ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:2378/3191)

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym 212

moich propozycji (klik) Moja dzisiejsza wariacja to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i twarożkiem chrzanowym. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, gdy smaki się już przegryzą. Składniki na ciasto: 450 g szpinaku mrożonego 4 szt. jajek 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz czarny do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta gałki muszkatołowej  na farsz: 1 łyżka chrzanu(...)dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej,  sól i pieprz do smaku. Ponownie miksujemy na najwolniejszych obrotach. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.Wykładamy masę szpinakową  i wyrównujemy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu studzimy. Możemy użyć mniejszej firmy wtedy rolada wyjdzie nam mniejsza ale grubsza. Serek śmietankowy

Życie zaczyna się w kuchni
Wtorek: Tarta z brokułami na ziemniaczanym spodzie 136

kuchni. Uważamy jednakże, iż wskazany jest dodatek szynki suszonej, której wędzony, słony smak ładnie łączy się z lekko słodkimi ziemniakami. Przepis powstał na bazie przepisu z Eatingwell.com Składniki: Ciasto 5-6 średnich ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąk ½ łyżeczki soli łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki oregano olej do nasmarowania naczynia do pieczenia Nadzienie Mała główka kalafiora Kilka plastrów suszonej szynki(...)łyżki mąki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki oregano. Wymieszaj całość, aż składniki połączą się. Nasmaruj formę do pieczenia olejem (użyliśmy do pieczenia najmniejszej tortownicy). Przełóż do niej masę ziemniaczaną i rozprowadź równomiernie po dnie oraz po ściankach naczynia. Wstaw do piernika i piecz 30 minut. Wyjmij z pieca. Krok 2 Na kilka minut przed wyciągnięciem tarty z pieca

Niedzielny kucharz
Sernik waniliowo kakaowy w 10 minut 221

licząc pieczenia oczywiście.😜 Składa się właściwie z 3 głównych składników, plus kakao czy aromat waniliowy/laska wanilii. Także jeśli jesteście zaskoczeni wizytą gości lub sami macie ochotę na ciasto, przy którym nie trzeba długo stać, ten przepis jest właśnie dla Ciebie😀 Sama stawiam teraz na dania i desery szybkie w przygotowaniu ze względu na szczeniaczka, który nie wytrzyma dłużej niż(...)jogurtu naturalnego -1 łyżka kakao ciemnego Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na warstwę białą miksujemy, aby wszystko dobrze się połączyło.  2. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.  3. To samo robimy z masą kakaową i wylewamy na białką warstwę.  4. Pieczemy 40 min 180 stopni. Nie otwieramy od razu po wyłączeniu.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciastka orzeszki z kremem i orzechami 185

włożyć do lodówki.  Z ciasta formować małe kuleczki i wylepiać nimi wnętrze foremek na orzeszki. Foremka powinna być wyklejone cienką warstwą ciasta (max. 2 mm), inaczej po upieczeniu ciasto wypełni całkowicie foremkę i nie będzie kształtu skorupki od orzecha, aby napełnić ją kremem. Czas wypiekania skorupek na orzeszki zależy od posiadanych foremek, swoje piekłam w piekarniku nagrzanym(...)mocy palnika masło, cukier, wodę i kakao.  Zdjąć z palnika i dodać mleko w proszku i aromat rumowy, mieszać do czasu połączenia się ze sobą składników. Jeśli w masie powstanie zbyt wiele grudek, można rozmieszać je blenderem lub mikserem. Ciepłym kremem napełniać upieczone skorupki. Zobacz również: ciasteczka maślane z dodatkami

Kuchcik gotuje
Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami 229

mnie ilości energii, o które bym się nie podejrzewała. Odkurzę, zrobię pranie, wyjdę na długi spacer z psami, z którego wrócę z kieszeniami pełnymi kasztanów i żołędzi. Zrobię ciasto, ugotuję rozgrzewającą zupę-krem, którą zjemy w kuchni w promieniach zachodzącego słońca. Mogę góry przenosić! Bo zaświeciło słońce... Też tak macie? Cz ja już zupełnie zwariowałam...? Dzisiaj mam dla Was kolejny(...)parę buteleczek syropu z czarnego bzu, był to więc niemal oczywisty wybór. Sernik wyszedł boski! Spód jest lekko chrupiący i kleisty; taki inny od zwykłych ciasteczkowych, które zazwyczaj przygotowuję. Masa serowa ma wyraźny smak owoców czarnego bzu; dałam zdecydowanie więcej syropu niż zakłada oryginalny przepis, zupełnie za to pominęłam dodatek cukru. Karmelizowane figi na wierzchu to czysta rozpusta; całość smakuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placuszki bananowe 993

rozgnieść widelcem/tłuczkiem do ziemniaków na w miarę gładką masę. Do miski (u mnie misa od miksera) wbić jajo. Wsypać cukier i cukier wanilinowy i zmiksować na puszystą masę. Do ubitego jaja z cukrem wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz wlać mleko. Zmiksować, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać rozgniecione banany i ponownie, dokładnie wymieszać mikserem. Placuszki smażyć(...)bananów. Do placuszków najlepiej użyć dojrzałych, mających już brązowawą skórkę, bananów.  Placuszki idealnie nadają się na obiad i na śniadanie. Do przygotowania placuszków nie jest konieczne użycie miksera. Ciasto można wymieszać trzepaczką kuchenną. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml.  Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Sernik z jeżynową galaretką. 250

