niesolone surowe łuskane pistacji z Pistacje.pl Nadały lodom idealnego smaku. Wspaniały deser dla wszystkich zwolenników tych małych zielonkawych pyszności. Polecam Wam spróbować Przypominam Wam też przepis na pistacjowe ciasto na jogurcie (klik) . Składniki: 1/2 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl 2 łyżki syropu klonowego 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki śmietanki 36% (z lodówki) 1/2 szklanki cukru(...)drugiej misce miksujemy pozostałą (zimną) śmietankę do „napuszenia” (nie trzeba ubić śmietanki na sztywno, ma powiększyć objętość). Dodajemy tak przygotowaną śmietankę do reszty składników, krótko miksujemy. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Odstawiamy do schodzenia, a następnie wkładamy do zamrażalnika (zamknięte pudełko). Zaleca się, aby podczas mrożenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny
Słodkie okruszkiPyszne, wilgotne i lekko piernikowe ciasto marchewkowe. Zakochacie się w smaku i konsystencji. Idealne, szybkie i smaczne. Składniki 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 1/2 drobno startej marchewki 3 duże jaja, u mnie kacze 1 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 1/2 łyżeczki sody(...)Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą. Jaja utrzyj z cukrem trzcinowym. Nie przerywając ubijania dodać kolejno olej, mąkę z proszkiem i sodą, cukier wanilinowy,przyprawę korzenną,sól. Do masy dodajemy utartą marchewkę oraz chłodna herbatę.Mieszamy . Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniJuż raz eksperymentowałam z Brownie w wersji białej i przy okazji bez glutenu przepis tutaj . Dzisiaj zaprezentuję bardziej odważną wersję, bo wegańską. Bazą do tego ciasta będzie biała fasola konserwowa oraz banan. Zero jajek, miodu, mleka pochodzenia zwierzęcego i bez udziału glutenu. Nie jestem weganką, ale od czasu do czasu uwielbiam eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Jeśli mam być(...)się wyczuć. Jeśli chodzi o sypkie produkty to użyłam mąki ryżowej, kokosowej oraz odrobiny skrobi ziemniaczanej. Składniki : na 12 porcji 260 g fasoli białej ( 1 puszka masa po odsączeniu) 100-110 g banana 100 g mąki ryżowej 70 g mąki kokosowej 40 g mąki ziemniaczanej 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego
vaniliowoczekoladowaTakie świąteczne kuleczki rybne z karpia śmiało możecie przygotować na Święta. Na moim stole znajdzie się dla nich miejsce na pewno. ok 25 kuleczek
Niezły Młynekosób uważa, że sernik to nie ciasto lecz deser, mnie to nie przeszkadza. Jak zwał tak zwał, ale to i tak moje ulubione ciasto. Tym razem udało mi się połączyć sernik z warstwą orzechów w miodzie. Sernik pachnie miodem, chrupie orzechami i powala swoją aksamitnością, a do tego wszystkiego jest(...)przemieszać na wolnych obrotach do połączenia się skaładników. • Wbijać po jednym jajku, ciągle mieszając. Dodawać nastepne jajka co 30 sekund, aż poprzednie wymiesza się z masą serową. • Wyłożyć okrągłą tortownicę (26 cm średnicy) papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wlać masę serową. • Piec w 200 st.C przez 15 minut, następnie obniżyć temp
To co kochamoprószoną mąką stolnicę i składamy kilka razy, odkładamy 5 minut. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka(...)puree Rozpuszczamy cukier na patelni na małym ogniu. Robimy to powoli cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy po łyżce dyniowe puree stale mieszając. Na koniec dodajemy cynamon i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki lub słoika. Przechowujemy w lodówce do tygodnia
Dzieje kuchennej WiewióryNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basidziało, oj pachniało i jak smakowało! Mniammm! Sezon na dynię ruszył pełną parą. Moja ulubiona to dynia piżmowa Hokkaido, bardzo mocno pomarańczowa, o gęstym miąższu, idealna do zup, sosów, ciast czy do wytwarzania syropu do kawy. Jest dość słodka a jej miąższ po upieczeniu aksamitny w smaku. Dzisiaj właśnie z takiej dyni przygotowałam pyszny i gęsty sos pomarańczowy o dość(...)duże jajko - 1,5 szklanki wody gazowanej - 1/4 szklanki mleka kokosowego - sól - mieszanka ziołowa ulubiona - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki wymieszaj trzepaczką na jednolitą gładką masę odstaw na 15 minut. Smaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. KUKURYDZA GRILLOWANA: - kolba kukurydzy + masło Na rozgrzanej patelni grillowej grillujemy z każdej strony kolbę kukurydzy posmarowanej masłem
