Uwielbiam wszystko co kryje się pod nazwą bannoffee. Karmel, bita śmietana, banany… Połączenie niemalże doskonałe. Tym razem z dodatkiem pianek marshmallow… a wszystko w otoczeniu nietypowego ciasta biszkoptowego, lekko korzennego, z nutką cynamonu. Wyszło pysznie, delikatnie, odpowiednio słodko. I choć za piankami marshmallow nie przepadam, tak w tym wypadku jestem jak najbardziej na tak. Ciasto ładnie się kroi(...)Stopniowo dodajemy jajka i mleko. Ucieramy do połączenia składników. Następne dodajemy zblendowane banany. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko studzimy, wyciągamy z formy i odwracamy na parę minut do ‚góry
Made By Mom And SonKolejne ciasto, którym będziecie się zachwycać tej jesieni i nie tylko. Z pozoru proste i szybkie. Dość wilgotne. Dużo pistacji, czekolady, tej ukrytej i tej widocznej. To właśnie w niej po części tkwi sekret tego ciasta. Dwa mięciutkie blaty, przełożone mleczną czekoladą nabierają zupełnie innych walorów smakowych. Jeśli lubicie pistacje i mleczną czekoladę, ciasto poniżej jest dla Was. Przyznaję(...)krem na bazie pistacji jadłam nie raz, ale samo w sobie ciasto pistacjowe robiłam i jadłam pierwszy raz… Jest pysznie. Składniki: 125 g obranych niesolonych pistacji 200 g mlecznej czekolady 200 g brązowego cukru 200 g masła 3 jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml mleka 150 ml kwaśnej
Made By Mom And Sonwypróbowania! Składniki: Nadzienie: 3 duże jabłka 200 g cukru 2 łyżki cynamonu Rozczyn: 200 ml mleka 200 ml wody 7 g drożdży instant 150 g cukru 250 g mąki Ciasto: Rozczyn 500 g mąki 120 g masła szczypta soli Przygotowanie: Jabłka myjemy kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem, i odstawiamy w durszlaku, na całą noc. Mleko(...)mąkę i mieszamy wszystko do powstanie gęstej, klejącej się masy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Do raniej przygotowanego rozczynu dodajemy: przesianą mąkę i sól, zagniatamy twarde ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy
Kuchnia Łukaszamiałem go zapisanego do zeszytu, a jako, że nie robiłam tej tarty dość długi czas, to musiałem wszystko wspominać i układać na nowo. Ale fajnie, że wszystko się udało, ciasto smakowało jak tamte co jadłem raniej. Także chcę dodać że ta tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jej przygotowanie (bez pieczenia) zajmuje ok. 20 min, co jest bardzo przydatne(...)kiedy chcemy czegoś słodkiego, a nie mamy dużo czasu. Składniki: Ciasto pół-kruche: 200 g masła 2 łyżki miodu 75 g cukru jajko 300 g mąki 150 g śmietany Krem: 200 g śmietany 3 jaja 100 g cukru 2 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka szczypta soli Dodatkowo: 3 jabłka 100 g cukru 2 łyżki cynamonu żółte kiwi (dekoracja) Przygotowanie
Kuchnia Łukaszaroku jest bardzo urodzajny! Dlatego, kiedy mama przynosi pełne kosze jabłek do domu, to potem długo się zastanawiamy co mamy z nich robić i najczęściej powstaje nam pomysł na ciasto lub jak w danym wypadku ciasto powstało przez omyłkę... Miałem robić biszkopt, który planowałem użyć do tortu lecz w trakcie pieczenia zrozumiałem, że biszkopt jest za niski do przekrojenia(...)widocznie dla tego bo użyłem jedynie cztery jaja) i wtedy mama zaproponowała górę nie do końca upieczonego biszkoptu przykryć warstwą jabłek. Pomysł był genialny! Ciasto udało się przepyszne takie proste w przygotowaniu, a takie smaczne. Bardzo gorąco polecam do wypróbowania! Składniki: 4 jaja szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 5-6 jabłek łyżeczka cukru wanilinowego cukier puder, cynamon (dekoracja) Przygotowanie: Białka
Kuchnia Łukaszatemu odkryłem, że dynia to jest idealny dodatek lub baza do ciast i każdego roku kiedy jest dużo dyni staram się robić ciasta z jej dodatkiem, ale babeczki dyniowe są o niebo lepsze niż ciasta, nie wiem czemu, ale dla mnie smakowały na dużo lepiej niż ciasta, może dlatego, że dopełniał je krem na bazie białek, a może dlatego(...)zawsze bardziej lubiłem malutkie babeczki na jeden kęs niż ciasta. No nie wiem, ale uwieżcie mi, że babeczki dyniowe są przepyszne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 400 g wydrążonej i oczyszczonej dyni 3 jaja 8 łyżek oleju 1.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mleka 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu barwnik pomarańczowy (opcjonalnie) Krem: 3 białka
Kuchnia Łukaszasposób, bo klasyka, czyli sos grzybowy plus kremowe pure z ziemniaków troszkę się nam przejadło :-). Postanowiłam więc po prostu zrobić najłatwiejszą tartę, czyli tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego. Robi się ją łatwo, szybko i przyjemnie. Najlepsza na gorąco, ale na zimno też mi smakowała. Najprostsza tarta grzybowa Proporcje na formę o wymiarach 36 x 13 cm Czas(...)przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szklanki sosu grzybowego 2 jajka kilka koktajlowych pomidorków Wykonanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i odkładamy na 10 minut, aby się lekko ociepliło. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie wykładamy nim formę (mojej formy nie natłuszczam bo jest non-stick) zawijając nadmiar ciasta, który wystaje poza formę do wewnątrz. Ciasto
