Składniki : 5 pomarańczy o ładnej skórce 8 czubatych łyżek cukru Pomarańcze sparzyć, a potem bardzo dokładnie wyszorować i opłukać. Odkroić skórki z pomarańczy z jak najmniejszą ilością białej masy. Skórki z pomarańczy pokroić na małe kawałki. Zagotować 250 ml wody z 3 łyżkami cukru. Do wrzącego syropu wrzucić kawałki skórki pomarańczowej. Gotować na palniku o małej mocy ok. 30 minut(...)syrop nieco odparował), mieszając od czasu do czasu. Gorącą skórkę przełożyć do wyparzonego słoiczka o pojemności 220 ml, dodając ok. łyżki syropu. Zakręcić. Tak przygotowaną skórkę można wykorzystywać do ciast i deserów po dwóch dniach. Po otworzeniu słoiczka przechowywać w lodówce nawet do pół roku. Ten zapas skórki pomarańczowej przygotowywałam z myślą o makowcach, keksie i wiewiórce świątecznej
Weekendy w domu i ogrodzieWiecie, że serniki i ciasta ucierane to zdecydowanie moje ulubione wypieki. Głowa pęka mi od pomysłów na nie i pewnie z chęcią cały blog zapchała bym tylko takimi wypiekami! hehehehe … Dziś mam dla Was przepis na pyszną, ucieraną babkę zebra – dwusmakowa i dwukolorowa. Nieziemsko pyszna, a bardzo łatwa w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością oczekuję momentu rozkrojenia, by zobaczyć(...)mąka pszenna – 400 g * cukier – 270 g * woda gazowana – 220 ml * olej – 150 ml * jajka – 5 szt * mąka pszenna – 3 łyżki – do masy * kakao – 3 łyżki – do masy * proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopiowo cukier
Ostra na SłodkoZawsze szukałam szybkiego przepisu na ciasto, aby móc je błyskawicznie przygotować, gdy rano zadzwonią goście z informacją, ze wpadają na obiad. Tak to jest najlepszy i najszybszy przepis na sernik! Idealny do niedzielnej kawy. Lekki, mało słodki i orzeźwiający. Składniki 500g twarogu 3x mielonego 400g śmietany 18% 2 śnieżki w proszku 3 galaretki cytrynowe 5-6 łyżek cukru(...)odstawiamy do półóstężenia. 3 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl. wody. Odstawiamy do półstężenia. Ciasteczka kruszymy w makaserze, dodajemy roztopione masło a w nim cukier. Mieszamy i wylepiamy tą masą dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki aby masa nam zastygła. Śmietanę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem. Łączymy z drobno zmielonym serem. Stopniowo dodajemy tężejącą galaretką i żelatynę. Dodajemy pokrojoną
Słodki Zakątekroku. Z przepisem na piernik z suszonymi śliwkami moczonymi w rumie. Ciasto jest niezwykle proste do wykonania, a smakuje przepysznie! Jeżeli macie śliwki, to nie wahajcie się, ciasto z pewnością będzie cieszyło się powodzeniem wśród Waszych gości. Smakujcie i rozpieszczajcie podniebienia świątecznymi smakami! Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim swoim Czytelnikom rajskich, wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia! Renata Co nam będzie(...)połówki, przekładamy do miseczki, zalewamy rumem lub wódką. W rondelku podgrzewamy masło, miód i przyprawę do piernika. Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy brązowy cukier. Miksujemy na puszystą masę. Masę miodowo – korzenną wlewamy do masy jajecznej. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy połowę porcji mąki oraz sodę. Ponownie miksujemy. Po krótkim połączeniu się składników wlewamy mleko i dodajemy resztę
Raj dla Podniebieniadeser idealnie sprawdzi się na umilenie chwili, a w większych ilościach na przyjęcie itd. Warto spróbować Kto się skusi? Wieluń Mój Ulubiony twarożek kanapkowo-sernikowy – idealny do deserów, ciast, kanapek Skworcu – jakość, duży wybór, niska cena. Polecam! Składniki: (na 2 sztuki) 200 g białego sera – u mnie Wieluń Mój Ulubiony twarożek kanapkowo-sernikowy 3 łyżki śmietanki(...)jagodową i wszystko dokładnie mieszamy. Do napęczniałej żelatyny dodajemy 2 łyżki ciepłej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do jagodowego sera, szybko i dokładnie wszystko mieszamy. Masę przekładamy do dwóch szklaneczek i wstawiamy do lodówki do stężenia. Serniczki podajemy z bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami. Smacznego
