ciasto - 162907 przepisów (strona:2351/10861)

SERNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 56

Sernik królewski to tradycyjny polski sernik. Ciasto na spodzie i wierzchu jest kakaowe a ser lekko waniliowy z odrobiną rodzynek. Jest bardzo smaczny i bardzo lubiany.         CIASTO :  200 g masła 1 jako  3 łyżki ciemnego kakao  2 łyżki gęstej śmietany 4 szklanki mąki tortowej ( szklanka ma pojemność 250 ml )  2 łyżeczki(...)PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Większą część ciasta wykładamy na blaszkę 22/30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Żółtka ucieram z cukrem, następnie dodaję cały ser i miksuję. Następnie dodaję resztę składników i ser wylewam na ciasto. Na wierzch kruszę pozostałe, czekoladowe ciasto i pieczemy je 40-45 minut w temperaturze 180 % C.  Studzimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Bułki drożdżowo-zakwasowe 61

Wkruszyć do niego drożdże. Posypać je cukrem i polać połową wody. Widelcem wymieszać zawartość dołka i odstawić, by drożdże się namnożyły. Do masy dodać aktywny zakwas i zacząć wyrabiać ciasto, powoli dolewając wodę. Jej ilość jest zależna od wielu czynników, m. in. od zawartości wody w zakwasie. Dlatego należy dolewać ją partiami, by nie było jej ani za dużo(...)mało. Konsystencja ciasta powinna być taka, by ciasto dawało się swobodnie wyrabiać i z czasem zaczęło odchodzić od rąk. Pod koniec wyrabiania dodać masło podzielone na kawałki. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto uformować w kulę. Przykryć ściereczkę i odstawić na ok. 40 minut. Przygotować dużą blachę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto ponownie wyrobić ciepłymi rękoma. Podzielić na 10 części

Weekendy w domu i ogrodzie
Ślimaczki z ciasta francuskiego 49

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to szybka do przygotowania przekąska imprezowa. Składniki ciasto francuskie prażona cebulka (2 łyżki) szynka konserwowa (3 plasterki) ser żółty (3 plasterki) ogórki kiszone (3 szt.) ketchup musztarda Przygotowanie Ciasto posmarować ketchupem i musztardą, posypać cebulką na to ułożyć rzędami szynkę, ser i ogórek. Całość zawijamy i kroimy w plasterki(...)Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na 25 min, 180° C. Autor przepisu: Katarzyna The post Ślimaczki z ciasta francuskiego first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Szybki wegański piernik z powidłami i czekoladą 59

Szybki PIERNIK, z malinowymi czapkami Mikołaja 🎅🏻 Piernik czy pierniczki? Co wybieracie? To ciasto piernikowe z daktylami jest naszym ulubionym, idealnie wilgotne, słodkie, mięciutkie 👌 Tutaj filmik z przygotowania Prócz słodkiego przepisu na dziś chciałybyśmy życzyć wszystkim naszym czytelnikom wspaniałego świątecznego czasu, zdrowia na tę zmienną porę roku oraz drugiego żołądka na deserek 😍 Składniki (śr: 18cm): -150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)podgrzane mleko/wodę zblendować blenderem na gładko. 5. Sodę zalać octem i jak przestanie się pienić dodać do mokrych składników. 6. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. 7. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. 8. Piec w nagrzanym pikarniku do 180’C ok 45 minut. Warto sprawdzić pod koniec ciasto patyczkiem czy w środku jest upieczone

Candy Pandas
Sernik z Białymi Michałkami 60

Idealne ciasto dla wielbicieli białych Michałków - a myślę, że takich tu nie brakuje ;) Delikatny i aksamitny w strukturze sernik, wypełniony i udekorowanymi cukierkami z dodatkiem białej czekolady - na pewno przypadnie do gustu wielu słodkim łasuchom. Składniki na spód: 185 g ciastek owsianych (mogą być z sezamem) 60 g masła (roztopionego) Masa serowa: 1 kg serka śmietankowego w wiaderku (w temp(...)Sernik całkowicie ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki.  Na drugi dzień przygotować polewę. Czekoladę razem ze śmietaną kremówką roztopić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto. Udekorować cukierkami Białe Michałki i niesolonymi orzeszkami pekan. Smacznego! :) * należy wybrać gęsty, dobrej jakości ser w wiaderku. Jeżeli będzie zawierał płyn, to przed dodaniem go do sernika - należy go dokładnie odsączyć

Świat Ciasta
Ciasteczka kukurydziane z makiem i dżemem – Dying Light 2 54

posypania 1/4 szklanki / 50 g cukru 2 łyżki miodu 1 małe jajko 70g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki mielonego maku szczypta soli + 100g dżemu wiśniowego do posmarowania PRZYGOTOWANIE CIASTO w misce dodaj masło i cukier utrzyj do uzyskania puszystej konsystencji drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym dodaj jajko do miski, a następnie dokładnie wymieszaj dodaj mak i miód, a następnie(...)ponownie dokładnie wymieszaj dodaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i szczyptę soli – mieszaj krótko, aż uzyskasz konsystencję okruchów WYCINANIE CIASTECZEK posyp powierzchnię roboczą mąką pszenną krótko zagnieć ciasto na powierzchni roboczej, aż będzie jednolite i gładkie – posyp odrobiną mąką pszennej, jeśli jest zbyt lepkie, lub dodaj 1-2 łyżki wody jeśli nie lepi się wystarczająco, aby utworzyć jednolite ciasto

