ciasto - 162155 przepisów (strona:2365/10811)

Ciasteczka kukurydziane z makiem i dżemem – Dying Light 2 33

posypania 1/4 szklanki / 50 g cukru 2 łyżki miodu 1 małe jajko 70g masła, w temperaturze pokojowej 2 łyżki mielonego maku szczypta soli + 100g dżemu wiśniowego do posmarowania PRZYGOTOWANIE CIASTO w misce dodaj masło i cukier utrzyj do uzyskania puszystej konsystencji drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym dodaj jajko do miski, a następnie dokładnie wymieszaj dodaj mak i miód, a następnie(...)ponownie dokładnie wymieszaj dodaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i szczyptę soli – mieszaj krótko, aż uzyskasz konsystencję okruchów WYCINANIE CIASTECZEK posyp powierzchnię roboczą mąką pszenną krótko zagnieć ciasto na powierzchni roboczej, aż będzie jednolite i gładkie – posyp odrobiną mąką pszennej, jeśli jest zbyt lepkie, lub dodaj 1-2 łyżki wody jeśli nie lepi się wystarczająco, aby utworzyć jednolite ciasto

Nerds Kitchen
sernik pomarańczowy 31

masła wykonanie: Masło rozpuszczamy. Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej (np. przy pomocy blendera lub wałka). Do rozdrobnionych herbatników dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy (konsystencja mokrego piasku). Gotowe „ciasto” przekładamy do tortownicy, (ok. 24 cm średnicy, dno i boki wyłożone papierem do pieczenia) i dokładnie dociskamy. składniki na masę serową: 750 g sera białego, tłustego lub półtłustego trzykronie zmielonego

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe pierogi z pieczarkami i serem 41

zjeść same, podać z ulubionymi sosami. Doskonale też smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Jak zrobić pierogi z pieczarkami i wędzonym serem? Przygotowanie takich drożdżowych pierogów jest naprawdę proste. Z ciastem dobrze się pracuje i nie wymaga ono długiego wyrastania. Do farszu tym razem dodałam pyszny górski wędzony ser Gołka od Serolandia , który świetnie wzbogacił smak. Sery polecam też na przyjęcia(...)kanapki, do sałatek itd. Pyszne, 100% naturalne, certyfikowane sery prosto z Podhala. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny (wcześniej wyciągnięte z lodówki) niepełna szklanka ciepłego mleka 1 jajko M Dodatkowo: około 400 g pieczarek 70 g wędzonego sera Gołka od Serolandia

Słodkie okruszki
10 najlepszych przepisów na ciasta świąteczne 52

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, więc czas pomyśleć o świątecznym menu. Dziś mamy dla Was 10 najlepszych przepisów na ciasta świąteczne, które pięknie wyglądają i wyśmienicie smakują. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTA ŚWIĄTECZNE – TOP 10 PRZEPISÓW 1. Miodownik Przepis na: Przepiski 2. Słonecznikowiec Przepis na: Alle Dobre (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Wilgotny murzynek(...)powidłami Przepis na: Kulinarne Cuda 4. Sernik świąteczny Przepis na: Prosta Kuchnia 5. Makowa pychotka Przepis na: Przepis Dnia 6. Ciasto z bezą kakaową Przepis na: Kulineo 7. Kruchy makowiec z jabłkami Przepis na: Kuchnia Domowa Ani 8. Orzechowiec Kajmakowy Przepis na: Rita Creative 9. Makowiec z budyniowym kremem cytrynowym Przepis na: Via Gusto 10. Sernik piernikowy Przepis na: Moje

BabskiePorady.pl - Przepisy
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 47

