Cześć! Upały nastały to pora na coś na ochłodę. W sezonie truskawkowym dość często na stole w moim domu gości sernik na zimno z truskawkami. Bardzo
Pieprzyć z FantazjąJeśli ktoś nie wie, co oznacza termin "sernik, który rozpływa się w ustach", to w tym wypieku znajdzie definicję tego stwierdzenia. Sernik jest pyszny, leciutki, nieskomplikowany
Z Kuchni Do KuchniLekki, orzeźwiający, nie mocno słodki. Dla mnie idealny sernik na zimno, zwłaszcza, że robiony z twarogu, a nie ze słodkich serków homogenizowanych o ogromnej zawartości
Walijskie PichcenieSzybkie i mało skomplikowane ciasto bez pieczenia. Deser Rajska Chmurka z mascarpone i bitą śmietaną zasmakuje wszystkim łasuchom. Składniki: ok 200 g okrągłych biszkoptów szklanka mleka 50 g wiórków kokosowych skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 250 g serka mascarpone 400 g śmietany 30% 3 łyżki drobnego cukru (może być cukier puder) garść ulubionych owoców (maliny(...)sztywno. Dodajemy ser mascarpone, sok i skórkę z pomarańczy i miksujemy. Na małej blaszce (moja ma wym. ok 23x23cm) układamy biszkopty najpierw zamoczone w mleku. Na biszkopty wykładamy masę z serkiem mascarpone, wygładzamy i układamy kolejną warstwę biszkoptów. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Deser odkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z ulubionymi owocami. Deser Rajska Chmurka Artykuł Deser Rajska Chmurka
e-PrzepisyKulinarneMimo, że pogoda nas nie rozpieszcza to nieodłącznym elementem wakacji są lody! Wiadomo, że te w sklepie nie zawsze mają "czysty" skład a jeśli mają to
Candy PandasDziś mija rok odkąd publikuję posty na tej stronie. Dzielę się tu z Wami moją pasją i pomysłami na gotowanie. Miło mi,że zaglądacie do mojej
Kolorowa kuchnia Elkisłodyczach. W zdrowej wersji rafaello brakuje mi tylko tego pysznego wafelka... a pozostałe składniki są przepyszne. Krem z kaszy jaglanej jest genialny i można go śmiało wykorzystywać do przekładania ciast i ciasteczek lub wyjadać go po prostu ze słoika Kulki ala rafaello w wersji fit 100 g kaszy jaglanej puszka mleka kokosowego (ok 400 ml) 100 g migdałów obranych(...)lubi się przypalać. Jeśli jaglanka nadal będzie twarda to możemy delikatnie podlać ją wodą lub zwykłym mlekiem aż się dobrze ugotuje. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. Masę delikatnie studzimy i jeszcze ciepłą mielimy blenderem na gładki krem. Dodajemy alkohol. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Z powstałego gęstego kremu lepimy kulki, do środka każdej wkładamy migdałka i obtaczamy w wiórkach
sierotka maRysia w kuchniłyżki zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do ok 150 stopni C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką ryżową. Przy pomocy szklanki wykrawamy nasze ciasteczka. Powinno wyjść ich łącznie 12-14. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)wody w osobnej miseczce/szklance i również odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie wszystko ze sobą blendujemy : płatki, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika, miód, mleko w proszku i nasionka chia. Masa może być bardzo gęsta, dlatego warto dolać odrobinę mleka, ewentualnie wody. Gotowy krem warto schłodzić wcześniej w lodówce, przez wypełnieniem ciastek. Uwaga! Z tych proporcji zostaje spora część kremu
Kuchnia EllieCiasteczka z tego przepisu robiłam na święta. Chciała zrobić coś lekkiego i zdrowego, zamiast ciężkich ciast z kremami na biszkopcie, dlatego zdecydowałam się na ciasteczka z płatków owsianych. Są one szybkie i łatwe w przygotowaniu i fajnie chrupiące. Ja zrobiłam je z dżemem z tego przepisu ale można je również zrobić dżemem lub bez. Ciasteczka powinny być przechowywane w zamknięty pojemniku(...)pieczenia 1,5 szklanki mąki 3/4 brązowego cukru 3/4 białego cukru 1,5 kostki masła pół aromatu waniliowego Masło ubić z cukrem białym i brązowym, na gładką masę. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując, dodać aromat. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować do momentu połączenia składników. Dodać płatki i wszystko dokładnie wymieszać
Delusional Trinepowyżej 1/2 szklanki cukru 60 g masła mała szczypta soli 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej twarda marmolada (u mnie wieloowocowa) *Uwaga! Ze względu na świąteczne przygotowania – piekę dużo (!) ciast, brakło mi wolnej większej blachy. Wam jednak radzę użyć dużej blaszki i nakładać kokosanki w większych odstępach, dzięki temu będą ładniejsze i nie skleją się ze sobą. Ja musiałam moje(...)dodajemy stopniowo cukier z czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej, miksujemy na małych obrotach do połączenia. Słodką pianę przekładamy do wiórek kokosowych z masłem. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Z kokosowej masy tworzymy w rękach kulki wielkości orzecha. Układamy je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko spłaszczając i tworząc palcem w każdej porcji wgłębienie. W to wgłębienie wkładamy twardą marmoladę. Uwaga! Kokosanki
Słodkie okruszkiDziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja też
Gotuję TestujęMam coś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać – tradycyjny, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa
Pink EnvelopePrzepyszny tort daktylowy blaty bezowe : 6 białek szczypta soli 300 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soku z
Kolorowa kuchnia ElkiPołączenie szpinaku z żurawiną jest zdrową wersją deseru. Muffinki przygotowałam w specjalnych foremkach od Firmy Gosia . Foremki wykonane są z bardzo wytrzymałego papieru, który idealnie dopasowuje się do ciasta. Dzięki takim foremkom nie musimy męczyć się aby wyjąć muffinki z formy. Oszczędzają one nasz czas i są rewelacyjne do trzymania w ręku. 1 szklanka mąki pszennej(...)pianę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując stopniowo dodajemy szpinak z olejem oraz partiami mąkę z proszkiem. Do foremek na muffinki wlewamy po jednej dużej łyżce masy. Na środku układamy łyżeczkę konfitury żurawinowej, wlewamy drugą łyżkę masy. Na wierzchu układamy suszoną żurawinę. Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut
VioletoweKucharzenie