Składniki na ciasto czekoladowe: 1.5 szkl mąki pszennej 150 g masła o temp. pokojowej 2/3 szklanki cukru 4 całe jajka 1 czubata łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 8 łyżek mleka Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ubijając dodajemy po jednym żółtku, następnie mleko(...)mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy całość szpatułką. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na masę serową: ½ kg mielonego twarogu 100 g masła o temp. pokojowej ½ szklanki cukru 3 jajka 1 budyń śmietankowy o wadze 40g bez cukru 1 łyżeczka proszku
Walijskie Pichcenieprzepis na domową tortillę i wówczas szykowałam ją z dodatkiem smalcu. Tym razem przetestowałam przepis na tortillę z masłem i dodatkiem proszku do pieczenia. Obie wersje świetne. Tutaj z ciastem bardzo dobrze mi się pracowało, ale mam wrażenie, że gotowe placki były ciut mniej elastyczne w porównaniu do poprzedniej wersji. Mimo wszystko polecam. 3 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka soli(...)razem z mąką. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy łyżką. Gdy mąka się zaparzy i da się ją wyrabiać rękami (nie parzy w ręce), wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (początkowo ciasto dość mocno klei się do rąk, potrzeba cierpliwości i dłuższego, około 10 minutowego wyrabiania; w razie potrzeby można dosypać 1 łyżkę mąki). Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej
Smaki Na Talerzutych tradycyjnych, po bardziej nowoczesne interpretacje. Techniki Przygotowania Składniki Podstawowymi składnikami pierogów z serem są: mąka woda jajka sól twaróg ewentualne dodatki, takie jak ziemniaki, cebula czy cukier Przygotowanie Ciasta Pierwszym krokiem w przygotowaniu pierogów z serem jest zrobienie ciasta. Mąkę należy przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i stopniowo wlewać wodę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy jajka i zagniatamy(...)ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt twarde ani zbyt miękkie. Przygotowanie Farszu Do przygotowania farszu potrzebujemy twarogu, który należy dokładnie rozgnieść widelcem lub zmielić. Można dodać do niego ziemniaki, cebulę lub cukier, w zależności od preferencji smakowych. Farsz powinien być jednolity i dobrze przyprawiony, aby nadawał pierogom wyjątkowy smak. Formowanie i Gotowanie
Słodkie okruszkiskładniki na spód sernika: 180 g herbatników 80 g masła wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Masło rozpuszczamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy. Gotowe „ciasto” przekładamy do tortownicy, równomiernie rozprowadzamy po dnie i dociskamy np. dnem szklanki (tortownica ok. 24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). składniki na masę serową: 750 sera białego, półtłustego, 3x zmielonego(...)cukru wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód ciasta. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok 60-70 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. składniki na wierzch: ok. 300 g truskawek 1 galaretka truskawkowa
Domowy Smak JedzeniaCiasto biała dama bez pieczenia to prosty i smaczny deser, który obłędnie smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Artykuł Ciasto biała dama (bez pieczenia) pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plwody. W tym czasie utrzeć masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dalej ucierając dodać ser i ubita pianę. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić napęczniałą żelatynę. Podzielić na dwie części. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do ciasta wlewamy mleko i mieszamy. Mała tortownice wyłożyć folią spożywczą. Teraz postępujemy tak jak z tradycyjną zebrą, czyli(...)środek tortownicy wykładamy po 3 łyżki ciasta naprzemiennie. Ciasto w trakcie tezęje. Wtedy wystarczy energicznie wymieszać. Autor przepisu: Dorota The post Sernik zebra na zimno first appeared on Wasze Przepisy
