CIASTO ŚLIMAK BEZ PIECZENIA 204Mój ostatni pomysł na pyszne i bardzo proste ciasto bez pieczenia. Wykorzystałam herbatniki, gotową roladę, słoiczek smażonych jabłek. Z jogurtu, śnieżki i agrestowej galaretki zrobiłam delikatną piankę. Fajny efekt wizualny i smakowy. Polecam :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 10/25 CM mała paczka herbatników mały słoik smażonych jabłek lub kwaśnego dżemu gotowa rolada u mnie wiśniowa w czekoladzie, lepsza będzie(...)Nasączamy mlekiem i smarujemy jabłkami lub powidłem. Kładziemy roladę. Jogurt ubijamy razem ze śnieżką aż będzie gęsta. Galaretkę zimną, ale jeszcze płynną wlewamy do śmietany i dobrze ubijamy, żeby masa była dobrze napowietrzona. Wylewamy najpierw między roladę, a później na nią. Masę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy czekoladę i chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Wyciągamy z blachy, delikatnie usuwamy
Pani na deser
Pieczone gruszki nadziane deserowym serkiem migdałowym + domowe mleko migdałowe 224bardzo prosty sposób uzyskamy z... domowej produkcji mleka migdałowego 😀 Takie mleko, to doskonały i dużo zdrowszy zamiennik mleka zwierzęcego- chociażby w popularnej owsiance, jako baza do koktajli, deserów, ciast, a także jako dodatek do kawy czy samodzielny napój (np. z kakao, cynamonem...). Tak więc za 1 zamachem mamy zdrowy napój, a z jego produktu 'ubocznego'- przy okazji- można przygotować pyszny(...)powinno być aksamitnie gładkie!) i umieścić na sitku, te zaś na misce. Nań pomału wlać cały płyn, a następnie bardzo dokładnie odcisnąć. Uzyskany płyn, to Nasze mleko, a powstała masa, to twarożek 😊 ------------ Twarożek na słodko: * masa migdałowa powstała z produkcji mleka * śmietanka kokosowa- 1 łyżka * wanilia- 1/2 laski * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka Twarożek powstały ze zmielenia migdałów połączyć
Kraina Miodem Płynąca
Sernik z jagodami 317AmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Sernik jest to jeden z najprostszych ale i najpyszniejszych ciast jakie kiedykolwiek piekłam. Sernik z dodatkiem owoców jagód to idealna propozycja dla tych, którym tradycyjny sernik się znudził. Jagody dodają niesamowitego smaku. Sernik możemy wykonać na dwa sposoby: możemy upiec spód lub zrobić ciekawszą wersję z ciasteczek. Sernik z jagodami również wizualnie świetnie(...)jajka 300 g jagód Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy drobno pokruszone ciasteczka maślane. Do tego dodajemy kakao oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie ubita masa. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie dno tortownicy wykładamy przygotowaną masą ciasteczkową. Musimy ją dokładnie ubić żeby się wszystko razem trzymało i żeby nie było dziur. Tak przygotowany spód należy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Muffiny miodowe 210muffin posmarowałam gęstą śmietaną z odrobiną miodu, co podkreśliło jeszcze ich miodowy smak. Świetnie pasuje do nich również lukier z odrobiną cytryny, (przepis na lukier jest w przepisie na: Ciasto miodowe ). Do muffinek wykorzystałam świetnej jakości foremki (papilotki) jednorazowe firmy Gosia. Foremki są mocne, można w nich piec muffiny bez dodatkowej formy i po upieczeniu można je bez wyjmowania podawać(...)masło oraz miód, wystudzić i roztrzepać łyżką w nim jajka. Przesianą mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać je łyżką na jednolitą masę. Napełniać papilotki masą do 2/3 ich wysokości. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 15 - 18 minut. Zbyt długo nie piec, gdyż będą suche i niezbyt smaczne. Stan upieczenia sprawdzić
Kuchcik gotuje
Chleb orkiszowy pełen ziarenek 203chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką lub otrębami. (formą z ciastem dobrze jest postukać o podłogę, aby pozbyć się powietrza z dna formy). Ciasto z wierzchu posypujemy otrębami i odstawiamy na co najmniej 8 godzin do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 50 minut zakwas pszenny: M etoda(...)Powtarzamy dokarmianie zak wasu taka sama ilości ą mąki i wody Jeśli zakwas zacznie "kipieć" poza słoik powstałą masę można przełożyć do drugiego słoika (nie trzeba wyrzucać ,bo zakwas można przechowywać dłużej w lodówce,a przed kolejnym użyciem tylko go dokarmiamy) W zakwasie powinny tworzyć się pęcherzyki powietrza,ale może też on opaść lub się rozwarstwić
Bon appetit mon amie
nie pieczone ciasto z puddingiem z młodego jęczmienia 225odpalać piekarnik, jak można uzyskać odpowiednią konsystencję przy pomocy agaru i nasion chia? Dwa składniki, które sprawiają, że staję się coraz to bardziej leniwą i wygodnicką osobą. Zaletą ciasta jest jego wilgotność, gdyż nie sprawia, że w przełyku utykają nam kawałki jedzenia oraz delikatność, która jest wynikiem lekkiego puddingu. Ostatnie dni pierwszego półrocza, trzeba się wziąć za naukę, żeby(...)szklanki wody (ok 10 min) - po 10 min całość blendujemy razem z wodą dodajemy agar i energicznie mieszamy (ok 3 min, co chwilę mieszamy) do aluminiowej formy przekładamy ugotowaną masę- odstawiamy do stężenia na ok 8 min na stężałą masę kładziemy pudding i odstawiamy do lodówki na kilka godzin
healthy dreams