Nerds Kitchen
sernik pomarańczowy 49

masła wykonanie: Masło rozpuszczamy. Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej (np. przy pomocy blendera lub wałka). Do rozdrobnionych herbatników dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy (konsystencja mokrego piasku). Gotowe „ciasto” przekładamy do tortownicy, (ok. 24 cm średnicy, dno i boki wyłożone papierem do pieczenia) i dokładnie dociskamy. składniki na masę serową: 750 g sera białego, tłustego lub półtłustego trzykronie zmielonego

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe pierogi z pieczarkami i serem 64

zjeść same, podać z ulubionymi sosami. Doskonale też smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Jak zrobić pierogi z pieczarkami i wędzonym serem? Przygotowanie takich drożdżowych pierogów jest naprawdę proste. Z ciastem dobrze się pracuje i nie wymaga ono długiego wyrastania. Do farszu tym razem dodałam pyszny górski wędzony ser Gołka od Serolandia , który świetnie wzbogacił smak. Sery polecam też na przyjęcia(...)kanapki, do sałatek itd. Pyszne, 100% naturalne, certyfikowane sery prosto z Podhala. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny (wcześniej wyciągnięte z lodówki) niepełna szklanka ciepłego mleka 1 jajko M Dodatkowo: około 400 g pieczarek 70 g wędzonego sera Gołka od Serolandia

Słodkie okruszki
10 najlepszych przepisów na ciasta świąteczne 69

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc czas pomyśleć o świątecznym menu. Dziś mamy dla Was 10 najlepszych przepisów na ciasta świąteczne, które pięknie wyglądają i wyśmienicie smakują. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTA ŚWIĄTECZNE – TOP 10 PRZEPISÓW 1. Miodownik Przepis na: Przepiski 2. Słonecznikowiec Przepis na: Alle Dobre (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Wilgotny murzynek(...)powidłami Przepis na: Kulinarne Cuda 4. Sernik świąteczny Przepis na: Prosta Kuchnia 5. Makowa pychotka Przepis na: Przepis Dnia 6. Ciasto z bezą kakaową Przepis na: Kulineo 7. Kruchy makowiec z jabłkami Przepis na: Kuchnia Domowa Ani 8. Orzechowiec Kajmakowy Przepis na: Rita Creative 9. Makowiec z budyniowym kremem cytrynowym Przepis na: Via Gusto 10. Sernik piernikowy Przepis na: Moje

BabskiePorady.pl - Przepisy
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 68

Podaje się u was pierogi podczas wigilii? Takie z wody czy takie podsmażane? Ja muszę przyznać, że moją ulubioną wersja jest ta podsmażona na oleju z lekko chrupiącym miejscami ciastem. Pyszności! PRZEPIS BEZGLUTENOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej albo z tapioki(...)solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia tak długo aż płyn odparuje a farsz stanie się gęsty. Wyłożyć farsz na deskę i posiekać na drobno. Ciasto na pierogi: Najpierw do miski przesiewamy przez sito mąki: ryżową, gryczaną i ziemniaczaną, tak by je napowietrzyć. Do mąki dodajemy sól, babkę lub gumę guar, olej, mieszamy. Dodajemy gorącą wodę

Dorota Smakuje
Miodownik 117

Ciasto miodownik to pyszne ciasto na święta, sylwestra, a także inne okazje w ciągu roku. Jest przepyszne, naprawdę łatwe w przygotowaniu i długo zachowuje swoją świeżość. Artykuł Miodownik pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Kruche pierniczki z pomarańczą 48

roku zachciało mi się pierniczków kruchych i chrupiących. Wyszły bardzo fajne i super do dekorowania. Z ciastem dość trudno się pracuje, ale efekt końcowy wszystko wynagradza. Składniki: 400 g mąki pszennej 250 g płynnego miodu 130 g masła 1 łyżeczka sody skórka otarta z jednej pomarańczy 2 płaskie łyżki kakao 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka goździków 1 płaska(...)łyżka gałki muszkatołowej Sposób wykonania: 1. W rondelku rozpuścić masło i miód. Ostudzić. 2. W misce wymieszać mąkę, przyprawy i sodę oraz skórkę z pomarańczy. 3. Wszystko połączyć, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić 2 godziny.  4. Po tym czasie ciasto wyjąć, ogrzać 30-60 minut w temperaturze pokojowej. Moje ciasto po ogrzaniu było nadal twarde, więc pokroiłam

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasteczka z bezą i powidłem 48

powidłem śliwkowym. Beza bardzo długo pozostaje chrupiąca. Dodam, że im dłużej ciasteczka poleżą to bardziej zmiękną. Bardzo polecam, upieczcie takie, a nie pożałujecie. Udanych wypieków.   Potrzebujemy:   Na ciasto: 1 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru Na bezę: 1 białko niepełna szklanka cukru pudru Dodatkowo: pół słoiczka powidła śliwkowego(...)łyżki wiórek kokosowych mąka do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykrawamy krążki o średnicy 4 i pół cm. Krążki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Do białka wsypujemy połowę cukru pudru i miksujemy, resztę cukru dosypujemy stopniowo, składniki na bezę powinny być dość gęste

Izabelawkuchni