Niepoprawna rozkosz? Oj, tak. Ciasto niby niewinne, po prostu kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami, pokryte warstwą bitej śmietany w stylu straciatella, bo z potartą gorzką czekoladą. Ale nieee, nie, to nie tak! Jest zbyt czekoladowe, zbyt słodkie, zbyt kuszące. Każdy kęs.. i wołasz o jeszcze jeden, kolejny. Niepohamowana rozpusta. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki biszkopt(...)Ciągle miksując, dolewam ostudzoną czekoladę z mlekiem, a po dokładnym wymieszaniu dodaję żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylewam część na spód, układam osączone wiśnie i przykrywam resztą kremu. Przykrywam też drugim blatem ciasta i lekko dociskam. śmietana: Rozpuszczam 2 czubate łyżeczki żelatyny w odrobinie ciepłej wody, studzę. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywną masę.Dodaję żelatynę
W kuchni Karmel-itkicytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Przygotowanie: ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane drobno orzechy i cukier. Dodajemy żółtka i masło, zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na ci najmniej 30 minut. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy cienko , układamy na blaszce do pieczenia(...)stopniach przez 35 minut. Drugą część ciasta pieczemy z bezą. Ubijamy na sztywno białka z cukrem, następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę i delikatnie mieszamy. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę,smarujemy ubitymi białkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 30 minut. krem: Szklankę mleka zagotowujemy. W drugiej szklance mleka mieszamy żółtka
Bon appetit mon amieciastem nr 1, o którego zrobienie czasem jest nawet proszona ;p Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego nikt nie rozpoznaje w nim marchewki, co jest dużą zaletą, gdy częstujemy nim mało otwartych na nowe smaki gości(...)Wykonanie KREM Ubij serek razem z miękkim masłem. Następnie dodawaj powoli cukier puder cały czas miksując. Krem wstaw do lodówki, żeby sobie czekał na ciasto. Gdy ciasto przestygnie przekrój je na 2 placki. Krem podziej na 2 części. Na pierwszy placek wyłóż 1/2 kremu i rozsmaruj. Połóż 2 placek i znów rozsmaruj 1/2 kremu. Na wierzchu możesz rozsypać orzechy włoskie
Eat me! Fit me!coś innego, niedużego, co mogłabym podać podczas spotkania z przyjaciółmi. Z pomocą przyszła mi już nie pierwszy raz stara publikacja, Kolekcja Dobrej Kuchni.Rurki z bardzo kruchego, korzennego ciasta, napełnione puszystym kremem nie są trudne do zrobienia a smakują wyśmienicie - przekonajcie się sami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPołączenie słodkiego, budyniowego kremu i słonych krakersów to strzał z dziesiątkę! Po raz pierwszy próbowałam tego zestawienia wieeele lat temu u koleżanki na imieninach. Już wtedy bardzo mi smakowało, ale ... jakoś przepis poszedł w niepamięć. I po latach bodajże 10 lub 12 nadszedł czas na odkopanie przepisu.Ciasto nie wymaga użycia piekarnika i robi się je dosłownie w mgnieniu(...)rozkładamy I warstwę krakersów. U mnie było to 5x5 krakersów. Smarujemy je 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy II warstwą krakersów i znowu krem. III warstwa krakersów i krem. Wierzch posypujemy płatkami migdałów Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto
Walijskie PichcenieBezglutenowe ciasto pietruszkowe na mące gryczanej. 2 szklanki tartej na małych oczkach pietruszki ( u mnie prawdopodobnie pasternak) 4 jaja 180 ml oleju rzepakowego 180 gram ksylitolu 300 gram mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka sody i proszku do pieczenia krem duze opakowanie serka mascarpone tubka mleka słodzonego otarta skórka z 1 cytryny(...)Piec 180 stopniach ok 60 minut w formie na tort. Mascarpone przełożyć do misy, wlać tubkę mleka, dodać skórkę i limoncello i wymieszać. Przełożyć warstwę kremu na wystudzonym cieście
AZgotuj!proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 1 szklanka mocnego espressołyżka likieru AmarettoSkładniki na krem:375 g mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru likier Amaretto do smakuDo posypania:kakaoOba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól przesiać(...)Każdą z babeczek naciąć stożkowo, wycinając w środku formę lejka. Wyciągnąć wycięte ciasto i odłożyć na bok. Środek każdej babeczki nasączyć kawą i posmarować dość obficie kremem mascarpone. Następnie odłożoną część wyciętego ciasta zanużyć w wystudzonej kawie z likierem i przykryć babeczkę. Wierzch udekorować pozostałym kremem i posypać kakao. Przechowywać w lodówce.Źródło: miacucina-sofieta