Kulinarne przygody Gatityrobię gdy, że tak powiem, nie mam co sobą zrobić ;P Zapraszam na pyszne, pełnoziarniste bułki, które są o niebo lepsze od tych sklepowych! Ciasto zagniata się szybko, pozostaje tylko czekać aż bułeczki sobie urosną i można cieszyć się tymi pysznościami :) Przepis pochodzi ze strony Filozofia Smaku . Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g(...)gorące!). Drożdże kruszymy, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i z miodem. Odstawiamy na 15 minut. Obie mąki mieszamy razem. Dodajemy do nich sól, olej, drożdże z mlekiem i zagniatamy ciasto, od czasu do czasu dolewając po trochu resztę mleka. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. Jeżeli jest za rzadkie możemy podsypać mąką pszenna, jeśli zbyt suche, możemy dodać więcej mleka
Czerwona Porzeczkajakieś ciacho. Bardzo apetyczną fotkę znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl i postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie z masą budyniowa. Rewelacja :-) Będę powtarzać ! Tarta z borówkami amerykańskimi Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki) 150 g zimnego posiekanego masła (3/4 kostki) 30 g cukru pudru (3 łyżki) 1 jajko szczypta soli Składniki na masę budyniową(...)jajka 420 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego 110 g cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli oraz 300 g borówek amerykańskich Wykonanie ciasta: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie
Kulinarne przygody Gatitypostanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli(...)szklanki brązowego cukru 1 białko do posmarowania ciasta Nadzienie 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki mleka 1 łyżka masła strata skórka z połowy pomarańczy 1 żółtko 300 g śliwek 3 dojrzałe figi Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować budyń, który gotujemy zgodnie z instrukcją
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejny przepis z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Została mi resztka pieczonych pomidorów, nie miałam pomysłu co z nimi zrobić... Wpadło mi w oko ciasto i postanowiłam upiec szybką i pyszną przekąskę. Oto smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza ! Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek pieczonych pomidorów(...)suszone oregano suszona bazylia suszone płatki chili sól oliwa z oliwek Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy straty żółty ser a na nim upieczone pomidory. Wszystko posypujemy przyprawami i delikatnie skrapiamy oliwą. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Kulinarne przygody Gatityjuż pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami , z jabłkami , z gruszkami i pomarańczą , z borówkami , a także z karmelizowanym rabarbarem , z dynią czy cynamonem , ale na początku(...)puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.) Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy
Kulinarne przygody GatityNajwspanialsze kruche babeczki z dżemem malinowym, wspaniałe! Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak... - kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty... - nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem... - po wyrobieniu zawsze(...)mocno schładzamy - pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C... SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 320 g mąki pszennej - 250 g masła schłodzonego - 5 żółtek schłodzonych - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 130 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 2 łyżki maślanki - plus mąka do podsypywania Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy
SMYKWKUCHNImasła - 3 łyżki ksylitolu (dałam 2 z prawdziwą wanilią i 1 zwykłego) - 1 żółtko - 2-3 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 1-2 łyżeczki wody lub mleka (gdyby ciasto nie chciało się skleić) Uwaga: duża porcja, piekłam w blaszce 33x22 i ciasto było równiutkie z nią. Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misce i zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się(...)połączyć, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Przygotowanym ciastem wykleić dokładnie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masło utrzeć w misie miksera razem z dodawanymi do niego stopniowo serem i żółtkami. Dosypać proszek budyniowy i wymieszać. W międzyczasie ubić na sztywno białka jaj, gdy zaczyna powstawać piana po trochu zacząć dodawać ksylitol (lub cukier). Ubić masę na sztywno
Smaczne ZdroweBiałka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. Poncz: 1/3 szklanki nalewki(...)Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek, 450g masła
Z miłości do słodkości