cukru do wypieków) 4 duże jajka Otarta skórka dwóch cytryn Sok z jednej cytryny 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki zmiksować krótko tylko do połączenia produktów. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Sernik powinien zostać biały, środek powinien być ścięty i sprężysty.  Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie(...)żelatynę aż się rozpuści - nie gotować bo straci właściwości zelujące- Dodać żelatynę do ciepłego sosu jeżynowego i dokładnie wymieszać.  Odstawić do lekkiego zgęstnienia. Gęstniejącą galaretkę przelać na ciasto, wyrównać, ozdobić jeżynami. Schłodzić. Smacznego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Śnieżny Puch 233

długiej nieobecności powróciłam do wspólnego wypiekania z dziewczynami w akcji  "Ciasto na niedzielę" .   W tym tygodniu było bez pieczenia ale za to sernikowo.  Przepis na "Snieżny Puch" zaczerpnięty został z bloga Nastoletnie Wypiekanie. Składniki:  spód ok. 200 g herbatników Śnieżny puch: 500 g twarogu sernikowego, zmielonego  3 łyżki cukru pudru 2 śnieżki (bita śmietana(...)ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej  bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser,  krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując,  aż składniki się połączą. Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku,  dodać cukier oraz wiórki kokosowe

Życie zaczyna się w kuchni
HIT ŚWIĄT! FIT MAKOWEIC- bez niczego! 107kcal 194

innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży  No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE!  1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki) 100g - suchy mak 250g -3 jabłka(...)Żółtka, jogurty, mak (jeśli została woda, to odlać ją) starte (i odsączone) jabłka, kaszę, przyprawy i słodzik (dosłodzić w razie potrzeby) wymieszać. 4. Do ubitych białek dodajemy po łyżce ''masy makowej'' (mikser na 1). 5 Masę przelej do SZCZELNEGO! naczynia. PIECZ W ROZGRZANYM PIEKARNIKU DO 180* PRZEZ GODZINĘ SMACZNEGO! CAŁOŚĆ: 2150 B107 W173 T125

fitolarun.blogspot.com
Biszkopt malinowy 216

Pyszny, puszysty, domowy, malinkowy biszkopcik. Zwolennicy lekkich ciast i deserów z pewnością polubią jego smak bez żadnych dodatkowych urozmaiceń. Natomiast fani tortów mogą wykorzystać go do przełożenia najróżniejszymi, pysznymi kremami np. śmietanowymi, budyniowymi czy tymi z białej lub czarnej czekolady. Jego delikatny, malinkowy smak i czerwone kropeczki w wyglądzie sprawiają, że świetnie nadaje się na romanyczne torty w kształcie serduszka(...)białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i olejem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała się wymieszać ). Mieszamy wszystko

Domowe Torty
Domowy budyń waniliowo-cynamonowy 260

Domowy budyń to prosty pomysł na szybki deser, kiedy w domu nie mamy zbyt wielu składników aby upiec ciasto albo gdy nie mamy na to czasu. Jego smak zależy od dodatków jakie do niego dodamy, możemy wybrać cukier waniliowy, kakao, miód, owoce lub, poza sezonem, gęste i pyszne syropy owocowe . Domowy budyń będzie też pysznym smakołykiem dla dzieci(...)gazie, mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Do wymieszanych składników suchych dodajemy  dwa żółtka i ucieramy wszystko jak na kogiel mogiel. Do utartej masy stopniowo dolewamy mleko i mieszamy. Gdy wszystkie składniki połączą się stawiamy rondelek na kuchence i gotujemy na małym ogniu. Stale mieszamy, aby nie doprowadzić do powstania grudek. Pod koniec gotowania możemy użyć

Pyza i Surówka
Zapiekana chałka – pudding z pieczywa z owocami 188

Czerstwe słodkie pieczywo. Chałka drożdżowa z poprzedniego dnia. Dzięki dodatkowi owoców, mleka i jajek – smakuje po upieczeniu jak delikatnie ciasto z budyniowym kremem i owocami. To spektakularna, szybka i pyszna przemiana. Spróbujcie! Chałka do tego puddingu najlepsza będzie już lekko sucha. Czerstwa. Jeśli Wasza słodka bułka jeszcze wykazuje oznaki świeżości, pokrójcie ją w kostkę i włóżcie na blachę do piekarnika(...)naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko masłem. Przyciskamy dłonią i rozkładamy pokrojone owoce z rodzynkami. Na wierzch wykładamy resztę chałki. Całość znowu lekko dociskamy ręką. Chałkę i owoce zalewamy równomiernie masą mleczno-jajeczną z przyprawami. Całość wstawiamy na środkową półkę do piekarnika nagrzanego na 180⁰C. Po 40-45 minutach masa jajeczna powinna się już zsiąść, a wierzch delikatnie przypiec