SMYKWKUCHNIniesamowity a do tego do kremu potrzebujemy tylko dwa składniki. Spód według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie ją na swoją ulubioną, trata to ciasto, które nie powinno nie wyjść :) W sezonie malinowym niemalże obowiązkiem jest spróbowanie czekoladowo-malinowego połączenia jest niesamowite :):) Składniki : Na krem czekoladowy: Szklanka mleczka kokosowego(...)podgrzewam w małym garnku gdy zacznie się gotować wyłączam gaz i wrzucam połamaną czekoladę po chwili można wymieszać (jeśli używacie bardzo gorzkiej czekolady powyżej 80% to możecie odrobinę dosłodzić masę) spód : mieszamy składniki suche, dodajemy stopniowo olej, miód, ewentualnie jajko i wodę gdy masa się nie klei można dodać więcej miodu lub oleju. Masą wyklejamy formę na tartę moja
zdrowa vege kuchniacukinia. Tym razem przedstawiam Wam mój pomysł na szybki letni obiad z wykorzystaniem cukinii – placki z cukinią i szynką , oraz natką pietruszki. Polecam też przepisy na kabaczka w cieście , placki z cukinii i polędwicy sopockiej, kotlety mielone z cukinią , kotlety z kurczakiem i cukinii . Placki z tartej cukinii przygotowuje się w iście ekspresowym tempie, najwięcej czasu zajmuje starcie cukinii(...)miski na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy do startej cukinii pokrojoną w drobną kostkę gotowaną szynkę, 1 jajko i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, mieszamy masę łyżką. Masę cukiniową doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Placki z cukinii i szynki smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego z obu stron na złoto, podajemy placki z kleksem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękwas szczawiowy, co to wypłukuje wapń ze łorganizmu i bez to niy idzie go za kans jejś. Ale dyć jak sie rołz 4 za jaki czas czowiek szczeli jake ciasto ze rabarbarym, to sie przeca nic niy stanie- no chyba, że idzie nōm ło te połra kalorii, jak wpierymy 5 pó 6 blachy Co potrza? Spodek: 100-150 g masła(...)dugo , aż wyparuje woda i zrobi sie z niego takoł gynstoł kōnfitura. Piec rozgrzyjcie na 180 stopni. Do jaki miski wciepcie składniki na spodek i wyrōbcie na jednolitoł masa. Wejście sie forma na tarta i wyłōżcie jōm ciastym. Na kōniec mogecie je jeszcze podzióbać widołkōm 9 i wrojście do pieca na 15-20 minut, żeby się leko przibrōnołciōło
Chop w kuchniBlok czekoladowy to smak mojego dzieciństwa, każdy go zna, ale przynajmniej z sentymentu musiałam umieścić go na blogu. Dlaczego nie ma być dla niego miejsca, tylko
Kocham Czekoladęmieszamy ze śmietaną (jedno i drugie musi mieć temperaturę pokojową), następnie przelewamy do mąki z margaryną, dodajemy jajka i żółtka. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 - 5 mm, na brzegu układamy dowolny farsz (na całej długości) i zawijamy rulonik, odcinamy wzdłuż rozwałkowanego placka i w taki sam sposób tworzymy kolejne(...)jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju, a następnie razem z mięsem mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. 2. 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 4 łyżki oleju, sól, pieprz. Kapustę odciskamy, siekamy, a następnie wkładamy na rozgrzany olej, dodajemy
Czary - gary w kuchniWspaniałe danie, tym samym sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych z rosołu, które często nam zostają po zjedzonym rosole, a żal wyrzucić, spróbujcie takich placuszków, które mogą
kgwjanczewoBlok - ciasto z mojego dzieciństwa. W czasach gdy czekolada nie była tak dostępna jak jest to teraz - to była taka domowa wersja na słodkości. Przeważnie u mnie w domu robiony taki blok był na okres swiateczno - noworoczny. Do tej pory w domu taka tradycja panuje i następne pokolenie się nim zajada :) Potrzebne składniki: 1 kostka masła 1/2 szklanki(...)wafli suchych kwadratowych - łamiemy na kawałki Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy garnek - najlepiej jeśli będzie on o grubych ściankach albo np żeliwny. Chodzi o to by nasza masa do niego nie przystawała. 2. Do naszego garnka wlewamy wodę i wkładamy pokrojone masło. Kładziemy go na ogień. 3. Wsypujemy cukier zwykły i waniliowy 4. Dodajemy kakao i wszystko dokładnie
