ciasto - 162155 przepisów (strona:2340/10811)

Murzynek kokosowy z wiśniami 156

Dzisiaj mam dla Was przepis na kokosowego murzynka z wiśniami. To pyszne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem wiórków kokosowych i wiśni zadowoli każdego. Przepis na ciasto znalazłam na blogu Niebo na talerzu . Użyłam do murzynka wiśni mrożonych, bo akurat takie miałam ale można użyć wiśni z konfitury lub nalewki. Moje ciasto jest niższe, dlatego, że użyłam trochę większej blaszki(...)wierzch wyłożyć rozmrożone i osuszone wiśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony…. gdy wyjęty z ciasta jest suchy to ciasto jest upieczone. Smacznego Post Murzynek kokosowy z wiśniami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Piernik marchewkowy 360

Jednym z moich ukochanych ciast jest ciasto marchewkowe , głównie z uwagi na fakt, że dodatek marchwi nadaje ciastu niesłychanej puszystości i wilgotności. Dlatego, gdy zobaczyłam właśnie piernik marchewkowy na blogu pieczarkamysia.blox.pl to wiedziałam, że na pewno będzie mi i wszystkim domownikom smakował. Piernik marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty a do tego jest bardzo prosty do przygotowania. Na pewno zagości(...)otartą -sparzoną wcześniej- skórkę z pomarańczy. Ciągle miksować dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami.   3. Keksówkę (25×10 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie. Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej

UgotujmyTo.pl
Tort marchewkowy z pomarańczowym kremem 253

próbowaliście już ciasta marchewkowego? Jeśli nie, koniecznie musicie nadrobić zaległości! Jest to moja dzisiejsza propozycja, z tym, że w postaci tortu przełożonego najlepszą pomarańczową masą z kremowego serka. Tort jest mięciutki i wilgotny, z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i soczystego ananasa. Wy możecie dodać do niego rodzynki, orzechy pekan, wiórki kokosowe - możliwości jest wiele, zależą one tylko od Waszych upodobań(...)ograniczyłam się do orzechów i ananasa, w takiej wersji tort smakuje mi najbardziej. Tort jest przepyszny! Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 375 g marchwi startej na tarce o grubych oczkach 3 jaja 250 g brązowego cukru (można dać mniej ok. 250 g) 210 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 120 g grubo siekanych orzechów włoskich lub pekan 75 g odsączonego

Słodko-Słony Świat Ilony
BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 188

Sezon na śliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie śliwki(...)które uprzednio posypałam cynamonem i brązowym cukrem, dodałam odrobinę masła i skarmelizowałam, a "sos", który powstał z karmelizacji owoców użyłam do polania całości. Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i znika błyskawicznie ze stołu:) Ważne jest tylko, aby śliwki były naprawdę słodkie, by ich smak dominował nad całością. Ciasto pięknie się prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam

Słodko-Słony Świat Ilony
Rafaello 315

Składniki na ciasto: 2 paczki krakersów 200 g wiórków kokosowych 125 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ l mleka 250 g margaryny Kasia ¾ szklanki cukru 2 żółtka 2 opakowania budyniu kokosowego lub waniliowego Składniki na polewę: 20 dag białej czekolady 1/3 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego 6 łyżek śmietany kremówki  Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki(...)misce z gotującą się wodą ustawić miskę w której rozpusz- czamy czekoladę z masłem ucierając drewniana łyżką. Kremówkę ucierać z cukrem wani- liowym i połączyć z masą czekoladową. Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami (fot.4) . Wstawić do lodówki na kilka godzin

Świat Ciasta
Wieniec makowy 139

odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, dodać żółtko i jajko utarte z połową szklanki cukru, resztę mąki oraz 10 dag rozpuszczonego i wystudzonego masła. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto i ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Teraz należy przygotować masę makową. Mak przelać wrzątkiem na sicie. Dobrze odcedzić i zmielić 3 krotnie. Dodać resztę roztopionego masła, pozostały(...)smażyć przez 10 minut cały czas mieszając. Ostawić z palnika i wystudzić. Następnie ubić pianę z białek i połączyć z masą makową mieszając całość delikatnie łyżką drewnianą. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć na wierzch masę makową i zwinąć całość w rulon (fot.1) . Włożyć do formy z kominem, wysmarowanej uprzednio tłuszczem (fot.2.) i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec około

Świat Ciasta
Bananowe muffinki z szafranem 175

sól i cukier) (fot.1) . Następnie do mieszanki z mokrymi składnikami stopniowo dosypywać składniki suche i dobrze wymieszać (fot.2) . Banany obrać i pokroić na drobne kawałeczki (fot.3) . Wrzucić je do ciasta. Dodać szafran i całość ponownie dobrze wymieszać. Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4) . Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić

Świat Ciasta
Mini strucle z marcepanem 136

drożdży - to nie trzeba przygotowywać rozczynu. Przygotować miskę i wsypać do niej resztę mąki. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i wyrośnięty rozczyn (lub suche drożdże). Zagnieść ciasto. W trakcie wyrabiania dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Wyrobić całość a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około(...)godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i wykrawać z niego kółka o średnicy 5 cm (fot.1) . W środek każdego kółeczka włożyć wałeczek z marcepanu, o średnicy około 0,5 cm a długości około 3 cm. Każde ciastko zawinąć jak malutką struclę (fot.2) , dbając o to aby brzegi były dobrze sklejone. Mini