Słodkie okruszkiSkładniki: 500 g truskawek 70 g cukru 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 500 g zimnej śmietany kremówki 30% sok z cytryny 300 g podłużnych biszkoptów truskawki do ozdobienia ciasta Wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki miksujemy razem z cukrem. Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy biszkopty. Do soku z cytryny dodajemy(...)sztywno śmietanę. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu truskawkowego i dokładnie mieszamy, a następnie powoli dodajemy do pozostałego musu, cały czas miksując. Do ubitej śmietany dodajemy po trochu masę truskawkową z żelatyną mieszając lub miksując na najmniejszych obrotach. Połowę gotowej masy przelewamy na spód z biszkoptów, układamy na niej kilka biszkoptów i wylewamy pozostałą masę. Wyrównujemy wierzch. Truskawki kroimy
Kulinarne przygody GatityCiacho z rabarbarem musi być. Robiłam już wiele różnych - począwszy od tart , przez drożdżowe , aż po ucierane . Wszystkie wychodzą świetnie! Lubię rabarbar za jego kwaśny, orzeźwiający smak. Dziś prezentuję ciasto z rabarbarem na oleju, ale z dodatkiem dżemu truskawkowego dzięki któremu jest bardziej wilgotne. Idealne zarówno do kawki, jak i do grilla :). Dla kogo: dla kochających rabarbar dla lubiących kwaśne(...)małe talarki. Jajka ubić z cukrem do białości (wraz z cukrem waniliowym lub ekstraktem waniliowym). Mąkę przesiać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej powoli dodawać mąkę - partiami, dalej miksując. Dolać olej. Zmiksować do połączenia składników. Masę wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować dżemem i posypać rabarbarem. Piec ok. 45 minut
Mania WypiekaniaJeżeli smakował Ci piernik marokańsk i, to jego zdrowszą wersją jest piernik marchewkowy. Ponieważ marchewka jest słodka, można dodać do ciasta mniej cukru. Zakochałam się z wypiekach z korzenną przyprawą ras el hanout, która zwykle dodaje się do mięsa. Będę też eksperymentować z innymi jeszcze przyprawami do piernika. Może baharat będzie dobry? Zobaczymy! Składniki: 2 szklanki startej na tarce(...)przyrawą ras el hanout? Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie w osobnej misce mieszamy marchewkę, miód i maślankę i miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokryc i mieszamy mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Na wierzch układamy kandyzowany imbir i orzechy. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut (góra-dół, średnia półka). Lubisz moje
Ugotowane pozamiataneProduktów Tradycyjnych. Coś pomiędzy chlebem a pasztetem. Kiedyś świąteczne pieczywo, dziś powszedni wypiek piekarni. Kiedy pierwszy raz próbowałam tego specjału, potraktowałam go jak nieudane wytrawne ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje na zimno zamiast chleba, z masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach(...)puree. • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. • Ziemniaki wymieszać z kaszą, twarogiem i roztopionym masłem. • Wbić jajka, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ma być jednolita masa. • Przyprawić solą i pieprzem. • Z tej porcji wyszły mi 3 keksówki. • Formy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożoną masę wygładzić mokrą ręką. • Pieroga piec przez
