Ostatni truskawkowy wpis w tym sezonie... Pyszna roladka z dodatkiem mąki kokosowej, którą jakiś czas temu dostałam do przetestowania od firmy Royal Brand. Mąka doskonale współgrała się z kremem z białej czekolady i truskawkami, nadając roladce kokosowy posmak... Wiem, że już bardzo ciężko o świeże truskawki, dlatego możecie użyć maliny lub wiśnie, które są teraz dostępne. Biszkopt:4 jajka(...)Miksować chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 38x42cm. Piec ok. 12-15 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyjąć na ściereczkę oprószoną cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia. Krem: 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%, 150g białej czekolady, 3 łyżeczki żelatyny, 200g świeżych truskawek, 3 łyżki likieru amaretto, cukier puder i orzechy
Z miłości do słodkościcytryny 3 łyżki cukru 1/2 łyżki cynamonu Przygotowanie: ciasto kruche: Obydwie mąki mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do wymieszanych suchych składników dodajemy jajko i zimne masło oraz smalec. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. krem cytrynowy: Jajko i żółtko roztrzepujemy z cukrem, a następnie podgrzewamy cały czas mieszając(...)następnie w cukrze i cynamonie. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki kruche ciasto, 3/4 ciasta odrywamy po kawałku palcami i układamy na dnie formy. Ciasto posypujemy bułką tartą lub kaszą manną (wchłonie nadmiar soku z jabłek). Na cieście układamy całe, wydrylowane jabłka. Do środka jabłek wlewamy krem cytrynowy. Przestrzenie między jabłkami i ściankami
Bon appetit mon amiecieście kryją się warstwy: mangowo-imbirowej galaretki, musu z mango i czekoladowy krem. Energetyczne i aromatyczne ciasto na jesienno-zimowe wieczory. Nadchodząca pora jesienno-zimowa i sezon na przeziębienia i grypę skłania do wykorzystywania imbiru w ciastach. Imbir, cudowny specyfik rozgrzewający pomaga w uodpornieniu się na wszelkie choroby. Wzmacnia, działa przeciwbakteryjnie i rozgrzewa. Imbir to jeden z kilku najczęściej stosowany(...)bułką blaszkę o wymiarach 40x60 cm. Ciasto wyrównać na blaszce i tak upiec w nagrzanym piekarniku 3 cienkie biszkopty w tmp.200*C przez 10-12 min każdy.Można upiec jeden grubszy biszkopt i gdy mamy wprawę przekroić go na 3 cienkie płaty.Czas pieczenia nieco wtedy wydłużyć i wykonać na koniec test patyczkiem. Krem czekoladowy:zagotować czekoladę ze śmietanką,odstawić
Sztuka gotowania w/g Samirywiórków kokosowych Przygotowujemy ciemną masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto". Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy. Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę
NA MOIM TALERZUefektowne, a zarazem pyszne ciasto, kuszące swoim wyglądem, a cóż dopiero smakiem..... Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń śmietankowy(...)Przygotować krem: Syrop, cukier zagotować. W wodzie rozprowadzić budyń i żółtka, i wlać do gotującego się soku, ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać
kgwjanczewocytryny30ml soku z cytryny1 łyżka cukru50g masła50g białej czekolady Wykonanie:- mąki i cukier puder przesiać, dodać zimne masło, żółtko oraz skórkę z cytryny, składniki posiekać razem, zagnieść ciasto- ciasto schłodzić 30-60 minut w lodówce- jajko roztrzepać z cukrem, chwilę podgrzewać na małym palniku, ciągle mieszając- dodać sok i skórkę z cytryny, podgrzewać, aż masa zrobi się ciepła- do masy(...)sprawdzić jedno ciasteczko, czy jest w środku upieczone)- po upieczeniu ciasteczka ostudzić, następnie delikatnie zdjąć z papieru (można podważyć nożem, jeśli lekko się przykleją)- schłodzony krem wyjąć z lodówki- ostudzone ciasteczka smarować na spodzie kremem i składać po dwa razem, lekko dociskając- ciasteczka schłodzić Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną
