wśród gości swoją formą – wystarczy zwinąć kilka cienkich plasterków kaki i powstaną słodkie, pomarańczowe róże Babeczki są bezglutenowe, bez cukru i bez sztucznych barwników (co w przypadku kolorowych ciast jest dość ważną kwestią), czyli… Zdrowe, tak po prostu Sam jęczmień nie wpływa na smak negatywnie, jest jedynie lekko wyczuwalny. Polecam na poprawę humoru w ponury dzień Zielone babeczki(...)białka na puszystą pianę, dodać ksylitol lub erytrytol i nadal ubijać. Dodawać po jednym jajku, nadal ubijając całość. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i jęczmieniem. Przesiać do ubitej masy jajecznej i delikatnie wymieszać wszystko łyżką. Wypełnić silikonowe foremki na muffiny. Piec 20-25 minut w 180 stopniach, do lekkiego zrumienienia. Ugotować budyń na mleku z dodatkiem ksylitolu/erytrytolu. Ozdobić wierzch
Fitkotrównież w krajach regionu Karaibów. Zrobiony głównie z masy mlecznej. W Indiach Pakistanie masę mleczną przygotowuje się podgrzewając mleko na małym ogniu do czasu odparowania większości wody – taka masa nosi nazwę Khoya. Przygotowane kulki maczane są w syropie cukrowym z charakterystycznymi dla tego regionu przyprawami – kardamonem, wodą różaną, kewrą albo szafranem. Deser ten jest bardzo często jedzony(...)łyżek * kardamon – kilka ziarenek * wiórki kokosowe, zielone pistacje – do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GULAB JAMUN: Mleko w proszku przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką. Dodajemy śmietanę, wyrabiamy ciasto, formujemy kulki. Uformowane smażymy na złoto na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku. Uwaga! Tłuszcz nie może być gorący, bo wtedy kulki spieką się zewnątrz, a w środku będą surowe. SYROP: Ok.1
Ostra na Słodkociasta wylepiamy dokładnie boki formy i inne brakujące miejsca. Spód nakłuwamy widelcem. Formę wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Wyciągamy formę, nastawiamy piekarnik na 190 stopni grzanie góra-dół. Ciasto okrywamy formą aluminiową i wysypujemy obciążenie np. fasolę. Pieczemy 10 minut, po czym zdejmujemy folię i obciążenie i dopiekamy jeszcze 5 minut. Uwaga! Przy następnym etapie potrzebujemy piekarnika nagrzanego(...)kiełbasę oraz łyżkę mąki pszennej. Całość mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy rózgą jajka z mlekiem, śmietanką, doprawiając solą i pieprzem. Na podpieczony spód wykładamy składniki nadzienia, następnie całość zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Naszą quiche (tarte) wkładamy ostrożnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół. Pieczemy całość około 40-45 minut na złoty kolor. Smacznego ! Po więcej informacji
Słodkie okruszkiŚwiąteczne cupcakes są po protu urocze. Ostatnio pokazywałam Wam babeczki-czapeczki Mikołaja ( klik ), dziś przedstawiam wersję choinkową, ale to nie ostatni pomysł w tym roku. Baza to czekoladowo-pomarańczowe ciasto, do którego dla wzmocnienia smaku dodałam posiekanej, gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Dekoracyjna choinka na czubku babeczki zrobiona z zabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który(...)świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach, na zmianę z mlekiem
Słodkie inspiracjetygodnia - u nas tyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe. Składniki(...)Przygotowanie: Marchew umyj, obierz i zetrzyj drobno na tarce. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Jajka ubij z cukrem brzozowym na puszystą masę. Dodaj miód. Następnie kolejno dodawaj na zmianę tartą marchewkę i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Mieszaj tylko do połączenia składników. Keksówkę wyłóż papierem i przelej do niej masę (będzie rzadka
Ze smakiem i z pasjąDelikatnie słodkie a zarazem kwaskowate ciasto na bazie kremu ze słynnej kremówki. Do tego słodko - kwaśne jabłka w połączeniu z agrestową galaretką. Ciasto nie wymaga pieczenia biszkoptu, stanowią je herbatniki. 250 g herbatników Herbatniki Regionalne Petit Beurre Maślane Krem: 3 żółtka 1 szklanka mleka 110 ml śmietany 30% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)mąki oraz 1/4 szklanki mleka mieszamy ze sobą. Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Gotujemy. Wlewamy śmietanę i ponownie zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę z żółtkami. Energicznie mieszamy do momentu powstania konsystencji budyniu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu. Foremkę o wymiarach 20x32
VioletoweKucharzenielubił i czasem dalej zjada, czyli dalej lubi mój tato. Może to ja jestem wybredna i się nie znam, ale dla mnie porywająco i smacznie taki salceson nie wygląda. Ciasto za to smaczne jest, nawet bardzo, z jabłkami i orzechami. Przepis miałam od dawna zapisany w zeszycie, nie chciało mi się nie wiem jak kombinować i w końcu przyszła kolej(...)oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka pokrojonych orzechów Jabłka obieramy, kroimy w mniejszą kostkę. Orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. W misce miksujemy jajka (razem białka i żółtka)na puszystą masę, stopniowo dodajemy cukier trzcinowy. Wlewamy olej i dodajemy jogurt. Miksujemy na mniejszych obrotach. W misce mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy do masy. Miksując
