dokładnie smakuje jak te cukierki ! Pycha...te cukierki to smak dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię do teraz, dlatego użyłam je do zrobienia pysznego kremu. Aby torcik miał mniej kalorii użyłam do ciasta mąki pełnoziarnistej, która sprawdziła się na 100 %. Wierzch ciasta to rubinowa śmietanka :) Pycha :) Składniki tortownica mała ok. 15 cm: Ciasto: mąka pełnoziarnista 3/4 szkl(...)proszek do pieczenia 2 łyżeczki Krem cukierkowy: cukierki lodowe ice 1 op. ( 125 gram ) woda 1/2 szkl. budyń waniliowy 1 op. cukier 2 łyżki masło 125 gram mleko 2 szkl. Warstwa różowa: śmietana kremówka 300 ml. galaretka rubinowa 1 op. Dodatkowo: banan 1 szt. Metoda: Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić
Kuchnia PaulettesWspaniałe ciacho na biszkopcie z kremem budyniowym. Polecam wszystkim :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Ciasto 4 jajka 1 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej 1/2 - 3/4 szkl cukru (zależny czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ) Krem 500 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka maki(...)Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż do jej wykończenia. 5. Ciasto przekrawamy na dwie części i zwilżamy je sokiem z cytryny rozmieszanym w wodzie ( tak około 1/3 szkl) Nakładamy krem i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !dodatek pełnej energii i endorfin (?) czekolady? Nie wiem, ale zobaczmy czy uda mu się ożywić ledwo zipiącego bloga. TARTA Z GRUSZKAMI, CZEKOLADĄ I KREMEM MIGDAŁOWYM (przepis z "The Shed- The Cookbook" braci Gladwin) Na ciasto 225g mąki tortowej 110g zimnego masła (plus trochę do natłuszczenia) 80g drobnego cukru 1 jajko Na krem migdałowy 60g miękkiego masła 120g(...)natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Przygotowujemy krem migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy
les mirabellesmożliwości najgładszą, bezgrudkową konsystencję. I wyłóż na spód. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez kilka godzin, aż masa jaglana stężeje i będzie możliwa do krojenia. Ciasto przed podaniem polej kremem czekoladowym (wymieszaj masło orzechowe z kakao i wodą, dodawaj po trochę wody, aby konsystencja była możliwa do polewania wierzchu ciasta) i obsyp prażonymi orzeszkami ziemnymi
Zdrowie na języku :PDługo zastanawiałam się, co przygotować dla moich Walentynek w tym roku. Co prawda zawsze mogę sięgnąć po niezastąpione banoffee pie, które jest ulubionym deserem Piotrka, a
brunetkawkuchnizalega na waszych półkach, a Wasza potrzeba skonsumowania czegoś słodkiego niebezpiecznie sięga zenitu. Moim zdaniem to najlepsze ciasto bananowe jakie jadłam. Warto nie rezygnować z wierzchniej warstwy kremu, jest przyjemnym jego dopełnieniem. Ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne, w sam raz na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi lub do skonsumowania w węższym gronie...samemu? ;) Składniki na tortownicę
Słodki Kompromiscały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady
Przysmaki Karolkisię na stole a smakuje nieziemsko ;) Polecam! ;) Składniki (blacha 25x30cm): Ciasto: 600g mąki 200g cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 proszek do pieczenia (15g) 100g masła 200ml lekko ciepłego mleka 2 jajka szczypta soli Nadzienie makowe: 1 szklanka maku 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka olejek migdałowy Krem budyniowy : 2 szklanki mleka 2 cukry waniliowe ½ szklanki cukru(...)gotujemy masy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Warto ją zamieszać od czasu do czasu. Gdy masa wystygnie dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy. Przełożenie ciasta: Zwykły blat Połowa kremu budyniowego Blat z makowymi roladami Druga połowa budyniowego kremu Zwykły blat Polewa Gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony www.goujzcukiereczkiem.blogspot.com
Czerwona Porzeczkakcal Ingredients Ciasto: 125 g masła 1 szczypta soli 1 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 5 szt jaj Krem — beza włoska: 6 szt białek ½ szkl drobnego cukru Ulep do kremu: 2 szkl cukru ½ szkl wody Instructions Wykonanie ciasta: W średniej wielkości garnku rozpuszczamy masło z wodą i solą. Gdy woda zacznie wrzeć, ściągamy garnek z palnika, wsypujemy do niego(...)ścianek garnka. Po ostudzeniu, dodając po jednym jajku, ubijamy ciasto za pomocą miksera. W ten sposób przyrządzona masa jest typowym przepisem na ciasto karpatkowe. Szprycą lub rękawem cukierniczym, na wyłożoną papierem blasze formujemy ptysie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min. Wykonanie kremu — beza włoska: W dużej misce ubijamy na sztywno białka
Zufi.plmoje ciasto wyszło grubsze niż oryginał.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wysmarować powidłami (lub konfiturami, lub dowolnym dżemem) i rozłożyć równomiernie ubitą pianę. Na pianę rozsypać posiekane nożem orzechy.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.Składniki kremu budyniowego:20 dkg masła,1/2 litra mleka,5 żółtek,niecała szklanka cukru pudru
Codzienna kuchnia niecodziennacukru 1 łyżka cynamonu 80 g rozpuszczonego masła 1 jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli 300 g dyniowego kremu (przepis poniżej) 200 g gorzkiej czekolady Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie dodaj jajko cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy rozpuszczone masło z cynamonem i dalej zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepkie. Przykrywamy(...)wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i składamy kilka razy, odkładamy 5 minut. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać cukier, jajka i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Wyłożyć ciasta na blachy wysmarowane tłuszczem Upiec każdy placek oddzielnie na złoty kolor. Krem Do rondla wlać mleko, dodać cukier, zagotować. Następnie na gotujące się mleko wsypać kaszę, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się kluchy(...)rondla wlać śmietanę dodać cukier, margarynę i kakao, na wolnym ogniu doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Składanie ciasta: Pierwsze i drugie ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i kremem. Przykryć ostatnim plackiem, posmarować kremem i polać polewą
Kuchnia DanusiPołączyć zawartość obydwu misek, po czym dodać marchewkę, orzechy i ananasy, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 175 C, przełożyć ciasto do formy (20cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Serowy krem 300 g tłustego twarogu 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej 1/2 szkl. syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty(...)zmielić 2-3 razy, aż będzie zupełnie gładki i jedwabisty, wlać syrop i miksować, aż się połączą. Na koniec wrzucić masło i zmiksować na gładko. Połową kremu serowego przełożyć rozkrojone ciasto, drugą połowę wyłożyć na wierzch. Udekorować orzechami i posypać kakaem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś piątek a jak wiadomo już w weekend u mnie zawsze ciasto a czasem nawet dwa . Dlatego dziś zapraszam na Jeden z delikatniejszych serników z
Wanilia i Kardamon