ciasto - 162907 przepisów (strona:2361/10861)

Przepis na bułki poznańskie z przedziałkiem 55

cukru 1 łyżeczka soli  Przygotowanie:      Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy sól i wlewając partiami wodę zaczynamy wyrabiać ciasto, pod koniec dodajemy olej. Ciasto porządnie wyrabiamy (mieszamy, zagniatamy aby go dobrze napowietrzyć). Ciasto wyrabiamy tak przynajmniej z 5 do 10 minut (ma być elastyczne gładkie i odchodzić od ręki(...)Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.     Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy zagniatamy, aby ciasto odgazować. Następnie robimy wałeczek i dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę (bułeczkę) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i opruszonej mąką (zachowując odstępy bo bułki będą rosły

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Paluszki rybne w aromatycznym cieście jogurtowym 70

Paluszki rybne w aromatycznym cieście jogurtowym Fantastyczne danie nie tylko dla dzieci. Miękkie i soczyste kawałki dorsza w złocistej i chrupiącej panierce. Takiej rybce ciężko się oprzeć!     Składniki: ok 300g filetów białej rybnych (u mnie dorsz) sól, pieprz olej do smażenia – ok 1 szklanka Ciasto: 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 3/4 szklanki mąki pszennej przyprawy: sól, pieprz(...)stron solą oraz pieprzem *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami i curry. Dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane *** *** Usmażone paluszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

Blog z Apetytem
Jaki rum do drinków, a jaki do picia z lodem? 68

Gdy dni stają się dłuższe i cieplejsze, a wakacje i dobra zabawa wiszą w powietrzu, wielu z nas sięga po swój ulubiony gatunek rumu. Z jego

Kuchnia MagdaLeny
Tania lodówka z zamrażalnikiem? Zobacz najlepsze modele! 69

Szukasz lodówki w dobrej cenie? Czasami awaria sprzętu potrafi zaskoczyć w najmniej spodziewanej chwili! Zobacz najlepsze urządzenia, które nie zrujnują twojego budżetu, a przy tym - zadbają

Kuchnia MagdaLeny
Przepis na pieczarki w cieście piwnym 63

Pieczarki w cieście     Pieczarki wyszły wyśmienicie, zjadłem i poszedłem biegać. Okazały się fit, a ja poprawiłem swój ostatni wynik na 10 km o 5 min i 20 sek. No dobra, nie od pieczarek poprawiłem wynik, jednak na pewno nie były zbytnim obciążeniem na żołądku...     👉Jak zrobić pieczarki w cieście piwnym(...)kalafiora w cieście... No prawie tak samo bo ciasto inne...      Zapraszamy na przepis na pieczarki w cieście piwnym.     Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Jak zrobić pieczarki w cieście piwnym na przystawkę - Przepis na przekąskę   Składniki: 1 szklanka mąki, użyłam orkiszowej (szklanka o pojemności 250ml) szklanka piwa ok. pół kilograma

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
domowy Chleb z ziarnami bez wyrabiania i bez wyrastania 119

płatki owsiane zmieliłam) oraz solą. W osobnym naczyniu drożdże mieszamy z wodą oraz cukrem. Do suchych składników dodajemy wymieszane drożdże oraz olej i mieszamy rózgą kuchenną albo łyżką (konsystencja ciasta będzie luźna). Gotowe ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek (keksówek, ok. 12×30 cm) i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w ok. 180 st. C przez

Domowy Smak Jedzenia
Jabłka w cieście 57

Super smaczne i bardzo szybkie do przygotowania jabłka w cieście. Idealny smakołyk na śniadanie lub kolację. Składniki 250 ml maślanki 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder cukier waniliowy mąka pszenna 3 jabłka Przygotowanie Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, następnie do miski odlewam maślankę, dodaje jajka i żółtka, cukier puder, cukier(...)waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko mieszam stopniowo dodaje mąkę i sprawdzam czy ciasto jest gęste. Jeżeli tak zanurzam krążek jabłka w cieście i smażę na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Autor przepisu: Katarzyna Artykuł Jabłka w cieście pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Przepis na drożdżówki z rabarbarem 62

łodyg rabarbaru  Przygotowanie:     Drożdże i cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości letniej śmietanki. Następnie dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania  wlewamy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i będzie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia(...)swojej objętości.    Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 9 kawałków. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą spłaszczamy na placek o grubości ok. 1cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy, bo ciasto będzie rosło), a następnie zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia.     Łodygi rabarbaru tniemy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 63

ciasto drożdżowe jest idealnie mięciutkie i leciutkie jak chmurka, a wszystko to za sprawą wcześniejszego ubicia jajek z cukrem. Jeśli możecie poświęcić chwilę więcej na przygotowanie ciasta, to bardzo polecam ten sposób nadający puszystości drożdżowym wypiekom. U mnie dziś placek w towarzystwie rabarbaru i kruszonki do tego kawa i na prawdę nie trzeba niczego więcej do szczęścia. W całym mieszkaniu(...)rozczyn podwoi swoją objętość. W międzyczasie ubijam jajka z pozostałym cukrem na jasną puszystą masę. W misie umieszczam pozostałą mąkę, cukier waniliowy, sól, pozostałe mleko oraz rozczyn i wyrabiam ciasto aż składniki się połączą. Wtedy wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto będzie się dość luźne i będzie się kleić, dlatego najlepiej wyrobić je robotem.  Gotowe odstawiamy

Cynamonowe szczęście
Gyoza z sezamem i kurczakiem 57

pierogi z żółtym serem i pieczarkami –  zielone pierogi –  leniwe GYOZA Z SEZAMEM I KURCZAKIEM Ilość porcji : około 30-40 pierogów Przygotowanie:  60 minut Składniki ciasto: – 400 g mąki pszennej — typ 500-550 – szczypta soli – 200 ml gorącej wody (70 st. C) Składniki farsz: – 450-550 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka – 3-4 garści(...)łyżka octu ryżowego – 2-3 łyżki sosu sojowego -1 łyżeczka tartego imbiru Dodatkowo olej do smażenia i woda. Na koniec płatki chilli do posypania. Przygotowanie: Przygotuj ciasto na pierogi. Do misy dodaj składniki i zagniataj albo mikserem wykorzystując końcówkę typu hak lub ręcznie. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 40 minut. Przygotuj sos. W średnim garnku

nietylkopasta.pl
Murzynek z frużeliną wiśniową. 69

Zwykły prosty murzynek w trochę innym wydaniu. Wymyśliłam sobie,  że na wierzch wyłożę frużelinę wiśniową i przykryję ją okruchami ciasta.  Wyszło naprawdę pysznie. Bardzo polecam to ciasto, szybko się robi, jest wilgotne  i długo pozostaje świeże.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  3 pełne(...)łyżki zimnej wody  Wykonanie: Składniki suche wsypać do miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i powidła.  Ponownie wszystko wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły.  Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.  Boki wysmarować masłem i posypać mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 45-50 minut. W międzyczasie

Agusiowe smakołyki
Drożdżowe bułki z mlekiem w proszku. 83

miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, połowę wody lub mleka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy podrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, około 10 minut. Wyrobione ciasto, oprószamy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy(...)Ciasto dzielimy na bułeczki dowolnej wielkości (pamiętać należy, że jeszcze sporo urosną). Rozpłaszczamy i do środka każdej dajemy łyżeczkę (w zależności od wielkości bułki) lub mniej ulubionego dżemy. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, aż podrosną. Smarujemy rozbełtanym białkiem. Wyrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam