telefon – będą goście. „O, to moja chwila” – pomyślałam i wzięłam się do roboty. Ciasto, którego nie trzeba piec faktycznie robi się błyskawicznie, jednak nie wzięłam pod uwagę jednego …. musi niestety poleżeć trochę w lodówce:D Samo ciasto jednak mnie zadowoliło. Czuć było, że masa to nie tylko budyń czekoladowy, ale i coś jeszcze. Dosyć słodkie(...)masy. Następnie wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Dno małej, kwadratowej blaszki wykładamy herbatnikami. Delikatnie rozprowadzamy 1/3 kremu na herbatnikach. Masę przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynności powtarzamy z pozostałymi herbatnikami i masą (powinny powstać 3 warstwy herbatników i 3 warstwy kremu). Na górę ciasta wykładamy odsączone wiśnie. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godziny a najlepiej na całą
Smaki Na Talerzuprzygotowania malinowego sernika na zimno z orzechowo-daktylowym spodem :) Poniższe ciasto jest proste do przygotowania i bardzo lekkie w smaku. Idealne dla osób, które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami. Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego 1 galaretka o smaku malinowym + 1,5 szklanki(...)młynku do kawy. Za pomocą dłoni składniki wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je na papier do pieczenia i za pomocą wałka, cienko rozwałkować. Na przygotowany spód wylać masę sernikową. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, to na wierzch ułożyć umyte, osuszone maliny. Na sam koniec, całość zalać galaretką o smaku malinowym (najlepiej na 2 razy, tzn. najpierw zalać maliny
Ugotowaćorzechowej Krem: 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy (40 g) 80 g masła Ozdoby do dekoracji Muffinki: W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę pszenną, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy olej oraz mleko i wbijamy jajko - mieszamy. Do mokrych produktów dosypujemy te sypkie i miksujemy na gładkie ciasto(...)papierowymi papilotkami nalewamy po jednej łyżce ciasta. Do każdej muf finki dokładamy na środku po łyżeczce masy orzechowej. Przykrywamy masę kolejną łyżką ciasta. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy przez 20 minut. Studzimy. Krem budyniowy: Do garnka wlewamy jedną szklankę mleka oraz wsypujemy cukier. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko wrze dolewamy resztę i energicznie
VioletoweKucharzenieWyobraźcie sobie: karmelizowane gruszki z kruchym ciastem czekoladowym połączone budyniowym kremem z dodatkiem musu owocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie(...)łyżki kakao lub karobu krem: 600 ml mleka roślinnego 100 g cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej (30 g) 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (40g) 1 zblendowana gruszka karmelizowane gruszki: 4 gruszki łyżka masła kokosowego 50 g cukru trzcinowego łyżka cynamonu Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiej. Dodaj pozostałe składniki i dużym nożem siekaj składniki ciasto, aż zrobi się glina, którą
greenscarfostatniego postu już wiecie jak przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Teraz pokażemy Wam jak przygotować perfekcyjną tartę cytrynową: na maślanym, kruchym spodzie, z lekko kwaskowym, zwartym kremem cytrynowym, uwieńczoną, słodką, delikatną, kruchą bezą. Niebo w gębie! Tartę tę przygotowaliśmy na minioną niedzielę w ramach akcji “CIACHO ZA CIACHO” . Nie powstała ona w foremce do tarty, ale w zwykłej prostokątnej blasze(...)mieliście okazji skosztować, nic straconego - przepis poniżej :) SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia tart o średnicy 25 - 28 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru (najlepiej pudru) 1 żółtko Krem cytrynowy: 200 g masła 7 jajek 120 g cukru 4 cytryny Beza: 3 - 4 białka (jajka o rozmiarze
W kuchni Katiesoli Dodatkowo: 3 jabłka 100 g cukru 2 łyżki cynamonu żółte kiwi (dekoracja) Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem i miodem na jasny krem. Dodajemy śmietanę, jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy rękoma bardzo miękkie ciasto (ciasto będzie kleiste dlatego podczas wyrabiania ciasto należy lekko posypywać(...)mąką). Odstawiamy do lodówki na 10 min. Jabłka kroimy w ósemki, układamy w misie dodajemy cukier, cynamon i odstawiamy na bok. Dla kremu dokładnie miksujemy wszystkie składniki, aby nie było grudek. Ostudzonym ciastem wylepiany dno i boki tortownicy. Na spód układamy jabłka i zalewamy kremem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut
Kuchnia ŁukaszaCiasto absolutnie doskonałe :) W internecie można je znaleźć również pod nazwą Marlenka. Składa się z kilku miodowych blatów, przełożonych kremem na bazie masy krówkowej. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości i wyrzeczeń, bo jeśli tylko uda nam się nie zjeść całego ciasta w ciągu pierwszych dwóch dni, poznamy jego wyjątkowy smak ;) A to wszystko dlatego, że miodowe blaty(...)Ciasto po wyjęciu z piekarnika jest bardzo miękkie, ale już po prau minutach robi się bardzo twarde. Ale spokojnie zmięknie od kremu i będzie bardzo delikatne :) To samo robimy z pozostałymi częściami ciasta. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu zmniejszając zalecaną ilość mleka do 2/3. Studzimy, budyń powinien być zimny. Gdy blaty się studzą przygotowujemy masę. Puszkę kajmaku umieszczamy