Karo in the Kitchen
Deser kokosowy z Chia, gryką i owocami 163

Zrobiłam bardzo smaczny deser. Coś w rodzaju budyniu o bardzo ciekawej teksturze i na dodatek masa nie wymaga wcale gotowania. Ja podałam go z duszonymi owocami, ale możecie surowe tylko pokroić albo użyć dżemu ze słoika a wtedy nie trzeba będzie nawet odpalać kuchni. Nasiona Chia są wygodne w użyciu. Wystarczy je namoczyć w jakimś płynie i gotowe więc(...)cynku, żelaza, wapnia i chromu. Za to prawie nie zawiera cukrów ani tłuszczy. To cenne źródło błonnika pokarmowego i flawonoidów spełniających rolę przeciwutleniaczy. Łuskę gryczaną można dodawać do koktajli , ciast, zagęszczać nią zupy i sosy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Muffinki cynamonowe - mini szarlotki 145

minut pieczenia i każdy ma co do ręki wziąć :) Początkowo używałam papilotek, ale mam złe doświadczenia - nie chciały się odklejać od wypieku, chyba że z połową ciasta. Teraz nie używam - piekę wprost w silikonowych formach, o których już pisałam tutaj . Składniki na 13 muffinek: Składniki suche: 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej 3/5 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pozostałe składniki suche. W osobnej misce rozkłócamy jajka, dodajemy płynne masło i śmietanę. dokładnie łączymy. Przelewamy składniki mokre do suchych, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jabłka z cynamonem, łączymy. Masę nakładamy do formy na muffinki (nie do pełna). Posypujemy cukrowymi perełkami. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut (do zrumienienia

Kolorowy Przepisownik
Kakaowe bezy z kremem czekoladowym 244

macie pomysłu jak osłodzić sobie dzień? A może znudziły się Wam już ciasta i tradycyjne desery? Dziś przygotowałam dla Was słodką propozycję na Kakaowe bezy z kremem czekoladowym.Wykonanie nie jest trudne, ale nie ukrywam, trochę czasu zajmuje, dlatego jest to fajna propozycja do zrobienia w weekend. Ale zdecydowanie efekt jest wart zachodu, polecam! *Jeżeli nie lubicie przerobionej czekolady(...)klik . Do garnuszka wlewamy mleko i podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i szybko mieszamy do momentu rozpuszczenia się całej tabliczki.. Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ucieramy, gdy masa się połączy dodajemy mąkę i mieszamy, tak aby nie powstały grudki następnie stopniowo dolewamy czekoladowe mleko. Gotową masę ponownie przelewamy do garnka i chwilę gotujemy - do momentu stężenia masy

Słodkie Przyjemności
Jagodowy mus z kaszy manny 231

zawsze ten dylemat: co zrobić do jedzenia, kiedy odwiedza mnie osoba na diecie... Szybki rzut oka na lodówkę i... ciasto czekoladowe odpadło ;) Za to wygrzebałam z zamrażarki końcówkę jagód (trzeba zrobić miejsce na nowy sezon ;)) i kaszę mannę z półki i powstał ten deser. Jak jeszcze wymyślę czym można zastąpić kremówkę... ;)   Składniki: 1 i 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki(...)można dodać do kaszy manny łyżkę masła, ja nie dodałam (patrz: dieta ;)). Kaszkę przełożyć do misy miksera, dodać miód i ubijać przez ok. 5 minut na dużych obrotach miksera - masa powinna się zrobić puszysta. W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać do puszystej kaszy manny. Tak przygotowaną część masy przełożyć do pucharków. Do pozostałej masy dodać jagody, zmiksować

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 207

mogłam się oprzeć, ale daleko im do prawdziwych, czerwcowych truskawek. Były jakby... Chrupiące. A co jak co, ale truskawki chrupiące być nie powinny. Wyglądały jednak prześlicznie na babeczkach.Swoje ciasto upiekłam w małych foremkach na babeczki, ale można je upiec w dużej formie (taka na 1,5 l powinna wystarczyć), trzeba tylko pamiętać, żeby przytrzymać ją wtedy dłużej w piekarniku.Babeczki intensywnie(...)wiórkami kokosowymi. Do ubitych jajek na zmianę dodawać składniki płynne i suche, miksując na najniższych obrotach miksera. Foremki na mini babeczki posmarować masłem i wysypać mąką. Przelać masę do foremek.Piec w 170 st. C. 30-35 minut.Przestudzić 10-15 minut, wyjąć z formy i ostudzić całkowicie.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać nią ostudzone babeczki. Każdą udekorować truskawką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki miodowe 239

Babeczki miodoweNiemal każde ciasto przy odrobinie dobrych chęci nadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :)Składniki:70 g masła100(...)misce ucieramy miękkie masło z cukrem, miodem i żółtkami.Dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika, mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 min. w piekarniku nastawionym na 180 stopni.Czas kiedy babeczki

Ciastkozercy
Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem 197

Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy krążki. na farsz: 400 g wołowiny gulaszowej garść natki pietruszki garść lubczyku sól do smaku pieprz do smaku masło do polania 2 łyżeczki soli do gotowania(...)Mięso wołowe wkładamy wraz z lubczykiem i pietruszką do szatkownicy (u mnie FP 270 Kenwood) i siekamy drobno. Mięso wyjmujemy dodajemy sól i pieprz do smaku, całość mieszamy aż masa się zwiąże. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dokładnie, ja tym razem porobiłam ozdobne dziurki. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Imbir + cynamon = ciasteczka! :) 211

być "skupione" i nie kleić się za bardzo do rąk. Po zagnieceniu, ciacho chowamy na chwilę do lodówki w międzyczasie odpalając piekarnik i nastawiając go na ok. 180C. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby nie było zbyt grube (ok. 0,5 cm) i wycinamy dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut(...)ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i możemy przygotować polewę. Kostki czekolady wrzucamy do garnuszka, w którym już mamy wlane trochę mleka (żeby przykryło dno). Roztapiamy intensywnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Garnuszek ściągamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia i następnie oblewamy polewą nasze śliczne ciasteczka ;) A oto moje małe cuda

Emcia Pichci
Kruche babeczki z maślanym kremem i malinami 306

jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem maślany:  3 żółtka,  czubata szklanka cukru,  szklanka mleka,  150g margaryny,  2 łyżki(...)świeżych malin. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki mleka oraz cukrem i mąką do białości. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobione żółtka. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch z nasionami wanilii oraz cukrem. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą napełniać babeczki, udekorować malinami i miętą

Z miłości do słodkości
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem smażone na oleju rzepakowym 256

mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotowac farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt aby masa miała lepszą konsystencję do smarowania. Gotową masą posmarować naleśniki i zajadać. Do smażenia używam oczywiście oleju rzepakowego

Monia miesza i gotuje
CHARLOTTE MALINOWA 207

francuski cukiernik pracował również na dworze rosyjskiego cara Aleksandra I. Dziś charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami i podawana na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty: formę na ciasto (jej boki i opcjonalnie spód) wykłada się długimi, namoczonymi w syropie z dodatkiem alkoholu. W środku formy umieszczony zostaje mus lub krem z owoców, najczęściej truskawek, malin lub gruszek(...)ubijania dodaj w trzech partiach cukier puder. Domieszaj 4 żółtka jajek, delikatnie ubijając przez kilka sekund. Dodaj przesianą mąkę i skrobię ziemniaczaną oraz 1 łyżkę ekstraktu waniliowego. Przełóż przygotowaną masę do rękawa cukierniczego z gładką końcówką.   Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Narysuj dwie poziome linie w odstępie ok. 7- 8 cm jedna

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym 206

mojprzepisna.pl | Sernik czekoladowo-porzeczkowy z musem żurawinowym Ciekawy serniczek składający się z 3 warstw. Czekoladowej, porzeczkowej oraz żurawinowej. Warstwa czekoladowo-porzeczkowa jest pieczona, natomiast warstwa żurawinowa

moj przepis na
Roladki z Newelli z orzechami i suszonymi owocami 209

Newella? Co to jest… Już objaśniam. To białko z jaj kurzych o smaku naturalnym lub wędzonym, które stosunkowo niedawno pojawiło się na rynku. Newella nie

Oryginalny smak
W spiżarni. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. 579

Kilka lat wstecz zmieniałam na ogrodzie układ grządek. Pod muremzasadziłam kilka krzaczków malin, które w następnym roku strasznie sięrozrosły. I rosły tak sobie, aż w końcu

W kuchni Karmel-itki
Kubanka 14676

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto.   Składniki: Biszkopt 5 jajek(...)śliwkowe kawa mielona czekolada Przygotowanie: Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 36*25 cm i piec

Ala piecze i gotuje
Domowe lody – solony karmel 194

Jaki smak wybieram najczęściej w lodziarni? Solony karmel! To obowiązkowa kulka. Gdy jednak na rzemieślnicze, dobre lody idziemy całą rodziną to z roku na rok potrzebujemy

Poezja smaku
ciasto na zimno z galaretką i ptasim mleczkiem 207

tego ciasta można użyć dowolnych kolorów galaretek i dowolnych owoców  jakie tylko lubicie.  Ja galaretką zalałam banany, ananasy i ptasie mleczko ( zobaczcie nowe smaki -klik).  Ciasto to nie wymaga pieczenia, robi się dość szybko a przechowywane w lodówce jest długo świeże (oczywiście trzeba zwracać uwagę na owoce, które pierwsze mogą się popsuć).  Myślę, że do letniej(...)litra wrzątku. Galaretkę porzeczkową w pół szklanki wrzątku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Dodać do masy z masła i zmiksować dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z pozostałą masą. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kakao, do drugiej wystudzoną porzeczkową galaretkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą 186

pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Mus truskawkowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać(...)cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białko ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji. 5. Dekoracja: Gotową masę bezową przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na każdej babeczce rozetki. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować truskawkami, borówkami i czerwoną posypką

Szalona Kuchnia Eweliny
Podwójnie czekoladowe babeczki na oleju (wilgotne i puszyste) 182

rzepakowy).   Krem również czekoladowy, stabilny i  bez grama żelatyny. Szczypta posypki i dzień czekolady godnie uczczony.  Składniki na ok 18 szt:  Wszystkie składniki na ciasto muszą być  w temperaturze pokojowej:  95 g mąki pszennej 450  42 g ciemnego kakao holenderskiego (gorzkie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dwoma jajkami miksować dodając partiami cukry, następnie cienką stróżką wlewać olej. Na końcu dodać ekstrakt, dobrze zmiksować.  3. Połowę płynu wymieszać z suchymi składnikami, gdy stworzą jednolitą masę dodać drugą partię.  4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać jedynie do połowy wysokości. Pieczemy babeczki w 175 st C przez 18-22 minut. Studzimy po upieczeniu.  5. Śmietankę

vaniliowoczekoladowa
CHLEB NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 185

zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach(...)ściereczką i odstawiamy na około 10 min. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 80-90 min. Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem

Kuchnia MagdaLeny
CHLEB NA WODZIE Z KISZONYCH OGÓRKÓW 185

zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Bez wyrabiania, pilnowania i przerabiania ciasta. A chlebek wychodzi wspaniały! Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach(...)ściereczką i odstawiamy na około 10 min. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól, wodę z kiszonych ogórków oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką i otrzymaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 15 x 25 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 80-90 min. Przed pieczeniem wierzch posypujemy czarnym sezamem

