ciasto - 162803 przepisów (strona:2366/10854)

Faworki idealne 65

cieniutkim faworkiem, który rozpływa się w ustach. Większość osób uważa, że faworki są żmudne i trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego. Jedynym problemem może być dla niektórych cienkie rozwałkowanie ciasta, co jest sekretem idealnych faworków. No ale proszę Was, kogo odstraszy machanie wałkiem, stojąc w obliczu spróbowania najlepszych faworków na świecie i to jeszcze zrobionych własnoręcznie. Mała podpowiedź na wstępie(...)szczypta soli kieliszek spirytusu (lub ocet 6%) olej do smażenia cukier puder do posypania Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany aby ciasto po zagnieceniu było twarde. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić i tu przechodzimy do czynności, którą ja osobiście bardzo lubię. Ciastu trzeba spuścić wpiernicz wałkiem. Można się wyładować za wszystkie czasy. Następnie przykrywamy

Farmażony
Polecane książki o deserach i wypiekach 67

dowiedz się, gdzie możesz je kupić w okazyjnej cenie! Polecane książki o deserach i wypiekach, które warto mieć na półce Niezależnie od tego, czy tworzysz okazjonalnie desery, czy pieczenie ciast to Twoje hobby, z pewnością chcesz wiedzieć, jakie książki o deserach i wypiekach warto kupić. Po które z nich będziesz często sięgać i staną się pełną inspiracji, słodką kulinarną przygodą(...)Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami na słodko, z pewnością docenią tradycyjne książki kucharskie, które zawierają przepisy na wszystkie najważniejsze ciasta i ciasteczka. Z kolei, jeśli nie czujesz się pewnie jako twórca deserów, możesz wprowadzić na swoją kuchenną półkę książkę z łatwymi przepisami na pyszne ciasta, np. Trzyskładnikowe wypieki Sarah Rainey.  Wegetarianie docenią słodką kuchnię roślinną, gdzie

Słodkie okruszki
Taratuszki – faworki na kefirze 70

łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko średnie/małe 200 g kefiru/zsiadłego mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki połącz w misce, a następnie zagnieć ciasto * W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub kefiru, tak aby powstało jednolite i miękkie ciasto. Ciasto uformuj w kulę, przykryj miską i pozostaw na 30 min żeby odpoczęło Następnie rozwałkuj(...)ciasto na grubość ok. 0,5-1 cm Potnij na pasy o szerokości ok. 2-3 cm i długości takiej, aby zmieściły się w garnku, w którym będziesz je smażyć Na środku każdego paska zrób nacięcie i przewiń przez nie jeden koniec uzyskując charakterystyczną kokardkę Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu do jasnozłotego koloru

Słodki Blog
Sałatka z kapustą pekińską, suszonymi pomidorami i salami 117

Pyszna sałatka z kapustą pekińską, świeżym szpinakiem i dodatkami w stylu włoskim - suszonymi pomidorami, oliwkami, salami oraz serkiem typu włoskiego. Dodatkowo dla osób lubiących ostre smaki

Kuchnia MagdaLeny
Zdrowe przekąski – małe kroki do zdrowej diety 79

Co najbardziej nas gubi, gdy próbujemy jeść zdrowo? Można śmiało postawić tezę, że dwie rzeczy: niezdrowe przekąski i wysoko przetworzone produkty. Nie musisz jednak zupełnie unikać

Kuchnia MagdaLeny
Biszkopt z kremem cytrynowym 58

kremową, cytrusową masą,  który może bez kompleksów podszyć się pod pracochłonny tort. Prosty, szybki, nie wymaga wielu składników. Masa pięknie zastyga, biszkopt wilgotnieje dzięki sporej ilości ponczu. Ciasto z podanych proporcji nie wychodzi duże,  wystarcza na około 8 - 9 sporych kawałeczków. Składniki biszkopta: 3 jajka rozmiar L 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki mąki(...)stopni piekarnika  i pieczemy około 13 - 14 minut. Wyciągamy i studzimy. Po przestudzeniu kroimy na równe trzy prostokąty  o szerokości keksówki, w której będziemy składać ciasto. Przygotowujemy poncz z soku z cytryny wymieszanego  z cukrem i wodą. Masa : Gotujemy budyń - z jednej szklanki mleka,  łyżki cukru i połowy opakowania budyniu w proszku. Studzimy chwilkę i dodajemy