DefinicjaSmakupozostałe sypkie składniki i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką lub szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (23,5x35 cm) przelewamy ciasto i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Ciasto z wafelkami: 1 szklanka białek (ok. 5 białek) 1 1/2 szklanki cukru 250 g wafelków Prince polo 200 g orzechów (różnych) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)doprowadzamy do wrzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki kawy oraz alkohol (jeśli ciasto będą jadły dzieci można go pominąć). Krem wykładamy na warstwę z wafelkami, pozostawiając 3-4 łyżki. Przykrywamy biszkoptem, który nasączamy kawą. Rozsmarowujemy resztę kremu, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy posypką. Odstawiamy w chłodne
Cynamonowe szczęścieIdealnie kruchy spód, mocno cytrynowy krem, waniliowa śmietana i moje ulubione białe michałki. Wszystko razem smakuje genialnie. Znika w mgnieniu oka ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem śmietanowy 400 ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 łyżka cukru(...)masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty ( nie ma potrzeby smarowania formy masłem, ciasto ładnie odejdzie). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 min. (Jeśli ciasto zamarznie zbyt mocno i nie będzie można
DefinicjaSmakuDzień dobry, co zrobić kiedy zapas chałwy chce się przeterminować? Oczywiście, że ciasto :D zapraszam na kolejnego smakowitego przekładańca z kremem chałwowym i bezikami. Delikatny biszkopt, dwa doskonale komponujące się kremy i bezy - po prostu bajka :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta soli(...)części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę i starannie miksujemy. Do drugiej części rozpuszczoną gorzką czekoladę (ważne by była ostudzona) i również miksujemy do połączenia. Złożenie ciasta: biszkopt kroimy na pół, nasączamy herbatą, wykładamy krem chałwowym, układamy bezy, a na nie kremem czekoladowy i drugą część biszkoptu. Można polać po wierzchu polewą czekoladową. Gotowe ciasto chłodzimy 2-3 godz w lodówce
Cynamonowe szczęścieWegańskie ciasta w obecnych czasach są na topie! Zachęcam do przygotowania niniejszego ciasta z wykorzystaniem kremu pistacjowo-kakaowego. Składniki: 120g (1 sztuka) obranego banana 480g odsączonej białej fasoli 1 łyżka octu jabłkowego 50g erytrytolu 50g mąki ryzowej 30g zmielonego siemię lnianego 20g oleju kokosowego 50g kremu pistacjowo-kakaowego Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz kremu pistacjowo-kakaowego zblendować
Truskawkowa Fiestasłoną przystawkę z jabłek i koziego serka. „Mille-feuille” (w dosłownym tłumaczeniu „tysiąc liści”) odnosi się głównie do francuskiego deseru będącego odpowiednikiem polskiej napoelonki, skomponowanego z kilku warstw ciasta francuskiego przekładanych kremem waniliowym, ale dzisiaj „mille-feuille” znajduje również zastosowanie w odniesieniu do innych deserów oraz dań w wersji wytrawnej np. mille feuille z bakłażana i pomidorów. Francja jest królestwem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanich skórkę na tarce (z jednej cytryny i z połowy pomarańczy). Dodaj startą skórkę do masła, dosyp zioła i utrzyj na gładką masę. Nie musi powstać z tego krem jak do ciasta. Składniki mają się po prostu połączyć w całość bez grudek. Podważ skórkę kurczaka na piersiach, wciskając palce między mięso a skórę i robiąc kieszenie na masłowo-ziołowy farsz
Niedzielny kucharzciasto. Składniki: 270 g mąki pszennej 4 jajka 120 g cukru pudru cukier wanilinowy 180 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-400 g rabarbaru Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko. Wbić całe jajka, wsypać cukier puder, wlać masło i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kremu
Anielskie wypiekiPrzepyszny sernik o nucie orzechowej, z chrupiącymi orzechami na wierzchu i słonym kremem orzechowym. SKŁADNIKI Ciasto: 3/5 kostki masła, 2 jajka, 1 ½ szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany Masa serowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masy orzechowej Helio
słodki bratekgrupy ciast parzonych. Określenie „ciasto parzone” pochodzi od sposobu wykonania ciasta. Mąkę wsypujemy do gotującej się wody z tłuszczem i „zaparzamy” ją w wysokiej temperaturze. Ciasto parzone przygotowywane jest bez cukru, ma więc bardzo różnorodne zastosowanie, ponieważ samo w sobie nie ma wyraźnie określonego smaku. Dlatego przepis podstawowy ma zastosowanie w niezmienionej formie we wszystkich rodzajach wypieków z ciasta parzonego(...)ciasta. Piec w piekarniku bez termoobiegu. Zawsze wkładamy do gorącego piekarnika i nie otwieramy podczas pieczenia, bo fale opadną. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 220 stopni. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok 20 minut, do uzyskania złocistego koloru. Drugą połowę ciasta pieczemy tak samo. Upieczone i wystudzone ciasto przekładamy dowolnym kremem