Świat CiastaCiasto na zdjęciu raczej za dobrze się nie prezentuje, to dlatego, że nie miałam dość ostrego noża żeby je ładnie ukroić, ale zapewnia, że co do smaku nie ma się zastrzeżeń ;) Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm): biszkopt: 4 jajka 6 łyżek otrąbów pszennych firmy Kupiec 2 łyżki budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 4 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku(...)wykładmy środek folią spożywczą, żeby smak metalu nie przeszedł w ciasto wkładamy do formy spód ciasta, a następnie smarujemy go mix-em owocowym na to wykładamy krem, a potem górę ciasta wstawiamy do lodówki, żeby zastygło SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnastępnie zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie dodać roztrzepany budyń i ubić tylko przez moment. 5. Na każdy krążek ciastka wyłożyć łyżkę kremu, posypać rozdrobnionym ciastem i włożyć truskawkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce. przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem
Jadło i czytadłoCannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś
Smaczna Pyzaprzelewamy do innego naczynia. Budynie rozrabiamy w soku. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier. Dodajemy rozrobioną masę budyniową cały czas mieszając. Podgrzewamy do czasu aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto. Przykrywamy kawałkami ananasa. Przygotowujemy masę kokosową. Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy
Pobite gary Barbarypieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 opakowanie przyprawa do piernika, 4 łyżki miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić
W Mojej Kuchni Lubięmija nieubłaganie. Lata lecą za szybko, dzieci rosną...ale my się jednak nie starzejemy. Koncepcja tortu pojawiła się całkiem przypadkowo, ale efekt mojej ambicji powalił na kolana. Pyszne ciasto, ze świetnym kremem z idealną dekoracją. Kolejne urodziny dzieci zaliczone na 6 z plusem. Składniki: 2½ szklanki mąki pszennej 1¼ szklanki cukru 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka soli(...)koniec dodając ok półtorej łyżeczki cukru i cukier waniliowy do smaku i połowę rozpuszczonej w mikrofali, bądź w kąpieli wodnej żelatyny. Całość dokładnie miksujemy. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta i smarujemy go częścią masy, na to układamy kolejny blat ciasta i znów smarujemy masą. Na to układamy ostatni blat, całość delikatnie dociskamy wyrównując tort i wstawiamy do lodówki
Malinowe Pocałunkiczas najwyższy odgrzać hit Polskiego cukiernictwa. Ptysie to dość zapomniane wdzięczne smakołyki wyparte przez wszechobecne pączki. Magia ptysiowych przysmaków polega na połączenia lekkości i chrupkości samego ciasta z aromatycznym i intensywnym kremem który w swej prostocie urzeka :). Biorąc pod uwagę to że nie każdy może dysponować szerokim i pojemnym piekarnikiem, zrobimy małe ptysie. Świetnie sprawdzą się w tłusty czwartek(...)Przygotowanie: 1/ Najpierw zajmujemy się ciastem: Zagotowujemy wodę z masłem w rondelku. 2/Do gotującej się wody z masłem wsypać mąkę i energicznie mieszać, by nie przypalić. Gdy ciasto odchodzi od brzegów garnka jest gotowe. Odstawiamy je do schłodzenia. 3/ Blaszkę smarujemy masłem a ostudzone ciasto miksujemy z jajkami dodając je stopniowo. 4/ Gotowe ciasto układać na blaszce nakładając je łyżką
Kuchnia PROzdrowotnasmaku ten z batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek. Z podanych składników na ciasto powinno wyjść ok. 80 całych orzeszków. Są to proporcje dla mega cierpliwych, bo jeśli nie posiadamy dużej ilości(...)obtoczenia Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce ( 30min). Napełniać foremki do orzeszków cienką warstwą ciasta i piec w 180 st. C przez około 15min. Zimne połówki ciastek napełniać kremem i składać po dwie. Obtaczać w cukrze pudrze zmieszanym z cukrem waniliowym ( można dodać też ciemne kakao). Najlepsze są następnego dnia (jeśli jakieś
Maślane ciasteczko