Kuchnia MagdaLeny
Tartaletki z gruszkami w żelu i bezą włoską 208

obciążamy fasolą lub kulkami cukierniczymi do pieczenia.  Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy fasolę oraz papier i podpiekamy kolejne 20-25 minut aż ciasto zrobi się rumiane. Upieczone babeczki studzimy gruszki w żelu: Gruszki obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy z wodą, aż puszczą sok i zmiękną. Kiedy(...)miksujemy białka. Miksujemy całość około 10 minut, aby wystudzić białka z ciepłym syropem (na początku białka mogą się rozrzedzić, ale po około 10 minutach zrobią się gęste i błyszczące). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Wykonanie: Foremki napełniamy gruszkami w żelu. Wierzch dekorujemy bezą włoską za pomocą rękawa cukierniczego. Bezę przypalamy z wierzchu palnikiem cukierniczym, aby nabrała ładnego koloru

Bon appetit mon amie
Torcik jogurtowy z truskawkami i mango-polecam jest nie za słodki 341

składniki ok 1kg truskawek occzyszczonych 1 dojrzały banan 1 puszka mango 390 g jogurtu naturalnego 4 dkopiate lyzeczki zelatyny cukier zwykły lub stewia, ja dałam 3

Moje Wyroby
WYJĄTKOWE BROWNIE 216

Składniki na około 16 kawałków ciasta: 1 jajko L 1 niepełna szklanka ksylitolu (ok. 180 g) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ok. 90 g) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) 3 lekko czubate łyżki ciemnego kakao (ok. 40 g) 1 szklanka mleka(...)rozpuszczony olej (olej nie może być gorący - powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam. 2. Jabłko obrałam i starłam na mus. Cukinię również starłam na drobne wiórki. Połączyłam z masą. 3. Dodałam kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszałam. 4. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam około 45 min do testu suchego patyczka. SMACZNEGO

Vroblewska-fitlife
SERNIK CZEKOLADOWY 164

Sernik z prawdziwą gorzką 90% czekoladą. Jest mocno czekoladowy, aksamitny i delikatny. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałek kalorycznego deseru. Uwielbiam go! Pyszny

Słodki Zakątek
CIASTO ŁABĘDZI PUCH 712

ŁABĘDZI PUCH Do tego ciasta zabierałam się długo. Z racji, że wyprawiałam córeczce chrzciny ciasta piekłam sama, więc wykorzystałam moment i upiekłam właśnie te ciasto. W smaku przypomina rafaello. Ciasto jednym słowem jest pyszne! Biszkopt przełożony najlepszym kremem kokosowym jaki w życiu jadłam. Jest delikatne, takie lekkie a nawet puszyste jak chmurka. Jestem miłośniczką takich smaków.  Przepis zostaje już(...)śmietan fix 1 op.  wiórki kokosowe 100 g.  masło 1 i 1/2 łyżki mleko letnie 1/2 szkl. Biszkopt: Jaja ubijamy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę, aż będą robić się fałdki. Dodajemy stopniowo przesiane mąki, powoli mieszając. Gdy masa będzie jednolita, bez grudek, przelać do formy ok. 25x30 cm. wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Paulettes
Przepis #94 Kokosowe Brownie 184

kokosa i czekolady - to według mnie połączenie idealne. Ciasto nie zawiera białej mąki a dodany przeze mnie miód można pominąć lub zastąpić. Mimo, że nie należy do grupy ciast bardzo FIT to wspaniale wpasuje się w dni kiedy mamy ochotę na naprawdę coś słodkiego a nie chcemy zajadać się sklepowymi słodyczami pełnymi syropów, polepszaczy i ulepszaczy:) Wartości odżywcze(...)pokruszoną tabliczkę czekoladę. Mieszamy do momentu aż się rozpuści. Kolejno dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając. Na koniec wsypujemy mąkę oraz wiórki kokosowe. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Brownie najlepiej smakuje kiedy przez noc będziemy je przechowywać w lodówce. Smacznego

Health-Fit-Life
Tarciuch 247

Podlasie ma swoją babkę ziemniaczaną, w okolicach Częstochowy piecze się kućmok, w okolicach Opoczna i Odrzywołu - bliniarza . Wszystko to ciasta ziemniaczane z surowych ziemniaków tartych jak na placki ziemniaczane. Jakież było moje zdziwienie, gdy przeglądając broszurę "Opoczyńskie jadło" wydaną przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno, natknęłam się na przepis na tarciucha z Sitowej, wsi w okolicach Opoczna. Zdjęcie przedstawiało placek(...)Boczek podsmażyć. Wyłożyć na dno blachy. Do ziemniaków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka i kiełbasę pokrojoną na półtalarki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przełożyć na blachę. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Na wierzch można położyć wiórki masła, by tarciuch szybciej się zrumienił

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort ,, Lodowy'' 201

sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony(...)tortu. Odstawiamy do wystudzenia kremu. 3. Kulki kokosowe: Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, następnie z jeszcze ciepłej masy formujemy kluki takiej wielkości, żeby zmieściły nam się w rożkach waflowych i obtaczamy je w wiórkach

Izabelawkuchni
Blok czekoladowy 164

Dzisiaj polecam blok czekoladowy, jest bardzo smaczny, ale jak dla mnie odrobinę za słodki. Zamiast herbatników można dodać kawałki ulubionych orzechów, rodzynk

Pomysłowa kuchnia
Tort piernikowo-śliwkowy 247

Piernik, czekolada i śliwki…te trzy składniki pasują do siebie tak, jakby były stworzone do tego by je łączyć. Gdy Kopernik rzucił wyzwanie, wiedziałam, że

Mienta blog
Ekspandowane ziarno – żyto/ żyto w miodzie z jabłkiem i cynamonem/ jagły/ jagły w miodzie z truskawkami - Soligrano 246