Pomysłowa kuchnianich skórkę na tarce (z jednej cytryny i z połowy pomarańczy). Dodaj startą skórkę do masła, dosyp zioła i utrzyj na gładką masę. Nie musi powstać z tego krem jak do ciasta. Składniki mają się po prostu połączyć w całość bez grudek. Podważ skórkę kurczaka na piersiach, wciskając palce między mięso a skórę i robiąc kieszenie na masłowo-ziołowy farsz
Niedzielny kucharzProsty przepis na super smaczny, bardzo efektowny i szybki deser. Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem z bitej śmietany i owocami, to idealna słodycz na każdą imprezę
AniaGotuje.plEfektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki, 1 płaska łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 200 g masła
słodki bratekokresie świątecznym pozwalam sobie na duże ilości słodyczy. Na moim talerzu królują ciasta, ciasteczka, czekoladki, kremy... dlatego dla równowagi w najbliższych dniach postawię na zieleninę i surowiznę. Królować będą z pewnością koktajle. Czytaj więcej
Kasia SarnaDelikatne, słodkie i czekoladowe ciasto, o posmaku adwokatu i orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i efektownie wygląda
Kulinarne Fantazje MarioliTort... zwykle robię je na jakąś konkretną okazję i tak też było tym razem - ten właśnie tort przygotowałam na spotkanie rodzinne, ale myślę, że z powodzeniem
Czary - gary w kuchnijedną stronę . Przetestowałam - jak kręciłam na opak to w czasie pieczenia nie robiły się ładne purchle. Ciasto dzielimy na połowę wykładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem roślinnym, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut. Każdy placek pieczemy oddzielnie. Studzimy. Karpatka Karpatka Krem: 3 jaja 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)mleko z cukrem wanilinowym i masłem roślinnym. Mieszając dodajemy do utartych żółtek i cały czas mieszając zagotowujemy. Gotujemy aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu. Przestudzonym kremem przekładamy upieczone placki, lekko dociskamy. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem. Karpatka SMACZNEGO :-) PS. Aktualnie dręczy mnie przeziębienie i od zeszłej środy nie biegam. Z aerobiku jednak nie zrezygnuję - idę się dobić
peggiwkuchniprzecież „i tak nam nic nie wyrośnie” ;) W tym roku, jak i w poprzednim będę miała dla Was mnóstwo, fantastycznych dyniowych przepisów na m.in. Tortellini, Ciasto dyniowe z kremem, Pierogi, Zupy i wiele wiele innych … Ale narazie nie o przepisach mowa ;) Pogadajmy sobie właśnie o dyni ach … Taka uśmiechnięta dynia chyba wszystkim kojarzy się ze świętem
Ostra na Słodkoobowiązkowo...Tematem akcji w ten weekend był arbuz i galaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza
Moje domowe kucharzeniepokażemy co do chwili obecnej udało nam się razem stworzyć : KUKBUK nr 12 - daktyle i orzechy Kukbuk nr 12 - nasze minimalnie i maksymalnie - zaserowaliśmy szejk daktylowy i ciasto daktylowe z kremem z praliną orzechową i kajmakiem. KUKBUK nr 13 - topinambur Zaraz potem był następny numer Kukbuka - nr 13 - to w nim czarowaliśmy z topinamburem w colesławie i w zapiekance
Plate of JoyPrażony słonecznik, masa krówkowa, ser i kruche ciasto... wszystko razem znakomicie się komponuje. I niech nie zdradzi Was ta masa krówkowa, bo wbrew pozorom, sernik nie
In my kitchenTorcik marchewkowy, wygląda obłędnie i tak smakuje. Tak na prawdę, to moja babcia miała imieniny i długo zastanawiałam się co jej przygotować, bo słodkiego nie może
Niezły MłynekChyba wszyscy znają króla Juliana z Madagaskaru :) tego weekendu zagościł on w mojej kuchni, gdzie został stworzony z kolorowego ciasta i przepysznego kremu pomarańczowo- ananasowego. Tort powstał na urodziny mojego przyszłego szwagra, którego czasem nazywamy „król Julian” :) Początkowo tort miał być płaski, jednak mój brat zachęcił mnie do zrobienia tortu w takiej wersji jaka wyszła, czyli wypukłego :) tutaj składam podziękowania
Smakowy Rajdelikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem okrągłej lub kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut. P.S. Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać polewą czekoladową, czy też lukrem. Smacznego
Luźna KuchniaPrzepis na 12 babeczek. Składniki Mleko 300ml Cukier 175g (100g do kremu, 75g do ciasta) Budyń śmietankowy 1 opak. Czereśnie z kompotu 24 sztuki Masło 250g o temperaturze pokojowej Cukier waniliowy 1 opak. Jajko 3 jajka Mąka 150g Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Papierowe foremki Kakao w proszku 1 łyżka Wiśnie kandyzowane 12 sztuk do […] The post Babeczki Fale
Kulinarne Przeboje