łatwiej było na patelni nadać łyżką odpowiedni kształt. Jabłka w cieście biszkoptowym, choć teoretycznie proste, nigdy nie wyszły mi tak dobrze, jak smażone właśnie bez tłuszczu na patelni WOLL. Ciasto przyjemnie się przypiekło i było fajnie chrupiące, a skrywający się w środku plasterek jabłka odpowiednio mięciutki. Moje dziecko pokochało je od pierwszego gryza, a przyznać muszę, że wcześniej już próbowałam(...)trzeba było naczynie zostawiać do odmoczenia. Patelnia doskonała jest również do smażenia omletów. Kiedy nie miałam tak dużej patelni z pokrywką smażyłam po kilka mniejszych omletów. Teraz wystarczy całą masę wylać na patelnię, a następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku
Smaki Na Talerzułatwiej było na patelni nadać łyżką odpowiedni kształt. Jabłka w cieście biszkoptowym, choć teoretycznie proste, nigdy nie wyszły mi tak dobrze, jak smażone właśnie bez tłuszczu na patelni WOLL. Ciasto przyjemnie się przypiekło i było fajnie chrupiące, a skrywający się w środku plasterek jabłka odpowiednio mięciutki. Moje dziecko pokochało je od pierwszego gryza, a przyznać muszę, że wcześniej już próbowałam(...)trzeba było naczynie zostawiać do odmoczenia. Patelnia doskonała jest również do smażenia omletów. Kiedy nie miałam tak dużej patelni z pokrywką smażyłam po kilka mniejszych omletów. Teraz wystarczy całą masę wylać na patelnię, a następnie przekroić całość na pół lub na ćwiartki. Znacznie szybciej i sprawniej. No i nic nie przywiera do dnia. Ostatnie dwa zdjęcia to omlet po gospodarsku
Smaki Na Talerzubanalnie proste w wykonaniu, a także szybkie - przygotowanie zajmuje tylko 10 minut i do piekarnika. Zaletą jest to, że nie da się go zepsuć. Nie należy ono do słodkich ciast, dlatego idealnie nadaje się na podwieczorek lub deser dla dzieci. Składniki: 2 szklanki kaszy manny orkiszowej Radix-Bis 1 szklanka wiórek kokosowych 2 jajka 1/2 szklanki(...)końcu dodajemy porcjami składniki suche i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Morele myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę kroimy na 4 paseczki. Gotową masę wykładamy do formy (ok. 20 x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną, wyrównujemy, a na wierzch układamy paseczki moreli. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Kuchnia MagdaLenymalinowa. Ciasto jest bez dodatku rafinowanego cukru, na mące pełnoziarnistej. Do posłodzenia wykorzystałam suszone daktyle. Jeśli więc macie ochotę na trochę zdrowej słodyczy, zapraszam po przepis :) PRZEPIS SERNIK W CIEŚCIE BANANOWYM BEZ CUKRU Czas przygotowania 15 minut plus 50 minut pieczenia Składniki na foremkę 16cm CZĘŚĆ BANANOWA Duży dojrzały banan 2 jajka 100g jogurtu naturalnego 40g mąki owsianej (zmielone płatki(...)łyżki mascarpone Łyżeczka miodu CZĘŚĆ BANANOWA Banana zblendować z jajkami, jogurtem i daktylami Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie CZĘŚĆ SERNIKOWA Wszystkie składniki zblendować do uzyskania gładkiej masy Około 2/3 masy bananowej wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia Na masę bananową wyłożyć równomiernie masę serową Na górę wylać resztę masy bananowej Piec 50 minut w 180 stopniach
HealthyCreationsoraz 1/3 szklanki oleju rzepakowego. Dodajemy także mus bananowy, 2 łyżeczki naturalnego kakao oraz kilka łyżek karmelu daktylowego do smaku. Całość mieszamy, w razie potrzeby dosypując więcej mąki. Ciastem wylepiamy spód i boki tarty, a następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. * Karmel daktylowy uzyskujemy miksując namoczone wcześniej daktyle (ok.70-80g) z łyżką masła orzechowego. marchewkowe nadzienie: szklanka(...)Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pod koniec wsypujemy płatki jaglane, podlewamy odpowiednią ilością wody i gotujemy przez kolejne kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Całość blendujemy na gładką masę. Do zblendowanej kaszy dodajemy startą marchew, mus z rodzynek, 2 łyżeczki cynamonu i mieszamy. Dodajemy również niepełną szklankę mąki ryżowej i resztę syropu daktylowego. Próbujemy masy - jeśli
