było śliwki, a jednocześnie posmak galaretki (truskawkowej, w moim przypadku). Choć mnie ciasto nie powaliło, bardzo smakowało mojej Mamie – myślę więc, że wszystko to rzecz gustu;) Ciasto I: 200 g masła 200 g mąki 150 g cukru pudru 8 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II: 1/2 szkl. białek 1 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki(...)sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę oraz połowę wiórek kokosowych. Mieszamy. Na ciasto I (najlepiej w formie) wykładamy połowę tężejącego musu śliwkowego. Przykrywamy ciastem II. Wykładamy resztę musu śliwkowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta I. Na wierzchu rozprowadzamy krem śmietanowy, posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Uwagi: * Ciasto I wyszło mi dosyć gęste. W trakcie miksowania wlałam
Smaki Na Talerzumaku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem jajeczno-maślany: 4 ekologiczne jajka 120 g cukru (3/4 szklanki) 300 g masła (1 i 1/2 kostki) 3 łyżeczki gorzkiego kakao dodatkowo: 200 g ciemnej czekolady W garnku zagotowujemy(...)wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą (wody nie musi być dużo, nie może ona dotykać dna miski). Do miski wsypujemy
Poezja smakuśrednicy 25 cm.Widelcem podziurkować dno tarty i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.(dzięki temu nie ma potrzeby obciążenia ciasta).Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 200 º C ok.15-20 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem: 500 ml śmietanki 36 % 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady łyżka cukru z prawdziwą wanilią 4 łyżki soku(...)wanilią. Serek mascarpone miksujemy z rozpuszczoną czekoladą i delikatnie łączymy ze śmietanką. Na koniec wlewamy dok z cytryny i ewentualnie śmietan-fix, jeżeli konsystencja będzie nie stabilna. Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy i dekorujemy truskawkami lub innymi owocami. Wstawiamy do lodówki
Anielskie wypiekiczubate łyżki cukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 2 szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka agrestowa Sposób przygotowania:Ciasto kruche : Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz(...)Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut. Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód. Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna
Słodkości i nie tylkoPołowę piany wyłożyć na ciasto, posypać połową płatków migdałowych po wierzchu. Mają powstać dwa takie same ciasta – kruche ciasto, powidła, piana, płatki migdałowe. – Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut. Krem – Zagotować połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. – W reszcie mleka roztrzepać żółtka i obie mąki(...)razem i ugotować budyń. – Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na gładki krem – dodając do masła po łyżce kremu. – Krem wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim. Odstawić na kilka godzin
To co kochamCiasto słony karmel to deser dla fanów słonych deserów. Ciasto rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki: BISZKOPT 6 jajek 1 niecała szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 duża łyżka miodu 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka, miód, mąkę, proszek do pieczenia(...)minut w 170-180 st. C. Krem jak do karpatki – budynie zmiksować z masłem, dodać alkohol (krupnik słony karmel – ile kto lubi) Ciasto przekroić na 2 części nałożyć krem do środka. Masą krówkową przesmarować wierzch ciasta (ok. 1/3 puszki) na to nałożyć słone krakersy potem pozostałą masę krówki. Na koniec posypać słonymi orzechami. Autor przepisu: Kamila Biernat Artykuł