Lubicie tak jak my wszelkie ziarna i kasze? Oczywiście najlepsze są pod postacią jak najmniej poddaną obróbce jednak zawsze miałyśmy słabość do ekspandowanych chrupaczy. Taka przekąska

Candy Pandas
Pudding na jogurcie greckim z makiem, szafranem i orzechami 152

  Mak często wykorzystujemy głównie podczas wypieków świątecznych oraz pieczywa. A szkoda, bo nie tylko jest smacznym dodatkiem, ale może być uzupełnieniem naszej diety. Niebieski mak

kulinarnyJa
TRUSKAWKOWE SERNICZKI Z OWOCAMI 178

Jadalne czekoladowe salaterki, w środku serniczek truskawkowy, do tego świeże owoce. Pychotka nie tylko dla dzieci ;) Składniki: 20 dag truskawek kilka borówek amerykańskich na wierzch cukier

Z Majeczką w kuchni
WYJĄTKOWE BROWNIE 199

Składniki na około 16 kawałków ciasta: 1 jajko L 1 niepełna szklanka ksylitolu (ok. 180 g) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 250 g) 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (ok. 90 g) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) 3 lekko czubate łyżki ciemnego kakao (ok. 40 g) 1 szklanka mleka(...)rozpuszczony olej (olej nie może być gorący - powinien być letni), a następnie mąkę. Połączyłam. 2. Jabłko obrałam i starłam na mus. Cukinię również starłam na drobne wiórki. Połączyłam z masą. 3. Dodałam kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszałam. 4. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam około 45 min do testu suchego patyczka. SMACZNEGO

Vroblewska-fitlife
Koronkowy tort z malinami w środku. 265

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Krem waniliowy(...)cytryny Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem.  Zagotować tylko do rozpuszczenia cukru, dodać sok z cytryny. Schłodzić. W misie miksera ubić masło na puszystą masę. Do puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała (około 4 - 6 minut) Nasączyłam wiśniówką. Wykonanie  Pierwszy blat nasączyłam delikatnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka biszkoptowa z olejem 213

trzeba dużo zjeść, aby dobrze poczuć jej smak. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy tylko ubić jajka i wymieszać resztę składników. Idealna do kawy jako szybkie ciasto lub na Wielkanoc. Ma delikatny smak kawy, ale możną ją pominąć w przepisie. Składniki: – 4 jajka – 3/4 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1 szklanka mąki(...)proszkiem i delikatnie wymieszać. – Formę na tartę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Użyć jednej dużej formy lub dwie mniejsze. – Wlać połowę masy do blaszki. – Drugą połowę wymieszać z kakao i kawą rozpuszczoną w gorącej wodzie. – Wlać ciemną masę na białą i delikatnie przemieszać obie masy

To co kocham
PRZEPIS NA PACZKI 178

powinno być gładkie i miękkie, formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Krok 2. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na lekko oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość około 1 - 1,3cm , wykrawamy kółka o średnicy około 7cm, kółeczka odkładamy na oprószoną blachę do pieczenia i zostawiamy w ciepłym(...)gęstość lukru regulujemy poprzez ilość dodanej wody.  Lukrujemy gorące pączki. Cukrem pudrem posypujemy kiedy pączki są już wystudzone. Pączki nadziewamy ulubionym dodatkiem np. konfiturą z róży, budyniem waniliowym, masą czekoladową. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Torcik dwie czekolady. 329

Bardzo prosty torcik dwie czekolady . Środkowa część przełożona jest musem z gorzkiej czekolady ,a wierzch musem z białej czekolady .Dekoracja ze świeżych owoców tylko zachęciła do

Ladylaura.
,,Walentynkowe mini torciki bezowe’’ 120

Dziś coś dla wielbicieli słodkich deserów i bezy. Smakowite, proste w wykonaniu torciki bezowe z kremem i jagodową konfiturą. Składniki: 4 białka 110 g cukru 1

Podróż w kulinaria
Paluchy z ciasta francuskiego z szynką i pesto 246

opakowanie cieniutko pokrojonej szynki dojrzewającej (u mnie 100 g) 2-3 łyżki pesto , opcjonalnie (przepis poniżej) jajko do posmarowania Ciasto francuskie rozłożyć, dociąć na długość plasterka szynki. Jeżeli używacie, ciasto posmarować pesto (ja robię połowę z pesto, połowę bez). Na wierzchu ułożyć obok siebie plasterki szynki. Nożem oprószonym mąką pociąć na paski. Chwycić za końce i skręcać w przeciwne strony(...)mały ząbek czosnku 4-6 oliwy lub oleju, może być ze słoiczka z pomidorami sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki przełożyć do niewielkiego pojemniczka, zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli jest zbyt gęste, dodać nieco oliwy

