Uwielbiam orzechy i czekoladę, dlatego dodałam je do muffinek. Górę pokryłam kremem budyniowym. Pyszne! 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soli Odrobina sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 50 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego 40g 5 łyżek cukru(...)mleko, olej, jajka. Wszystko łączymy ze sobą i mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy blenderem i dosypujemy do ciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym i kolorową posypką. Krem: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę pszenną. Pozostałą część wlewamy do garnka i gotujemy
VioletoweKucharzeniejuż kiedyś wspominałam, bardzo lubię przyrządzać różnego rodzaju ciasta bez pieczenia. Są one zazwyczaj szybsze w przygotowaniu niż te pieczone, ale niektórym z nich trzeba poświęcić trochę więcej czasu, a innym mniej. Ciasto Snickers właśnie należy do tej drugiej grupy. Robiąc to ciasto nie musimy ucierać kremu lub ubijać śmietany albo czekać, aż galaretka stężeje. Wystarczy tylko ugotować budyń, rozpuścić(...)ułożyć warstwami! Muszę przyznać, że jest to jedno z szybszych i prostszych ciast bez pieczenia, jakie miałam okazję przygotowywać. Ciasto Snickers powinno każdemu się udać, dlatego zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu. Ja na pewno jeszcze nieraz przygotuję ciasto Snickers bez pieczenia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto Snickers bez pieczenia: 2 opakowania herbatników kakaowych (u mnie Bonitki, opakowanie
Danka Pichcimożecie przygotować zarówno jako ciasto do kawy na niedzielę, jak i na większą uroczystość rodzinną. Jest bardzo dobre. Biszkopt kakaowy przełożony jest tutaj domowym kremem budyniowym, a lekkości i orzeźwienia nadaje całości wiśniowa frużelina. Ciasto zyskuje na smaku z każdym kolejnym dniem. Biszkopt: 7 jajek 1 lekko kopiasta szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki tortowej 1-2 łyżki kakao
Smaki Na Talerzurozpuszczoną gorzką czekoladą. Od delikatnego kremu śmietankowego i bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa wiśni w żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się wykwintne i ma wyjątkowy smak. Jeśli jednak ktoś nie da się namówić na gorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć czekolady mlecznej. To jedno(...)gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki) 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :)) Składanie ciasta: 1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy. 2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką czekoladę. 3. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę (można
Trzeci talerzPrzepyszne ciasto z orzechami włoskimi i dżemem morelowym. Rodzina i goście uwielbiają moje ciasto, jedzą je z apatytem oraz bardzo je chwalą. Te o to ciasto stało się hitem w mojej kuchni i dzielę się z Wami przepisem na perfekcyjny deser. Składniki: Ciasto: 250 g. margaryny 3 żółtka 150 g. cukru pudru 5 łyżek mleka 2 łyżki proszku do pieczenia(...)stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jeśli ciasto jest klejące można wyłożyć na blachę ( uprzednio posmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą) i rozprowadzić ciasto. Orzechy włoskie należy zmielić w maszynce lub blenderem (można również pokruszyć bardzo dokładnie wałkiem). Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier puder, orzechy i chwilę ubijać. Ciasto posmarować dżemem
Smaczne PotrawyPublikuję dziś przepis na pyszne ciasto z wykorzystaniem jagód. Wysokie temperatury za oknem nie napawają chęcią do nagrzewania naszych mieszkań przez piekarnik więc moje ciasto będzie na kruchym spodzie bez pieczenia. Dodatkowo pyszny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, polany białą czekoladą a całość ukoronowana jagodami. Mniaaam! Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą Składniki: 250 g masła(...)wodę (bardzo niewielką ilość- tylko na dno naczynia) i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Cały czas mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Czekoladą dekorujemy w esy floresy wcześniej przygotowany krem. Na tartę układamy jagody. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę przed podaniem. Smacznego