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 267lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty (można użyć prostokątnej formy do tarty 35×11 cm lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm). Wylepiamy ciastem formę i nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200°C – w czasie nagrzewania chłodzimy spód w lodówce. Gdy piekarnik się nagrzeje, wierzch tarty wykładamy folią aluminiową, a na nią wsypujemy obciążenie(...)pieprz, mieszamy. Gdy spód się upiecze, delikatnie zdejmujemy obciążenie wraz z folią. Szynkę dojrzewającą rozrywamy na małe kawałki i układamy na dnie quiche’u. Układamy gruszki i zalewamy masą serowo-jajeczną, Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut w 180ºC. W czasie gdy quiche się piecze, do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód. Gotujemy
Poezja smaku
Oszukany sernik z jogurtu 251coś pysznego a’ la jego ulubiony sernik. Oszukany sernik z jogurtu greckiego, który smakuje jak sernik, ale jest bardziej puszysty, a swoją strukturą przypomina ptasie mleczko Wykorzystałam do przygotowania ciasta małą tortownicę o śr. 18 cm, więc Piotrek nie będzie wciskał w siebie całej blachy, jak dotąd miał w zwyczaju Jeśli ktoś ma ochotę na serniki z sera to zapraszam(...)rzepakowego szczypta soli Polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 1 łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i przekładamy do miski, ubijamy na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. W wysokim naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski z ubitymi żółtkami dodajemy ubitą pianę z białek, mieszamy za pomocą silikonowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z malinami i bezą na Dzień Mamy 685ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Wsypać mąkę, zmiksować(...)jest zupełnie szczelna, owinąć ją najpierw z zewnątrz folią aluminiową). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Kremówkę ubić z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią na puszystą, jasną masę, niezbyt długo, żeby masa się nie zważyła. Wyłożyć na całkowicie stężoną galaretkę, przykryć bezą. Schłodzić przed podaniem. Smacznego! Dzisiaj znów kupiłam pół kilo malin w bardzo przystępnej (na duńskie warunki) cenie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki z twarogiem i marmoladą 253niewielkiej ilości mąki (by nie lepiło się do rąk) i formujemy pączki. Uformowane pączki układamy w odstępach na lekko oprószonym mąką papierze pergaminie lub blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto twarogowe jest dość tęgie dlatego pączki będą rosły dość długo. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po około 4 minuty z każdej ze stron. Jeśli pączki zbyt szybko się rumienią(...)rozmieszać, by była miększa. Na koniec pączki posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Lukier przygotowujemy mieszając łyżeczką w miseczce cukier puder z mlekiem lub wodą, do chwili gdy powstanie jednolita masa. Lukrem smarujemy pączki, które dodatkowo można posypać skórką pomarańczową, kokosem lub kolorowymi posypkami. Pączki pozostawiamy na chwilę, by lukier wyschnął. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Smakowy Raj
Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym 317Przepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny(...)Białka ubić na sztywną pianę i dodając po trochu cukru, cały czas ubijać (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dalej ubijając dodawać pojedynczo żółtka i olej. Do mąki dodać masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone). Krem: Budynie rozprowadzić
IMPRESJA SMAKU
Pavlova z figami 229mąki ziemniaczanej Na wierzch: 250 g śmietany 30% 3 duże figi Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Gdy masa będzie już gęsta i lśniąca, dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną, całość łączymy ze sobą. Na papierze do pieczenia stawiamy okrągłą blachę (22-25 cm), którą odrysowujemy długopisem. Bezę przekładamy(...)czekolady. Bezę najlepiej podawać na świeżo, kolejnego dnia nie jest już tak smaczna - to dobre usprawiedliwienie dla tych wszystkich, którzy mają permanentną ochotę na kolejny kawałek ciasta, i kolejny, i kolejny... :) Los Colorados to odkrycie ostatnich dni. Słuchaliście kiedyś Kings of Leon w ukraińskiej wersji? Ja też nie, ale teraz jest niepowtarzalna szansa ;) Dzięki
sama złodycz
Rafaello – ciasto bez pieczenia 59496nastepnym wpisie. Moje Rafaello, nie jest mulące, bo mu odjęłam cukru.Dobrze jest go zrobić o cały dzień przed podaniem, by poleżał sobie w lodówce, a smak tego ciasta bez pieczenia to jest rewelacyjny na trzeci dzień właściwie. Ja go robiłam w ...kilka minut ,poza czasem chłodzenia budyniu. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać 150 g wiórek, wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, nastepnie masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. 50 g wiórek wysypać na rozgrzaną patelnię i delikatnie uprażyć na jasnozłoty kolor. Posypać całość i do lodówki na noc. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni
Jesienne ciasto 490Czyli amerykański placek z bakaliami Gdy tylko zobaczyłam przepis na to ciasto na blogu schokoladeinspirationen, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Kojarzy mi się ono z jesienią oraz jej skarbami. Do oryginalnego przepisu dodałam jedynie suszone banany, które świetnie komponowały się z resztą składników. Składniki na blaszkę 22x24 cm: 1 szkl. cukru 1 szkl. orzechów włoskich 1,5 szkl(...)Orzechy i czekoladę posiekać na grube kawałki. Banany połamać na drobniejsze. Do jabłek dodać resztę bakalii. Mąkę, jajka, olej i proszek do pieczenia do pieczenia połączyć na jednolitą masę. Dodać do owoców i bakalii. Połączyć. Wylać do formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec na brązowy kolor 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Fabryka pomysłów