Ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką. Puszyste, wyrośnięte i przepyszne ciasto do popołudniowej kawy. Składniki Ciasto 4 jajka 1,5 szkl cukru 1,5 szkl maślanki 1 szkl oleju 4 szkl mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 0,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 30 g margaryny Dodatkowo ok. 1 kg rabarbaru Przygotowanie Jajka ubić(...)moim przypadku rabarbar. Kruszonka: Składniki rozdrobnić jak na kruszonkę, posypać na owoce i do piekarnika na 180 stopni na ok. 45-50 min. Autor przepisu: Agnieszka The post Rabarbarowe ciasto na maślance first appeared on Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyLekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne ciasto z musem truskawkowym. Idealne na letnie dni do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty. Artykuł Ciasto z musem truskawkowym pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plNagły wybuch wiosny skłonił mnie do szybszego opróżnienia zapasów z zamrażalki, a że zalega tam jeszcze trochę owoców, to na weekend zrobiłam kolejne ciasto szpinakowe, tym razem z truskawkową żelką oraz warstwą bitej śmietany posypanej przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. To ciacho wygląda po pięknie, wiosennie, a do tego smakuje genialnie i dobrze się kroi także jeśli planujecie jakieś imprezy sprawdzi(...)się doskonale. I nie martwcie się o tych co to szpinaku nie lubią, on tylko nadaje temu ciastu pięknego koloru (jego intensywność zależy od tego czy użyjecie mrożonego, czy świeżego) a w smaku pozostaje niewyczuwalny, a najlepszym dowodem na to jest, że mój osobisty Mąż, które je wszystko po za szpinakiem właśnie, zjadł kilka porcji tego pysznego ciasta. Ciasto
Cynamonowe szczęścieCiasto francuskie z dżemem żurawinowym i camembertem to świetna i szybka w przygotowaniu przekąska. Fajnie smakuje, jest prosta do zrobienia i idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Artykuł Ciasto francuskie z dżemem żurawinowym i camembertem pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pldłużej, zrób ten pyszny sernik z bakaliami , a później podziel się ze mną swoimi wrażeniami. Sernik Bakaliowy z Pyszną Polewą SKŁADNIKI: (na foremkę 24x24 cm) KRUCHE CIASTO: składniki na kruche ciasto powinny być zimne masło (120 g) 2 żółtka cukier (pół szkl.) mąka pszenna (1,5 szkl. = 250 g) jogurt grecki (1 łyżka kopiasta) może być śmietana(...)proszku (3/4 szkl.) PRZYBORY: foremka 24x24 cm. szklanka 250 ml. mikser szpatułka miarka waga WYKONANIE: Zobacz krok po kroku jak zrobić Sernik Bakaliowy Nigdy nie przegap przepisu! 1. KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pozostałe składniki. Szybko zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Boków foremki niczym nie smarujemy. Wstawiamy do lodówki
RITA food channelłyżek cukru pudru Kawałek ciemnej czekolady Przygotowanie: Spód: Do mąki dodać pokrojone zimne masło, cukier puder oraz waniliowy, a następnie wymieszać. Dodać żółtka i wyrabiać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Po wyrobieniu ciasto musi leżakować w lodówce przez ok. 2 godziny – okryte by nie obeschło. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części formujemy(...)wałeczki do obłożenia brzegów blaszki (inwencja wg uznania). Formę wstawiamy do lodówki na 15 minut, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut (to zależy od naszego piekarnika). Wierzch: Wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Następnie delikatnie rozsmarowujemy na dżemie krem orzechowy (to mascarpone, masło orzechowe i cukier puder miksujemy na gładką masę). Teraz pozostaje
Kuchnia po mojemudość szybki. Nie ma tu skomplikowanych składników, a wszystko, co potrzebne do jego przygotowania jest niedrogie i łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Jeśli szukacie pomysłu na fajne świąteczne ciasto, które zachwyci gości i rodzinę, keks z bakaliami będzie idealnym wyborem. ŚWIĄTECZNY KEKS Z BAKALIAMI PRZEPIS Składniki 250 g mąki pszennej 5 jajek 200 g masła 180 g cukru(...)przełożyć masę. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. 6. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać ciasto. Artykuł Świąteczny keks z bakaliami pochodzi z serwisu alledobre.pl