Świat Ciasta
Babka dwukolorowa 152

ubić z cukrem, wlać przestudzone (jeszcze ciepłe) masło i dalej ubijać. Niewielkimi porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać aromat pomarańczowy. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie porcję - jedną jasną (większą), a drugą (mniejszą) należy wymieszać z łyżką kakao.  Przygotować formę na babkę z kominkiem, którą należy dobrze wysmarować tłuszczem i wysypać(...)bułką tartą. Najpierw do formy wlać jasne ciasto (fot.1) a następnie ciemne (fot.2) . Piec w temp. 180°C przez około 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypać cukrem pudrem. Źródło: wkuchennymoknie linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Tuńczyk w cieście francuskim 170

Uwielbiam ciasto francuskie ! Nie tylko w wersji na słodko , ale również wytrawnej. Dziś mam dla Was pomysł na fajną kolację , która nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Chrupiące ciasto wypełnione tuńczykowym farszem smakuje rewelacyjnie! I syci na długie godziny! Jest też świetnym pomysłem na imprezową przekąskę ! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - ciasto francuskie – 1 płat - tuńczyk w sosie(...)żółty – 50 g - cebula – 1 szt - szczypiorek – pęczek - musztarda – 1 łyżka - śmietana 18% – 1 łyżka - żółtko – 1 szt - przyprawy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 koła ( o takiej wielkości , by wychodziły ponad foremkę do muffinek – z tej części robimy rant ). Ciastem wyklejamy foremkę , smarujemy rozbełtanym żółtkiem i wkładamy do piekarnika na ok.10min/180C

Ostra na Słodko
SERNIK WANILIOWY Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 446

Pomysł mamy – realizacja wspólna! Dziś mam dla Was kolejny przepis na wspaniały sernik – tym razem z serków homogenizowanych. Przełożony czekoladową masą budyniową i mięciutkim ciastem tworzy wspaniałe trio , które zachwyci nie tylko wielbicieli serników ! Miękki , puszysty , delikatny i niesamowicie łatwy! Taki sernik zniknie z talerzy błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: – mąka – 2 szklanki – proszek do pieczenia(...)margaryna – 125 g – serki homogenizowane – 600 g – cukier – 0,5 szklanki – jajka – 3 szt – budyń śmietankowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem , cukier , jajka i masło na gładkie ciasto. Wykładamy na blachę ( 22 x 28 ) MASA BUDYNIOWA: Budynie gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Gorące wylewamy na ciasto

Ostra na Słodko
Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim 334

Chciałam by było to coś niezwykle oryginalnego … pomysłowego a zarazem smacznego – udało się! Porządny kawał mięsa ;) z dodatkiem słonej fety i słodkiej marchewki … zapieczony w chrupiącym cieście francuskim podbił totalnie moje serducho! Pomysł na stałe zagości w mojej kuchni! Składniki: – udko z kurczaka – 1 szt – marchew – 1 szt – ser feta(...)ciasto francuskie – 1 płat Dodatkowo: - sól – pieprz – lubczyk – czosnek granulowany – listek laurowy – oliwa do posmarowania ciasta   Sposób przyrządzenia: Udko z kurczaka oczyszczamy. Gotujemy ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego. Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu. Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ser feta

Ostra na Słodko
Czekoladowa karpatka z truskawkami 451

Przepyszne czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się udać! Ciasto powstało tak naprawdę zupełnie przypadkowo , bo w planach był ” zwykły ” ulubiony murzynek . Ale plany są po to przecież żeby je zmieniać , a w mojej kuchni liczy się fantazja! I tym razem nie zawiodła! Ciasto smakowało obłędnie i wbrew pozorom(...)absolutnie nie było za słodkie! Świeżo upieczone niesamowicie rozpływało się w ustach , ale kawałek , który uchował się na drugi dzień smakował równie rewelacyjnie!!! SKŁADNIKI: CIASTO : - mąka pszenna – 90 g - masło – 80 g - cukier – 150 g - kakao – 40 g - jajka – 2 szt - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - czekolada mleczna – 50 g KREM : - mleko

Ostra na Słodko
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1200

budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże. Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia! Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim stole(...)SKŁADNIKI: ( 25×28 ) CIASTO: - jajko – 3 szt – mąka pszenna – 60 g – mąka ziemniaczana – 60 g – cukier – 100 g – proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki – woda – 1 łyżka PONCZ: - woda – ok. 150 ml – sok z cytryny – 2 łyżki – cukier – 2 łyżeczki MASA BUDYNIOWA: - budyń

Ostra na Słodko
Ucierane jogurtowe z rabarbarem 163

Sezon rabarbarowy z pełni , więc korzystajmy! Z rabarbarem robiłam już jak wiecie ciasto drożdżowe i ciasto budyniowe . Ostatnio były też drożdżówki i ciasteczka fornetti z rabarbarem. Dziś mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe ucierane. Niesamowicie miękkie , puszyste , a zarazem wilgotne. Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają(...)jajka -2szt * mąka pszenna – 250 g * cukier – 120g * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * masło – 125 g * jogurt naturalny – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z cukrem. Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku. Dodajemy mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i jogurt – robimy

Ostra na Słodko