Kuchnia Elliepachną cynamonem i jabłkiem :) Jabłkiem, choć nie dodajemy jabłka. Sekretem jest moja ulubiona smakowa maślanka, o dumnej nazwie "pieczone jabłko". Muffinki powstały poprzez zmodyfikowanie przepisu na maślankowe ciasto, które Mama od dawna ma w swoim zeszycie z przepisami. Polecam ! Składniki na około 30 sztuk: 5 szklanek mąki 4 jajka 2 szklanki maślanki "pieczone jabłko" 1 szklanka oleju 2/3 szklanki(...)wyrabiamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon mieszamy razem. Białka ubijamy, pod koniec dodając na zmianę część cukru, cukier wanilinowy i żółtka. Do powstałej masy wlewamy powoli na zmianę olej i maślankę ciągle mieszając. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości, posypujemy obficie wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy
CynamonemPoOczachdzieciństwie jadłam je bardzo często z różnymi nadzieniami, moimi ulubionymi zawsze były z truskawkami. Dzisiaj odbiegłam nieco od tradycyjnego przepisu i zrobiłam o wiele zdrowszą wersje knedli, a mianowicie ciasto zrobione jest z kaszy jaglanej. Knedle z kaszy są bardzo, ale to bardzo syyyte, a smak jest genialny :-) Dodatkowo są odpowiednie dla wegan i osób na diecie bezglutenowej 😊 Składniki(...)następnie zalewamy wrzącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie całą wodę i będzie miękka. Ugotowaną kaszę odstawiamy aż lekko ostygnie. Następnie do kaszy dodajemy mleko i miksujemy na jednolitą masę, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dłonie oprószamy mąką ziemniaczaną, w dłoniach rozkładamy placek z kaszy, na środku układamy truskawkę i dokładnie zlepiamy
kulinarne odsłony patibędzie lekko klejące, ale nie dosypujemy mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 – 2cm i wykrawamy krążki. Odkładamy na ściereczkę (lub blaszkę wyłożoną matą i bardzo delikatnie oprószoną mąką(...)skórką cytrynową. Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia, to idealna propozycja dla niezdecydowanych. Pączki bez nadzienia dają możliwość wykorzystania ich na kilka sposobów. Dodatek marmolady, powideł, budyniu, różnego typu mas, czy też bitej śmietany – kwestia gustu, zaspokoi apetyty wszystkich. Gorąco polecam i życzę smacznego. Z niewielkimi zmianami, ponownie wykorzystałam przepis Doroty z Moich Wypieków . Polecam też inne przepisy
mojewypiekiinietylkoszczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej(...)jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach! To istna bomba kaloryczna. Możemy jednak lekko zmniejszyć tę ilość kalorii- rezygnując z gotowych mas makowych (zawierają dużo cukrów i zbędnych dodatków). Przygotujmy ją sami, dodając mniejszą ilość miodu, a większą ilością bakalii. 6. Kapusta z grochem Zrezygnuj z zasmażki, już sam groch z kapustą
Tradycyjna Kuchniaoctowi soda oczyszczona lepiej pracuje i ciasto staje się bardziej puszystsze. Wiedzieliście o tym? I to właśnie w poniższym wypieku postanowiłam sprawdzić nowo odkrytą przeze mnie metodę :) Faktycznie, ciasto wyszło bardzo pulchne, mięciutkie. Pięknie wyrosło, choć jest w pełni wegańskie, więc nie ma jajek. Intensywnie czekoladowe, słodziutkie, a pasta migdałowa odgrywa tu główną rolę i wszyscy czym prędzej się(...)pomocą miksera miksować na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie foremkę (u mnie średnia owalna/może być keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, a na jej wierzchu ułożyć w kilku miejscach pastę migdałową. Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec przez 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu powstałe dziurki po paście