Alle Dobre!Dziś kolejny przepis na bardzo prostą i pyszną babkę, w sam raz na świąteczny stół. Ciasto jest puszyste i delikatne. To taki trochę chlebek bananowy w formie babki. Dzięki dodatkowi kakao mamy piękną dwukolorową babkę, która świetnie prezentuje się na talerzu. Ta czekoladowa kropka w środku ciasta wyszła mi chyba bardziej przez przypadek, ale jeśli przed pieczeniem wymiesza(...)przełożyć do miski, dodać jajka, olej oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesypać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać na jednolitą masę (nie mieszać za długo). Pół przygotowanego ciasto wylać do formy na babkę (używam silikonowej). Do pozostałego ciasta przesiać 3 łyżki ciemnego kakao i wymieszać - gdyby masa wyszła zbyt gęsta dolać trochę mleka. Następnie przelać na wierzch
Healthy food explorermąkę, cukier i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży i mieszamy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Następnie do ciasta dodajemy miękkie masło, mieszamy. Po połączeniu składników długo i dokładnie wyrabiamy ciasto (minimum 10 minut) *** *** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia(...)Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy ręką i układamy w foremce (moja foremka z kominem ma średnicę 22 cm ) *** *** Foremkę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut do ponownego wyrośnięcia *** *** Po tym czasie wkładamy babkę do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 25 minut *** *** Przestudzoną wyjmujemy z foremki *** *** Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder
Blog z Apetytemwanilii (laskę wanilii rozcinamy wzdłuż nożem, zeskrobujemy miąższ). Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką aż składniki połączą się. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tartą. Do formy wylewamy 2/3 ciasta. Do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy kakao i sok z pomarańczy, mieszamy, wylewamy do formy. Pieczemy w 170 stopniach grzanie góra – dół przez 60 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy(...)piekarnika, dajemy mu 5 minut odpocząć. Potem ciasto wyjmujemy z foremki na paterę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto polewamy lukrem i dekorujemy płatkami suszonych kwiatów. reklama Artykuł Babka piaskowa dekorowana płatkami kwiatów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakujespód sernika: 160 g herbatników 60 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Do herbatników dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotowym „ciastem” wykładamy dno foremki (tortownicy ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). składniki na masę serową : 700 g sera białego, 3x zmielonego 200 ml śmietanki kremówki 180 g cukru(...)łyżeczki otartej skórki z cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego wykonanie: wszystkie składniki przekładamy na naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na spód ciasta. Pieczemy w ok. 160-170 st. C przez ok. 60-70 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. składniki na lemon curd: 1 cytryna 1 jajko
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 200 g mąki 80 g cukru pudru 70 g masła, schłodzonego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, w miarę cienko. Wykrawamy foremką ciasteczka. W połowie wykrojonych ciastek robimy na środku dziurkę. mniejszą okrągłą wykrawaczką. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniazimne piwo i delikatnie mieszamy np. rózgą kuchenną. Mięso ryby dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące a następnie zanurzamy w cieście piwnym i smażymy na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z np. z frytkami lub ugotowanymi ziemniakami i ulubionymi surówkami
Domowy Smak Jedzeniaoleju rzepakowym? Dlaczego do wypieków warto wybierać olej rzepakowy? Olej rzepakowy to doskonała alternatywa masła. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. Jest wygodny w zastosowaniu nie trzeba go rozpuszczać i ma cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Więcej o jego zaletach przeczytacie tutaj: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/ Ja mam zawsze olej rzepakowy w domu(...)chętnie z niego korzystam przygotowując różne słodkie i wytrawne wypieki. Płynne oleje znakomicie sprawdzają się jako zamiennik masła. Bez problemu powstanie pyszna babka wielkanocna, ciasto drożdżowe, kruche czy inny rodzaj wypieku. A ile dodatkowych korzyści zdrowotnych A wy pieczecie ciasta na oleju? Przepis na makowiec na oleju rzepakowym Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka M niepełna szklanka cukru
Słodkie okruszki