To co kochamNiebiański smak! Przepyszny i lekki tort na lato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, aromatyczny i delikatny krem kawowy i duża ilość świeżych owoców sezonowych, które cudownie przełamują słodycz bezy. Ciasto jest rewelacyjne i zniknęło o w ekspresowym tempie – moi goście byli nim zachwyceni! SKŁADNIKI: beza: 5 białek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)prostu odrysowałam miseczkę). Białka ubij mikserem na sztywno i ciągle miksując, stopniowo dodawaj cukier puder. Na koniec dodaj sok z limonki i wmieszaj skrobie ziemniaczaną. Masę białkową delikatnie wyłóż na narysowane koła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw bezy do wystygnięcia. Krem: Śmietankę kremową ubij „na gęsto
Kuchnia bezglutenowamiał tak niewiele pestek, a jeśli już to dość drobne, że nie namęczyłam się przy obróbce. Dlatego jeśli uda Wam się kupić naprawdę słodkiego, mięsistego arbuza, Wasze arbuzowe ciasto będzie przepyszne! Spód tarty bez zbędnego kombinowania, to już przetestowany ten właśnie przepis . Pominęłam ekstrakt waniliowy i to jedyna modyfikacja. Składniki na górę tarty: 1/2 mniejszego arbuza(...)razem z miodem i dodać do całości sok z cytryny z miętą. W osobnym naczyniu ubić na bardzo sztywno śmietankę. Dodać ją do serka mascarpone i delikatnie wymieszać całość. Masę przełożyć na spód tarty. Na wierzchu poukładać kawałki arbuza. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Proste? Proste
gutfutnich na rzecz śmietany kremówki, można również użyć jogurtu greckiego lub naturalnego plus żelatyny, deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe(...)schować do lodówki, aby lekko stężały. W misie miksera ubić śmietanę na prawie sztywno, dalej ubijając dodawać ser, stopniowo, łyżka po łyżce, następnie dodawać stopniowo galaretkę, łyżka po łyżce. Masę przelać/przełożyć na herbatniki, wyrównać, schować do lodówki do całkowitego stężenia, u mnie 4 godziny. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać wiórki i cukier, cały
moj przepis napianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Wyjmij biszkopt z piekarnika, złap za papier i przenieś jeszcze ciepły na ściereczkę kuchenną.Oderwij papier i zroluj(...)musu. A następnie zabierać się za biszkopt. Ja dodatkowo ubiłam trochę śmietanki 36% i dołożyłam konfitury . Ale jeśli chcecie możecie zwinąć roladę tylko z musem, będzie równie pyszna! Schłodzoną masę wyjąć. Roladę rozwinąć bardzo delikatnie i wysmarować najpierw cienką warstwą ulubionej konfitury ,a następnie musem czekoladowym i u mnie- bitą śmietaną. Przez środek zrobić nadzienie z konfitury.Ta operacja powinna być
Z Kuchni Do KuchniMiałam zrobić popularne 2-składnikowe placuszki, ale z 3 bananów jakoś mało tego ciasta wyszło... Pododawałam więc co nieco i zrobiłam inne - dzięki temu nasmażyłam ich 30 sztuk. Maślanka przełamała słodycz bananów, dzięki temu nie były za słodkie, a mąka krupczatka (użyłam tej od Młynomag) sprawia, że placuszki są delikatne i rozpływają się w ustach :) Plusem takich placuszków jest(...)lubi :) Składniki: 3 duże dojrzałe banany 2 duże jajka 5 łyżek maślanki naturalnej 3/4 szkl. mąki krupczatki Sposób przygotowania: Banany myjemy, obieramy ze skórki i blendujemy z jajkami aż masa zrobi się rzadkawa (można też banany rozgnieść widelcem i połączyć za zmiksowanymi jajkami). Dolewamy maślankę, wsypujemy mąkę i ponownie blendujemy/miksujemy. Smażymy kładąc po 1 łyżce i lekko rozpłaszczając na mocno
Kolorowy Przepisownikdeserowy, klasyczny "Number 1". Co widzisz? ;) O ile bezdyskusyjnym jest fakt, że każdy z nas ma swoje ulubione smaki, o tyle ciężko mi będzie uwierzyć, że tego ciasta ktoś nie zna, nie lubi. Tak, tak, przypuszczam, że po zamknięciu oczu, ponad połowa z Was, zobaczyła SERNIK. Oto i on, puszysty, delikatny i kremowy, otulony polewą czekoladową i płatkami(...)łyżka masła 1 łyżka cukru pudru migdały - płatki 50 gram Przygotowanie Ser miksujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Letnią dodajemy do masy serowej i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W tortownicy o średnicy 24 cm układamy biszkopty, następnie wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej
Mój Smak na Życie