domu:) Polecam wszystkim sernik na spodzie brownie Składniki: Spód brownie: - 50 g masła; - 40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki; - pół szklanki(...)wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową. Masa serowa: - 750 g twarogu
dom-agi.pldolewac po troche wody wymieszanej z mlekiem i dokladnie wymieszac.Calosc mieszam trzepaczka balonowa.Mozna oczywiscie uzyc miksera.Odstawic przynajmniej na 1 godzine.Przed smazeniem ciasto ponownie dokladnie wymieszac,ewentualnie dolac plynu.Mieszac tez ciasto przed kazdorazowym wlaniem na patelnie.Przygotowac nadzienie.Do twarozku dodac 2 lyzki tahini ,miod,ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego.Wymieszac i odstawic.Zamiast sera mozna spokojnie uzyc jogurtu,ktory po dodaniu tahini bedzie mial(...)nastepnie sok i likier.Przesmazyc kilka minut,lekko odparowujac sos z nadmiaru wody.Na koncu dodac lyzke masla,a sos stanie sie aksamitnie gladki i leciutko sie zagesci.Usmazone nalesnki smarowac masa serowo-chalwowa.Skladac dowolnie lub zwijac w ruloniki. Polac goracym sosem pomaranczowym z filetami pomaranczowymi i podawac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!