Kronika Piekarnika
Gofry z cukinii 76

upływie czasu cukinię dobrze odciskamy, najlepiej ręcznie. Następnie do miski dodajemy jajka , roztrzepujemy je, dodajemy cukinię i mieszamy. Później dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia , dobrze mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 porcje , nakładamy je do nagrzanej gofrownicy i pieczemy do zarumienienia ( około 5 minut ). Gofry z cukinii najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem gęstego jogurtu. Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów(...)Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe

WegePrzepis
Piernik last minute 58

wlewamy mleko. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy *** *** Dodajemy suche składniki cukry, przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawą do piernika, mieszamy *** *** Jajka miksujemy przez chwilę *** *** Jajka dodajemy do ciasta i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez około 1 godzinę – do suchego(...)razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę *** *** Po chwili całość dokładnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści, jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę więcej śmietanki *** *** Ciasto oblewamy polewą i odkładamy do zastygnięcia *** *** Zanim polewa zastygnie, możemy ciasto dodatkowo posypać płatkami migdałowymi, orzechami lub inną posypką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj

Blog z Apetytem
HOT DOGI Z PARÓWKĄ, PIECZARKAMI I SEREM + FILMIK 91

domu są bardzo smaczne i jest ich dużo. Ucieszą nie jedno dziecko, a nadmiar, gdyby ewentualnie zostały,  można zamroźić. Polecam przepis.            CIASTO :  50 g świeżych grożdży  1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szklanka ciepłej wody ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 650 g mąki pszennej  6 łyżek oleju  1 płaska(...)PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników na ciasto zagniatamy ciasto drożdżowe i nakrywamy je ściereczką oraz odkładamy na 30 minut aby wyrosło.  Pieczarki podsmażamy na oleju, z przyprawami aż odparują płyny.  Ciasto rpzwałkowujemy, dzielimy na paski długości parówki i dzielimy je na porcje.  Na każdy kawałek ciasta nakładamy pieczarki, parówką, tarty ser i ketchup, zlepiamy brzegi ciasta

Kulinarne Fantazje Marioli
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 74

nich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao i raz jeszcze siekamy. 4. Oba posiekane ciasta zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 5. Z tak przygotowanych ciast, formujemy kule i owijamy je folią spożywczą(...)wkładamy do foliowych woreczków śniadaniowych, po czym wkładamy na 30 – 40 minut do lodówki. 6. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. 7. Po tym czasie, z kawałków ciasta formujemy 1-1,5 cm grubości wałeczki, które dzielimy na ok. 6-7 centymetrowe części. 8. Każdą z części formujemy w kształt półksiężyca, grubszego na środku i cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało

Okiem Blondynki by McBlondi
Kotlety z włoszczyzny po bulionie 113

warzyw dodajemy jajko , mąkę , paprykę wędzoną i opcjonalnie koncentrat pomidorowy , paprykę ostrą i suszoną natkę pietruszki , całość dobrze mieszamy. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta do smażenia, delikatnie rozpłaszczamy. Najlepiej smażyć na dużej patelni, po około 10 kotletów. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Oczywiście kotlety z włoszczyzny doskonale smakują w towarzystwie wszelkiego rodzaju sosów(...)Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe

WegePrzepis
Rogaliki a'la pizza. 96

Pierwszy przepis w nowym roku, oczywiście z mojego ulubionego ciasta, czyli  ciasta drożdżowego. Uwielbiam drożdżowe na słodko i na wytrawnie. Uwielbiam jeść  i uwielbiam robić. Tym razem zrobiłam rogale z ciasta na pizzę, dodatki  też jak do pizzy i powiem Wam, że wyszło pysznie.  Wierzch rogali posypałam serem żółtym, dzięki temu na ciepło, po upieczeniu rogale(...)rogali  Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać.  Wsypać mąkę, sól i wlać oliwę z oliwek. Wyrobić robotem, lub mikserem  z hakami. Ciasto przełożyć do miski poruszonej mąką i nakryć ściereczką.  Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto wyrasta, przygotować dodatki.  Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na niewielkiej

Agusiowe smakołyki