Smakołyki Berenikipodgrzewając przez około 8-10 minut, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Zimną śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Dodajemy w niewielkich porcjach ostudzony krem cytrynowy (około 1-2 łyżki kremu cytrynowego zostawiamy do dekoracji) i całośc mieszamy szpatułką do połączenia się składników *** *** Na pełnym okręgu bezowym wykładamy krem cytrynowy. W krem wbijamy trochę owoców *** *** Całość przykrywamy wieńcem bezowym, delikatnie(...)wykładamy resztę owoców *** *** Całość dekorujemy listkami mięty *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Torcik bezowy z kremem cytrynowym i owocami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPyszne ciasto, idealne składniki, w prost prosi się o powtórkę. Prezentuje się i smakuję równie idealnie. Nie jest trudne do wykonania. A znika bardzo szybko.... Gorąco polecam! Składniki: 200 g margaryny/masła 150 g maku 100 g mielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 2 budynie śmietankowe(...)żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut. Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka
Malinowe Pocałunkimaki pszennej -250 g masła lub margaryny SŁONECZNIK PRAŻONY -350 g słonecznika -150 g masła -4 łyżki mleka -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szklanki cukru pudru Przygotowanie naszego ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkopta. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z solą. Dodajemy cukier, ubijamy. Następnie dodajemy wciąż miksując żółtka(...)walić wałkiem :-) PONCZ składniki mieszamy ze sobą Pierwszy blat ciasta ponczujemy i wykładamy na niego 2/3 kremu. Następnie przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i przykrywamy resztą kremu. Całość posypujemy obficie słonecznikiem. Ciasto chowamy na noc do lodówki by wszystko ładnie się zmacerowało :-) I gotowe. Ciasto jest wspaniałe, pięknie wygląda i bosko smakuje, polecam :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubrzoskwiniami i lekko zwinąć w roladę. Roladę pozmarować z wierzchu śmietaną (zostawić jakieś 3 łyżki z ubitej wcześniej śmietany). Ciasto udekorować wedle własnej fantazji:) Uwagi: W przepisie, z którego korzystałam zamiast brzoskwiń było mango, zatem recepturę na krem trochę zmieniłam. Użyłam po prostu własnej fantazji
In my kitchenPrzepis na to ciasto już od długiego czasu robi furorę w internetowym świecie ciastowypiekaczy. W końcu i ja postanowiłam się skusić i zagrać w zielone
Malinowa KawiarenkaPrzepis na ciasto znalazłam w Smakowitych Wypiekach -nr. 1Poddałam go pewnym modyfikacjom, ale ogólnie pomysł pochodzi z tego czasopisma.Trzeba upiec dwa rodzaje ciast: kruche i ptysiowe.Sk
Proste Potrawyciasto pochodzi od Nigelli Lawson. Uwielbiam oglądać jej program i co jakiś czas korzystam z jej przepisów. KREM: 125 ml wody 30 gr brązowego cukru z melasą 175 gr masła 300 gr gorzkiej czekolady CIASTO: 50 gr kakao 100 gr brązowego cukru z melasą 250 ml wrzącej wody 125 gr miękkiego(...)małych tortownic i piec przez około 25min w 180 stopniach. Wykończenie tortu: Po wystudzeniu ciasta kładziemy na jeden blat około 1/3 masy czekoladowej. Przykrywamy go drugim ciastem. Na górę wykładamy pozostały krem. Krem można wyrównać i ozdobić a można niedbale posmarować kremem i tak pozostawić. Ja zrobiłam różyczki z masy cukrowej ze względu, że był on przeznaczony
Amatorka kuchennapieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany jeżyny z kompotu KREM: 0,9 litrowy słoik kompotu z jeżyn (cały słoik jeżyn+5-6 łyżek cukru+woda, zakręcamy, pasteryzujemy 5-8 minut- kompot na zimę, i do ciasta, gotowy) 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA(...)ognia i studzimy (masło i krem ma być w takiej samej temperaturze). Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu (na koniec możemy dodać garść jeżyn). Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto. Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z winem i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy, dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy co najmniej 2 godziny
Rozpustne gotowanierobiłam karpatkę, a było to ok. 12 lat temu - krem musiałam robić dwa razy, bo za pierwszym razem wyszedł mi zbyt płynny:) Teraz mogę powiedzieć, że doszłam do perfekcji w jej przygotowywaniu i nieskromnie przyznam, że przy każdej okazji wszyscy moją karpatkę zachwalają:) Zdecydowanie mój nr 1 wśród ciast. Składniki: Na ciasto: 1 szklanka wody 125 g margaryny (pół kostki(...)utrzeć z cukrem i żółtkiem. Dodać do masła wystudzony budyń, całość dokładnie utrzeć. Masę można przygotować z podwójnej ilości składników. Jednak dla mnie pojedyncza porcja jest wystarczająca:) Wystudzone ciasto przełożyć przygotowanym kremem i posypać cukrem pudrem. Ach te góry
Domowa Cookierenka Agi