kruche babeczkioctem winnym. Białka ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną pianę. Cały czas ubijając łyżka po łyżce dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia bardzo dokładnie połączy się z masą(!). Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze 3 minuty, aby ustabilizować pianę. Na koniec piana powinna być gęsta i błyszcząca. Dodajemy żółtka i krótko miksujemy. W 2-3 partiach(...)misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Dzielimy na trzy równe części. Do ¹⁄₃ porcji kremu dodajemy odrobinę różowego barwnika spożywczego i mieszamy. PRZEŁOŻENIE : Na paterze umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy ¹⁄₃ ponczu. Wykładamy 1 szklankę jagód i rozprowadzamy je równą warstwą. Wykładamy ¹⁄₃ białego kremu i kładziemy kolejny blat. Nasączamy go, wykładamy pozostałe jagody i drugą porcję jasnego kremu. Kładziemy
cool and mintyczekam na sezon i świeże polskie truskawki, które można kupić na okolicznych bazarkach. Cieszą nas jedzone garściami z miseczki, w koktajlach, naleśnikach, dżemach zimą, ale także w pysznych ciastach. Ciastem na dziś jest sernik, który w połączeniu z truskawkami staje się pysznym deserem na zimno. Spróbujcie :) Składniki: 750g sera zmielonego (może być taki z wiaderka) 3 galaretki cytrynowe(...)Kiedy jej konsystencja zaczyna być mniej płynna wrzucić do niej umyte i pokrojone truskawki. Wyłożyć całość na herbatniki, kiedy galaretka będzie mocno tężejąca. Wykładam ją wymieszaną, aby po dodaniu masy serowej nie miała płaskiej struktury :) Rozpuścić w 3 szklankach wody pozostałe 3 cytrynowe galaretki i je ostudzić (nie doprowadzić do stężenia). W dużej misce ubić z zimnym mlekiem 2 bite
ChilliJemypracy całe dnie od rana do późnych godzin wieczornych. Na blogu pojawiło się w tym czasie kilka przypominajek z zeszłego roku, które warto było odświeżyć. Na komputerze zalega cała masa przepisów, które czekają na publikację. Ten przepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste z dodatkiem puree z dyni piżmowej, posypane czarnuszką. Pyszny początek dnia. Podane jeszcze(...)Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Puree z dyni dodajemy już pod sam koniec wyrabiania ciasta. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość. Uformuj
SMYKWKUCHNIostatnio piekłyśmy z Miśką ciasto ta podżerała mi serek który robię sama, zarządała tego serka na kolację, więc przy okazji zrobiłam też film, na którym dokładnie pokazuję jak w prosty sposób można przygotować serek do wszelkiego rodzaju wypieków (sprawdzone) jak i do bezpośredniego zajadania się czy to na słodko czy też w wytrawnej wersji. Potrzebne będzie: 1 litr wody(...)wlać cały sok z cytryny. Delikatnie przemieszać i odstawić. Po około 15 minutach ponownie zamieszać i odstawić aż całkowicie wystygnie wystygnie. Po minimum 1 godzinie można już przelać powstałą masę na sitko umieszczone w misce i wyłożonej gazą. Tak przygotowane wstawić najlepiej do lodówki na kilka godzin, w zależności od tego jak gęsty serek chcemy uzyskać. Smacznego! Ps. Mój serek
greenscarfTroszkę się ochłodziło. Hura!! Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec. Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia do pracy po urlopie. Mam nadzieję, że mnie ona długo nie opuści. Składniki: 250 g muszli makaronowych średnich 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka pomidorów 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)zapiekania. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wyrobić na gładką masę mięsną. W każdą muszlę nałożyć mięso. Ja robiłam to za pomocą małej łyżeczki. Napełnione mięsem układać ściśle w naczyniu z sosem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około
O kuchni z uczuciemhttps:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Oto moja odpowiedz na szarlotkę :D Winne gruszki w cieście kakaowym SKŁADNIKI 4 gruszki szklanka białego wina 2,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 200 g masła, bardzo miękkiego 200 g miałkiego cukru 250 g jogurtu naturalnego 3 jajka(...)cukier i ubijać mikserem przez 10 - 12 minut, aż będzie puszyste i kremowe. Do drugiej miski wlać jogurt, dodać jajka, wanilię i zmiksować mikserem lub roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Połączyć i delikatnie wymieszać z utartym masłem oraz masą jajeczną. Gruszki
MarciochaKucharzyprawie do wszystkiego, ale zawsze ciepłe. Są także obowiązkową bazą do quesadilla, burrito, fajitas, tacos, enchiladas i wielu innych potraw. Prawdziwe tortille, to kukurydziane. Powstają one ze specjalnej mąki- masa harina, która dostępna jest w Polsce w dość wysokiej cenie. Pszenne tortille pojawiły się w Meksyku za sprawą Hiszpanów, którzy sprowadzili do Nowego Świata pszenicę. A że mąka pszenna jest(...)palcami, aż mieszanka będzie mieć jednolitą konsystencję. Jeżeli używamy oleju lub oliwy - wymieszać tłuszcz z wodą. Do mąki dolewać pomału wodę cały czas mieszając. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (3-5 minut). Jeżeli trzeba dodać trochę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na 30 minut w temperaturze pokojowej. Ciasto odwinąć z foli i zagnieść kilka razy. Podzielić
Pełny talerzproste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni). Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g oleju (niecała 1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego otarta skórka(...)kolor, a składniki się ze sobą połączą. Następnie do zmiksowanych żółtek powoli dodawać olej, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i na sam koniec proszek do pieczenia. Powstanie dosyć zbita masa. Same zmiksowane żółtka z cukrem Masa po dodaniu mąki i oleju W osobnym naczyniu ubić białka. Następnie dodać je do pozostałej masy. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, np. za pomocą
Ugotować