ciasto - 162907 przepisów (strona:2352/10861)

KRUCHE CIASTECZKA Z MAKIEM 57

Jeśli lubicie kruche maślane ciastka, i lubicie mak - ten przepis jest dla Was 😍 Pyszne połączenie maślanego, kruchutkiego ciasta i aromatycznej masy makowej to strzał w 10! Do ciastek wykorzystałam gotową masę makową, ale jeśli zostanie Wam trochę takiej pysznej, domowej masy np. od makowca będzie jeszcze smaczniej 😎  Ciasteczka spokojnie wytrzymują 4-5 dni bez utraty swoich walorów smakowych. Składniki(...)pieczenia Dodatkowo - masa makowa  Ja wykorzystałam ok. 1/2 puszki gotowej masy makowej. Dodałam do niej tylko trochę rodzynek i aromat migdałowy.  Wykonanie:  Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać przy użyciu haka miksera lub zagnieść ręcznie. Uformować z ciasta kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 h. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem i trzymałam

Walijskie Pichcenie
Mini cynamonki do odrywania 44

odważonej mąki. Rozmieszaj aby nie było grudek i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Do zaczynu wsyp mąkę, sól, pozostały cukier, dodaj jajka i miękkie masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut robotem lub ręcznie. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godz. Na nadzienie: wymieszaj miękkie masło razem z cukrem(...)cynamonem. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkowuj na prostokąt około 25x35 cm. Na rozwałkowanym placku rozsmaruj cienko połowę nadzienia i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku ciasta. Tak zwinięty wałek ciasta potnij na około 1 cm kawałki za pomocą cienkiej nitki (przeciągnij nitkę pod ciastem, u góry skrzyżuj nitkę i rozciągnij na boki). Tak samo zrób

Delicious Place
Rzeszowiak 61

Rzeszowiak, to jedno z wielu wyśmienitych ciast, ze zbioru przepisów Siostry Anastazji. Wykwintny i przepyszny, idealny na świąteczny stół. Ciasto kruche: 2 dag mąki pszennej 1 dag margaryny 10 dag cukru 2 żółtka 3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia           Zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki. Masa makowa(...)wymieszać. Do dekoracji: Polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu .           Piekarnik nagrzać do 180 º C, blaszkę 35 cm x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki. Na ciasto wykładać masę makową i orzechową, na przemian, tworząc podłużne pasy. Na wierzch wyłożyć masę serową. Delikatnie wyrównać. Piec 75 minut. Upieczone

Praktyczna pl
Paszteciki krucho-drożdżowe z serem i pieczarkami 64

Paszteciki krucho-drożdżowe z serem i pieczarkami Aromatyczna i smakowita przekąska, idealna zarówno na przyjęcia, jak i na wigilie oraz święta. Polecam!     Składniki: Ciasto: 200g śmietany 18% 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 0,5kg mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 200g masła po pół łyżeczki soli i pieprzu Farsz: 0,5kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła(...)stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz sól i pieprz. Wszystko siekamy nożem *** ***Następnie dodajemy jajko, żółtka oraz śmietanę rozrobioną z drożdżami *** *** Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto *** *** Powstałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm *** *** Na skraju ciasta układamy porcję farszu i posypujemy go startym lub drobno pokrojonym serem *** *** Zwijamy w rulon i odcinamy. Ponownie

Blog z Apetytem
Ciasteczka Toffifee – najszybszy sposób na pyszny deser 52

najdzie nagła ochota na coś słodkiego. Można je również przygotować na wszelkiego rodzaju imprezy np. wigilię klasową, gdyż każdy skusi się na takie ciasteczka. Składniki na ciasteczka Toffifee: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie czekoladek Toffifee białko jajka 2-3 łyżki cukru   Przygotowanie Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na jednej z nich układamy w równych odstępach Toffifee. Czekoladki nakrywamy(...)drugim płatem ciasta. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, tak aby na środku każdego było jedno Toffifee. Każdy kwadrat dociskamy dokładnie widelcem na brzegach, aby oba płaty ciasta się skleiły. Ciasteczka układamy w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem jajka i posypujemy cukrem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Szybka napoleonka 46

Ekspresowa do zrobienia napoleonka z gotowego ciasta francuskiego. Idealny deser do popołudniowej kawy. Składniki 2 ciasta francuskie krem do karpatki kostka masła cukier puder do posypania Przygotowanie Ciasta francuskie piekę na złoto (200 stopni góra dół, około 18 min). Krem do karpatki gotuje z mlekiem, po ostygnięciu ucieram z masłem, wykładam na spód, przykrywam drugim upieczonym ciastem i wkładam