Kulinarnie z Polką na KresachPo wytrawnych specjałach, znów przyszedł czas na coś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu
Przepysznik - BLW i nie tylkoformie placków, ciastek, koktajli czy sałatek. I bardzo często w formie ciast. Dziś zapraszam więc na udawany "sernik" bez pieczenia, który zaskoczy szczególnie zagorzałych przeciwników kaszy jaglanej! :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - sok z 1 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy (trochę odkładamy do posypania gotowego sernika) - 4 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - 1 łyżeczka(...)Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Może to zająć nawet do 40 minut. Gotuj do momentu odparowania całej wody. Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą masę miksuj za pomocą blendera z olejem kokosowym i mąką. Można to robić na raty, na końcu mieszając wszystko i dodając rodzynki. Masę przełóż do formy (silikonowej lub wyłożonej papierem
Smakuje zdrowomojprzepisna.pl | Mini serniczki dla alergika Mini serniczki kakaowe dla alergika to propozycja dla tych, którzy co są na diecie pozbawionej glutenu, cukru, tłuszczu, mleka czy jajek
moj przepis naKolejne proste ciasto. Lubie takie przepisy, dlatego całkiem ich sporo na blogu. Nadmiar białek w lodówce nie jednemu może przeszkadzać. Wtedy warto mieć gdzieś w zakładkach przepis na taki wypiek, z którego można skorzystać nie tylko w weekend, ale również w tygodniu szykując szybki podwieczorek dla bliskich. Pieguska zazwyczaj robi się z samych białek - przepis tu i tu - jednak(...)białka 100 g cukru 2 jajka 60 g maku 120 g mąki 3 łyżki oleju Sposób przygotowania pieguska: Do miski wbijamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do białek dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Mak, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, a następnie dodajemy do wcześniej ubitych jajek razem z olejem
Słodkie Przyjemnościpapieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta ) i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożone papierem obciążyć fasolą lub grochem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty(...)koperkiem. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mozzarellę, roztrzepać widelcem. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, na niej ułożyć fenkuł z cebulą, zalać masą jajeczną , ułożyć gałązki koperku z fenkuła lub zwykłego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, do czasu aż masa się zetnie. Smacznego
Stare Garyciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę sera, pół łyżeczki jagód i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy(...)stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki (ja najpierw wszystkie jagodzianki zanurzyłam w dość rzadkim lukrze, a następnie
Słodka StronaSernik owocowy na zimno, to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Ulubionych z dwóch, a raczej po głębszym zastanowieniu nawet z trzech powodów. Przede wszystkim jest
Kulinarne przygody Gatityłyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi kilku centymetrowy odstęp. Gdy wszystkie ciastka są zawinięte, smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)budyń będzie zimny, ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem waniliowym. Następnie w osobnym naczyniu miksujemy wystudzony budyń, po czym łączymy go z ubitą śmietaną i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotową masą nadziewamy rurki/ marchewki, przy pomocy szprycy lub woreczka. Na koniec, jeśli chcemy uzyskać efekt marchewki, wbijamy coś zielonego. U mnie były to liście mlecza, ale możecie użyć różnych ziół
Smakowy RajSezon owoców letnich w pełni. Nic tylko wybierać, przebierać... Czasami decyzja jest bardzo trudna. Człowiek przechadza się między straganami i kupiłby wszystko... Dziś padło na jagody
Kulinarne przygody GatityPosiłki dla dzieci cieszą się dużą popularnością ale i niosą ze sobą pewne kontrowersje. Generalnie istnieje pewna opinia, która jest wielokrotnie powielana bez zastanowienia. Chodzi o
Candy PandasSkładniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki
kgwjanczewoDopalają się znicze. Mgła spowiła cmentarne tereny, w powietrzu unosi się zapach wspomnień i żalu po tych, których nie ma już z nami. W ciszy myślę
W kuchni Karmel-itki