Podaje się u was pierogi podczas wigilii? Takie z wody czy takie podsmażane? Ja muszę przyznać, że moją ulubioną wersja jest ta podsmażona na oleju z lekko chrupiącym miejscami ciastem. Pyszności! PRZEPIS BEZGLUTENOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej albo z tapioki(...)solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia tak długo aż płyn odparuje a farsz stanie się gęsty. Wyłożyć farsz na deskę i posiekać na drobno. Ciasto na pierogi: Najpierw do miski przesiewamy przez sito mąki: ryżową, gryczaną i ziemniaczaną, tak by je napowietrzyć. Do mąki dodajemy sól, babkę lub gumę guar, olej, mieszamy. Dodajemy gorącą wodę

Dorota Smakuje
Miodownik 82

Ciasto miodownik to pyszne ciasto na święta, sylwestra, a także inne okazje w ciągu roku. Jest przepyszne, naprawdę łatwe w przygotowaniu i długo zachowuje swoją świeżość. Artykuł Miodownik pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Kruche pierniczki z pomarańczą 32

roku zachciało mi się pierniczków kruchych i chrupiących. Wyszły bardzo fajne i super do dekorowania. Z ciastem dość trudno się pracuje, ale efekt końcowy wszystko wynagradza. Składniki: 400 g mąki pszennej 250 g płynnego miodu 130 g masła 1 łyżeczka sody skórka otarta z jednej pomarańczy 2 płaskie łyżki kakao 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka goździków 1 płaska(...)łyżka gałki muszkatołowej Sposób wykonania: 1. W rondelku rozpuścić masło i miód. Ostudzić. 2. W misce wymieszać mąkę, przyprawy i sodę oraz skórkę z pomarańczy. 3. Wszystko połączyć, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić 2 godziny.  4. Po tym czasie ciasto wyjąć, ogrzać 30-60 minut w temperaturze pokojowej. Moje ciasto po ogrzaniu było nadal twarde, więc pokroiłam

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasteczka z bezą i powidłem 32

powidłem śliwkowym. Beza bardzo długo pozostaje chrupiąca. Dodam, że im dłużej ciasteczka poleżą to bardziej zmiękną. Bardzo polecam, upieczcie takie, a nie pożałujecie. Udanych wypieków.   Potrzebujemy:   Na ciasto: 1 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru Na bezę: 1 białko niepełna szklanka cukru pudru Dodatkowo: pół słoiczka powidła śliwkowego(...)łyżki wiórek kokosowych mąka do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką i wykrawamy krążki o średnicy 4 i pół cm. Krążki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Do białka wsypujemy połowę cukru pudru i miksujemy, resztę cukru dosypujemy stopniowo, składniki na bezę powinny być dość gęste

Izabelawkuchni
KRUCHE CIASTECZKA Z MAKIEM 38

Jeśli lubicie kruche maślane ciastka, i lubicie mak - ten przepis jest dla Was 😍 Pyszne połączenie maślanego, kruchutkiego ciasta i aromatycznej masy makowej to strzał w 10! Do ciastek wykorzystałam gotową masę makową, ale jeśli zostanie Wam trochę takiej pysznej, domowej masy np. od makowca będzie jeszcze smaczniej 😎  Ciasteczka spokojnie wytrzymują 4-5 dni bez utraty swoich walorów smakowych. Składniki(...)pieczenia Dodatkowo - masa makowa  Ja wykorzystałam ok. 1/2 puszki gotowej masy makowej. Dodałam do niej tylko trochę rodzynek i aromat migdałowy.  Wykonanie:  Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać przy użyciu haka miksera lub zagnieść ręcznie. Uformować z ciasta kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 h. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem i trzymałam

Walijskie Pichcenie
Mini cynamonki do odrywania 29

odważonej mąki. Rozmieszaj aby nie było grudek i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Do zaczynu wsyp mąkę, sól, pozostały cukier, dodaj jajka i miękkie masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut robotem lub ręcznie. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godz. Na nadzienie: wymieszaj miękkie masło razem z cukrem(...)cynamonem. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkowuj na prostokąt około 25x35 cm. Na rozwałkowanym placku rozsmaruj cienko połowę nadzienia i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku ciasta. Tak zwinięty wałek ciasta potnij na około 1 cm kawałki za pomocą cienkiej nitki (przeciągnij nitkę pod ciastem, u góry skrzyżuj nitkę i rozciągnij na boki). Tak samo zrób