Wasze Przepisy
Uszka z fasolą 45

u0142ej"],"name":"Uszka z fasol\u0105","recipeCategory":"Bo\u017ce Narodzenie, dania bezmi\u0119sne, dania m\u0105czne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Z m\u0105ki, wody i soli wyrobi\u0107 ciasto. Wyrabia\u0107 kilka minut na stolnicy.\r","Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno. Zeszkli\u0107 na oleju.\r","Doda\u0107 fasol\u0119 i razem zmiksowa\u0107.\r","Ciasto rozwa\u0142kowywa\u0107(...)pierożków Składniki: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki wody, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 1 duża cebula, 1/2 puszki fasoli białej Przygotowanie: Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Wyrabiać kilka minut na stolnicy. Cebulę pokroić drobno. Zeszklić na oleju. Dodać fasolę i razem zmiksować. Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać nożem kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać kopiatą łyżeczkę farszu. Najpierw

Bardzo Gruby Smok
Pierniczki bez miodu z kolorowym lukrem 59

piernika i cynamon, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy mokre składniki – miękkie masło, jajko, mleko oraz esencje waniliową – całość wyrabiamy rękami na jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.   Na drugi dzień nastawiamy piekarnik na 200°. Blachy do pieczenia wykładamy papierem – ja piekę(...)dwóch ogromnych blachach piekarnikowych tylko pilnuje bo ta z wierzchu zawsze dopieka się szybciej, wiec ją wyciągam a drugą jeszcze chwilę dopiekam. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, delikatnie podsypujemy stolnice mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek – około 5mm. Wycinamy z niego pierniki które wykładamy na blachę. Skrawki ciasta sklejamy ze sobą – potem z każdej porcji zbieram skrawki

Smaczna Strona
Desery z czekoladą, które warto przygotować 64

Poniżej sprawdzisz następujące przepisy na desery z czekoladą: 1. Czekoladowa pianka z bitą śmietaną 2. Deserek Kinder Country 3. Pralinki z białą czekoladą 4. Czekoladowy fondant 5. Deser jak ciasto Wuzetka 6. Babeczki brownie z czekoladowym kremem Zobacz również przepisy na najmodniejsze ciasta w roku: Przepisy na najmodniejsze ciasta w 2023 roku! PRZEPISY NA DESERY Z CZEKOLADĄ 1. Czekoladowa pianka(...)fondant Fondant, czyli Lava Cake to wilgotny czekoladowy deser z płynnym środkiem. Wystarczy kilka chwil i proste składniki, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. SPRAWDŹ EBOOK 5. Deser jak ciasto Wuzetka Warstwowy deserek, który smakuje jak ciasto wuzetka . Kakaowe herbatniki, puszysty krem śmietanowy jak do wuzetki i warstwa pysznej czekoladowej polewy. Ten deser jest idealny! ZOBACZ PRZEPIS 6. Babeczki brownie

Via Gusto
Kiedy warto sięgnąć po herbatę ziołową? 69

Twój organizm źle reaguje na kofeinę zawartą w czarnej herbacie i kawie? Sięgnij po naturalne herbatki kwiatowe bądź ziołowe, które pomagają leczyć wiele schorzeń. Sprawdź, o

Kuchnia MagdaLeny
ciasteczka półfrancuskie 49

jajko 2 łyżki śmietany 18% dodatkowo: mleko lub jajko do smarowania ciasteczek cukier kryształ do posypania ciastek wykonanie: Mąkę, margarynę, żółtka, jajko oraz śmietanę siekanym nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez ok. 2 godz. Schodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy dowolne kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem lub jajkiem

Domowy Smak Jedzenia
Karpatka 51

dość często. Pewnie stało się tka dlatego, że najczęściej robię ją z pamięci. Jednak postanowiłam, go wrzucić tutaj gdyby ktoś z Was potrzebował lub mnie zawiodła pamięć. To ciasto może się wydawać trudne, ale uwierzcie mi nie ma się czego bać, potrzebujecie tylko kilku składników, które z pewnością macie w domu, miksera, odrobiny czasu i chęci. Ciasto parzone 1 szklanka(...)Połowę gotowej masy wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia (moja miała 23x33 cm) i równomiernie rozprowadzamy i pieczemy ok. 30 minut w 180°C. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.  Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta *Jeśli macie 2 identycznej wielkości blaszki to można upiec obie części ciasta jednocześnie. Krem: 3 szklanki

Cynamonowe szczęście
Ciasto piernikowe 77

Ciasto piernikowe z delikatnym kremem i polewą czekoladową. Idealnie sprawdzi się na święta, a także inne nadarzające się okazje. Zapraszam na przepis! Artykuł Ciasto piernikowe pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Szybka napoleonka 57

Ekspresowa do zrobienia napoleonka z gotowego ciasta francuskiego. Idealny deser do popołudniowej kawy. Składniki 2 ciasta francuskie krem do karpatki kostka masła cukier puder do posypania Przygotowanie Ciasta francuskie piekę na złoto (200 stopni góra dół, około 18 min). Krem do karpatki gotuje z mlekiem, po ostygnięciu ucieram z masłem, wykładam na spód, przykrywam drugim upieczonym ciastem i wkładam

Wasze Przepisy