Wasze PrzepisyCiasto biszkoptowe w trzech smakach, przełożone dżemem wiśniowym, kremem budyniowym oraz karpatkowym, posypane czekoladowymi płatkami. Pyszne i efektowne ciasto na urodziny, imieniny, święta, spotkania rodzinne i ze znajomymi. Składniki: na ciasto: 6 jajek, 1/4 szklanki oleju, szklanka maki typ 480, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli, 1/2 szklanki, opakowanie cukru wanilinowego, 5 łyżek wiórek(...)zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji (około 3-5 minut na wysokich obrotach) składnie ciasta: Dolny blat ciasta nasączamy połową przygotowanej wcześniej cytryny z wodą. Smarujemy 200g dżemu wiśniowego, przekładamy masę budyniową, następnie drugi blat ciasta, który nasączamy pozostały ponczem, smarujemy pozostałym dżemem, wykładamy krem karpatkowy, wyrównujemy i a koniec posypujemy czekoladowymi płatkami. Wkładamy do lodówki na min. 3 godziny
Lena GotujeBardzo czekoladowa i puszysta masa.Prosta do zrobienia, tu nic się zważy i czas pracy minimalny.Przepis jest na duże ciasto lub tort. Do zrobienia tego rozpływającego się w ustach kremu potrzebujesz:- 1000 g śmietany 30-36 % słodkiej- 1 czekolada gorzka 100 g- 2 czekolady mleczne 100 gŚmietanę doprowadź do wrzenia. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.Kiedy śmietana zawrze wyłącz
Pasje Jolkibanalnie prosty więc każdy powinien sobie z nim poradzić. Do ozdabiania zachęćmy dziecko, a na pewno sprawimy mu tym radość. Składniki: 250 g ciasta (pokruszone herbatniki, biszkopt , murzynek, ciasto babkowe) 120 g serka mascarpone masło lub krem np. nutella gotowa polewa lub czekolada patyczki coś do ozdabiania np. kolorowa posypka jedna łyżka oleju Wykonanie: Do dobrze rozdrobnionego ciasta dodajemy(...)ok.120 g serka, dwie łyżki miękkiego masła lub kremu. Można zamiast masła albo kremu dodać rozpuszczoną czekoladę(pół małej tabliczki 50 g). Ciasto wyrabiamy dokładnie ręką. Gdy składniki dobrze się połączą i ciasto będzie przypominać konsystencją plastelinę lepimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki na jakieś pół godziny. W czasie
Pysznie & Piękniepaski7. Ciasto nawijamy na metalowe , posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy to po upieczeniu nie będzie można ich zsunąć )8. Pieczemy na złoty kolor. trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika)9. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną. Tym razem będzie to krem z białek.Masa z białek
Proste PotrawyCiasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków.
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto marchewkowe to idealna propozycja na jesień. A to idealny przepis. Lekkie, proste, smaczne, z kremem serowym świetnie się komponuje. Propozycja dla łasuchów i nie tylko, bona taki kawałek skusi się każdy. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikblogu nie może zabraknąć ukochanego ciasta mojej bratanicy, a mianowicie Wuzetka. Biszkopty czekoladowe, posmarowane dżemem z czarnej porzeczki, przełożone grubą warstwą bitej śmietany, a to wszystko zwieńczone polewą czekoladową. Składniki blaszka 23/33: biszkopt : jajka 8 szt, cukier 200 g, kakao 30 g, mąka pszenna 195g, Krem: śmietanka 36% 1 litr, cukier puder 7 łyżek, żelatyna 4 łyżeczki, polewa(...)pokrycia i odstawić na 10 min. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie rozpuścić na parze żelatynę, odstawić do ostygnięcia i dodać do kremu, miksując na małych obrotach. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim biszkoptem, który również nasączyć. Śmietankę podgrzać (nie gotować) połączyć z połamaną w kostkę czekoladą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Polewę odstawić
kulinarne odsłony patikruchego spodu, masy cytrynowej ( która kolorystycznie na cytrynową nie wygląda, ale zapewniam, że smak cytryny zaiste w niej występuje ;) ), warstwy herbatników oraz puszystego kremu kokosowego, na bazie śmietanki kokosowej, serka mascarpone i kremówki. Ciasto nie jest wysokie, ale wyższe też być nie powinno, tak jest naprawdę ok. To wypiek idealny na weekend - do kawki, herbatki, albo...na stół świąteczny, sami(...)miksując. Ubitą kremówkę dodać do zmiksowanej masy ze śmietanki kokosowej i serka mascarpone, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Krem kokosowy wyłożyć na warstwę z herbatników, wyrównać. Wstawić do lodówki na klika godzin lub na całą noc. Po schłodzeniu i stężeniu wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Opowieści z piekarnika