Delicious Place
Rzeszowiak 43

Rzeszowiak, to jedno z wielu wyśmienitych ciast, ze zbioru przepisów Siostry Anastazji. Wykwintny i przepyszny, idealny na świąteczny stół. Ciasto kruche: 2 dag mąki pszennej 1 dag margaryny 10 dag cukru 2 żółtka 3 – 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia           Zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki. Masa makowa(...)wymieszać. Do dekoracji: Polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu .           Piekarnik nagrzać do 180 º C, blaszkę 35 cm x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki. Na ciasto wykładać masę makową i orzechową, na przemian, tworząc podłużne pasy. Na wierzch wyłożyć masę serową. Delikatnie wyrównać. Piec 75 minut. Upieczone

Praktyczna pl
Paszteciki krucho-drożdżowe z serem i pieczarkami 45

Paszteciki krucho-drożdżowe z serem i pieczarkami Aromatyczna i smakowita przekąska, idealna zarówno na przyjęcia, jak i na wigilie oraz święta. Polecam!     Składniki: Ciasto: 200g śmietany 18% 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 0,5kg mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka 200g masła po pół łyżeczki soli i pieprzu Farsz: 0,5kg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła(...)stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz sól i pieprz. Wszystko siekamy nożem *** ***Następnie dodajemy jajko, żółtka oraz śmietanę rozrobioną z drożdżami *** *** Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto *** *** Powstałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm *** *** Na skraju ciasta układamy porcję farszu i posypujemy go startym lub drobno pokrojonym serem *** *** Zwijamy w rulon i odcinamy. Ponownie

Blog z Apetytem
Ciasteczka Toffifee – najszybszy sposób na pyszny deser 38

najdzie nagła ochota na coś słodkiego. Można je również przygotować na wszelkiego rodzaju imprezy np. wigilię klasową, gdyż każdy skusi się na takie ciasteczka. Składniki na ciasteczka Toffifee: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie czekoladek Toffifee białko jajka 2-3 łyżki cukru   Przygotowanie Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na jednej z nich układamy w równych odstępach Toffifee. Czekoladki nakrywamy(...)drugim płatem ciasta. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, tak aby na środku każdego było jedno Toffifee. Każdy kwadrat dociskamy dokładnie widelcem na brzegach, aby oba płaty ciasta się skleiły. Ciasteczka układamy w odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem jajka i posypujemy cukrem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Szybka napoleonka 33

Ekspresowa do zrobienia napoleonka z gotowego ciasta francuskiego. Idealny deser do popołudniowej kawy. Składniki 2 ciasta francuskie krem do karpatki kostka masła cukier puder do posypania Przygotowanie Ciasta francuskie piekę na złoto (200 stopni góra dół, około 18 min). Krem do karpatki gotuje z mlekiem, po ostygnięciu ucieram z masłem, wykładam na spód, przykrywam drugim upieczonym ciastem i wkładam

Wasze Przepisy
Uszka z fasolą 30

u0142ej"],"name":"Uszka z fasol\u0105","recipeCategory":"Bo\u017ce Narodzenie, dania bezmi\u0119sne, dania m\u0105czne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Z m\u0105ki, wody i soli wyrobi\u0107 ciasto. Wyrabia\u0107 kilka minut na stolnicy.\r","Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno. Zeszkli\u0107 na oleju.\r","Doda\u0107 fasol\u0119 i razem zmiksowa\u0107.\r","Ciasto rozwa\u0142kowywa\u0107(...)pierożków Składniki: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki wody, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 1 duża cebula, 1/2 puszki fasoli białej Przygotowanie: Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Wyrabiać kilka minut na stolnicy. Cebulę pokroić drobno. Zeszklić na oleju. Dodać fasolę i razem zmiksować. Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać nożem kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać kopiatą łyżeczkę farszu. Najpierw

Bardzo Gruby Smok