Pełny talerz
Ciasto bananowe 236

połączenie bananów i czekolady. Jak dla mnie to połączenie idealne. Uwielbiam też połaczenie smaku bananów i kawy. Z takim połączeniem smaków można się spotkać w przepisie na przepyszne muffiny . Ciasto bananowe polecam dla osób, które w weekend chcą zjeść coś pysznego, słodkiego i coś co można przygotować w sposób szybki i przyjemny. Czy wiecie, że banany świetnie pasują także(...)małą kostkę. Z cytryny ścieramy skórkę (uwaga- nie ścieramy białej błonki, jest gorzka!). Olej miksujemy z cukrem. Dodajemy skórkę cytryny i sól. Ubijamy. Dokładamy po jednym jajku. Ubijamy aż masa stanie się puszysta. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Powoli wsypujemy do masy. Miksujemy. Dodajemy czekoladę, banany i orzechy. Mieszamy łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Pobite gary Barbary
Zdrowy krem czekoladowy a’la nutella 152

brat Adam nie przepadają za nim i zawsze wybiorą coś innego. Ja i Anya z kolei lubimy wszystko, co czekoladowe: lody, ciastka, ciasta, torty i inne kakaowe przysmaki. Tak więc przygotowałam zdrowy krem czekoladowy, na bazie zdrowych składników, bez polepszaczy smaku, konserwantów, barwników, słodu jęczmiennego i innych niejadalnych substancji. Krem nie jest(...)małym ogniu. • Do blendera wsypać ugotowany ryż, obrane ze skórki i pokrojone awokado, lekko przestudzoną czekoladę, kakao i miód. • Miksować, aż zrobi się jednolita masa. • Po wyjęciu z blendera wymieszać z mielonymi orzechami. • Przechowywać w słoiczku w lodówce

To co kocham
Tiramisu owocowe 162

Biszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy

Bullio
domowe mleczne krówki-ciągnące i pyszne 330

Witam Kochani tego zimnego, szaroburego jesiennego popołudnia :-) Aby umilić i osłodzi sobie te zimne i bure dni przychodzę do Was z przepisem na malutkie słodkości. Któż

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kawowy mieszaniec 1241

podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu. Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami orzechowymi to delikatne w smaku ciasto o wyraźnym aromacie kawy. Czasem warto zapomnieć o liczeniu kalorii i rozkoszować się tym smakiem do woli. Ten deser to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek do niego to oczywiście filiżanka(...)misce z kakao, rozpuszczaną kawą, dodać  rozpuszczone masło i utrzeć do konsystencji mokrego piasku. Rozsypać na wyłożonej pergaminem –samo dno tortownicy i ugnieść łyżką. Wstawić na czas robienia masy do lodówki Kawowa masa: Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, po czym odcisnąć, włożyć do miseczki i rozpuścić w mikrofali przez kilka sekund-2, 3 -uważać

Wanilia i Kardamon
Kinder Country 386

Jakiś czas temu na blogach królował kinder country...a ja dopiero zrobiłam teraz w ramach akcji Ciasto na niedzielę. .przepis znaleziony w necie..Nie wiem jak dla innych ciasto smakowało..ale u mnie w rodzinie za bardzo nie przypadło do smaku..po prostu szału nie ma w tym niby batoniku ..Razem ze mną kinder country robiły: Asa , Angelika(...)Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać , aż składniki się połączą.Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia lub folią, ułożyć herbatniki , wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny

Moje domowe kucharzenie
Kokosanki II 371

Pyszne ciasteczka dla miłośników kokosów. Niestety ciasteczka są nieco tłuste ze względu na ilość masła jaką używamy, ale są warte tego grzechu:-) Po upieczeniu ciasteczka są

IMPRESJA SMAKU
SERNICZKI WANILIOWO – CZEKOLADOWE Z KREMEM TOFFI 221

  Ajjj! Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?! Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! Mini serniczki o smaku waniliowo

Ostra na Słodko
Ciasto SHREK 202

Skoro dziś są moje imieninki więc i ciasto niech będzie inne a zarazem pyszne;) Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier wymieszany z cukrem waniliowym, gdy piana będzie(...)budynie waniliowe lub śmietankowe (dla mnie nie ma żadnej różnicy) Odlewamy 1,5 szklanki soku i mieszamy w nim budyń. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy wczesniej przygotowany budyń. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. Na ostudzoną masę kładziemy delicje-ja dałam truskawkowe w białej polewie-PYCHOTA. Na delicje mase 2. MASA 2: Śmietanka 30% ja używam Piątnicy 440 ml 1 zielona

Moje Słodkie Piekiełko
Blok/kulki czekoladowe z kokosem i prażoną pszenicą (z mleka granulowanego) 187

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Blok czekoladowy - to klasyka.  Jest pyszny, ale ma dwie wady: cena mleka granulowanego i zbyt duża kaloryczność. A

Di gotuje
Tort tiramisu 253

 Niedawno prezentowałem tort, który upiekłem dla swojej mamy na urodziny (przepis tutaj ), dziś kolejny tort urodzinowy, ale już dla taty. Ojcu bardzo się spodobał.  

Kuchnia Łukasza
Tort twarogowy z konfiturą z czarnej porzeczki 147

Tort zrobiłam z potrzeby sytuacji a dokładnie na urodziny jednego z moich dzieci. Sam przepis pochodzi z mojego starego, pożółkłego zeszytu. Dodałam do niego jeden element

Smaki Ewy
tiramisu z truskawkami 220

Truskawkowe tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe

Miód i pieprz
Sernik Jagodowe Ferrero Rocher 248

Pyszne proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Składniki - 100 g masła - 1/2 słoika nutelli ok 170 g - 1 opakowanie wafelków familijnych śmietankowe 180 g - 50 g mielonych migdałów - 50 g siekanych orzechów laskowych - 1 kg sera z wiaderka waniliowego - 150 g cukru - 1 p śnieżki - 3 łyżki żelatyny - 500 ml jagód - 2 galaretki rubinowe Sposób przygotowania 1. W garnku rozpuścić(...)śnieżkę cały czas ubijać wlewać zimną żelatynę rozpuszczoną w 200 ml wody  gdy wszystko się połączy dodać połowę jagód wymieszać wlać do tortownicy  na wcześniej przygotowany spód Masę wyrównać wstawić do lodówki  Gdy wszystko stężeje na górę sera dać resztę jagód 3. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody Gdy zacznie tężeć Wlać na jagody  cisto włożyć

