Ciasto z dynią z dodatkiem orzechów to smakowity wypiek dla amatorów ciast, bez słodkich kremów. Jest łatwe do przygotowania, świetnie smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy. składniki na tortownicę 26 cm 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki cynamonu 2 garście posiekanych orzechów ( nerkowca, laskowych lub włoskich
Smakowite Daniapojęcia gdzie to było. Ciasto zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu, lubię kiedy jest delikatne i lekko słone, wtedy idealnie łączy się ze słodkim kremem. *na 20 małych babeczek Składniki: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła 1 żółtko łyżka cukru pudru duża szczypta soli na krem: 250 ml mleka 20 g budyniu waniliowego (1/2 torebki(...)trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote. W połowie mleka rozmieszać budyń i cukier, resztę zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń i mieszając ugotować. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na krem. Na dno połowy babeczek dać odrobinę dżemu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWięcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Mus śliwkowy to mój słodki pomysł na jesienne torty. Mus ze śliwkami idealnie pasuje do kremu orzechowego lub
Słodki PomysłOrzechowy budyń kukurydziany* z malinami *z masłem orzechowym, mąką kukurydzianą(a pomysł ten wpadł mi podczas robienia kremu do ostatniego ciasta snikers, kiedy siłą powstrzymywałam się by nie zjeść całego z miski xd ;) ) Jak tam wybawiliście się? Ja jak najbardziej ;) Impreza zdecydowanie udana, praktycznie zero snu, ale co tam, no bo wracając do domu o 12 godzinie(...)się kłaść, w sumie to nawet mi się nie chce spać xd No nic nowy rok zaczynam z miską ciepłego kremu i gorącą herbatą, pod kocem z serialem w tle, podoba mi się ;) Składniki:300ml mleka40g mąki kukurydzianej 40g masła orzechowego (2 czubate łyżeczki )cynamon, sólcoś do posłodzenia2/3 mleka umieszczamy w garnuszku i gotujemy. Resztę mleka
More food, love and dreamsProsty i szybki krem ze śmietany i serka mascarpone. Doskonały do przełożenia tortu, ciasta lub do dekoracji. Krem ten jest puszysty i delikatny, jednak mimo minimalnej ilości składników, można go bardzo łatwo przebić. Dlatego też podczas ubijania trzeba uważać i obserwować śmietanę. I jeszcze jednak rada, śmietana powinna być dobrze schłodzona. Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał
Zrób to smaczniemasło lub margaryna, 1 szklanka mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 5 sztuk jajka krem 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka tortowa, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, - jaki lubisz aromat, - ile potrzeba truskawkiupiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam je na dwie połowy i zrobiłam "półkarpatkę(...)wrzątku wsypać mąkę i mocno wymieszać, ciasto ostudzić do wystudzonego ciasta dodawać jajka cały czas mieszając i wsypać proszek do pieczenia ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec 15-20 minut w 190 stopniach na krem mąkę rozrobić z częścią mleka 3.2% pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i ostudzić dodać masło, żółtka
W Mojej Kuchni Lubięblaty ciasta pojedynczo). Rozkładamy ciasto po równo na 3 formy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 25 – 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałeczki (wiórki) Śmietanę umieszczamy(...)czekolada zgęstnieje. Dodatkowo: 0,5 słoiczka konfitury truskawkowej, porzeczkowej lub wiśniowej słodycze do ozdobienia np. Kinder Bueno, Kinderki, SchocoBons, KitKat, czekoladka itp. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę konfitury. Następnie 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostałą konfiturę i 1/3 kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Wykładamy pozostały krem. Polewamy czekoladowym, gęstym ganache. Wkładamy na 1-2 h do lodówki. Dekorujemy
Made By Mom And Son250g kremu pomarańczowego: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe cząstki masło, szczyptę soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem siekamy i łączymy na gładką kulę. Zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na pół godziny do zamrażarki. 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy(...)piekarniku. 3. Na podpieczony spód nakładamy masę makową. Ponownie zapiekamy ok 20 minut. Następnie wyciągamy i smarujemy kremem pomarańczowym. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Gotowe ciasto studzimy przed podaniem. 4. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu
Kuchnia w czekoladzieDzika tęsknota za latem skłoniła mnie do przygotowania kremu truskawkowego, który choć trochę miał mi przypomnieć smak prawdziwych owoców, uwalanych ziemią i pachnących słońcem. Dalsze wypadki potoczyły się błyskawicznie - kruche ciasto i delikatna beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto150 g mąki(...)przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 25 minut. Ogarniamy krem truskawkowy. O tej porze roku świeże
sama złodyczSłodki deser z ciasta filo z dodatkiem orzechów i miodu. Przygotowałam więc coś wyjątkowego. Ulubione ciasto męża połączyłam ze smakami kuchni bałkańskiej i tureckiej. Sernik wyszedł kremowy i puszysty. Składniki: CIASTO: 500 g sera wiaderkowego 250 g jogurtu greckiego 3/4 szkl. cukru ( w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) szczypta soli 3 jajka 150 g masła kremu orzechowego DODATKOWO: 10 płatów(...)siekanych orzechów pistacjowych i laskowych Przygotować masę serową: Jajka zmiksować z solą na gładką masę. Dodać ser, jogurt wymieszać. Dodać cukier, sól oraz krem orzechowy. Zmiksować do połączenia się składników. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Płat ciasta filo natłuścić z obu stron oliwą i złożyć na pół. Wyłożyć na dno tortownicy tak aby rogi ciasta filo wystawały ponad tortownicę. Powtórzyć
Kuchnia w oparachkolei: orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem i bułkę tartą, mieszamy delikatnie. Przekładamy do formy, pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło(...)łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz 2 łyżki wódki, mieszamy. Przełożenie tortu: Blaty biszkoptowe nasączamy kawą wymieszaną z 3 łyżkami wódki. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 kremu kawowego, biszkopty nasączamy w kawie, układamy na kremie, smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy cienki od wewnętrznej strony marmoladą, układamy na kremie, dociskamy. Wierzch i boki smarujemy resztą
słodki bratekupuścić tortownicę z wysokości ok. 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem waniliowy (Cr è me P â tissi è re) : 500 ml mleka 100 g cukru 6 dużych żółtek 35 g mąki ziemniaczanej 35 g mąki(...)rozsmarować na malinach. Nałożyć drugi blat biszkoptowy. Posmarować go kremem waniliowym. Przykryć kolejnym biszkoptem. Posmarować go pozostałym kremem waniliowym. Na warstwę kremu nałożyć ubitą na sztywno śmietanę. Uformować ze śmietany kształt kopuły, posmarować śmietaną również bardzo cienko boki ciasta. Wstawić ciasto do lodówki na 1 - 1,5 godziny. W tym czasie śmietana zgęstnieje, usztywni się. Przygotowanie masy marcepanowej: Masę marcepanową
maniapieczeniaCiasto marchewkowe które już chyba każdy zna,doskonale smakuje w jesienny czas,wzbogaciłam go kremem które przypomina mi smaki dzieciństwa,wyszło pycha! Składniki Na blachę o wym 24/28 cm Ciasto: 2 szklanki startej marchewki 5 jajek 10 dag cukru kryształu 15 dag cukru trzcinowego brązowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska(...)delikatnie do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce.Przekroić wzdłuż na połowę. Krem: Mleko zagotować z cukrem wsypać mannę i cały czas mieszając gotować 2-3 minuty,wystudzić. Masło utrzeć na puch wlać sok z pomarańczy dodawać po łyżce
Wanilia i Kardamon