paapilotkaaTen tort w środku przełożony jest kremem z bitej śmietany połączonej z serem mascarpone i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Boki i wierzch zostały pokryte kremem maślanym
Przepisy KulinarneI kolejny mój wypiek z książki Siostry Anastazji "100 nowych ciast". Ciasto pracochłonne, ale upieczenie go jest warte zachodu:) Bałam się, że będzie za słodkie, ale
In my kitchenPrzepis z zeszytu rodzinnego. Kiedyś była straszna moda na to ciasto, żadne imieniny rodzinne nie mogły się bez niego obyć, nie tylko u mnie w domu
Blondynka Gotujewymiarach 20 x 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Niczym nie smarujemy. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe blaty. Pomimo że biszkopt był dość wysoki wycięłam 2 grube blaty. Składniki na krem: 2 opakowania dobrze schłodzonego serka mascarpone 4 żółtka 3 łyżki drobnego cukru(...)nasączamy pozostałą kawą. I nakładamy kolejną warstwę mamy, wyrównujemy. Wykładamy zmiksowane maliny, świetnie kwaśna malina przełamuje smak słodkiego kremu tiramisu. Na maliny nakładamy jeszcze trochę kremu, wyrównujemy. Kremem smarujemy również boki ciasta. Wstawiamy do lodówki, na około godzinkę. Chyba że mamy dużo czasu to dłużej albo najlepiej na całą noc, masa lubi długo tężeć. Przed podaniem oprószamy boki kakao, wierzch
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki: (na około 20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów) Ciasto parzone: 125 g masła 200-250 ml wody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem z białek: 6 białek 400 g cukru 180-200 ml wody opcjonalnie: odrobina syropu malinowego ze świeżych malin- by krem był różowy. albo opcjonalnie: odrobina kwasku cytrynowego albo opcjonalnie odrobina soku z cytryny(...)łyżeczki Ja wybrałam opcję z sokiem z cytryny Uwaga: Kremu starczy na około 10-15-20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów i ilości kremu jaki położycie na ptysiu. Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie
KreatywnePinyCiasto to powstało kiedyś z połączenia smaków, na które akurat miałam ochotę - biszkopt z makiem, krem z mascarpone i wiśnie. A do tego obowiązkowo ulubiona galaretka mojej córci. Jego smak przeszedł moje oczekiwania! SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)Biszkopt z makiem4 jajka2/3 szkl cukru2/3 szkl mąki2/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl suchego makuKrem z mascarpone375 g mascarpone (1,5 standardowego(...)Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Ułożenie ciasta:Na spód biszkoptowy rozsmarować krem. Na wierzch ułożyć delicje (czekoladą do dołu), na to wyłożyć odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką
Kto ugości moich gości?kilku dni czy zrobimy tort dla jego siostrzyczki. Nie mogłam więc odmówić. Z braku czasu powstał taki szybki i prosty torcik czekoladowo - śmietankowy na bazie kakaowego biszkoptu z białek, kremu budyniowego o smaku śmietankowym i bitej śmietany. Tort prosty smakowo i wizualnie, bo zrobiony z tego co pod ręką, gdzieś pomiędzy przetworami z ogórków i fasolki szparagowej, ale bardzo smaczny(...)paterze ułożyłam pierwszy blat biszkoptu i nasączyłam go kilkoma łyżkami kawy. Na biszkopcie rozsmarowałam ok. 1/3 kremu budyniowego i przykryłam drugim blatem. Znów nasączyłam ciasto kawą i rozsmarowałam kolejną część kremu budyniowego. Na to ułożyłam trzeci blat biszkoptu, nasączyłam resztą kawy i posmarowałam resztą kremu, wyrównując powierzchnię. Wygładziłam też boki tortu. Tort odstawiłam do lodówki żeby krem zgęstniał. Zimną śmietanę
Waniliowe ImprowizacjeSłodko! Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na słodkie i czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ: - 3 jajka wiejskie - 80 g cukru - 3 łyżki nutelli - 75 g mąki tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier zmielony wcześniej
SMYKWKUCHNImleka i dodajemy cukier wanilinowy. Przestudzony budyń miksujemy z masłem. W międzyczasie przygotowujemy kawę z alkoholem.4. Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta.5. Została tylko polewa (składniki
Apetyczna babeczka