W królestwie smaków Beaty
Razowe ciasto bananowe z bakaliami 184

Wsiąść do pociagu byle jakiego... Tak jadę wlaśnie pociągiem ale nie byle jakim tylko pociagiem do domku :) ludy ludy chwila oddechu!! przepis na te ciasto zrodził się wczoraj, choć tkwił w mojej głowie od dawna :) nieskromnie powiem, że wyszło booooskie :D Składniki (na około 9 kawałków): 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko szklanka mąki razowej pszennej łyżka oleju z orzechów(...)bananów dodajemy olej z orzechów i mieszamy 3. Jajko miksujemy z ksylitolem 4. Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy jajeczną i bananową mieszankę, miksujemy 5. Powstałą masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia 6. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 50-60 minut (do suchego patyczka) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tiramisu owocowe 496

Biszkopty przełożone kremem z mascarpone oraz owocami. Letnia odmiana tiramisu. Najlepiej smakuje z truskawkami, malinami i borówkami. Z przepisu wychodzi duża porcja (wysoka tortownica o średnicy

Bullio
Sałatka z tuńczykiem na krakersach 4472

zobaczyłam przepis na blogu Gotuj z Cukiereczkiem , dałam się nabrać i myślałam, że to ciasto :) Nic bardziej mylnego- to SAŁATKA! Świetnie wygląda ale i świetnie smakuje :) Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dlatego od podstawowego przepisu mój się trochę różni :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli papryczka chili tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka(...)drobnych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Papryczkę i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Żadnej z masy nie solimy, ponieważ krakersy są i słone. Układam warstwami: warstwa w kształcie prostokąta z 9 krakersów ser z majonezem  warstwa krakersów masa z tuńczykiem warstwa krakersów białka żółtka Sałatkę

Czerwona Porzeczka
Torcik pomarańczowy 163

Inspirację znalazłam tutaj . Oczywiście surowe jajka nie wchodziły tym razem w grę, dlatego krem powstał na bazie ganache. Nam smakował wybornie, myślę że idealnie sprawdzi się

Magiczne Życie Marty
Makaroniki czekoladowe 183

Hej! Dziś prezentuje Wam kolejny przepis z książeczki "Czekoladowe radości". Nie jestem pewna czy tak powinny wyglądać makaroniki , bo jak dla mnie bardziej wyszły z tego

Cukier&Puder
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 256

Pierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym.  Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów. Składniki:   (temperatura pokojowa) 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki młynnego miodu 1/2 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany(...)Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu.  Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką. Dajemy śmietanę i orzechy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości. Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Przekroić na trzy części i przełożyć powidłami

Moje pyszne gotowanie
Pavlova w ciemnej wersji 195

bezpodstawne, C. bowiem pochłonął niemal połowę na jedno posiedzenie i był zachwycony. I choć moja troszkę popękała przy przekładaniu na talerz, nie ujęło jej to uroku. Gwarantuję - to ciasto zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach, wszyscy będą się nad nim rozpływać z rozkoszy. Nie ma innej możliwości.Przepis z BBC Good Food. Z oryginału pominęłam dodatek czekolady(...)cukier, nie przyrywając ubijania. Dodać mąkę i ocet, szybko zmiksować. Wsypać kakao, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 18-20 cm. Wyłożyć masę.Piec w 120 st. C. przez 75 minut.Ostudzić.Na bezie położyć talerz, odwrócić całość, delikatnie odkleić papier.Wyłożyć na wierzch ubitą na sztywno z cukrem pudrem i wanilią kremówkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poolish 233

wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki.Poolish jest mieszaniną mniej więcej tej samej ilości mąki pszennej i odrobiny drożdży. Posiada konsystencję dość rzadką (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), która szczególnie nadaje się do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasu mlekowego. Zaczyn jest gotowy do użycia, gdy powierzchnia pokryta jest dużą ilością drobnych pęcherzyków. Smak dojrzałego zaczynu przypomina(...)zaczyn będzie miał jednolitą gładką konsystencję.Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w w temperaturze pokojowej na 3-4 godziny, lub do pojawienia sie dużej ilości małych pęcherzyków, a masa stanie się gąbczasta.Wstaw do lodówki na 12-16 godzin.Przed użyciem po wyjęciu z lodówki musi się jednak ogrzać do temperatury pokojowej, co najmniej jedną godzinę. Nie przechowuj go dłużej

Grahamka, weka i kajzerka
Murzynek 193

Składniki:4 łyżki kakao,1,5 szklanki mąki,1,5 szklanki cukru,4 łyżki mleka,4 jajka,1 margaryna, 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia

Aga w kuchni
Sernik na święta 206

Składniki: 1 kg zmielonego, tłustego twarogu, 1,5 szklanki cukru, 400 ml kremówki, 2 łyżki mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy, 1 budyń waniliowy, 9 jajek, 1

Aga w kuchni
Koktajl, co przynosi słońce. KOKTAJL TRUSKAWKA-ANANAS. 244

W końcu, nareszcie!Wyszło słońce.Wczorajszy dzień dał chyba większości nam w kość. I przedwczorajszy.W ogóle cały początek tegorocznych wakacji cały czas zaskakuje nieprzewidywalnąpogodą. Zachmurzone, toporne

W kuchni Karmel-itki