Wasze Przepisylodów. Po zamrożeniu otrzymasz pyszne, orzeźwiające lody kisielowe. Możesz również dodać do kisielu kawałki ulubionych owoców lub polewy czekoladowej, aby nadać mu dodatkowego smaku. 3. Kisiel jako dodatek do ciast Kisiel świetnie sprawdza się również jako dodatek do różnych rodzajów ciast. Można go wykorzystać jako warstwę w sernikach, babkach czy tortach. Wystarczy przygotować kisiel o wybranym smaku i po ostudzeniu(...)wylać go na spód ciasta. Następnie wystarczy schłodzić ciasto w lodówce, a kisiel stworzy smaczną i dekoracyjną warstwę. Można również dodać kawałki owoców do kisielu, aby nadać ciastu dodatkowego smaku i świeżości. 4. Kisiel jako składnik koktajli Kisiel może być również używany jako składnik różnych koktajli. Można go dodać do smoothie, aby nadać mu gęstszą konsystencję i słodki smak. Wystarczy
Żyję by jeśćCiasto widelcowe czyli ciasto mieszane niedbale widelcem, ot i stąd nazwa. Zrobicie je szybko i idealnie nada się do kawy czy herbaty. Moimi owocami są maliny, można dodać inne i wtedy zawsze będzie inne ciasto. Raz będzie kwaskowe, raz kremowe czy delikatne. Zrobię jeszcze z truskawkami i z jabłkami. Nastawcie piekarnik na 180 C z opcją grzania góra/dół(...)mieszajcie widelcem, będzie ok. Ciasto jest wilgotne, takie lekko zakalcowate ale tak ma być. Ciasto widelcowe z malinami - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekolorów. Oto przepis na pyszną i zdrową kolację: tartaletki z warzywami i serem ricotta, podane z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych. Tartaletki z warzywami i serem ricotta Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki) 1 jajko szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 200 g sera ricotta 1 mała cukinia 1 czerwona(...)papryka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego tymianku świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Przygotowanie ciasta : W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne masło i wyrabiaj palcami, aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodaj jajko i zimną wodę, zagnieć ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię
Moja Książka Kucharskamiksujemy aż się całkowicie rozpuści, wtedy kolejno dodajemy żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja miała 23x33 cm). Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Przecinamy na 3 cieńkie blaty(...)Myjemy je, pozbawiamy szypułek, a następnie blendujemy, przekładamy do garnka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Do gorących truskawek wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia Złożenie ciasta: Na 1/3 biszkoptu makowego rozsmarowujemy połowę kremu budyniowego. Na krem wykładamy połowę musu truskawkowego i wyrównujemy. Przykrywamy kolejną częścią biszkoptu makowego, na którym rozprowadzamy pozostały krem budyniowy
Cynamonowe szczęściemiękkiego (jdewabistego) tofu ● 5 cl niesłodzonego mleka migdałowego ● 10 cl migdałowej śmietany ● ½ łyżeczki kuminu w proszku ● 30 g pestek dyni ● 1 łyżeczka białego sezamu ● sól, pieprz Składniki na ciasto : ● 100 g mąki z ciecierzycy ● 80 g mąki pszennej ● ½ łyżeczki soli ● 1 łyżeczka ziaren kuminu ● 5 łyżek oliwy z oliwek ● 4 łyżki wody Przygotowanie : Przygotuj ciasto: wymieszaj przesiane mąki, sól(...)ziarna kuminu, dodaj oliwę i wodę. Wymieszaj najpierw drewnianą łyżką, a następnie wyrabiaj lekko ciasto, aż do uformowania elastycznej kuli. Jeśli jest zbyt klejąca, dodaj trochę mąki. Natłuść oliwą i posyp mąką formę do tarty (lub wyłóż papierem do pieczenia). Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty, dociskając dobrze do brzegów. Wstaw do schłodzenia na około 15 minut. Rozgrzej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaokazji przepisu na ciastka z pokrzywą, podałam sposób na suszenie pokrzywy jako dodatek do różnego rodzaju potraw w kuchni, zamiast tradycyjnego parzenia na herbatkę. Polecam Migdałowe ciastka z pokrzywą Ciasto: 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650, 200g mąki migdałowej, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 180g cukru pudru lub wg uznania, jeśli lubicie bardziej słodkie, 250ml(...)migdałową, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier puder, pokrzywa mieszamy dokładnie w misce. 2. Dodajemy schłodzone masło. Siekamy z wymienionymi składnikami nożem.Ja użyłam haków które są do mieszania ciasta w mikserze ręcznym. Wcześniej jednak starłam masło na tarce. 3. Następnie dodajemy jajka, skórkę z cytryny i sok z całej cytryny. Śmietanę dodajemy na końcu jak już przemieszamy składniki
Leśny Zakątek