Zdrowie na języku :Pwtedy jest tyle innych zajęć, że znów, pieczenie schodzi na dalszy plan. Ale nie zawsze. Na swoje małe przyjemności trzeba znaleźć czas, choć odrobinkę. Tym razem wyczarowałam torcikowe ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami lata - brzoskwiniami i jagodami. Bardzo, bardzo smakowite :) Składniki: (na tortownicę 24cm) BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki(...)Białka oddzielić od żółtek. Do białek dać szczyptę soli, ubić na sztywno. Do piany dodawać po łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać obie mąki, zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm z wyłożonym papierem do pieczenia jedynie snem. Piec w 180'C około 25 - 30 minut
Cakes By KejtLekkie, kolorowe mini tarty pełne warzyw. Najlepiej smakują na ciepło. Spód tart można wyłożyć kruchym ciastem, ja tym razem zrobiłam na szybko bez spodu. Składniki n a ok 12 sztuk: 5 jajek 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 mały brokuł 12 pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek 1/2 małej cukinii 1 mała papryka czerwona kilka sztuk szerokiej zielonej fasoli szparagowej sól(...)połówki, paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepać w misce, dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Do foremek na tarty włożyć kawałki warzyw i zalać masą jajeczną. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i piec tarty przez ok 25 minut. Po upieczeniu udekorować świeżą bazylią
Ze smakiem i z pasjąkoniec dodajemy nasze puree buraczane. Ciasto ma być miękkie, ale nie lejące się. Przy zbyt luźnym i klejącym cieście dosypujemy stopniowo mąkę. Można również dodać odrobinę oleju. Gotowe ciasto odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na jakieś 15 min, żeby podrosło. 5. Następnie formujemy nieduże kuleczki, które układamy na blasze. Wierzch smarujemy mlekiem sojowym i posypujemy sezamem/nasionami lnu. Pieczemy(...)pietruszki 4 ząbki czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych pół łyżeczki kurkumy 2 łyżki mąki odrobina wody płatki owsiane jako panierka sól, pieprz Przygotowanie: 1. Tofu rozgniatamy widelcem na gładka masę. Orzechy i pietruszkę siekamy drobno. Czosnek również drobno siekamy i zarumieniamy na oleju na patelni. Dodajemy do tofu. Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. 2. Aby nasza masa
Bananowe PoleŁatwe i niedrogie ciasto, które długo zachowuje świeżość. Jest wilgotne, bardzo aromatyczne, dobrze wyczuwalne są w nim nie tylko banany ale też orzechy i miód. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, podane z gałką lodów waniliowych. To także fajny sposób na zużycie mocno dojrzałych bananów. *foremka 23*23 cm Składniki: 4 dojrzałe banany 250 g mąki 100 g jogurtu naturalnego gęstego(...)pieczenia, dno posmarować miodem. Trzy banany przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na miodzie, przekrojoną stroną do dołu. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać jajka. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać mąkę przesianą z proszkiem i sodą,orzechy, jogurt, śmietanę i rozgniecionego banana. Całość wlać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMama pomogła mi przygotować karmel. Potrzebny był nam do ciasta. Całkiem sporo mama fanka karmelu zjadła łyżeczką. Uwielbiamy z mamą lody z karmelem. Robiąc go postanowiłyśmy zrezygnować z soli, ponieważ masło samo w sobie jest już słone. Korzystałyśmy z przepisu na karmel ze strony Candy Company. Składniki: 200 g brązowego cukru ( może być biały, jednak jeśli(...)cukru zrobią się grudki, jednak należy ciągle mieszać aż cukier się rozpuści i zrobi się płynny. Kiedy cukier się już rozpuści dodajemy masło i mieszamy aż masa będzie jednolita i wtedy powoli wlewamy śmietanę kremówkę. Mieszamy aż karmel będzie całkowicie gładki. Zestawiamy z palnika i gotowe. SMACZNEGO
Lili w kuchni